Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ρομποτικό σύστημα με βραχίονα για ιατρική χρήση από φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών!

Ρομποτικό σύστημα με βραχίονα για ιατρικ...

Από μεταπτυχιακούς φοιτητές του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Ηλεκτρονικών Υπολογιστών

Για την καταπολέμηση την εξάπλωσης επιδημικών καταστάσεων όπως αυτή που ζούμε χρειάζονται καινοτόμες λύσεις σε πολλούς τομείς. Μια από αυτές είναι η ιδέα και η υλοποίηση ενός χαμηλού κόστους και εύκολου στον χειρισμό ρομποτ, ώστε να βοηθήσει το νοσοκομειακό προσωπικό να προσφέρει βοήθεια σε άτομα που είναι σε καραντίνα χωρίς να χρειάζεται να έρθουν σε άμεση επαφή.

Μια τέτοια ιδέα υλοποιήθηκε από δυο νέους ερευνητές του Πανεπιστήμιου Πατρών στο εργαστήριο Ηλεκτρονικών Εφαρμογών του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών, τον Χρήστο Παπαρίζο και τον Νικόλαο Τσαφά, που υλοποίησαν την ιδέα τους στο πλαίσιο της εκπόνησης της διπλωματικής τους εργασίας στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Ολοκληρωμένα Συστήματα Υλικού και Λογισμικού.

Το σύστημα υλοποιήθηκε αυτή τη στιγμή μέχρι το στάδιο του εργαστηριακού πρωτοτύπου, καθώς όπως φαίνεται και στις εικόνες που παρατίθενται έγινε εξαρχής σχεδιασμός σε ολόκληρο το σύστημα, καθώς και στον βραχίονα που φέρει. Το σύστημα σχεδιάστηκε εκ του μηδενός και κατόπιν τυπώθηκε σε 3d εκτυπωτή, ώστε να μειωθεί το κόστος σε σχέση με την αγορά βιομηχανικών προϊόντων, αλλά και να γίνει εύκολη η παραγωγή του όταν χρειάζεται. Επίσης έχουν σχεδιαστεί και υλοποιηθεί 3 διαφορετικού τύπου grippers έτσι ώστε να μπορεί να προσαρμόζεται κατάλληλα στις διάφορες εφαρμογές του.

Μια από τις καινοτομίες του συστήματος, είναι ο χειρισμός του μέσω μιας συσκευής που μοντελοποιεί στο χώρο κάθε κίνηση του ανθρώπινου χεριού με στερεοσκοπικές κάμερες. Οι κινήσεις αναπαράγονται ασύρματα από τον βραχίονα καθιστώντας το σύστημα εύκολο στη χρήση αλλά και στην γρήγορη εκπαίδευση σε έκτακτές καταστάσεις όπως ο Covid19.

Όπως μας ενημέρωσαν οι δυο φοιτητές το σύστημα βρίσκεται στην τελική ευθεία και εκκρεμούν μερικές αναβαθμίσεις ώστε να περάσει από το στάδιο του πρωτότυπου στην παραγωγή, καθώς υπάρχει ενδιαφέρον από εταιρεία ηλεκτρονικών για τη συνέχιση της υλοποίησης ώστε να βγει στην αγορά σαν ολοκληρωμένο προϊόν.

Ο Χρήστος Παπαρίζος

Ο Χρήστος Παπαρίζος

Ο Νίκος Τσαφάς

Ο Νίκος Τσαφάς

Η κατασκευή τους

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις