Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Έρχεται 25 Ιουνίου στα θερινά της χώρας μας η Γαλλική κωμωδία "Πουλιά στον αέρα"

Έρχεται 25 Ιουνίου στα θερινά της χώρας ...

Με πρωταγωνιστή τον Ντάνι Μπουν - Σε διανομή της Rosebud.21

Ο ιδιαίτερα αγαπημένος του ελληνικού θεατρόφιλου κοινού, συγγραφέας Ζορζ Φειντό (πέντε έργα του ανέβηκαν φέτος στις θεατρικές σκηνές της Αθήνας) “μετακομίζει” στη μεγάλη οθόνη, με μια από τις πιο ευρηματικές και σπαρταριστές δημιουργίες του. Ο λόγος για την ξεκαρδιστική κωμωδία «Πουλιά στον Αέρα – Le Dindon» για τη συζυγική απιστία και τα απίθανα ευτράπελα που φέρει ένα ερωτικό τρίγωνο που μπορεί να καταλήξει σε… πεντάγωνο.

Στην αιώνια ρομαντική Πόλη του Φωτός, ο κατεργάρης κύριος Ποντινιάκ ερωτεύεται μια όμορφη νεαρή γυναίκα. Αυτό που δεν είχε προβλέψει είναι το ότι η γυναίκα αυτή δεν είναι άλλη από τη Βικτουάρ, δηλαδή η σύζυγος του στενού του φίλου, Βατλέν. Και ακόμη κι αν ο Βατλέν το πάρει καλά, η ίδια η Βικτουάρ αποδεικνύεται δύσκολη περίπτωση. Κι όλα αυτά πριν μπουν στο παιχνίδι ο Ρεντιόπ, επίσης ερωτευμένος με τη Βικτουάρ, και η Σούζι, παλιά σύντροφος του Βατλέν που μοιάζει να έχει επιστρέψει έτοιμη για όλα…. Το παιχνίδι, οι παρεξηγήσεις και οι ανατροπές μόλις ξεκίνησαν!

Ο απελευθερωτικός άνεμος της δεκαετίας του ‘60 συναντάει την καυστική σάτιρα της ατομικής και κοινωνικής υποκρισίας στη νέα αυτή ταινία σε σκηνοθεσία του Ζαλίλ Λεσπέρ («Ιβ Σεν Λοράν»), η οποία βασίζεται στο ομώνυμο θεατρικό έργο του διάσημου θεατρικού συγγραφέα Ζορζ Φεϊντό, μία κλασική θεατρική κωμωδία και τεράστια εμπορική επιτυχία όπου κι αν έχει ανεβεί στον κόσμο. Η ερωτική απελευθέρωση και το παιχνίδι της απιστίας ποτέ δεν ήταν πιο αστεία!

Το φιλμ αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στα Ελληνικά θερινά σινεμά την Πέμπτη 25/6/2020 σε διανομή της Rosebud.21 και πιθανόν να έρθει για προβολή και στην Πάτρα στο Ρίο.

Ο σκηνοθέτης Ζαλίλ Λεσπέρ μιλώντας για την ταινία ανέφερε πως «αγαπώ όλα τα κινηματογραφικά είδη και θέλω να εξερευνήσω ότι δεν έχω ήδη δουλέψει. Νομίζω ότι ένας κοινός παρανομαστής είναι αυτό που λέμε “γαλλικό πνεύμα”. Στην περίπτωση του “Πουλιά στον Αέρα”, ήταν ο Φεϊντό, ένας συγγραφέας που αγαπώ πολύ. Στα έργα του, ο σουρεαλισμός είναι πάντα παρών και ήθελα καιρό να μεταφέρω μια ιστορία του στη μεγάλη οθόνη. Με ενδιαφέρει πολύ ο τρόπος με τον οποίο έγραφε, με ασέβεια, σχεδόν αμοραλισμό. Ο Φεϊντό μπόρεσε να δημιουργήσει έναν ιδιοφυή μηχανισμό, μέσα στον οποίο οι χαρακτήρες του, συχνά αρκετά εγωιστές, βρίσκονται παγιδευμένοι: μοιάζουν με ξεχαρβαλωμένες μαριονέτες, που εξαρτώνται από μια εξωπραγματική ιστορία που φαίνεται να τις προσπερνά… Στο τέλος του 19ου αιώνα και τις αρχές του 20ου, αυτό ήταν αρκετά προχωρημένο. Ο Φεϊντό μου θυμίζει τις γαλλικές κωμωδίες της δεκαετίας του ‘60 με τον Μπουρβίλ ή τον Λουί Ντε Φινές, ταινίες που είναι ταυτόχρονα ποπ αλλά και αρκετά αστείες. Είναι και οι ταινίες με τις οποίες μεγάλωσα».

Η ταινία έχει ένα στιλ που είναι και διαχρονικό όσον αφορά στην ίδια την ιστορία αλλά και πολύ συγκεκριμένο χρονικά όσον αφορά στο στιλ της δεκαετίας του ’60.

Ο Ζαλίλ Λεσπέρ υπογράμμισε πως ήταν μια ενσυνείδητη αισθητική επιλογή που ξεκινά από το γεγονός ότι η εποχή του Φεϊντό και οι αρχές της δεκαετίας του ’60, τουλάχιστον πριν τον Μάη του ’68 εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται από παρόμοιους κοινωνικούς και ηθικούς κώδικες. Η μπουρζουαζία λειτουργεί με στενούς κανόνες, βασισμένους σε συγκεκριμένο σαβουάρ-βιβρ. Αλλά στα παρασκήνια, όλα είναι έτοιμα να εκραγούν!

Το «Πουλιά στον Αέρα» είναι ίσως η πιο  διαχρονική του ιστορία, γιατί δεν υπάρχει τίποτα πιο εύστοχο από την κωμωδία σχετικά με το πόσο πιστοί είναι οι άνθρωποι στις μεταξύ τους σχέσεις. Αυτό δεν εμποδίζει το κείμενο να είναι πολύ περίπλοκο για τους ηθοποιούς, επειδή οι μηχανισμοί του είναι ασταμάτητοι. Ευτυχώς είχαμε την πολυτέλεια να είμαστε σε θέση να προετοιμαστούμε και να κάνουμε πρόβες για να είμαστε όσο το δυνατόν πιο ελεύθεροι στο γύρισμα, ανέφερε τέλος.

Ο πρωταγωνιστής Ντάνι Μπουν, εκ των πιο δημοφιλών κωμικών ηθοποιών στη Γαλλία ανέφερε πως  ήξερε το συγκεκριμένο θεατρικό και το θεωρούσε ένα από τα πιο μοντέρνα από όλα όσα έγραψε ο Φεϊντό. Αυτή η ιστορία που φαντάστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα αποτυπώνει τις σχέσεις ανδρών-γυναικών με έναν πολύ σύγχρονο τρόπο… Είναι θέμα εξουσίας: εξουσία των ανδρών πάνω στις γυναίκες, των γυναικών πάνω στους άνδρες, της ανοησίας των ανδρών και εκείνης των γυναικών, που συχνά προκύπτει από εκείνη των ανδρών! Το «Πουλιά στον Αέρα» τα αντιμετωπίζει όλα αυτά με μια γερή δόση ασέβειας, σατιρίζοντας τα παιχνίδια της αγάπης και της αποπλάνησης...

Ο ίδιος υποδύεται τον Βατλέν, έναν επαρχιώτη που “πέτυχε”, ένα συμβολαιογράφο που έχει ένα κύρος κοινωνικά, αλλά όχι και το αντίστοιχο επίπεδο διανοητικά. «Γελούσαμε στα γυρίσματα γιατί κάθε φορά που αρχίζαμε μια σκηνή, ο Ζαλίλ με πλησίαζε και μου έλεγε, “αφαίρεσε δέκα πόντους από το IQ του και ξαναπές το!”», είπε τέλος ο Ντάνι Μπουν.

Η Rosebud.21 ευχαριστεί τον σκηνοθέτη Νίκο Μαστοράκη για την παραχώρηση των δικαιωμάτων του ελληνικού τίτλου που χρησιμοποίησε στο τελευταίο ανέβασμα του έργου την περίοδο 2018 - 2019 στο θέατρο Αλίκη.

Σκηνοθεσία: Zαλίλ Λεσπέρ

Σενάριο: Γκιγιόμ Γκαλιέν, Ζαλίλ Λεσπέρ, Φαντέτ Ντρουάρ

Παίζουν οι ηθοποιοί: Ντάνι Μπουν, Γκιγιόμ Γκαλιέν, Αλίς Πολ, Αμέν Σιλά, Λορ Καλαμί, Καμίγ Λελούς.

Διάρκεια: 85 λεπτά.

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture