Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Noor 1: η υπόθεση που παραιτούνται οι ανακριτές και πεθαίνουν οι μάρτυρες!

Noor 1: η υπόθεση που παραιτούνται οι αν...

Αν μη τι άλλο, υπάρχουν ερωτήματα...

Αυτό που συμβαίνει με την υπόθεση του πλοίου Noor 1 (το οποίο εντοπίστηκε να μεταφέρει 2,1 τόνους ηρωίνη) είναι πρωτοφανές για τα Ελληνικά και μάλλον για τα Ευρωπαϊκά δικαστικά χρονικά. Δεν ξέρουμε αν είναι σύνηθες στα Κολομβιανά δικαστικά χρονικά.

Μόλις προχθές ζήτησε μετάθεση (και άρα αποχώρηση από την υπόθεση) ο τρίτος κατά σειρά ανακριτής, ενώ άλλοι τρεις έχουν εξ αρχής αρνηθεί να αναλάβουν την υπόθεση. Συνολικά δηλαδή έξι ανακριτές, κατά το κοινώς λεγόμενο «κόβουν δρόμο» από την υπόθεση.

Όμως άξια προσοχής είναι και η τύχη των μαρτύρων, στην εν λόγω υπόθεση που δείχνει να είναι … «καταραμένη» καθώς εννέα (9) μάρτυρες έχουν πεθάνει, κατά κανόνα από φυσικά αίτια (ένας βρέθηκε πυροβολημένος στις φυλακές της Τουρκίας όπου εκρατείτο και ένας σκοτώθηκε σε τροχαίο).

Οι ανακριτές

Όπως αποκάλυψε το βράδυ της Δευτέρας (22 Ιουνίου) η εκπομπή «Δίκη στο OPEN», και ο τρίτος ανακριτής, που πήρε στα χέρια του την υπόθεση, Γιάννης Πετρόπουλος ζήτησε μετάθεση από την Αθήνα για τη Χαλκίδα επικαλούμενος προσωπικούς λόγους.

Ο Ι. Πετρόπουλος είχε αναλάβει την υπόθεση τον Σεπτέμβριο του 2019, διαδεχόμενος κατά σειρά την Ευαγγελία Αλεξακίδου, η οποία είχε μετατεθεί από τον Πειραιά στην Αθήνα ενόσω χειριζόταν την υπόθεση, και την κυρία Καλλιόπη Μάντακα, η οποία θεωρείται ότι είχε προχωρήσει την υπόθεση περισσότερο από κάθε άλλον, μέχρι που κάποια στιγμή παραιτήθηκε εντελώς από το σώμα και μετανάστευσε οικογενειακώς στις ΗΠΑ!

Ενδιαμέσως άλλοι τρεις ανακριτές είχαν αρνηθεί να αναλάβουν την υπόθεση επικαλούμενοι ποικιλία προσωπικών λόγων.

Σε αυτούς πρέπει να προστεθούν οι δικαστές που εξέτασαν την υπόθεση το 2015, πριν από τη συμπληρωματική εξέταση που ερευνά τυχόν συμμετοχή και άλλων προσώπων στην υπόθεση, οι οποίοι επίσης έδειχναν μια επίμονη τάση να αποχωρήσουν από την υπόθεση, με την πρόεδρο της έδρας να επικαλείται μυϊκούς πόνους και άλλους τρεις εφέτες να επικαλούνται προσωπικούς λόγους.

Σημειωτέον ότι, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του ethnos.gr, ο ανακριτής Πετρόπουλος είχε ζητήσει εγγράφως να του διατεθεί επίκουρος ανακριτής λόγω του όγκου των δικογραφιών, αλλά το αίτημά του δεν απαντήθηκε από τον προϊστάμενο του Πρωτοδικείου Πειραιά Γιάννη Μαλλούχο.

Παράλληλα, όπως αποκάλυψε προ εβδομάδος η εκπομπή «Δίκη στο OPEN», η ανακρίτρια της υπόθεσης Καλλιόπη Μάντακα είχε ζητήσει την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου ενός μάρτυρα, ο οποίος επί δυόμιση χρόνια προσπαθεί να καταθέσει.

Κι όμως το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά απέρριψε το σχετικό αίτημα με βούλευμα. Και σε άλλη περίπτωση, πάντως, δεν έγινε δεκτή η άρση απορρήτου από το συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά στην έρευνα για το Noor 1.

Όπως αναφέρθηκε στην εκπομπή, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά Ειρήνη Τζίβα είχε ζητήσει να γίνει άρση απορρήτου στο κινητό τού ισοβίως καταδικασθέντα, Μάκη Γιαννουσάκη, το οποίο βρέθηκε στη φυλακή. Το δικαστικό συμβούλιο απέρριψε το αίτημά της, αλλά έγινε αναίρεση.

Με αυτόν τον τρόπο μάλιστα βρέθηκαν εκατοντάδες τηλεφωνικές κλήσεις στο κινητό του Γιαννουσάκη. Άρχισαν να ερευνώνται από την πρώτη ανακρίτρια του Noor 1, Ευαγγελία Αλεξακίδου, η οποία προτού ολοκληρώσει το έργο της μετατέθηκε...

Οι δυσκολίες των μαρτύρων

Ακόμη ένα στοιχείο που δυσκολεύει την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν άνθρωποι που επιθυμούν να καταθέσουν, όπως και οι παλινωδίες τους όταν το πράττουν. Ενδεικτική είναι η περίπτωση ναυτικού που κρατείται στο Ντουμπάι και του έχει απαγορευθεί η έξοδος από τη χώρα, ο οποίος μάταια προσπαθεί εδώ και αρκετό καιρό να έρθει στην Ελλάδα για να καταθέσει.

Τα εύλογα ερωτήματα

Και ο πλέον καλόπιστος αναγνώστης, εύλογα αναρωτιέται:

  • Γιατί δεν στεριώνει ανακριτής στην υπόθεση του Noor 1;
  • Τι γίνεται και οι μάρτυρες ή πεθαίνουν ( ή σκοτώνονται), ή δεν διευκολύνονται να καταθέσουν;

Να θυμίσουμε ότι στην όλη υπόθεση έχει εμπλακεί το όνομα του κ. Βαγγέλη Μαρινάκη.

Άραγε σε μια ευνομούμενη πολιτεία (όπως υποτίθεται ότι είναι δική μας) δεν θα έπρεπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης να αναζητήσει και να δώσει δημόσια απαντήσεις στα ερωτήματα; 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις