Back to Top
#TAGS Αιγιάλεια Δελτίο Ειδήσεων Άγριες Μέλισσες Κορωνοϊός Πανελλήνιες Εξετάσεις 2020 I Can't Breathe
Εξάπλωση κορωνοϊού Χάρτης

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Τα μπλόκα της ΕΛ.ΑΣ. για τους επίδοξους Πασχαλινούς εκδρομείς στην Αχαΐα

Τα μπλόκα της ΕΛ.ΑΣ. για τους επίδοξους Πασχαλινούς εκδρομείς στην Αχαΐα

Πάσχα στην πόλη φέτος κι αυτό στο πλαίσιο των μέτρων για τον κορωνοϊό είναι αδιαπραγμάτευτο.

Αυξημένη θα είναι την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας η αστυνομική παρουσία και τα αντίστοιχα μέτρα λόγω κορονοϊού στους δρόμους γύρω από εκκλησίες, προκειμένου να αποτραπεί τυχόν συγκέντρωση και συνωστισμός πολιτών. Οι αστυνομικοί θα κάνουν συστάσεις, σε περίπτωση που χρειαστεί, και θα καλούν τον κόσμο να τηρεί τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας. 

Στην Αχαϊα, αστυνομικά μπλόκα έχουν αναπτυχθεί και σήμερα στα διόδια της Ολυμπίας Οδού, στην παλιά Εθνική οδό Αθηνών - Πατρών στον Ψαθόπυργο, στη Νέα Εθνικό Πατρών Πύργου αλλά και εντός του δικτύου της παλιάς Πατρών Πύργου, όπως και στην 111. Αστυνομικά μπλόκα υπάρχουν και στα διόδια της Γέφυρας Χαρίλαος Τρικούπης όπου την Πέμπτη βεβαιώθηκαν πρόστιμα σε 20 άτομα λεωφορείου που πήγαινε Αλβανία, οι οποίοι δεν είχαν τις σχετικές βεβαιώσεις.

 

α παραπάνω μέτρα σε συνδυασμό με τις αυστηρές κυρώσεις για τους παραβάτες (300 ευρώ πρόστιμο, αφαίρεση πινακίδων και επιστροφή του οχήματος στον τόπο αφετηρίας) κάνουν τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη να εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξουν –τουλάχιστον μαζικά- απόπειρες εξόδου από εκδρομείς. Τη Μεγάλη Εβδομάδα θα επιστρατευτούν και τα drones της ΕΛ.ΑΣ., τα οποία θα παρακολουθούν την κίνηση στους κεντρικούς οδικούς άξονες και θα δίνουν live εικόνα στο επιχειρησιακό κέντρο.

Παράλληλα, ξεκινούν οι έλεγχοι σε όλα τα λιμάνια από το Λιμενικό, ενώ το ίδιο αυστηρό θα είναι το πλαίσιο στους σιδηροδρομικούς σταθμούς και στα ΚΤΕΛ. Από εκεί θα μπορούν να φύγουν για προορισμούς της περιφέρειας μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι, χωρίς όμως να έχουν δυνατότητα επιστροφής στα αστικά κέντρα μέχρι τις 27 Απριλίου, ημερομηνία λήξης των απαγορεύσεων κυκλοφορίας. Οι μόνιμοι κάτοικοι περιοχών εκτός πόλεων θα μπορούν να ταξιδέψουν μόνο εάν έχουν πάνω τους εκκαθαριστικό σημείωμα που δείχνει τη διεύθυνση μόνιμης κατοικίας.


Όσον αφορά στους εργαζόμενους στα αστικά κέντρα με μόνιμη κατοικία εκτός πόλεων, δηλαδή σε άλλους νομούς, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι κάνοντας χρήση της άδειας τους και μετακινούμενοι προς την μόνιμη κατοικίας τους για τις μέρες του Πάσχα δεν έχουν την δυνατότητα επιστροφής στην εργασία τους, αφού η βεβαίωση εργοδότη αφορά την κίνηση εντός νομού εργασίας και μόνο για τις ώρες εργασίας.

Όπως είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς υπάρχουν και περιπτώσεις που έχουν προβληματίσει τις Αρχές. Η πρώτη αφορά στις μετακινήσεις πολιτών με βεβαιώσεις τύπου Α εργοδότη, οι οποίες αφορούν σε άτομα που δεν απασχολούνται σε αυτές λόγω αναστολής συμβάσεων. Όπως είπε, στην περίπτωση που κατά τη διεξαγωγή σχετικού ελέγχου αποδειχθεί κάτι τέτοιο, στον εργοδότη θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις περί ανασφάλιστων εργαζομένων, δηλαδή 10.500 ευρώ πρόστιμο και στον φέροντα τη βεβαίωση θα ασκηθούν οι προβλεπόμενες ποινικές διώξεις.

Κλειστές οι εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα

Η παρουσία της Αστυνομίας γύρω από εκκλησίες θα εντείνεται όσο πλησιάζει η Κυριακή του Πάσχα. Ο φόβος των αρμόδιων στελεχών που σχεδιάζουν τα μέτρα είναι να υπάρξει προσπάθεια από πιστούς να παρακολουθήσουν τις λειτουργίες έξω από τις εκκλησίες.

Για να αποφευχθεί πάντως κάτι τέτοιο οι εκκλησίες για πρώτη φορά φέτος δεν θα χρησιμοποιήσουν μεγάφωνα. «Στόχος μας είναι να μην επιτρέψουμε, μετά τόση προσπάθεια από την πλευρά της πλειοψηφίας των πολιτών, να χυθεί η καρδάρα με το γάλα. Ο καλός καιρός και ο εφησυχασμός μπορεί να οδηγήσουν κάποιους σε λάθος αποφάσεις, σε μία περίοδο που -σύμφωνα με τους ειδικούς- είναι η πιο κρίσιμη για την εξέλιξη της πανδημίας. Θα είναι καταστροφικό να μεταδοθεί ο ιός από τις πόλεις στα χωριά», αναφέρει χαρακτηριστικά αρμόδια πηγή.

«Η ατομική προσευχή δεν προβλέπεται στους λόγους κατ’ εξαίρεση μετακίνησης και οι ναοί θα είναι κλειστοί για το κοινό», δήλωσε χθες ο Νίκος Χαρδαλιάς, προσθέτοντας: «Οι ναοί θα είναι ανοιχτοί αποκλειστικά για τους ιερείς και το απαραίτητο προσωπικό. Η Ιερά Σύνοδος αποτρέπει τους πιστούς να πάνε στην εκκλησία τη Μεγάλη Εβδομάδα. Οφείλουμε να παραμείνουμε στο σπίτι. Οι εκκλησίες είναι κλειστές για το κοινό, δεν πρέπει να διακυβευτεί η εθνική προσπάθεια, θα αρκεστούμε στην ατομική μας προσευχή από το σπίτι αποδεικνύοντας έμπρακτα την αγάπη μας για τους συνανθρώπους μας».

Έλεγχοι και στα λιμάνια

Ενδελεχείς ελέγχους, ενόψει των εορτών του Πάσχα, πραγματοποιούν από το πρωί σε όλα τα λιμάνια της χώρας, στελέχη του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό της πανδημίας του κορωνοϊού.

 Η μετακίνηση με τα πλοία της ακτοπλοΐας επιτρέπεται για τους μόνιμους κατοίκους των νησιών, αλλά και των μεταφορικών μέσων που απαιτούνται για την τροφοδοσία, ενώ επιτρέπεται και η επιστροφή όσων θέλουν να αναχωρήσουν από αυτά.

Για την περίπτωση των μόνιμων κατοίκων των νησιών, ο κάθε επιβάτης θα πρέπει να έχει μαζί του το ισχύον εκκαθαριστικό της φορολογικής του δήλωσης που θα αναφέρει τη μόνιμη κατοικία του, αλλά και το ΜΑΝ, τον Μοναδικό Αριθμό Νησιώτη ή τη βεβαίωση μόνιμης διαμονής του από τον οικείο δήμαρχο.

Σύμφωνα με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Ναυτιλίας και Υγείας, ο περιορισμός των μετακινήσεων με τα πλοία της ακτοπλοΐας δεν περιλαμβάνει το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων, των σωμάτων ασφαλείας και του λιμενικού σώματος που συμμετέχουν σε δράσεις και επιχειρήσεις σε νησιά, αλλά και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας που μετακινούνται για υπηρεσιακούς λόγους. Επίσης, τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα και το εκπαιδευτικό προσωπικό κάθε βαθμίδας εκπαίδευσης συμπεριλαμβανομένων και των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού που εργάζονται σε νησί. Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και το προσωπικό του ΕΟΔΥ, αλλά και τους μετακινούμενους για λόγους έκτακτης ανάγκης εφόσον τούτο αποδεικνύεται από τα κατάλληλα πιστοποιητικά.

Ειδήσεις