Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΒΙΒΛΙΟ

/

Ο Κυριάκος Σκιαθάς έγραψε μελέτη για τον Παλαιών Πατρών Γερμανό που ευλόγησε τ' άρματα στην Αγίου Γεωργίου

Ο Κυριάκος Σκιαθάς έγραψε μελέτη για τον...

Κυκλοφορεί δωρεάν σε βιβλιαράκι τσέπης 35 σελίδων από τις Πατρινές εκδόσεις Διαπολιτισμός

Πλησιάζοντας ο φετινός εορτασμός της επετείου της Εθνικής Παλιγγενεσίας που θα γίνει υπό τη βαριά σκιά της πανδημίας του επικίνδυνου και μεταδοτικού κορωνοϊού, είδαμε πως κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Διαπολιτισμός του συμπολίτη Τάκη Νικολόπουλου, ένα βιβλιαράκι τσέπης, pocket book, 35 σελίδων με τίτλο «Ο Π. Π. Γερμανός, ευλόγησε τ’  άρματα στην πλατεία Αγίου Γεωργίου, (ιστορικά αποδεδειγμένη ΑΛΗΘΕΙΑ)» που έχει γράψει ο Πατρινός καθηγητής και συγγραφέας, μελετητής της περιόδου του 1821, Κυριάκος Σκιαθάς.

Όπως αναφέρει ο κ. Νικολόπουλος των εκδόσεων Διαπολιτισμός, παρόλο που έχουν περάσει σχεδόν 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821, υπάρχει ακόμη αρκετή μυθοπλασία γύρω από τους πρωταγωνιστές, τις χρονολογίες και τις τοποθεσίες όπου διαδραματίστηκαν σημαντικά περιστατικά. Τόσο οι συγκεχυμένες αφηγήσεις χρονογράφων και περιηγητών, όσο και ο έντονος συναισθηματισμός των γεγονότων, δημιούργησαν ένα πλέγμα ασάφειας στην καταγραφή. Γεγονότα, όπως η ύψωση του Λαβάρου της Επαναστάσεως από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό στο μοναστήρι της Αγίας Λαύρας ή ο ακριβής χρόνος κήρυξης της Επανάστασης ή ο τόπος που ξεκίνησε αυτή στον ελλαδικό χώρο, βρίσκονται πολύ υψηλά στην ιστοριογραφική αναζήτηση για την αντίστοιχη εποχή, δημιουργώντας εντάσεις ακόμη και σήμερα τους νεοέλληνες. Συμβάντα που αποτελούν τον κεντρικό πυρήνα της παράδοσης του Εικοσιένα, χωρίς να είναι καθοριστικά για την έκβασή του και ιστοριογραφικοί μύθοι, είναι το αντικείμενο της ιστορικής μελέτης του Κυριάκου Δ. Σκιαθά με τίτλο «Ο Π. Π. Γερμανός ευλόγησε τ’ άρματα στην πλατεία Αγίου Γεωργίου».

Οι εκδόσεις Διαπολιτισμός, με αφορμή την έκδοση τον μήνα Μάρτιο του νέου βιβλίου του εκπαιδευτικού–συγγραφέα Κυριάκου Δ. Σκιαθᾶ, «Τα ερωτικά του ’21 Γ΄ τόμος», κυκλοφορούν και διανέμουν δωρεάν σε κεντρικά βιβλιοπωλεία της Πάτρας, τις επόμενες ημέρες την παραπάνω πολύ ενδιαφέρουσα και κατατοπιστική μελέτη. Μέσα από τις σελίδες της καλαίσθητης αυτής έκδοσης, φωτίζονται οι πρώτες ημέρες του Αγώνα στην περιοχή της Αχαΐας.

Με αρκετά μεγάλο αριθμό έγκριτων βιβλιογραφικών παραπομπών, τεκμηριώνεται ότι δεν υψώθηκε λάβαρο στην Αγία Λαύρα στις 25 Μαρτίου όπως καθιερωθεί στην εθνική μας συνείδηση και θεωρείται μία αλήθεια που έχει περάσει και μέσα από ιστορικά και πατριωτικά βιβλία στον κόσμο, καθώς και ότι είχε προκαθοριστεί από τη Φιλική Εταιρεία η ημέρα του Ευαγγελισμού ως ημέρα έναρξης του Αγώνα, που στην πραγματικότητα άρχισε λίγες ημέρες νωρίτερα.

Ο Κυριάκος Σκιαθᾶς, κρατώντας αποστάσεις από υστερόβουλες προσπάθειες ημερολογιακού αναθεωρητισμού, που σκοπό έχουν να καλλιεργήσουν ένα νέο επαναστατικό ημερολόγιο, αναδεικνύει την ευλογία των αρμάτων στην πλατεία Αγίου Γεωργίου της Πάτρας από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό, ο οποίος με τη συμμετοχή του σ’ αυτή επισημοποίησε την Επανάσταση. Συγχρόνως, αποτελεί ένα πραγματικό γεγονός που συμβαδίζει ιστορικά και χρονικά με την ημέρα της εθνεγερσίας, την 25η Μαρτίου.

Ο κ. Σκιαθάς κάνει εκτενή αναφορά και στο μνημείο που έχει ανεγερθεί στην πλατειούλα Αγίου Γεωργίου υπογραμμίζοντας την ανάγκη, η Πάτρα να διεκδικήσει σθεναρά στο μέλλον την ιστορική αυτή πρωτιά στην έναρξη του μεγάλου απελευθερωτικού αγώνα ενάντια στον Οθωμανικό ζυγό που πράγματι είχε ως αφετηρία, την ευλόγηση των αρμάτων εκεί στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου (απέναντι σήμερα από το Αρχαίο Ρωμαικό Ωδείο).

Όπως τέλος τονίζει ο κ. Νικολόπουλος, είναι ένα γεγονός που  πρέπει η πόλη των Πατρών, εν’ όψει και του εορτασμού των 200 χρόνων της Παλιγγενεσίας, να προβάλλει με την πρέπουσα ένταση, αναδεικνύοντας το ιστορικά τεκμηριωμένο γεγονός και να το προσεγγίσει με αντικειμενικότητα, υπερασπίζοντας τη μοναδικότητα της ιστορίας της.

O Κυριάκος Δ. Σκιαθάς έχει γεννηθεί στην Αθήνα και μεγάλωσε στο Περιστέρι. Σπούδασε Χημικός Μηχανικός στη Σόφια και είναι κάτοχος Msc στην Οργανική Χημεία. Ζει στην Πάτρα από το 1986 ασκώντας το επάγγελμα του ιδιωτικού εκπαιδευτικού – φροντιστή και από την αρχή της παρουσίας του στην πόλη είναι ιδιοκτήτης φροντιστηριακών μονάδων. Για πολλά χρόνια διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Φροντιστών Μέσης και Ανώτερης Εκπαίδευσης Νοτιοδυτικής Ελλάδας.

Τα οικογενειακά ιστορικά ακούσματα από μικρή ηλικία μπόλιασαν το συγγραφέα με την αγάπη για την ιστορία της πατρίδας μας και τη δημιουργία οικογενειακής συλλογής πολυάριθμων ιστορικών τεκμηρίων. Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας Πατρών. Η συμμετοχή του στη διοίκηση αθλητικών σωματείων της πόλης των Πατρών συμπλήρωσε την αγάπη του για την πόλη που τον ανέδειξε.

Το 2013 εκδόθηκε το βιβλίο του Στα προπύλαια της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Το 2014 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Διαπολιτισμός το βιβλίο του «Τα ερωτικά του '21» ενώ τρία χρόνια αργότερα ακολούθησε, το 2017 το βιβλίο «Τα ερωτικά του '21, τόμος δεύτερος» που είχε 446 σελίδες.

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture