Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Πρόστιμα για παραβάσεις από νωρίς το πρωί στην Πάτρα

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Πρόστιμα για παρ...

Από τους άνδρες της αστυνομίας σε πολίτες που αγνόησαν τις εντολές

Πρόστιμο 150 σε αρκετές περιπτώσεις πολιτών, στο αυτοκίνητο των οποίων επέβαιναν περισσότεροι από δυο ενήλικες (οδηγός και συνοδηγός) επεβλήθησαν νωρίς το πρωί της Τρίτης στο κέντρο της Πάτρας από τους αστυνομικούς που έχουν επιφορτιστεί με τη διαδικασία των ελέγχων των πολιτών που πρέπει να βγαίνουν από τα σπίτια τους με ειδική άδεια και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Μέχρι το μεσημέρι περίπου 4 πολίτες κλήθηκαν να πληρώσουν 150 ευρώ έκαστος.

Μέχρι τις 12.30 το μεσημέρι είχαν κοπεί τουλάχιστον 50 κλήσεις για άσκοπες μετακινήσεις στην Δυτική Ελλάδα. 15 κλήσεις κόπηκαν στην Αχαΐα, 15 στην Αιτωλοακαρνανία και 10 στην Ηλεία. Τα περισσότερα πρόστιμα αφορούν σε οδηγούς που κινούνταν με τα οχήματά τους και δεν είχαν εξασφαλίσει την απαραίτητη βεβαίωση. Λιγότερα 150άρια χρεώθηκαν σε πεζούς που κινούνταν χωρίς να έχουν δηλώσει εγγράφως ή με sms την κίνησή τους.

Οι αστυνομικοί, με τη συνδρομή της δημοτικής αστυνομίας και της πυροσβεστικής, πραγματοποιούν συνεχείς ελέγχους από τις 6 το πρωί σε πολλά σημεία της Πάτρας, τόσο στο κέντρο της πόλης όσο και περιφερειακά.

Ιδιαίτερη έμφαση δινεται στον έλεγχο των εγγράφων ή των sms που οφείλουν να έχουν στην κατοχή τους οι πολίτες που κυκλοφορούν στην πόλη, μετά το απαγορευτικό στην κυκλοφορία που επεβλήθηκε από τα ξημερώματα της Δευτέρας για να ελεγχθεί η πανδημία του κορωνοϊού.

Χθες, πρώτη ημέρα εφαρμογής του μέτρου επεβλήθησαν άλλα δυο πρόστιμα στην Αχαϊα και 33 συνολικά σε όλη τη χώρα. Ο αριθμός λογικά θα αυξηθεί στη διάρκεια της σημερινής ημέρας, αφού τη Δευτέρα τα  όργανα ελέγχου έκαναν κυρίως συστάσεις και ενημέρωναν για τις λεπτομέρειες του μέτρου, ενώ από σήμερα επιβάλουν πρόστιμα.

Όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές ενημέρωσης, η απαγόρευση που εφαρμόζεται βασίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στους ίδιους τους πολίτες. Δηλαδή, σε αυτούς που θα κληθούν να συμμορφωθούν στους περιορισμούς. Ενδεικτικό είναι ότι το σύστημα που ανακοινώθηκε (αποστολή sms στο 13033, χειρόγραφες υπεύθυνες δηλώσεις κ.λπ) μπορεί εύκολα να παραβιαστεί από κάποιον. Μπορεί δηλαδή κάποιος εάν θέλει να κάνει κατάχρηση των «διευκολύνσεων» που παρέχονται (όπως η αθλητική δραστηριότητα, οι επισκέψεις σε άτομα τρίτης ηλικίας, οι καθημερινές μετακινήσεις σε σούπερ μάρκετ κ.λπ). Η κατάχρηση θα οδηγήσει στην κατάργηση (στην πράξη) του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας και την κυβέρνηση στο επόμενο βήμα, που θα είναι πολύ πιο αυστηροί περιορισμοί στις μετακινήσεις.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται από αρμόδια πηγή: «Εάν κάποιοι κάνουν κατάχρηση. Δηλαδή κάνουν χειρόγραφες δηλώσεις με το παραμικρό για να πηγαίνουν βόλτα, για να πηγαίνουν παραπάνω από μία φορά την ημέρα στο σούπερ μάρκετ, τότε θα επιβληθούν νέα μέτρα. Το επόμενο διάστημα είναι το πιο κρίσιμο για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Οι χειρόγραφες δηλώσεις επιτράπηκαν για τους ηλικιωμένους που δεν έχουν οικειότητα ή πρόσβαση σε υπολογιστή και κινητά τηλέφωνα. Το κράτος δεν μπορεί να ελέγχει ηλεκτρονικά τι γίνεται με τη χρήση τους. Δεν πρέπει αυτό να το εκμεταλλευτούν κάποιοι για να κάνουν κατάχρηση των διευκολύνσεων».

Συνεπώς, εάν θα χρειαστεί κλιμάκωση και αυστηροποίηση του μέτρου της απαγόρευσης της κυκλοφορίας θα εξαρτηθεί από τη συμμόρφωση στους υπάρχοντες κανόνες. Διαφορετικά θα τεθεί σε ισχύ νέο μοντέλο απαγόρευσης κυκλοφορίας, το οποίο θα περιορίζει σημαντικά τις μετακινήσεις προς το σούπερ μάρκετ (ενδεχομένως αυτό θα επιτρέπεται μία με δύο φορές την εβδομάδα), τον περιορισμό του αριθμού των ανοιχτών πρατηρίων καυσίμων, αυστηρότερα χρηματικά πρόστιμα (ενδεχομένως και ποινικές κυρώσεις) για όσους παραβιάζουν το μέτρο, αλλά και ηλεκτρονικό έλεγχο μετακινήσεων, προκειμένου να μην υπάρχουν «τρύπες» που θα μπορούσε να τις εκμεταλλευτεί κάποιος.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις