Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Κορωνοϊός: Το Σαββατοκύριακο οι αποφάσεις για την απαγόρευση μετακινήσεων

Κορωνοϊός: Το Σαββατοκύριακο οι αποφάσει...

Η αναφορά του Πρωθυπουργού στο διάγγελμα

Έμμεσο μήνυμα ότι το Σαββατοκύριακο είναι κριτήριο για το τι μέτρα θα επιβληθούν από βδομάδα, έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια του διαγγέλματος. Ζήτησε από τους πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα, να παραμείνουν στο σπίτι και ο τρόπος που μετέφερε την αγωνία του έδειχνε πως αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία προτού αποφασίσει να λάβει το δραστικό μέτρο της απαγόρευσης των μετακινήσεων.

«Το οπλοστάσιο των μέτρων περιορισμού που μπορεί να πάρει η κυβέρνηση έχει σχεδόν εξαντληθεί. Το κακό θέλει έναν κρίκο δίπλα του για να απλωθεί. Και αυτή την αλυσίδα του τρόμου μπορούμε να τη σπάσουμε αν κάνουμε ένα βήμα πίσω. Αν μείνουμε σπίτι, αποφεύγοντας όλες τις περιττές επαφές» ανέφερε αρχικά ο πρωθυπουργός. «Αυτό το Σαββατοκύριακο είναι μία ευκαιρία να δείξουμε την κοινωνική μας ευθύνη: Αφού δεν θα έχουμε καμία επαγγελματική υποχρέωση, δεν κυκλοφορούμε! Μένουμε στο σπίτι και διαβάζουμε, ακούμε μουσική, βλέπουμε ταινίες, επικοινωνούμε με τους δικούς μας, αυτούς που αγαπάμε. Πάμε για έναν περίπατο ή για τρέξιμο μόνοι. Και σε κάθε περίπτωση αποφεύγουμε τις συναθροίσεις» συνέχισε.

«Απ’ όλους εμάς και τη συμπεριφορά μας εξαρτάται, τελικά, αν η κυβέρνηση χρειαστεί να πάρει ακόμα πιο δραστικά μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας.Και κάτι τελευταίο. Ο ιός δεν γνωρίζει σύνορα και αποστάσεις. Όσο πιο μικρό είναι το νησί όπου κάποιος πιστεύει ότι θα καταφύγει για να προστατευθεί, τόσο πιο δύσκολη, αν όχι αδύνατη, θα είναι και η περίθαλψή του αν αρρωστήσει εκεί» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

 Σε κάθε περίπτωση, ο περιορισμός της κυκλοφορίας δεν μπορεί και δεν θα είναι απόλυτος. Θα εφαρμοστεί το γαλλικό μοντέλο, στο οποίο επιτρέπονται συγκεκριμένες μετακινήσεις για συγκεκριμένους λόγους: εργασία, ιατρική βοήθεια, αγορά φαρμάκων, προμήθεια τροφίμων από σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα.

Ήδη περιορισμός έχει επιβληθεί με το μέτρο της απαγόρευσης των συναθροίσεων άνω των 10 ατόμων, ενώ τα μηνύματα που έχει πάρει η κυβέρνηση από τους ειδικούς επιμένουν ότι οι επόμενες 2-3 εβδομάδες θα είναι οι πιο κρίσιμες για την εξέλιξη της πανδημίας και τις αντοχές του συστήματος υγείας.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, το ενδεχόμενο να σταματήσουν οι πτήσεις εξωτερικού από και προς την Ελλάδα, επίσης πρόκειται για ένα σενάριο που έχει πέσει στο τραπέζι, αλλά δεν έχει ληφθεί συγκεκριμένη απόφαση.

Το ίδιο και σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις με πλοία, καθώς παρατηρείται το φαινόμενο – και το έθιξε επίσης ο πρωθυπουργός στο τηλεοπτικό του μήνυμα – να μετακινούνται πολίτες από τα αστικά κέντρα στα νησιά. Έτσι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας ανέφερε προς τούτο σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ότι είναι επίσης πιθανό να επιβληθούν περιορισμοί στις μετακινήσεις με πλοία, εάν αυτό χρειαστεί.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις