Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

«Μαύρο» Καρναβάλι και σε Ξάνθη- Ρέθυμνο! Πρόλαβε το Μοσχάτο

«Μαύρο» Καρναβάλι και σε Ξάνθη- Ρέθυμνο!...

Ανησυχία και αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες

Εκτός από την Πάτρα κι άλλες πόλεις που κάνουν μεγάλα Καρναβάλια, όπως η Ξάνθη, το Ρέθυμνο αλλά και το Μοσχάτο, βρίσκονται σε κατάσταση σοκ μετά την ακύρωση των εκδηλώσεων, που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας,  Βασίλης Κικίλιας, μετά τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Αναστατωμένη η Ξάνθη

Εκπρόσωποι από την τοπική κοινότητα της ακριτικής περιοχής, όπως αναφέρει το xanthinea.gr, κάνουν λόγο για τεράστια καταστροφή και ζητούν να μάθουν τους λόγους για τους οποίους ελήφθη η απόφαση αυτή.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, ο δήμαρχος της Ξάνθης, Εμμανουήλ Τσέπελης, χαρακτήρισε την απόφαση αυτή ως ένα «τεράστιο οικονομικό πλήγμα» τόσο για την Ξάνθη, όσο και για την ευρύτερη περιοχή.

Όπως σημείωσε, τις μέρες αυτές οι επιχειρήσεις όλης της περιοχής κάνουν τζίρο πάνω από 1 εκατ. ευρώ και πρόσθεσε πως για το τριήμερο των καρναβαλικών εκδηλώσεων έχουν προχωρήσει σε προμήθειες χιλιάδων ευρώ.

Παράλληλα εξαπέλυσε πυρά κατά του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια και διερωτήθηκε για ποιους λόγους γίνεται τόσο αυστηρή εφαρμογή του νόμου σε αυτή την περίπτωση και όχι και σε άλλες.

Μιλώντας στον Focus 103,6 Fm ο Πρόεδρος Ξενοδόχων Ξάνθης Γιάννης Ιερόπουλος σχολίασε την εν λόγω απόφαση λέγοντας πως θα έχει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις στην πόλη.

«Με την ακύρωση του καρναβαλιού στην Ξάνθη θα έχουμε σοβαρό οικονομικό πρόβλημα» είπε ο κ. Ιερόπουλος και συμπλήρωσε ότι «τα ξενοδοχεία έχουν προπληρωθεί και έχουν λάβει τα απαραίτητα εμπορεύματα». «Δεν μπορούμε να κάνουμε επιστροφή χρημάτων» τόνισε και συνέχισε «Δεν γίνεται ενώ βγαίνουμε για καφέ και πηγαίνουμε σούπερ μάρκετ να ακυρώνεται το καρναβάλι».

Σημείωσε δε ότι η εν λόγω απόφαση του κ. Κικίλια «δεν ήταν σωστή» λέγοντας «έσπειραν πανικό χωρίς λόγο». «Ο κοροναϊός κατ’ επιλογή θα χτυπήσει μόνο στις παρελάσεις; Αν είναι τόσο σοβαρό το θέμα να μας πάνε σε κατ’ οίκον περιορισμό» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ιερόπουλος.

«Οι διοργανωτές έχουν απευθυνθεί στους δημάρχους της περιοχής ώστε να μην ακυρωθεί το καρναβάλι» δήλωσε ο ίδιος. «Ας μην πανικοβάλλουμε τον κόσμο» είπε.

Παρόλα αυτά όμως, όπως αναφέρει το ΑΠΕ ΜΠΕ, ο Δήμος Ξάνθης θα συνταχθεί με την απόφαση του υπουργείου Υγείας για ματαίωση όλων των καρναβαλικών εκδηλώσεων, παρά τις διαφωνίες που έχει, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο δήμαρχος της πόλης Μανώλης Τσέπελης.

 Ο κ. Τσέπελης, σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα αργά χθες το βράδυ, τονίζει ότι προσπαθεί να κατανοήσει τους λόγους που οδήγησαν στη ματαίωση των προγραμματισμένων εκδηλώσεων, «τη στιγμή μάλιστα που τα μέτρα αυτά δεν επεκτείνονται οριζόντια σε όλες τις μαζικές δημόσιες συγκεντρώσεις, όπως πχ. τους ποδοσφαιρικούς αγώνες, αλλά μόνο στο καρναβάλι», αλλά προσθέτει πως «δεν επιτρέπεται σε κανέναν μας να αδιαφορεί για τις αποφάσεις της κεντρικής διοίκησης, όταν αυτές αφορούν τη δημόσια υγεία και τη προστασία της ζωής των ανθρώπων».

«Ο Δήμος Ξάνθης θα εφαρμόσει τα αποφασισθέντα προληπτικά μέτρα μετά την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, όχι γιατί φοβάται τις επαπειλούμενες ποινές, αλλά γιατί σέβεται τον θεσμικό του ρόλο και τις ευθύνες του», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, με την οποία διαβεβαιώνονται οι δημότες ότι «θα προβούμε σε όλες εκείνες τις διεκδικήσεις ώστε να ενισχύσουμε και να καθοδηγήσουμε σωστά τις επιχειρήσεις, τους καρναβαλικούς και πολιτιστικούς συλλόγους που θα επιβαρυνθούν το κόστος της ματαίωσης των εκδηλώσεων».

Το απόγευμα, η οργανωτική επιτροπή του καρναβαλιού της Ξάνθης συγκαλεί έκταση σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων και των πολιτιστικών συλλόγων της πόλης προκειμένου να συζητηθούν οι τελευταίες αυτές εξελίξεις.

Στην Ανατολική Μακεδονία, οι δήμοι, ο ένας μετά τον άλλον, συντάσσονται με την απόφαση του υπουργείου Υγείας για ματαίωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων. Ο Δήμος Δράμας ανακοίνωσε, σήμερα το πρωί, ότι ματαιώνει το παραδοσιακό καρναβάλι της Χωριστής αλλά και τις εκδηλώσεις της Καθαράς Δευτέρας στον Κορύλωβο. Αλλά και ο Δήμος Καβάλας, με χθεσινοβραδινή του ανακοίνωση, κάνει γνωστό ότι αναβάλλονται τόσο οι καρναβαλικές εκδηλώσεις που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν σήμερα το βράδυ στο κέντρο της πόλης όσο και οι εκδηλώσεις της Καθαράς Δευτέρας στους Φιλίππους.

Μαζεύουν σκαλωσιές και μηχανήματα στο Ρέθυμνο

Την ώρα που ξεκίνησε η αναταραχή με την ματαίωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων στο δημαρχείο Ρεθύμνου βρισκόταν και ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης, Γιάννης Κουράκης, ο οποίος έζησε από κοντά την αγωνία δήμου και καρναβαλιστών για όσα συνέβαιναν.

Μάλιστα,όπως αναφέρει το goodnet, το μεσημέρι είχε αποφασιστεί να σταλεί από κοινού με τους άλλους «πληττόμενους» δημάρχους μία επιστολή διαμαρτυρίας, η οποία γράφτηκε αλλά δεν εστάλη ποτέ, καθώς στο μεταξύ έφτασε η ΚΥΑ, που προβλέπει και τις κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.

Την επιστολή διάβασε στους καρναβαλιστές το βράδυ στην Ολομέλεια των ομάδων η αντιδήμαρχος Πέπη Μπιρλιράκη. Σε αυτήν οι δήμαρχοι ανέφεραν την αντίρρηση τους για την απόφαση, ζητώντας επανεξέταση. Τελικά, όπως προαναφέραμε, η επιστολή δεν εστάλη. Σημείωναν, δε, πως «η ζημιά έχει ήδη γίνει καθώς έχει ήδη αναστατωθεί ο κόσμος και ακυρώνονται θεσμοί που συνεγείρουν την κοινωνία και της επιτρέπουν να εκφράζεται».

Μιλώντας στην Ολομέλεια των Καρναβαλικών ομάδων η Πέπη Μπιρλιράκη χαρακτήρισε «ασύλληπτο» αυτό που συνέβη και αναφέρθηκε στα συναισθήματα που της μετέφεραν και οι Βενετσιάνοι όταν ακυρώθηκαν οι δικές τους εκδηλώσεις. «Τώρα νιώθουμε κι εμείς το ίδιο», είπε και τόνισε πως ο δήμος πλέον δεν μπορεί να υποστηρίξει καμία εκδήλωση. «Σύμφωνα με την ΠΝΠ ο δήμος δεν δικαιούται να κάνει εκδηλώσεις ούτε και να πληρώσει υποδομές ή καλλιτέχνες ή ό,τι άλλο χρειαζόταν. Έχουμε πολύ πόνο, μας φαίνεται ασύλληπτο αυτό που συνέβη. Μιλήσαμε χθες (σ.σ. προχθές) με την οργανωτική επιτροπή του καρναβαλιού της Βενετίας και ένιωσαν ότι είναι άδικο που ακυρώθηκε το καρναβάλι τους. Τώρα νιώθουμε κι εμείς τα ίδια συναισθήματα», είπε η κα Μπιρλιράκη.

Παρότι ο δήμος Ρεθύμνου φάνηκε εξ αρχής να μη συμμερίζεται την απόφαση του Υπουργείου Υγείας για ακύρωση όλων των καρναβαλικών εκδηλώσεων, εντούτοις από τη στιγμή που πρόκειται για πράξη νομοθετικού περιεχομένου δεν είναι δυνατό να την παραβλέψει.

Έτσι, παρά το γεγονός ότι ήδη πλέον είχαν μπει όλα στην τελική ευθεία για το διήμερο των καρναβαλικών εκδηλώσεων στην πόλη του Ρεθύμνου, ήδη από χθες το απόγευμα δόθηκε η εντολή τόσο στους εκπροσώπους των εταιρειών ηχητικών όσο και σε όλους όσοι ετοίμαζαν τις υποδομές για τις παρελάσεις Σαββάτου και Κυριακή να προχωρήσουν στην απομάκρυνση τους.

Στο μεταξύ, χθες από νωρίς το πρωί εργάζονταν οι υπάλληλοι των εταιρειών και μέχρι το μεσημέρι είχαν στήσει μεγάλο μέρος της κεντρικής εξέδρας, η οποία πλέον θα απομακρυνθεί.

Ο προβληματισμός 

Ο βασικός προβληματισμός που επικρατεί μεταξύ των μελών των ομάδων του ρεθεμνιώτικου καρναβαλιού είναι η οικονομική συνέπεια της ακύρωσης για τις ίδιες.

Εκ μέρους του ΟΡΚ, η Στεφανία Φραγκιαδάκη, περιέγραψε την κατάσταση, σημειώνοντας πως πολλές ομάδες δεν έχουν ακόμα δώσει τις στολές τους, παρότι υπάρχουν κρατήσεις και πολλοί είναι εκείνοι που πλέον δεν θα θελήσουν να τις παραλάβουν, άρα και να τις πληρώσουν. Αυτό σημαίνει, όμως, πως οι ομάδες θα χρεωθούν χιλιάδες ευρώ, τα οποία υπό κανονικές συνθήκες θα εξασφάλιζαν και με αυτά θα αποπλήρωναν τις εταιρείες που τους έφτιαξαν τις στολές και φυσικά την κατασκευή των αρμάτων τους.

Στην χθεσινή ολομέλεια υπήρξε έντονος προβληματισμός για το εάν το καρναβάλι θα πρέπει να μεταφερθεί σε ένα από τα επόμενα τριήμερα, όπως αυτό της Πρωτομαγιάς ή του Αγίου Πνεύματος.

Πολλή συζήτηση προκλήθηκε, κυρίως σε ό,τι αφορά το εάν είναι εφικτό, ποιες συνέπειες θα υπάρξουν με τη μη πώληση των στολών. Ωστόσο, τελικά αποφασίστηκε πως η μεταφορά δεν είναι εφικτή και ρεαλιστική και έτσι καρναβάλι για φέτος δεν θα υπάρξει.

Περισσότερες λεπτομέρειες θα συζητηθούν σε επόμενη συνεδρίαση της ολομέλειας την προσεχή Τρίτη.

Η κα Μπιρλιράκη τόνισε πως από πλευράς δήμου θα αναζητηθούν οι τρόποι να υπάρξει αποζημίωση από το κράτος για το πλήγμα που θα δεχθούν οι ομάδες.

Ο δήμος πια δεν μπορεί να έχει κανένα λόγο επί των εκδηλώσεων, όμως αυτό που τονίστηκε ιδιαίτερα κατά τη χθεσινοβράδινη συζήτηση ήταν το πώς οι ίδιοι οι καρναβαλιστές, ατομικά πια, θα κρατήσουν «ζωντανή» την πόλη το επόμενο τριήμερο. Αυτό προφανώς θα γίνει με τις μεμονωμένες παρέες και γιορτές, σε υπαίθριους χώρους ή καταστήματα, αλλά πια θα αφορά τους ίδιους τους καρναβαλιστές και όχι τις ομάδες ως σύνολο αφού ως σωματεία οι ομάδες δεν δύνανται να διοργανώσουν κάτι συντεταγμένα. Η πρόταση για «διαδήλωση καρναβαλική», παρότι έπεσε στο τραπέζι, δεν κρίθηκε ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί, δεδομένου ότι δεν μπορούν ούτε οι υπηρεσίες και τα σώματα ασφαλείας να εξασφαλίσουν μία εκδήλωση μεγάλου μεγέθους όσο υπάρχει η ΚΥΑ.

Μεγάλη οικονομική ζημιά σε αγορά και εστίαση 

Η ακύρωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων θα προκαλέσει τεράστιες ζημιές, οικονομικής φύσης, στις ομάδες του ρεθεμνιώτικου καρναβαλιού, αλλά και στην τοπική αγορά και εστίαση και τα ξενοδοχεία. Ήδη πολλά ξενοδοχεία έχουν δεχθεί ερωτήσεις από πελάτες που επρόκειτο να έρθουν για το τι πρόκειται να γίνει, ενώ προφανώς είναι πολύς ο κόσμος που τελικά δεν θα έρθει στην πόλη μας για τις ημέρες του Καρναβαλιού. Αυτό σημαίνει πως εκ των πραγμάτων η κίνηση θα είναι κατά πολύ μειωμένη και άρα οι προετοιμασίες όλων των επιχειρηματιών για την άρτια εξυπηρέτηση των πελατών πάει χαμένη.

Είναι χαρακτηριστικό αυτό που ανέφερε στην χθεσινή ολομέλεια ο Χάρης Αυγουστάκης, εκ μέρους του σωματείου εστίασης, ότι δηλαδή ήδη πολλοί συνάδελφοι του έχουν κάνει προμήθειες ενόψει καρναβαλιού, έχουν ασφαλίσει εργαζόμενους ενόψει του τριημέρου και όλα αυτά δεν θα έχουν το ίδιο αντίκρισμα.

 

Δήμαρχος Ρεθύμνου: 10 εκατ. ευρώ η ζημιά από την ακύρωση των καρναβαλιών

Μιλώντας στην ιστοσελίδα cretapost ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης ανέφερε ότι αυτό θα επιφέρει τεράστια οικονομική ζημιά.

«Περιμένουμε να δούμε ακριβώς τι ορίζει η απαγόρευση. Προφανώς όμως η ζημιά έχει γίνει και δε νομίζω να μπορεί να αποκατασταθεί με νεότερες αποφάσεις. Εδώ στο Ρέθυμνο ο κόσμος είναι μουδιασμένος. Η πόλη περιμένει να φιλοξενήσει ανθρώπους και τελικά δεν ξέρουμε πόσοι και αν θα έρθουν», επεσήμανε σχετικά ο Γιώργος Μαρινάκης υπογραμμίζοντας παράλληλα πως το κόστος της ζημιάς σε περίπτωση που δεν γίνει το καρναβάλι του Ρεθύμνου ξεπερνά τα 10 εκατομμύρια ευρώ.


«Μιλάμε για τεράστια ζημιά. Οι άνθρωποι είχαν προετοιμαστεί, τα ξενοδοχεία έχουν ανοίξει, έχει γίνει εφοδιασμός προϊόντων τα οποία δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και δεν ξέρω τι θα γίνουν. Η ζημιά ξεπερνά τα 10 εκατομμύρια ευρώ. Προσωπικά, εκτός από τους επιχειρηματίες, σκέφτομαι και τους καρναβαλιστές που έχουν θυσιάσει απέραντο χρόνο και χρήμα», ανέφερε επίσης ο δήμαρχος Ρεθύμνου.

Τέλος, στο Ρέθυμνο το βράδυ αναμένεται η συνεδρίαση των καρναβαλικών ομάδων της παρέλασης προκειμένου να αποφασίσουν πώς θα κινηθούν μετά την υπουργική απόφαση.



Πρόλαβε το καρναβάλι του Μοσχάτου- "Ήμασταν τυχεροί"

Ανήσυχος για τις επιπτώσεις των μέτρων κατά του κοροναϊού κυρίως προς τον εμπορικό κόσμο του δήμου του είναι ο δήμαρχος Μοσχάτου Ανδρέας Ευθυμίου.

Μετά την απόφαση της κυβέρνησης να αναστείλει όλες τις εκδηλώσεις και μεταξύ αυτών και τις καρναβαλικές εκδηλώσεις, ο Ανδρέας Ευθυμίου μίλησε στο ethnos.gr σχετικά με το μεγάλο καρναβάλι που διοργανώνει παραδοσιακά κάθε χρόνο ο Δήμος Μοσχάτου και που είχε την τύχη να το διοργανώσει το προηγούμενο Σαββατοκύριακο 22-23 Φεβρουαρίου.

Ωστόσο θα αναβληθεί άλλη μία μεγάλη εκδήλωση που είχε προγραμματιστεί την Καθαρή Δευτέρα στην κεντρική πλατεία της πόλης. «Παρακολουθούμε λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις. Δεν υπάρχει πανικός. Συμβουλευόμαστε τις αρμόδιες αρχές της χώρας, αλλά και τους συμβούλους μας καθηγητές της ιατρικής που είναι καθησυχαστικοί. Μας τονίζουν πως το 80% από αυτούς που θα νοσήσουν θα περάσουν την ασθένεια ως κρυολόγημα. Δεν εφησυχάζουμε αλλά και δεν υπάρχει πανικός. Υπάρχει υπευθυνότητα, ψυχραιμία και σωστή υγιεινή».

Σχετικά με το μεγάλο καρναβάλι που κάνει ο Δήμος Μοσχάτου κάθε χρόνο είπε:

«Ημασταν τυχεροί γιατί το μεγάλο καρναβάλι έγινε με τεράστια επιτυχία το προηγούμενο Σαββατοκύριακο. Την Καθαρή Δευτέρα είχαμε προγραμματίσει μία εκδήλωση στην πλατεία αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να την ματαιώσουμε.

Τον εμπορικό κόσμο σκέφτομαι και για αυτόν ανησυχώ στην παρούσα φάση διότι θα υποστεί άμεσα τεράστια ζημιά από τα μέτρα και τους αποκλεισμούς. Οι πολίτες του δήμου μας και γενικά να γνωρίζουν πως οι υπηρεσίες μας είναι σε ετοιμότητα και πως όλοι μαζί θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα χωρίς πανικό, διότι τελικά θα γίνει μεγάλη ζημιά στην τοπική οικονομία».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις