Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Μουδιασμένη η Εκκλησία με τον παπά που έβαζε φωτιές στους μπάστακες

Μουδιασμένη η Εκκλησία με τον παπά που έ...

Αναστάτωση και στην Ιερά Μητρόπολη Πατρών για το συμβάν, ωστόσο οι εδώ ιερείς κράτησαν αποστάσεις από το θέμα

Αναστάτωση όπως ήταν φυσικό προξένησε και στην τοπική Αποστολική Μητρόπολη των Πατρών το συμβάν με τον φερόμενο ως δράστη, ιερέα, ο οποίος τα ξημερώματα της Τρίτης 21 Ιανουαρίου 2020 κατηγορείται ότι έβαλε φωτιά και κατέστρεψε καρναβαλικές κατασκευές – μπάστακες, έξω από το Δημαρχείο, στον πεζόδρομο Παντανάσσης, πλησίον σχεδόν του ιερού ναού και στο κάτω μέρος της Τριών Ναυάρχων, κοντά στο ναό του Πολιούχου, Αποστόλου Ανδρέου.

Ο ιερέας που συνελήφθη και είναι νέος σχετικά σε ηλικία (40άρης) οδηγήθηκε όπως ήδη γράψαμε, το μεσημέρι της Τετάρτης στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πατρών και μετά την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον του αφέθηκε ελεύθερος, ενώ ορίστηκε τακτική δικάσιμος για τις 5 Φεβρουαρίου 2020.

Σύμφωνα με πληροφορίες του thebest.gr, ο συγκεκριμένος ιερέας ανήκει στο δυναμικό της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας και είναι παντρεμένος και πατέρας ενός παιδιού. Πάντως, μέχρι ώρας, δεν υπάρχει κάποια αντίδραση από την Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας. 

Στην ιερά Μητρόπολη των Πατρών μπορεί αρκετοί από τους ιερείς να μην συμφωνούν με την διεξαγωγή του Καρναβαλιού, ωστόσο επικρατεί ένα κλίμα διαφορετικό που εκπηγάζει από τον σεβασμό στο αυτεξούσιο και στην ελεύθερη επιλογή του καθενός. Είναι γεγονός πως και ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος με την στάση που τηρεί, δεν έχει ουδέποτε τα 15 σχεδόν έτη της αρχιεροσύνης του στην Πάτρα, αντιτεθεί περνώντας ωστόσο με τον τρόπο του την πάγια θέση της Ορθόδοξης εκκλησίας ότι οι χριστιανοί δεν επιτρέπεται να συμμετέχουν σε καρναβαλικές εκδηλώσεις και μασκαρέματα και μάλιστα την τελευταία Κυριακή πριν την Καθαρά Δευτέρα το απόγευμα στις 6, την ώρα που ακόμα είναι σε εξέλιξη οι καρναβαλικές εκδηλώσεις, στον ιερό ναό του Πολιούχου Αποστόλου Ανδρέου τελείται ο πρώτος μεγάλος αρχιερατικός εσπερινός της Σαρακοστής που ξεκινά.

Μιλώντας στο thebest.gr ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος μας είπε ακριβώς αυτό ότι σύμφωνα με τον 62ο κανόνα της 6ης Οικουμενικής Συνόδου, δεν επιτρέπεται από την εκκλησία και τους χριστιανούς να συμμετέχουν σε καρναβαλικά δρώμενα και μασκαρέματα. «Εμείς οφείλουμε και έχουμε την υποχρέωση να ενημερώνουμε το λαό του Θεού και από κει και πέρα υπάρχει ο σεβασμός στην ελεύθερη επιλογή του καθενός», τόνισε χαρακτηριστικά και με μετρημένο λόγο ο κ. Χρύσανθος.

Πάντως το άκουσμα πως ο εν λόγω ιερέας, φερόμενος ως δράστης είναι της γειτονικής Μητροπόλεως Αιγιαλείας και Καλαβρύτων και όχι των Πατρών, σκόρπισε, σύμφωνα με πληροφορίες, ανακούφιση ενώ αυτό που ευρέως ακούστηκε και από εκκλησιαστικούς κύκλους είναι πως κανείς Πατρινός ιερωμένος όλα αυτά τα χρόνια δεν θα προέβαινε σε κάτι τέτοιο, σε μία πράξη βανδαλισμού και αμαύρωσης μίας εκδήλωσης και γιορτής που αποτελεί παράδοση για την πόλη.

Τις παλαιότερες εποχές βέβαια δεν είχαν λείψει οι ανοικτές αντιπαραθέσεις και πολλοί από τους παλαιότερους θυμούνται τον ένθερμο αγώνα του Μητροπολίτη πρώην Φλωρίνης κυρού Αυγουστίνου Καντιώτη ενώ σε άλλες περιπτώσεις είχαμε και το καρναβάλι να περνά στην αντεπίθεση και να κάνει καρναβαλικό άρμα τον γέροντα Εφραίμ της Μονής Βατοπεδίου την περίοδο που είχε εμπλακεί στην υπόθεση ανταλλαγής της Μονής με το δημόσιο, από την οποία και απαλλάχθηκε (αθωώθηκε).

Ιερωμένος από την Πάτρα, που είναι σε θέση να γνωρίζει, ανέφερε στο thebest.gr πως  δεν μπορεί να κατανοήσει την ενέργεια του κατηγορούμενου ιερέα της Μητροπόλεως Καλαβρύτων και από τι ήταν ορμώμενος για να προβεί σε αυτήν την πράξη που ήταν όπως μας είπε, μία «χαζομάρα». Ενδεχομένως να ήθελε να δείξει ότι ήταν «ζηλωτής» της πίστης του και με την πράξη του αυτή να μεταβληθεί σε ένα πρότυπου ήρωα αγίου και απολογητού, μας σχολίασε ο ιερωμένος.

Τέλος ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορούμενου ιερέα, Γιάννης Παπαναστασόπουλος, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η πράξη, όπως φαίνεται ότι τελέστηκε, δεν έχει ως κίνητρα την απλή ποινική παραβατικότητα, αλλά έχει ένα θρησκευτικό εφαλτήριο, το οποίο ακόμα δεν έχουμε μπορέσει να εξιχνιάσουμε και να ερμηνεύσουμε, ώστε να μπορούμε να αποδώσουμε τα πράγματα, όπως πραγματικά έχουν».

Επίσης ο κ. Παπαναστασόπουλος πρόσθεσε ότι «είναι πολύ πιθανό να υπέλαβε ως εκτροπή από την θρησκευτική συμπεριφορά τις καρναβαλικές εκδηλώσεις».

Ο ιερέας συνελήφθη ύστερα και από τον εμπρησμό μίας ακόμη καρναβαλικής κατασκευής στην περιοχή του Ακταίου.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις