Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πυρετός προετοιμασιών σε κομμωτήρια, βιβλιοπωλεία, κέντρα αισθητικής

Πυρετός προετοιμασιών σε κομμωτήρια, βιβ...

Ανοίγουν τα μικρά καταστήματα και αίρονται λίγοι ακόμη περιορισμοί

Aπό τη Δευτέρα 4 Μαΐου ξεκινά η πρώτη άρση των περιοριστικών μέτρων για τη διάδοση του κορωνοϊού. Σύμφωνα με τα όσα έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση:

- Λειτουργούν κανονικά τα μέσα μεταφοράς με υποχρεωτική τη χρήση μάσκας για επιβάτες

 - Ανοίγουν μικρά καταστήματα

 - Ανοίγουν πάλι οι εκκλησίες

 - Ανοίγουν κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής με υποχρεωτική τη χρήση μάσκας για πελάτες και εργαζόμενους

- SMS και έντυπο μετακίνησης τέλος

Αίρονται οι περιορισμοί στην κυκλοφορία, πράγμα που σημαίνει και η υποχρέωση αποστολής SMS ή των γραπτών βεβαιώσεων.

Εξαιρείται φυσικά στην πρώτη φάση που ξεκινά τη Δευτέρα, η μετακίνηση σε άλλο νομό εκτός του τόπου μόνιμης κατοικίας.

Ποια καταστήματα ανοίγουν

-          βιβλιοπωλεία

-          καταστήματα πώλησης αθλητικού εξοπλισμού

-          καταστήματα πώλησης φυτών

-          κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής

-          ΚΤΕΟ

-          Υποδήματα

-          καταστήματα οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας.

Τα μέτρα  τήρησης των αποστάσεων

Στις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου έως 20 τ.μ. 4 άτομα

Από 20 τ.μ. – 100 τ.μ. 4 άτομα συν 1 άτομο ανά 10 τ.μ.

Ανω των 100 τ.μ. 12 άτομα συν 1 άτομο ανά 15 τ.μ.

Η έναρξη τους μεταφέρεται στις 10.00 π.μ. με διευρυμένο ωράριο κατά περίπτωση, τηρούνται αποστάσεων 2 μέτρων ανά άτομο, υποχρεωτική χρήσης μάσκας για προσωπικό και σύσταση για πελάτες, ενώ συνιστάται μη χρήση ανελκυστήρων, αλλά εφόσον είναι αναγκαία τότε επιτρέπεται χρήση του 40% των προβλεπόμενων ατόμων ενώ αν το κατάστημα έχει κυλιόμενες δεν επιτρέπεται στους πελάτες η χρήση του ανελκυστήρα.

Σε κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής θα εφαρμόζεται απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των θέσεων εργασίας. Η προσέλευση πελατών θα είναι επιτρεπτή μόνο με ραντεβού και καταχώρηση τους σε κατάλογο που θα συντάσσει η επιχείρηση κατά την έναρξη καθημερινής λειτουργίας. 

«Βοηθοί επιβατών» θα βρίσκονται στους 45 βασικούς σταθμούς του μετρό της Αθήνας και σε σταθμούς ανταποκρίσεων του μετρό με τα λεωφορεία, προκειμένου να ενημερώνουν το επιβατικό κοινό, επιβλέποντας παράλληλα και τα μέτρα προστασίας που θα έχουν ληφθεί εντός των σταθμών, όπως με τη χρήση σήμανσης για την τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας.

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στα καταστήματα ενόψει της Δευτέρας 4 Μαΐου που ξεκινά η πρώτη μερική άρση των μέτρων που είχαν επιβληθεί για τον κορωνοϊό.

Απολυμάνσεις και διευθετήσεις χώρων με βάση τα δεδομένα της νέας κανονικότητας έχουν ήδη ξεκινήσει τα τελευταία 24ωρα πολλοί επιχειρηματίες προκειμένου να δεχθούν τους πελάτες τους με τα προβλεπόμενα μέτρα προφύλαξης:

Αποστάσεις, μάσκες, υγιεινή και οργάνωση για να υποδεχθούν το κύμα των καταναλωτών μετά από σχεδόν ενάμιση μήνα καραντίνας και λουκέτων σε λιανεμπόριο και εταιρείες παροχής υπηρεσιών. Ηδη στα κουρεία, στα κομμωτήρια και στα κέντρα αισθητικής, τα ραντεβού είναι κλεισμένα εδώ και εβδομάδες.

Όσον αφορά στην τήρηση των αποστάσεων στις επιχειρήσεις που θα επαναλειτουργήσουν αυτά έχουν ως εξής:

Για τα κουρεία, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής θα εφαρμόζεται απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των θέσεων εργασίας. Προσέλευση πελατών μόνο με ραντεβού και καταχώρηση τους σε κατάλογο που θα συντάσσει η επιχείρηση κατά την έναρξη καθημερινής λειτουργίας. Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους και τα γάντια μιας χρήσης για τους εργαζόμενους στα κέντρα αισθητικής.

Στις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου:

έως 20 τ.μ. 4 άτομα,

από 20 τ.μ. – 100 τ.μ. 4 άτομα + 1 άτομο

10 τ.μ. και άνω των 100 τ.μ. 12 άτομα + 1/ 15 τ.μ.

Επανέρχονται στην εργασία τους συνολικά 68.528 εργαζόμενοι και επαγγελματίες από τους 690.000 που είχε ανασταλεί η λειτουργία των επιχειρήσεων τους (ποσοστό 10%) και επαναλειτουργούν 26.167 επιχειρήσεις από το σύνολο των περίπου 260.000 (ποσοστό 10%).

Όσον αφορά στη ρύθμιση του ωραρίου λειτουργίας των επιχειρήσεων η έναρξη τους μεταφέρεται στις 10.00 π.μ. με διευρυμένο ωράριο κατά περίπτωση, τήρηση αποστάσεων 2 μέτρων ανά άτομο, χρήση μάσκας για προσωπικό και πελάτες, ενώ συνιστάται μη χρήση ανελκυστήρων, αλλά εφόσον είναι αναγκαία τότε επιτρέπεται χρήση του 40% των προβλεπόμενων ατόμων ενώ αν το κατάστημα έχει κυλιόμενες δεν επιτρέπεται στους πελάτες η χρήση του ανελκυστήρα.

Το ωράριο λειτουργίας απελευθερώνεται από τις 7.00 – 22.00 τις καθημερινές και από τις 7.00 – 21.00 τα Σάββατα. Ισχύουν οι περιορισμοί συγκέντρωσης προσώπων των λιανεμπορίου. Σε περίπτωση περισσοτέρων τους ενός επιπέδων, δεν επιτρέπεται παρουσία άνω του ενός ατόμου 1 / 10 τ.μ..

Για τη λειτουργία των ΚΤΕΟ ισχύουν οι ίδιοι όροι προσέλευσης πελατών. Στις λαϊκές αγορές παραμένουν τα μέτρα λειτουργίας του 50% και μη πώλησης βιομηχανικών ειδών

Επίσης από τη Δευτέρα επαναλειτουργούν από Δευτέρα τακτικά χειρουργεία και απογευματινά ιατρεία.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις