Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Συγκινεί και προβληματίζει η αληθινή ιστορία του φιλμ "Just Mercy - Αγώνας για Δικαιοσύνη"

Συγκινεί και προβληματίζει η αληθινή ιστ...

Στην ταινία που προβάλλεται και στην Πάτρα παίζουν οι Μάικλ Μπι Τζόρνταν και Τζέιμι Φοξ

Η αλήθεια είναι πως ταινίες με μαύρους και για την ακρίβεια με Αφροαμερικανούς χαρακτήρες και ηθοποιούς δεν πολυδουλεύουν στην χώρα μας με εξαίρεση βέβαια την τεράστια επιτυχία του «Μαύρου Πάνθηρα» της Μάρβελ το 2018 που έφτασε να προταθεί και για το Όσκαρ καλύτερης ταινίας γράφοντας ιστορία. Μία νέα ταινία, βασισμένη σε αληθινή ιστορία προβάλλεται από την περασμένη Πέμπτη 27/2/2020 στη χώρα μας και θα συνεχιστεί και από την Πέμπτη 5/3 και στην Πάτρα στα Odeon Veso Mare και αξίζει να δείτε, είναι το «Just Mercy – Αγώνας για δικαιοσύνη» που ήδη στις ΗΠΑ έχει φτάσει τα 36 εκατ. δολάρια σε εισπράξεις συν άλλα 13 από τον υπόλοιπο κόσμο.

Κεντρικός πρωταγωνιστής είναι ο ταλαντούχος 33χρονος ηθοποιός Μάικλ Μπι Τζόρνταν που είχε έναν από τους βασικούς ρόλους στον «Μαύρο Πάνθηρα» ενώ πρωτοξεχώρισε στο ανεξάρτητο «Fruitvale station» το 2013 που επίσης βασιζόταν σε πραγματική ιστορία ανεξέλεγκτης αστυνομικής βίας σε έναν νεαρό Αφροαμερικανό πατέρα ενός μικρού κοριτσιού για να παίξει στη συνέχεια στο «Creed» και στο «Creed II» πλάι στον Σιλβέστερ Σταλόνε. Στο «Just Mercy» σε σκηνοθεσία Destin Daniel Cretton, ο Μάικλ Μπι Τζόρνταν υποδύεται ένα νεαρό απόφοιτο της νομικής σχολής του περίφημου πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, τον Bryan Stevenson, ο οποίος χάρη στον ιδεαλισμό και τη μαχητικότητα του δεν θα επιλέξει την εύκολη επαγγελματική καταξίωση αλλά θα πάει στην Alabama αναλαμβάνοντας τη νομική εκπροσώπηση θανατοποινιτών. Κι όλα αυτά στα τέλη του ’80 με την ηλεκτρική καρέκλα να ισχύει ακόμα ως ο τρόπος θανάτωσης των καταδικασμένων σε θάνατο εγκληματιών. Ανάμεσα στις υποθέσεις που θα αναλάβει να βοηθήσει και να φέρει ξανά σε δίκη ελπίζοντας σε κάτι καλύτερο, είναι κι αυτή του Walter "Johnny D." McMillian, ενός αφροαμερικανού οικογενειάρχη, ο οποίος θα κατηγορηθεί άδικα και ρατσιστικά για τον φόνο μίας νεαρής λευκής κοπέλας, της Ronda Morrison, το 1986.

Τον ρόλο υποδύεται ο βραβευμένος με Όσκαρ για το ρόλο του ως Ρέι Τσαρλς, το 2004, Τζέιμι Φοξ, στα 52 του χρόνια σήμερα. Ο Φοξ είναι αρκετά καλός και θα λέγαμε πως στις τελευταίες σκηνές καταφέρνει και να συγκινήσει και η ερμηνεία του αναγνωρίστηκε από το Σωματείο Αμερικανών Ηθοποιών που του χάρισε υποψηφιότητα καλύτερου β’ ανδρικού ρόλου, ωστόσο δεν μπόρεσε να χωρέσει και να φτάσει και στα Όσκαρ.

Ωστόσο θα λέγαμε πως η αληθινή δύναμη αυτής της ταινίας που πήρε καλές κριτικές στο εξωτερικό (στο 83% στο rotten tomatoes) είναι αναμφίβολα η ιστορία της και η ερμηνεία του Μάικλ Μπι Τζόρνταν, ο οποίος βγάζει μία εσωτερική δύναμη στο ρόλο του και υποδύεται έναν μαύρο νεαρό άνδρα, μορφωμένο, κατηρτισμένο που θέλει να βοηθήσει νομικά και κοινωνικά ανθρώπους που απλά λόγω…χρώματος και της βαθιά ριζωμένης ρατσιστικής αντίληψης στον Αμερικάνικο νότο τίθενται κατηγορούμενοι σε κάποιες περιπτώσεις χωρίς να φταίνε απλά γιατί είναι μαύροι και για να κλείσουν όπως όπως οι υποθέσεις από τον σερίφη ή τον εισαγγελέα της περιοχής καθώς έτσι τους βολεύει. Ο ήρωας που υποδύεται ο Μάικλ Μπι Τζόρνταν θα αντιληφθεί όπως μας μεταφέρει και το μήνυμα της ταινίας στο φινάλε, πως δεν αρκούν οι ιδέες αλλά χρειάζεται τελικά να παλέψεις και να αγωνιστείς σκληρά γι’ αυτές αν θες να μιλάς για δικαιοσύνη και ίση μεταχείριση στην σημερινή κοινωνία.

Η ταινία θα λέγαμε πως είναι βραδυφλεγής και πραγματικά όσο κυλά δυναμώνει και σε κάνει να θες να σηκωθείς από την καρέκλα σου βλέποντας την ολοφάνερη αδικία και την απροκάλυπτη ρατσιστική συμπεριφορά. Την ίδια ώρα νιώθεις και μία ανακούφιση όταν στους τίτλους τέλους βλέπουμε πως ο Στίβενσον – Μάικλ Μπι Τζόρνταν μαζί με την ομάδα του (την βοηθό του στο φιλμ υποδύεται η βραβευμένη με Όσκαρ Μπρι Λάρσον) κατάφερε να βοηθήσει αναθεωρώντας καταδικαστικές αποφάσεις, εγκλεισμούς και εις θάνατον αποφάσεις πάνω από 140 ανθρώπων. Όσο για τον Walter "Johnny D." McMillian πέθανε το 2013 από άνοια μετά τις ταλαιπωρίες που είχε υποστεί.

Δείτε το αξίζει τον κόπο. Τον εισαγγελέα που καταπατά τη δικαιοσύνη χάρη των πιέσεων του τοπικού σερίφη της Αλαμπάμα κάνει ο Rafe Spall και το ρόλο ενός μάρτυρα κλειδί, ο Tim Blake Nelson.

Την ταινία έχει διανείμει στις κινηματογραφικές αίθουσες η Tanweer. Διάρκεια: 135 λεπτά.

Κείμενο: ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture