Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΒΙΒΛΙΟ

/

Στην Πάτρα την Κυριακή η Λούκα Κατσέλη για την παρουσίαση του βιβλίου της Ευρυδίκης Λειβαδά

Στην Πάτρα την Κυριακή η Λούκα Κατσέλη γ...

Στην εκδήλωση στο ξενοδοχείο Βυζαντινόν θα μιλήσουν και η Σία Αναγνωστοπούλου, η Χριστίνα Αλεξοπούλου, ο Χ. Μπονάνος και ο Γιώργος Τσούκαλης

Το νέο ιστορικό μυθιστόρημα της Ευρυδίκης Λειβαδά Ντούκα πρόκειται να παρουσιαστεί σε εκδήλωση που θα γίνει στην Πάτρα αυτή την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020 στις 12 το μεσημέρι στο ξενοδοχείο Βυζαντινό στη Ρ. Φεραίου.

Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν η Ένωση Γυναικών Πάτρας και ο Σύνδεσμος Αποστράτων Ελληνικής Αστυνομίας Ν. Αχαΐας. Το βιβλίο της συγγραφέως Ευρυδίκης Λειβαδά, «Στους θρόνους της Αποκάλυψης», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Οδύσσεια.

Στην εκδήλωση στην Πάτρα θα μιλήσουν η Λούκα Κατσέλη, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών, πρώην Υπουργός, η Χριστίνα Αλεξοπούλου, Πολιτικός Μηχανικός, Βουλευτής Αχαΐας, η Σία Αναγνωστοπούλου, Ιστορικός, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου, πρώην Υπουργός, ο Γιώργος Τσούκαλης, Ιδιωτικός Ερευνητής, Συγγραφέας και ο Χαράλαμπος Μπονάνος, Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας.

Παρουσίαση: Κωνσταντίνος Φλαμής

Συντονισμός: Βίκυ Μαυρομάτη.

Κατά την εκδήλωση, θα βραβευθεί η Λούκα Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας και το μεγάλο κοινωνικό της έργο, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος.

Ένας από τους πρωταγωνιστές του βιβλίου είναι ο θαλασσοπόρος Ιωάννης Φωκάς, γνωστός ως Χουάν ντε Φούκα.

Το βιβλίο έχει ήδη παρουσιαστεί με επιτυχία στην Αθήνα, την Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019 στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β&Μ Θεοχαράκη.

Σπατάλησα τον χρόνο μου κτίζοντας κάστρα στον αέρα. Στο τέλος, τα κάστρα αυτά κι εγώ μαζί τους, σκορπιστήκαμε με το πρώτο φύσημα". Τραγική κύκνειος παραδοχή της ουτοπίας από τον ίδιο τον εμπνευστή νίκης τρανής, που την ιστορία άλλαξε ολόκληρης της Ευρώπης. Δον Χουάν: τελευταίος ιππότης. Από τη σφαίρα του πραγματικού τον άρπαξαν οι νεφέλες του μύθου και τον άπλωσαν αιώνια στο σύμπαν να πλανάται. Μουεζιν-ζαντέ Αλή πασάς: έσχατος καπουδάν της Μετζαλούνας που με τόξο και γιαταγάνι πολέμησε παράτολμα κι ηρωικά απέναντι σε όπλα συγκαιρινά. Δυο θεριά στην πληγωμένη θάλασσα στον τότε κόλπο της Ναυπάκτου, στις Εχινάδες, την Κυριακή 7 του Οκτώβρη του 1571. Χιλιάδες νικητές. Χιλιάδες ηττημένοι.

Σπαθί κι Αίμα, Σταυρός κι Ημισέληνος: στοιχεία κυρίαρχα της 13ης σταυροφορίας, που με ιερότητα σφραγίζει αποχαιρετώντας τον μεγάλο ιπποτικό κύκλο της αλήθειας και των παραμυθιών. Εκεί όπου έδωσε και πήρε η φωτιά, το φονικό, η φρίκη, ο θρήνος. Ο χρόνος έλαβε διάσταση αγωνιώδη. Μίκρυνε πολυώδυνα. Και στ' αλώνι το θαλασσινό στοιβαγμένοι Γραικοί, μ' αλυσίδες ή λεύτεροι, πολεμιστές, κωπηλάτες, ναυτικοί, πειρατές, προσέφεραν το δικό τους μερίδιο στη νίκη ή στον χαμό. Ζωές λαμπάδιασαν στο πεδίο του αφανισμού, όνειρα κατακάθισαν στου βυθού τον αργαλειό, έρωτες προφυλάχθηκαν μέσα στο κουκούλι του απραγματοποίητου από τη φθορά, ιστορίες ανώνυμων κι επωνύμων έκλεισαν βίαια τον κύκλο τους στην πύλη της λύτρωσης. Βαρύ το τίμημα που ζήτησε η Ιστορία. Η ελπίδα έδωσε φτερά στις ψυχές, αντοχή στα σώματα, ορμή στη νίκη, και ύστερα έσβησε στο θέατρο της φρενίτιδας. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).

Ο υπότιτλος του βιβλίου είναι 7 Οκτωβρίου 1571, Ναυμαχία της Ναυπάκτου, «…κι εδόθη ο πόλεμος, ο θαυμαστός ο μέγας».

Ο Διευθυντής του Ιδρύματος Θεοχαράκη Φώτης Παπαθανασίου μιλώντας για το βιβλίο είχε πει πως «έχει ασύλληπτη τεκμηριωμένη μελέτη, διαβάζεται εύκολα. Η Ευρυδίκη Λειβαδά το έγραψε με την ψυχή της και το ταξίδι στον χρόνο πραγματοποιείται με αρτιστική τελειότητα. Το έργο έχει θεατρική τοποθέτηση, σωρεία ναυτικών όρων, καταπληκτικούς διαλόγους, μουσικούς, ζουμερούς, επιστημονικό ιστορικό υπόβαθρο και κοινωνική ιστορία, ενώ παρουσιάζει πολύ μεγάλη πυκνότητα. Το βιβλίο δρα ως ένα είδος εγκυκλοπαίδειας».

Τέλος η Λούκα Κατσέλη έχει αναφέρει πως έναυσμα γι’ αυτό το βιβλίο ήταν η ανακάλυψη ότι ο διαχρονικός ήρωας της συγγραφέως, ο Juan de Fuca, συμμετείχε στη θρυλική Ναυμαχία της Ναυπάκτου ως ένας από τους piloti στην αρχιναυαρχίδα ‘Ρεάλ’ υπό τον αυστριακό Don Juan. Η ενασχόλησή της Ευρυδίκης Λειβαδά με τον de Fuca ξεκινάει το 1992 και αυτός έχει γίνει ο σύντροφός της για 27 ολόκληρα χρόνια».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture