Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Τέλος οι συστάσεις, μόνο πρόστιμα

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Τέλος οι συστάσε...

Για κάθε μετακίνηση θα πρέπει να έχετε το αντίστοιχο έγγραφο ή sms

Οι συστάσεις από το απόγευμα της Κυριακής, μετά το διάγγελμα του Πρωθυπουργού και την απόφαση για το lock down και την απαγόρευση κυκλοφορίας στην Ελλάδα ήταν κατηγορηματικές.: Αν δεν συμμορφωθείτε για να μην εξαπλωθεί ο κορωνοϊός και δεν μένετε σπίτι, θα υπάρξουν πρόστιμα 150 ευρώ για κάθε φορά που ο πολίτης εντοπίζεται από αστυνομικούς να μην δικαιολογεί (είτε με μήνυμα στο 13033 είτε με την υπεύθυνη δήλωση τύπου Β) τον λόγο που κυκλοφορεί στον δρόμο.

Ετσι, λοιπόν, από τις 6 το πρωί της Δευτέρας - οπότε και τέθηκαν σε ισχύ τα νέα πιο αυστηρά μέτρα - αστυνομικοί ανά την Ελλάδα έχουν επιδοθεί σε ένα σαφάρι ελέγχων, προκειμένου να εφαρμόζεται η εντολή της κυβέρνησης.

Και παρά το γεγονός ότι οι αστυνομικοί ήταν κάπως πιο ελαστικοί το πρωί και δεν επέβαλαν πρόστιμα στους πολίτες, δεν συνέβη το ίδιο ούτε στην Πάτρα  που εντοπίστηκαν δυο άτομα χωρίς χαρτί μετακίνησης, ούτε σε άλλες περιοχές όπως η Χίος, η Λέσβος και η Λαμία όπου ήρθαν και οι πρώτες «καμπάνες» σε πολίτες. Σύμφωνα, πάντως με την Αστυνομία σε όλη την Ελλάδα επιβλήθηκαν 33 πρόστιμα. 

Από σήμερα οι αστυνομικοί δεν θα κάνουν συστάσεις στους πολίτες αλλά θα επιβάλλουν μόνο πρόστιμα στους πολίτες και τους οδηγούς που δεν θα μπορούν να δικαιολογούν την παρουσία τους έξω.

Αυτό, πρακτικά, θα σημαίνει ότι τόσο σε κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας αλλά και οπουδήποτε αλλού εντοπιστούν πολίτες που δεν θα φέρουν μαζί τους δικαιολογητικά έγγραφα (αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο) αλλά και υπεύθυνες δηλώσεις, θα πρέπει να πληρώσουν για να συμμορφωθούν με το μέτρο.

Σε ποια περίπτωση θα έχουμε πιο αυστηρά μέτρα

Όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές ενημέρωσης, η απαγόρευση που εφαρμόζεται βασίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στους ίδιους τους πολίτες. Δηλαδή, σε αυτούς που θα κληθούν να συμμορφωθούν στους περιορισμούς. Ενδεικτικό είναι ότι το σύστημα που ανακοινώθηκε (αποστολή sms στο 13033, χειρόγραφες υπεύθυνες δηλώσεις κ.λπ) μπορεί εύκολα να παραβιαστεί από κάποιον. Μπορεί δηλαδή κάποιος εάν θέλει να κάνει κατάχρηση των «διευκολύνσεων» που παρέχονται (όπως η αθλητική δραστηριότητα, οι επισκέψεις σε άτομα τρίτης ηλικίας, οι καθημερινές μετακινήσεις σε σούπερ μάρκετ κ.λπ). Η κατάχρηση θα οδηγήσει στην κατάργηση (στην πράξη) του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας και την κυβέρνηση στο επόμενο βήμα, που θα είναι πολύ πιο αυστηροί περιορισμοί στις μετακινήσεις.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται από αρμόδια πηγή: «Εάν κάποιοι κάνουν κατάχρηση. Δηλαδή κάνουν χειρόγραφες δηλώσεις με το παραμικρό για να πηγαίνουν βόλτα, για να πηγαίνουν παραπάνω από μία φορά την ημέρα στο σούπερ μάρκετ, τότε θα επιβληθούν νέα μέτρα. Το επόμενο διάστημα είναι το πιο κρίσιμο για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Οι χειρόγραφες δηλώσεις επιτράπηκαν για τους ηλικιωμένους που δεν έχουν οικειότητα ή πρόσβαση σε υπολογιστή και κινητά τηλέφωνα. Το κράτος δεν μπορεί να ελέγχει ηλεκτρονικά τι γίνεται με τη χρήση τους. Δεν πρέπει αυτό να το εκμεταλλευτούν κάποιοι για να κάνουν κατάχρηση των διευκολύνσεων».

Συνεπώς, εάν θα χρειαστεί κλιμάκωση και αυστηροποίηση του μέτρου της απαγόρευσης της κυκλοφορίας θα εξαρτηθεί από τη συμμόρφωση στους υπάρχοντες κανόνες. Διαφορετικά θα τεθεί σε ισχύ νέο μοντέλο απαγόρευσης κυκλοφορίας, το οποίο θα περιορίζει σημαντικά τις μετακινήσεις προς το σούπερ μάρκετ (ενδεχομένως αυτό θα επιτρέπεται μία με δύο φορές την εβδομάδα), τον περιορισμό του αριθμού των ανοιχτών πρατηρίων καυσίμων, αυστηρότερα χρηματικά πρόστιμα (ενδεχομένως και ποινικές κυρώσεις) για όσους παραβιάζουν το μέτρο, αλλά και ηλεκτρονικό έλεγχο μετακινήσεων, προκειμένου να μην υπάρχουν «τρύπες» που θα μπορούσε να τις εκμεταλλευτεί κάποιος.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις