Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Εξάπλωση του κοροναϊού- Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα

Εξάπλωση του κοροναϊού- Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα

Υπάρχουν 1.287 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 41 νεκροί στην Κίνα έως τις 24 Ιανουαρίου, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας

 Η επιδημία του νέου κοροναϊού που ξεκίνησε από την πόλη Ουχάν στην κεντρική Κίνα έχει στοιχίσει τη ζωή σε 41 ανθρώπους και έχει προσβάλει πάνω από 1.300 σε όλο τον κόσμο.

Ο ιός έχει προκαλέσει συναγερμό διότι είναι ακόμα πολύ νωρίς να αξιολογηθεί πόσο επικίνδυνος είναι και πόσο εύκολα μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Νέος κοροναϊός: Πάνω από 56 εκατ. Κινέζοι αποκλεισμένοι - Κρούσματα σε Γαλλία, Αυστραλία, Μαλαισία και Ιαπωνία

Δεκαπέντε επιπλέον θανάτους και 180 νέα κρούσματα του νέου κοροναϊού επιβεβαίωσε σήμερα η Κίνα, σύμφωνα με ανακοίνωση του τμήματος υγείας της επαρχίας Χουμπέι, ανεβάζοντας σε 41 τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους από τον ιό.

Όλα τα θύματα ήταν κάτοικοι της πόλης Ουχάν, επίκεντρο του ιού, τόνισε η εφημερίδα Global Times.

Κλειστά σινεμά και starbucks

Starbucks έκλεισε όλα τα καταστήματά της και ανέστειλε τις υπηρεσίες διανομής στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας για την εβδομαδιαία αργία του κινεζικού νέου έτους, ενώ ο νέος κοροναϊός που ξεκίνησε από την Ουχάν, πρωτεύουσα της συγκεκριμένης επαρχίας, έχει στοιχίσει τη ζωή σε 41 ανθρώπους.

Η Starbucks ανακοίνωσε ότι η κίνηση αυτή γίνεται λόγω «ανησυχιών για την υγεία» των πελατών και των εργαζομένων της, σύμφωνα με ανάρτησή της στο κινεζικό Weibo, μέσο κοινωνικής δικτύωσης αντίστοιχο του Twitter. Η επαρχία Χουμπέι, στην κεντρική Κίνα, έχει περίπου 60 εκατομμύρια κατοίκους.

Έως τώρα γνωρίζουμε τα εξής:

* Υπάρχουν 1.287 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 41 νεκροί στην Κίνα έως τις 24 Ιανουαρίου, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας.

* Η Κίνα θα λάβει αυστηρότερα και πιο στοχευμένα μέτρα για να ανακόψει την εξάπλωση του ιού, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

* Το έως πρότινος άγνωστο στέλεχος του ιού εκτιμάται ότι εμφανίστηκε στα τέλη της περασμένης χρονιάς σε αγορά της Ουχάν όπου γίνεται παράνομο εμπόριο άγριων ζώων.

* Η Ταϊλάνδη έχει αναφέρει πέντε κρούσματα, η Αυστραλία τέσσερα, η Σιγκαπούρη, η Γαλλία, η Ιαπωνία, η Ταϊβάν και η Μαλαισία από τρία, οι ΗΠΑ δύο περιπτώσεις και το Νεπάλ ένα κρούσμα.

* Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι ενώ η επιδημία αποτελεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την Κίνα, δεν είναι ακόμα κρίση παγκόσμιας εμβέλειας για τη δημόσια υγεία.

* Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα και δυσκολία στην αναπνοή.

* Σύμφωνα με τις κινεζικές αρχές, ο ιός μεταλλάσσεται και μπορεί να μεταδοθεί μέσω της ανθρώπινης επαφής.

* Οι πλέον ευάλωτοι είναι οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας και όσοι αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα υγείας.

* Τρεις ερευνητικές ομάδες έχουν αρχίσει να εργάζονται για την ανάπτυξη πιθανών εμβολίων, σύμφωνα με τον Συνασπισμό για Καινοτομίες Επιδημικής Ετοιμότητας.

* Οι επιστήμονες ελπίζουν οι δοκιμές για τα πρώτα πιθανά εμβόλια να γίνουν σε τρεις μήνες.

* Στην Ουχάν, μια πόλη 11 εκατομμυρίων κατοίκων, ισχύουν πολύ αυστηροί περιορισμοί στις μετακινήσεις, καθώς έχουν ανασταλεί τα δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς και οι εξερχόμενες πτήσεις.

* Οι κινεζικές αρχές συμβουλεύουν τον κόσμο να αποφεύγει τον συνωστισμό ενώ δρομολόγια σε κάποια μέσα μεταφοράς έχουν ανασταλεί και σε πάνω από 10 πόλεις στην κεντρική επαρχία Χουμπέι, όπου βρίσκεται η Ουχάν.

* Το Πεκίνο απαγόρευσε την πρόσβαση των τουριστών στην Απαγορευμένη Πόλη και ακύρωσε μεγάλες συγκεντρώσεις για τον εορτασμό της κινεζικής πρωτοχρονιάς. Κλειστό είναι και τμήμα του Σινικού Τείχους.

* Το θεματικό πάρκο Shanghai Disney Resort της Walt Disney είναι από σήμερα κλειστό.

* Το Χονγκ Κονγκ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και παρατείνει τις διακοπές για τα σχολεία έως τις 17 Φεβρουαρίου. Η μητρόπολη ακύρωσε τους επίσημους εορτασμούς για το νέο κινεζικό έτος και τις επίσημες επισκέψεις στην ηπειρωτική Κίνα.

* Η κινεζική πόλη Χάικου, πρωτεύουσα της νότιας επαρχίας Χαϊνάν, προχωρά σε ιατρική παρακολούθηση για 14 ημέρες των τουριστών από τη Χουμπέι. Η πόλη Σάνγια στην ίδια επαρχία έχει κλείσει όλα τα τουριστικά αξιοθέατα.

* Αεροδρόμια σε όλο τον κόσμο έχουν εντείνει τους ελέγχους.

* Οι μετοχές και οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν χθες σημαντική πτώση καθώς οι επενδυτές στράφηκαν στα λεγόμενα ‘ασφαλή καταφύγια’ εν μέσω ανησυχιών ότι ο νέος ιός θα περιορίσει τα ταξίδια και θα πλήξει τη ζήτηση.

Σύσκεψη υπό τον πρόεδρο Σι για τη λήψη μέτρων με στόχο τον περιορισμό της επιδημίας

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ είχε συνάντηση με τα μέλη του πολιτικού γραφείου του προκειμένου να συζητηθούν μέτρα με στόχο τον περιορισμό της επιδημίας του νέου κοροναϊού, μετέδωσε σήμερα το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Ο νέος ιός έχει στοιχίσει τη ζωή σε 41 ανθρώπους και έχει προσβάλει περισσότερους από 1.300 παγκοσμίως.

Οι ΗΠΑ απομακρύνουν τους πολίτες τους από την Ουχάν (WSJ)

Οι ΗΠΑ οργανώνουν μια πτήση τσάρτερ για αύριο Κυριακή προκειμένου να φέρουν πίσω στη χώρα τους Αμερικανούς υπηκόους και διπλωμάτες από την κινεζική πόλη Ουχάν, το επίκεντρο της επιδημίας του νέου κοροναϊού, γράφει σήμερα η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal.

Το αεροσκάφος, χωρητικότητας 230 επιβατών, θα μεταφέρει διπλωμάτες από το αμερικανικό προξενείο όπως και Αμερικανούς πολίτες και τις οικογένειές τους, γράφει η Journal, επικαλούμενη ένα πρόσωπο με γνώση της επιχείρησης.

Η Ουάσιγκτον έλαβε έγκριση για την επιχείρηση από το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών και άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες, έπειτα από διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν τις τελευταίες ημέρες, συμπληρώνει η εφημερίδα.

Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν, επίσης, να κλείσουν προσωρινά το προξενείο τους στην Ουχάν, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις