Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Η Πατρινή κόρη του δικηγόρου των 3.368 αγωγών για τις γερμανικές οφειλές τις κάνει ντοκιμαντέρ

Η Πατρινή κόρη του δικηγόρου των 3.368 α...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Η Ισμήνη Σακελλαροπούλου μιλάει στο thebest για ντοκιμαντέρ που ετοιμάζει για το ολοκαύτωμα στα Καλάβρυτα με τίτλο «Δικαίωση 3.368»

Να καταγράψει κινηματογραφικά την τραγική στιγμή του Ολοκαυτώματος στα Καλάβρυτα θέλησε η πατρινή σκηνοθέτις Ισμήνη Σακελλαροπούλου, η οποία έχει μάλιστα καταγωγή από τον μαρτυρικό τόπο. Μάλιστα ο πατέρας της, ο δικηγόρος Περικλής Σακελλαρόπουλος είχε αναλάβει τις αγωγές των γερμανικών οφειλών. Αυτή ήταν και η αφορμή για το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ με τίτλο «Δικαίωση 3.368». 

Στο ντοκιμαντέρ θα δούμε μια δραματοποίηση κάποιων αναμνήσεων, οι οποίες θα συνδυάζονται με ομιλίες από πολύ σημαντικούς ανθρώπους που ασχολούνται πολλά χρόνια με αυτά τα θέματα.

Η ίδια μίλησε στο thebest.gr για το εγχείρημα, τις δυσκολίες που υπάρχουν, ενώ μοιράστηκε και την αγωνία της γι΄αυτό.

Σκοπός μου είναι να καταγράψω μια στιγμή του συγκεκριμένου γεγονότος κινηματογραφικά για να γίνει γνωστή στο ευρύτερο κοινό

 Πώς προέκυψε η ιδέα να κάνετε ένα ντοκιμαντέρ με θέμα τις Καλαβρυτινές αποζημιώσεις και το ολοκαύτωμα;

Η καταγωγή μου είναι από τα Καλάβρυτα και είχα ζήσει εκεί όταν ήμουν μικρή. Ο πατέρας μου, ο αείμνηστος Περικλής Σακελλαρόπουλος ήταν δικηγόρος και είχε αναλάβει τις αγωγές των γερμανικών οφειλών των Καλαβρυτινών. Έτσι μετά από χρόνια αποφάσισα να το κάνω δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ.

Ποιος ήταν ο σκοπός σας;

Να καταγράψω μια στιγμή του συγκεκριμένου γεγονότος κινηματογραφικά για να γίνει γνωστή στο ευρύτερο κοινό.

Τι ακριβώς θα δούμε στο ντοκιμαντέρ; Ποιοι θα συμμετέχουν;

Θα δούμε μια δραματοποίηση κάποιων αναμνήσεων, οι οποίες θα συνδυάζονται με ομιλίες από πολύ σημαντικούς ανθρώπους που ασχολούνται πολλά χρόνια με αυτά τα θέματα.

Η σύνθεση των συντελεστών είναι εν εξελίξει αλλά προς το παρόν μπορώ να μιλήσω για τον Κώστα Αρζόγλου, την Θεοδώρα Σιάρκου, τον Adrian Friehling, ενδεχομένως την Μαρία Καλογεροπούλου κ.α. Από ομιλητές θα είναι μαζί μας ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος Χαρίλαος Ερμείδης, ο Καλαβρυτινός δικηγόρος π. Νομάρχης Δημήτρης Κατσικόπουλος, ο δικηγόρος Βασίλης Κυριαζής, ο π. Υπουργός Παιδείας Πέτρος  Ευθυμίου, ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Γερμανικών Αποζημιώσεων Αριστομένης Συγγελάκης  κ.α.  

Πώς καταλήξατε στον τίτλο του ντοκιμαντέρ;

Από το νούμερο των αγωγών που έχω και δεν είναι μόνο αυτές. Κάθε ένας αριθμός αποτελείται από πολλούς ανθρώπους της οικογένειας που επλήγησαν.

Πώς συγκεντρώσατε το απαραίτητο υλικό;

Αρχικά είχα το πρωτότυπο υλικό από τον πατέρα μου. Επίσης με βοήθησαν και άλλοι άνθρωποι, όπως ο δικηγόρος Βασίλης Κυριαζής που μου έδωσα πολλά στοιχεία και πληροφορίες για το θέμα, ο Χρήστος Φωτεινόπουλος ο Πρόεδρος του Μουσείου Ολοκαυτώματος κ.α Για το ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων γνωρίζω από μικρή γιατί έζησα όλη αυτήν την αύρα της ιστορικότητας, πηγαίνοντας σχολείο στο τωρινό Μουσείο Ολοκαυτώματος και έχοντας στην οικογένειά μου ανθρώπους που το βίωσαν με το δικό τους τρόπο επηρεάστηκα.

Με τρομάζει η αγωνία μου στο να καταφέρω να φτάσω ως τέλος

Υπάρχει κάτι που ακούσατε ή μάθατε και δεν τον ξεχάσατε, που σας συγκλόνισε;

Πολλές ιστορίες που δεν θα ήθελα να τις αναφέρω γιατί αποτελούν προσωπικά δεδομένα οικογενειών.

Εσείς έχετε κάποια σχέση με την περιοχή;

Ναι, ήταν οι παππούδες μου και έχω ζήσει και γω τα πρώτα παιδικά μου χρόνια.

Έχει προηγηθεί και η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία σας… Ποιες είναι οι δυσκολίες σε αυτό το εγχείρημα;

Πάρα πολλές. Αρχικά είναι πολύ ευαίσθητο θέμα για τον καθέναν. Είναι ένας άθλος να το προσεγγίσεις  χωρίς να καταπατήσεις τις ιδεολογίες και τα πιστεύω κάποιων ανθρώπων. Επίσης το οικονομικό είναι ένα ζήτημα.  

Υπάρχει κάτι που σας «τρομάζει» κατά κάποιον τρόπο;

Με τρομάζει η αγωνία μου στο να καταφέρω να φτάσω ως τέλος.

Τι άλλο υπάρχει στα σχέδια σας;

Προς το παρόν δίνω την ενέργειά μου σε αυτό. Είμαι και εκπαιδευτικός και Γραμματέας του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συνδέσμου Θεατρολόγων οπότε οι εξελίξεις στην παιδεία και στον πολιτισμό δεν μας αφήνουν «ήσυχους».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture