Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΒΙΒΛΙΟ

/

Δύο "διαμάντια" της λογοτεχνίας που ο κορωνοϊός ξανάκανε επίκαιρα

Δύο "διαμάντια" της λογοτεχνία...

Πρόκειται για την «Πανούκλα» του Albert Camus και το «Περί Τυφλότητος» του José Saramago

Πιο κοντά στα βιβλία μας έχει φέρει ο κορωνοϊός αφου το διάβασμα είναι μία αγαπημένη ασχολία όσο μένουμε στο σπίτι και βρισκόμαστε σε αυτήν την απαραίτητη καραντίνα. σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών. Μάλιστα δύο προτάσεις

Μάλιστα υπάρχουν δύο σπουδαία βιβλία, που περιγράφουν τη δυστοπία στην οποία μπορεί να φέρει τον κόσμο μια επιδημία, έχουν αυξήσει τις πωλήσεις τους και έχουν επιστρέψει στις λίστες με τα best seller των βιβλιοπωλείων ανά τον κόσμο.

Πρόκειται για την «Πανούκλα» του Albert Camus και το «Περί Τυφλότητος» του José Saramago. Και τα δύο αναφέρονται στην απομόνωση, τον τρόμο και την απειλή που γεννά η μαζική εξάπλωση μιας αρρώστιας στην κοινωνία. Όλα από τη ζωή βγαλμένα τελικά.

H Πανούκλα, του Albert Camus

Μια ολόκληρη πόλη μπαίνει σε καραντίνα όταν ξεσπάει επιδημία βουβωνικής πανώλης. Κανείς και τίποτα δεν προσεγγίζει την πόλη, οι κάτοικοί της ζουν αποκομμένοι και απομονωμένοι σ’ έναν κόσμο πνιγηρής επανάληψης και μονοτονίας. H Γαλλία σπαράζει στις όχθες του Σομ και του Λουάρ, εκατομμύρια οι αιχμάλωτοι στα κρεματόρια. O πόλεμος κάνει πιο έντονο το χωρισμό, την απουσία, την αρρώστια, την ανασφάλεια.

Mήπως όμως δεν είμαστε πάντα υπό απειλή, αποκομμένοι, εξόριστοι, σαρακοφαγωμένοι όπως το φρούτο από το σκουλήκι; H «Πανούκλα», το αμέσως επόμενο μετά τον «Ξένο» μεγάλο μυθιστόρημα του μεγάλου Γάλλου συγγραφέα, καταγράφει τη συμπεριφορά των ανθρώπων σ’ έναν κόσμο που μοιάζει χωρίς σκοπό και μέλλον, σ’ έναν κόσμο πνιγηρής επανάληψης και μονοτονίας. Kι αυτό που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους δεν είναι οι κινήσεις ή οι ομιλίες τους, δεν είναι η αυτοκρατορία της σάρκας τους, αλλά οι σιωπές, οι κρυφές πληγές τους, οι σκιές που ρίχνουν στις προκλήσεις της ζωής.

Περί Τυφλότητος, του José Saramago

Ένας άνθρωπος χάνει ξαφνικά το φως του. Τα περιστατικά αιφνίδιας τύφλωσης κλιμακώνονται και η κυβέρνηση αποφασίζει να βάλει σε καραντίνα τους τυφλούς. Με γραφειοκρατική ακρίβεια, ο σπουδαίος Πορτογάλος Νομπελίστας José Saramago έχει υπολογίσει όλα όσα θα μπορούσαν να συμβούν σ’ έναν κόσμο που χάνει την όρασή του.

Για πόσο καιρό η κίνηση στους δρόμους θα είναι ομαλή; Για πόσο καιρό θα επαρκούν τα τρόφιμα για τις πεινασμένες ορδές; Πόσος χρόνος χρειάζεται για να καταρρεύσει η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, αερίου και νερού; Τι θ’ απογίνουν τα κατοικίδια; Oι σεξουαλικοί φραγμοί; Πόσοι τυφλοί φτιάχνουν μια τυφλότητα; Και τέλος: Σε έναν κόσμο τυφλών, τι θα έκανες αν έβλεπες; Το αλληγορικό «Περί Τυφλότητος» έχει γίνει και ταινία από τον Fernando Mereiilles και δεν είναι άλλο από το “Blindness” με την Julianne Moore και τον Marc Ruffalo.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture