Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΒΙΒΛΙΟ

/

Συγκίνηση και στην Πάτρα για το θάνατο της Κατερίνας Αγγελάκη-Ρουκ

Συγκίνηση και στην Πάτρα για το θάνατο τ...

Της είχε κάνει αφιέρωμα το Πολύεδρο ενώ την είχε καλέσει και το TEDxPatras το 2016 - Συλλυπητήριο μήνυμα από την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη

Συγκίνηση και στην Πάτρα προξένησε η δυσάρεστη είδηση ότι έφυγε από τη ζωή η ποιήτρια σπουδαία ποιήτρια Κατερίνα Αγγελάκη - Ρουκ, σε ηλικία 81 ετών (είχε γεννηθεί στην Αθήνα το 1939).

Τα θερμά της συλλυπητήρια στους οικείους της και στους πολυάριθμους φίλους της ποιήτριας Κατερίνας Αγγελάκη - Ρουκ, εξέφρασε με μήνυμά της η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη. Παράλληλα, στη σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου, έγινε γνωστό ότι η κ. Μενδώνη «ζήτησε από τον υπουργό Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκο η εξόδιος ακολουθία της βραβευμένης ποιήστριας, να γίνει δημοσία δαπάνη και ο Υπουργός ανταποκρίθηκε αμέσως. Η Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ θα ταφεί στην Αίγινα, δίπλα στον σύζυγό της».

Το συλλυπητήριο μήνυμα της Υπουργού Πολιτισμού είναι το ακόλουθο: «Η Κατερίνα Αγγελάκη -Ρουκ υπήρξε μία σημαντική προσωπικότητα στο χώρο των Γραμμάτων, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς. Το πλούσιο ποιητικό της έργο ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο. Μεταφράστηκε σε περισσότερες από δέκα γλώσσες. Αγαπήθηκε από τους αναγνώστες διαφορετικών γενεών και τιμήθηκε από τους ομότεχνούς της. Για την Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ η ποίηση ήταν βαθιά υπαρξιακή ανάγκη και αγωνία, που υπακούει στο νόμο της φυσικότητας και της αλήθειας. "Δεν θυμάμαι ποτέ να έζησα χωρίς ποίηση" έλεγε χαρακτηριστικά. Θα συνεχίσει εκεί ψηλά στον "ουρανό του τίποτα", όχι με τα ελάχιστα, όπως λέει το ομότιτλο ποίημά της, αλλά με πάρα πολλά... Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους της και στους πολυάριθμους φίλους της».

Η Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ, είχε σπουδάσει στην Αθήνα, στη Νότια Γαλλία και στην Ελβετία (Πανεπιστήμιο Γενεύης) και ήταν διπλωματούχος της Σχολής Μεταφραστών και Διερμηνέων (αγγλικά, γαλλικά, ρωσικά). Πρωτοδημοσίευσε στο περιοδικό "Καινούργια Εποχή" το 1956. Άρθρα και δοκίμια για την ελληνική ποίηση και τη μετάφραση της ποίησης δημοσίευσε σε πολλά περιοδικά και σε εφημερίδες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Το 1962 τιμήθηκε με το Α΄ Βραβείο Ποίησης της πόλης της Γενεύης (Prix Hensch). Το 1985 τιμήθηκε με το Β΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης ενώ το 2015 της απονεμήθηκε ομόφωνα το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων για το σύνολο του έργου της, από τον τότε Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδη Μπαλτά, στο πλαίσιο των Κρατικών λογοτεχνικών βραβείων και Κρατικών βραβείων συγγραφής θεατρικού έργου 2014.

Η Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ είχε έρθει και στην Πάτρα. Το 2011 είχε πραγματοποιηθεί στο Πολύεδρο του Κωστή Καπέλα και της Όλγας Νικολοπούλου εκδήλωση – αφιέρωμα όπου είχαν μιλήσει οι Ανδρέας Λάζαρης, Διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας, Γεωργία Μάνιου, φιλόλογος και Κατερίνα Τσιούμα, φιλόλογος.

 Η εκλιπούσα να προσθέσουμε πως το 2000 τιμήθηκε με το βραβείο Κώστα και Ελένης Ουράνη (Ακαδημία Αθηνών).

Μία ακόμα επαφή της με την Πάτρα και το εδώ κοινό ήταν μέσω της διοργάνωσης του TEDxPatras το 2016.

Η Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, aπό τις εμβληματικότερες και λυρικότερες φωνές της μεταπολεμικής ποίησης, είχε προσκληθεί να βρεθεί στο TEDxPatras για να περιγράψει τις δικές της ευκαιρίες και πώς τις μετουσίωσε σε λέξεις, στίχους, στη σκηνή του Royal - παλαιό Πτωχοκομείο. Επίσης είχε τιμηθεί ως Πρόσωπο της Χρονιάς το 2018 στην τελετή των βραβείων της εφημερίδας Πελοπόννησος.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture