Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

STYLE

/

J’ adore mariniere: Από τους γάλλους ναύτες στη Chanel, τη Μπαρντό και τη Μελίνα

J’ adore mariniere: Από τους γάλλους ναύ...
Μπακοπούλου Άντυ
[email protected]

Η πιο… αλμυρή μπλούζα που έγινε κλασική. Διαβάστε την ιστορία της και φορέστε την στις διακοπές

Αυτό το πρωτόγνωρο, αλλόκοτο καλοκαίρι που όλο και περισσότεροι στρέφονται στο yachting, ώστε να απολαύσουν με «πριβέ» ασφάλεια τις χαρές της θάλασσας, ενώ στα θερινά σινεμά ανακαλύπτουμε ξανά την «Περιφρόνηση» του Γκοντάρ με τη navy Μπε Μπε, επενδύουμε και πάλι στην διαχρονική, ριγωτή μπλούζα «μαρινιέρα». Eνα ρούχο, που παραμένει πάντα επίκαιρο και ανήκει στα basics της γκαρνταρόμπας όπως το little black dress, το λευκό πουκάμισο, το τζιν παντελόνι και το ανδρικό κοστούμι. Ποια όμως είναι η ιστορία της μαρινιέρας και πώς κατοικοεδρεύει τόσες δεκαετίες στην ντουλάπα μας;

Paris street style

Paris street style

Paris street style

Paris street style

Εν πλω...

Εν πλω...

Mariniere στα γαλλικά, Breton shirt στα αγγλικά. Είναι το κατεξοχήν κομμάτι του λεγόμενου «navy chic», που αντιπροσωπεύει πρωτίστως την ένδυση σε σκάφος. Προέρχεται από τις στολές του Πολεμικού Ναυτικού της Γαλλίας και έντυνε αρχικά τους ναύτες της Βρετάνης. Τη φορούσαν κάτω από μάλλινα πουλόβερ αντί για εσώρουχο. Με επίσημο διάταγμα,  στις 27 Μαρτίου του 1859,  ορίστηκαν με ακρίβεια χιλιοστού οι προδιαγραφές της:
«21 ρίγες λευκές, φάρδους 20 χιλιοστών και 20 ή 21 μπλε ρίγες, φάρδους 10 χιλιοστών». Σε ό,τι αφορά τα μανίκια, «14 άσπρες ρίγες και 14 ή 15 μπλε».

Η Coco Chanel ήταν εκείνη που αναβάθμισε τη μαρινιέρα βάζοντάς την στο επαναστατικό γυναικείο βεστιάριο που απελευθέρωσε τη σιλουέτα. Κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, παρουσίασε στο δεύτερο κατάστημά της στη Ντοβίλ, το "Navy Style", προβάλλοντας πρώτη μια κοντομάνικη μαρινιέρα. Η υψηλή κοινωνία ενθουσιάστηκε και γέμισε τις πλαζ με ριγέ μαγιό, σκουφιά και πετσέτες.

Η Coco Chanel

Η Coco Chanel

H Οντρει Τοτού στην ταινία για τη ζωή της Chanel

H Οντρει Τοτού στην ταινία για τη ζωή της Chanel

Χρόνια αργότερα, το απαράμιλλα χαριτωμένο ντύσιμο της Μπριζίτ Μπαρντό, ο Υβ Σεν Λωράν στην παριζιάνικη πασαρέλα του, αλλά και ο Πάμπλο Πικάσο στο ατελιέ του ενισχύουν τη δυναμική της μαρινιέρας. Πολλές διασημότητες που έχουν επηρεάσει την εξέλιξη της μόδας έχουν επενδύσει πάντως στο ρούχο αυτό. Ακόμα και τα είδωλα της χολιγουντιανής Αμερικής. Μέρλιν Μονρόε, Τζέιμς Ντιν, Μάρλον Μπράντο, Τζον Γουέιν έχουν ποζάρει με ναυτικές ρίγες.

Yves Saint Laurent 1966

Yves Saint Laurent 1966

Πάμπλο Πικάσο

Πάμπλο Πικάσο

Μπριζίτ Μπαρντό

Μπριζίτ Μπαρντό

Μάρλον Μπράντο- Τζόνι Ντεπ

Μάρλον Μπράντο- Τζόνι Ντεπ

Μέρλιν Μονρόε

Μέρλιν Μονρόε

Οντρει Χέπμπορν

Οντρει Χέπμπορν

Τζάκι Κένεντι, Μαντόνα

Τζάκι Κένεντι, Μαντόνα

Γενικότερα θεωρείται πάντως το σήμα κατατεθέν της γαλλικής «σχολής» ένδυσης. Ο Καρλ Λάγκερφελντ την έδειχνε σε κάθε κολεξιόν της Chanel και ο Ζαν Πολ Γκοτιέ τη λάτρεψε κάνοντάς την το έμβλημά του από το 1978 και μετά. (Ο Γκοτιέ την έχει παρουσιάσει με όλους τους απίθανους τρόπους, ακόμα και το άρωμά του ήταν σε σχήμα τέτοιας μπλούζας). Το 2011 η μαρινιέρα έντυσε επίσημα τη γαλλική ομάδα ποδοσφαίρου και το 2013 την υιοθέτησε ο τότε υπουργός Ανάπτυξης στο εξώφυλλο του Parisier Magazine, διαφημίζοντας το «made in France». Η γαλλική μόδα των τελευταίων ετών –Dior, Balmain, Saint Laurent- και η πρώτη κυρία Μπριζίτ Μακρόν συνεχίζουν να αγαπούν τη μαρινιέρα. Ακόμα και τα παριζιάνικα σουβενίρ διαθέτουν «ρίγες και πάλι ρίγες» ενώ κάθε σύγχρονη γαλλίδα κοκέτα την έχει απαραιτήτως στο βεστιάριό της.

Jean Paul Gaultier

Jean Paul Gaultier

Jean Paul Gaultier

Jean Paul Gaultier

Μπριζίτ Μακρόν

Μπριζίτ Μακρόν

Στη χώρα μας, η πιο μαγική γυναικεία εικόνα με μαρινιέρα, που «ξέφυγε» των ελληνικών συνόρων, είναι η Μελίνα Μερκούρη στο «Ποτέ την Κυριακή». Την φορούσε χωρίς μανίκια και πρόσφατα ήταν η έμπνευση του Γκοτιέ για μια σειρά υπέρ του ομώνυμου ιδρύματος, με πρεσβευτή το Σάκη Ρουβά.

 

Μελίνα Μερκούρη στο Never on Sunday

Μελίνα Μερκούρη στο Never on Sunday

Σάκης Ρουβάς

Σάκης Ρουβάς

Από πλευράς shopping, κάθε άνοιξη και καλοκαίρι τα καταστήματα εφοδιάζονται με τέτοιες μπλούζες. Είναι άλλωστε οι πιο αγαπημένες των πλέον stylish celebrities και της Κέιτ Μίντλετον. Το άσπρο – μπλε, το άσπρο- μαύρο, το άσπρο-κόκκινο είναι οι all time classic διχρωμίες και συνδυάζονται ανεπανάληπτα με άσπρα παντελόνια και σορτς. Όμως κυκλοφορούν και πολλοί άλλοι συνδυασμοί. Ο οίκος Dior έχει λανσάρει τις δημοφιλέστερες τελευταίες εκδοχές της μαρινιέρας με σλόγκαν για τα πιο φημισμένα καλοκαιρινά θέρετρα, οι οποίες έχουν ξετρελάνει τις influencers. J’ Adore Myconos λοιπόν, έστω και σε καιρούς πανδημίας.

Κέιτ Μίντλετον

Κέιτ Μίντλετον

Κέιτ Μίντλετον

Κέιτ Μίντλετον

Κέιτ Μος

Κέιτ Μος

Εύα Ερστζιγκόβα- Κλόντια Σίφερ- Σιένα Μίλερ

Εύα Ερστζιγκόβα- Κλόντια Σίφερ- Σιένα Μίλερ

Dior

Dior

Dior

Dior

Dior

Dior

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View