Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΒΙΒΛΙΟ

/

Πενήντα χρόνια συμπληρώθηκαν στις 25 Μαΐου από τον θάνατο του πεζογράφου Νίκου Καχτίτση

Πενήντα χρόνια συμπληρώθηκαν στις 25 Μαΐ...

Έχει ενταφιαστεί στο Α’ Νεκροταφείο Πατρών – Ετοίμαζε αφιέρωμα το Πολύεδρο στην οδό Κανακάρη που αναβλήθηκε λόγω κορωνοϊού

Πενήντα χρόνια συμπληρώθηκαν στις 25 Μαΐου 2020 από την ημέρα που έφυγε από τη ζωή ο πεζογράφος της μεταπολεμικής γενιάς Νίκος Καχτίτσης, ο οποίος έζησε για μεγάλο διάστημα και δημιούργησε στο Μόντρεαλ του Καναδά.

Ο εκλιπών σύμφωνα με τους κριτικούς λογοτεχνίας, θεωρείται από τους πλέον σημαντικούς ανθρώπους των γραμμάτων της μεταπολεμικής γενιάς. Είχε γεννηθεί στις 26 Φεβρουαρίου του 1926, στη Γαστούνη του γειτονικού νομού Ηλείας, τέλειωσε το Α΄ Γυμνάσιο Πατρών και απεβίωσε στις 25 Μαΐου 1970, στην Πάτρα σε ηλικία μόλις 44 ετών και ετάφη στο Α’ Νεκροταφείο Πατρών.

Το Πολύεδρο του Κωστή Καπέλα και της Όλγας Νικολοπούλου σκόπευε με αφορμή την επέτειο των 50 ετών από το θάνατο του σημαντικού αυτού πεζογράφου που πέρασε τα παιδικά του χρόνια στη Μανωλάδα, το Ναύπλιο και την Πάτρα, να κάνει μία εκδήλωση – αφιέρωμα μαζί και με το τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, ωστόσο η εκδήλωση αναβλήθηκε λόγω των νέων συνθηκών και των απαγορεύσεων εξαιτίας του νέου Κορωνοϊού Covid-19. Δεν αποκλείεται πάντως όταν και πάλι επιτραπεί η διοργάνωση εκδηλώσεων, να γίνει το λογοτεχνικό αυτό αφιέρωμα για αυτόν τον σημαίνοντα δημιουργό που ίσως οι νεότεροι δεν γνωρίζουν πως είχε δεσμούς με την Πάτρα (η αδελφή του κατοικούσε στην οδό Καραϊσκάκη) και πως έχει ταφεί εδώ στην πόλη.

Όπως διαβάσαμε στην Wikipedia, μετά την απελευθέρωση από την Κατοχή, ο Καχτίτσης εργάστηκε στη Γραμματεία της «Αγγλικής Υπηρεσίας Πληροφοριών» και κατόπιν δίδαξε στο Παράρτημα Πατρών της Βρετανικής Ακαδημίας. Έφυγε και δούλεψε στο Καμερούν στην Αφρική και για πολλά χρόνια έζησε στο Μόντρεαλ του Καναδά. Στο Μόντρεαλ παντρεύτηκε την Θάλεια Τσαπουλάρη  και βιοπορίστηκε με ποικίλες εργασίες: κατ' οίκον διδασκαλία αγγλικών και γαλλικών σε ομογενείς, υπάλληλος ταξιδιωτικού πρακτορείου και επίσημος δικαστικός διερμηνέας, εργασία που είχε αποτελέσει και την κύρια πηγή εσόδων του. Το 1962 γεννήθηκε ο γιος του Θωμάς-Κωνσταντίνος.

Με την κήρυξη του στρατιωτικού καθεστώτος την 21η Απριλίου 1967, ακολουθώντας την στάση πολλών Ελλήνων συγγραφέων, έπαψε να τυπώνει κείμενα στην ελληνική γλώσσα. Εξαίρεση ήταν η υπό τη διακριτική επωνυμία «Λωτοφάγος», έκδοση τον Δεκέμβριο του 1967 του Ήρωα της Γάνδης, η εκτύπωση του οποίου είχε ξεκινήσει στις αρχές του έτους στον Πύργο και διακόπηκε τέλη Απριλίου. Το καλοκαίρι του 1968 εγκατέστησε στο υπόγειο του σπιτιού του ένα χειροκίνητο πιεστήριο και τύπωσε υπό τη διακριτική επωνυμία «Anthelion Press» στην αγγλική γλώσσα κείμενα δικά του, του Ε. Χ. Γονατά και άλλων καθώς και τρία αντιδικτατορικά τομίδια.

Καθότι ήταν άνθρωπος με φοβίες αλλά και λόγω της επίσημης θέσης του ως δικαστικού διερμηνέως, εξέδωσε τις ανωτέρω εκδόσεις ανώνυμα ενώ δημοσίευσε με ψευδώνυμο σειρά άρθρων στο Ελληνοκαναδικό Βήμα, στα οποία και έλαβε σαφή θέση κατά της Δικτατορίας.

Την άνοιξη του 1970 διαγνώστηκε με οξεία λευχαιμία. Στις 17 Μαΐου αφίχθη, αεροπορικώς, στην Αθήνα και την επομένη στην Πάτρα όπου και εξέπνευσε στις 25 Μαΐου 1970 μετά από διήμερη νοσηλεία. Ενταφιάστηκε το απόγευμα της επομένης στον οικογενειακό τάφο στο Α' Νεκροταφείο Πατρών.

Να σημειώσουμε πως ο Γιάννης Βασιλακάκος κυκλοφόρησε πέρυσι ένα νέο βιβλίο με τίτλο «Νίκος Καχτίτσης, Ένας κυκλοθυμικός ήρωας του Κάφκα» από τις εκδόσεις Οδός Πανός, καρπό της πολύχρονης έρευνας και ενασχόλησης του με το έργο του συγγραφέα. Ο Καχτίτσης συγκαταλέγεται στους Έλληνες πνευματικούς ανθρώπους της διασποράς (Αυστραλία), με ισχυρούς δεσμούς με την Ελλάδα ενώ όπως είχε γράψει η free press εφημερίδα lifo, ο πεζογράφος Νίκος Καχτίτσης υπήρξε ένας υπέρμαχος της μοναξιάς και της απομόνωσης και ένας άξιος Έλληνας λογοτέχνης.

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture