Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Η παρέα του καφενείου που μασκαρεύτηκαν και λήστεψαν το Μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας

Η παρέα του καφενείου που μασκαρεύτηκαν ...

Χθες δικάστηκαν σε δεύτερο βαθμό.

Μια παρέα ερασιτεχνών του καφενείου και όχι κάποια φοβερή εγκληματική οργάνωση βρισκόταν πίσω από την κινηματογραφική ένοπλη ληστεία στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας και της μετέπειτα απόπειρας πώλησης των αρχαιολογικών θησαυρών που είχαν αφαιρεθεί τον Φεβρουάριο του 2012.

Οι  ληστές παρά τον ερασιτεχνισμό τους είχαν καταφέρει εκμεταλλευόμενοι τα κενά του κρατικού μηχανισμού να αφαιρέσουν από τις προθήκες του μουσείου πλήθος αρχαιολογικών αντικειμένων και να εκθέσουν τη χώρα διεθνώς.

Τότε, υποτίθεται ότι λόγω των πρότερων ολυμπιακών αγώνων τα συστήματα ασφαλείας στα Ελληνικά μουσεία είχαν αναβαθμιστεί. Κι όμως δυο μασκαράδες με αποκριάτικα καπέλα και ψεύτικα μαλλιά είχαν καταφέρει να ξεγελάσουν τον κρατικό μηχανισμό!

Η ληστεία είχε προκαλέσει και την παραίτηση του τότε Υπουργού Πολιτισμού Παύλου Γερουλάνου .

Η υπόθεση εξιχνιάστηκε μερικούς  μήνες μετά, το Νοέμβριο του ίδιου έτους χάρη στην προχειρότητα και την αμέλεια του βασικού δράστη της ληστείας και ορισμένων ακόμη ατόμων που ενεπλάκησαν στην απόπειρα πώλησης ενός χρυσού δακτυλιδιού.

Ο βασικός δράστης μάλιστα είχε αποκαλύψει μετά τη σύλληψή του ότι αυτός είχε διαπράξει τη ληστεία στο μουσείο και το ίδιο βράδυ οδήγησε τους αστυνομικούς στο χωράφι που είχε θάψει τα αρχαία αντικείμενα, λίγα εκατοντάδες μέτρα πιο μακριά.

Η υπόθεση εκδικάστηκε χθες Τετάρτη σε δεύτερο βαθμό στο Πενταμελές Εφετείο Πατρών με τον βασικό κατηγορούμενο να έχει εκτίσει ποινή κάθειρξης πέντε χρόνων και είναι ήδη ελεύθερος. Μαζι του ήταν και άλλα τρια άτομα που είχαν κατηγορηθεί και καταδικαστεί πρωτόδικα για την απόπειρα πώλησης αρχαίου αντικειμένου μεγάλης αξίας.

Ο δράστης εμφανίστηκε και μετανιωμένος και ντροπιασμένος ζητώντας επιεικέστερη αντιμετώπιση από το δικαστήριο. Απέδωσε την πράξη του στην απελπισία του να βοηθήσει την αδελφή του που έπασχε από καρκίνο και πέθανε από  την ασθένεια.

«Έχω εκτίσει δικαίως πέντε χρόνια στη φυλακή. Βοηθήστε με να ξαναρχίσω από την αρχή τη ζωή μου» είπε στους δικαστές.

Για τους άλλους κατηγορούμενους τόνισε ότι μερικούς εξ αυτών τους γνώρισε από μια κοινή παρέα.

Το δικαστήριο τελικά έκρινε ενόχους όλους τους κατηγορούμενους όπως και πρωτόδικα για σύσταση συμμορίας, ένοπλη ληστεία, απόπειρα διάθεσης μνημείου κ.α.

Στον πρώτο κατηγορούμενο αναγνώρισε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας και της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς και του επέβαλε ποινή κάθειρξης 9 ετών και 6 μηνών (αφού όμως είχε ήδη εκτίσει 6 έτη σχεδόν, δεν οδηγήθηκε εκ νέου στη φυλακή).

Για τους υπόλοιπους κατηγορούμενους στους οποίους αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου, αποδόθηκαν ποινές κάθειρξης επτα ετών, τριών ετών, δύο ετών και ενός ετους.

*Πελοπόννησος/Σωτήρης Παπανδρέου

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις