Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ανδρέας Καραπάνος: Ένας Πατρινός μάγειρας στο κορυφαίο εστιατόριο του Alain Ducasse στο Παρίσι

Ανδρέας Καραπάνος: Ένας Πατρινός μάγειρα...
Μακρυγένη Ελευθερία
[email protected]

Πώς μπήκε στις διεθνείς κουζίνες και δουλεύει στο κορυφαίο εστιατόριο του Alain Ducasse στο Plaza Athénée

Ο Πατρινός μάγειρας Ανδρέας Καραπάνος έχει σχέση ζωής με την μαγειρική. Έχει εργαστεί σε μερικές από τις μεγαλύτερες και ιστορικότερες κουζίνες σε Λονδίνο και Παρίσι και αυτή τη στιγμή δημιουργεί στο εστιατόριο του Alain Ducasse στο Plaza Athénée το οποίο κατατάσσεται στα 15 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου. Είναι ο μάγειρας που πριν δύο χρόνια «σήκωσε» στη Μονμάρτη τo λάβαρο του Πατρινού Καρναβαλιού, το οποίο και λατρεύει, αλλά σε αυτή τη συνέντευξη έχουμε και άλλα «υλικά» γιατί το «μενού» είναι πιο ευρύ, όσο και η μαγειρική για την οποία λέει:  “Να ζεις γι΄αυτην και να πεθαίνεις τότε θα σε ανασταίνει».

 Πώς ξεκίνησε η ενασχόληση σου με τη μαγειρική;

Η ενασχόλησή μου με την μαγειρική ξεκίνησε, όταν μπόρεσα και άκουσα τον εαυτό μου και τα θέλω μου. Ξεκίνησε όταν κατάφερα να ακούσω τι είναι αυτό που πραγματικά μου αρέσει και αυτό έγινε όταν ήμουν στον στρατό. Ωστόσο, η ενασχόληση μου με την μαγειρική γαστρονομία ξεκίνησε όταν άρχισα να ζητώ από τoν εαυτό μου να μάθω τον ύψιστο σεβασμό προς τα υλικά και τη μεγίστη δυνατή ανάδειξή τους.

Ποιοι θεωρείς πως είναι οι βασικοί σταθμοί της διαδρομής σου;

Οι σημαντικοί σταθμοί στην ζωή μου είναι αυτοί που με εξιτάρουν να ζήσω. Κάθε φορά που σκέπτομαι ποιο είναι το επόμενο βήμα, βάζω σαν στόχο πώς θα πρέπει να είναι ο μέχρι τώρα σημαντικότερος σταθμός μου στην εκάστοτε φάση της επαγγελματικής μου πορείας. Όλοι αυτοί οι επαναλαμβανόμενοι στόχοι που θέτω για εμένα με έχουν κάνει να εδραιωθώ σε διεθνείς αναγνωρισμένες κουζίνες που σέβονται την μαγειρική τέχνη.

Από  την Πάτρα στη Γαλλία. Πώς προέκυψε αυτή η επιλογή. Πώς το τόλμησες;

Η μαγειρική τέχνη και η ακαλμάριστη επιθυμία μου να μάθω κάτι ακόμα, κάτι παραπέρα, κάτι καινούργιο, κάτι που έρχεται, κάτι που ψάχνω  είναι αυτή που με οδήγησε και με οδηγεί. Ποτέ δεν σκέφτηκα για τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσω και φυσικά ποτέ δεν φαντάστηκα τις δυσκολίες που ήδη έχω αντιμετωπίσει για να μπορέσω να συνεχίσω να είμαι μέλος σε μερικές από τις μεγαλύτερες και πιο ιστορικές κουζίνες του κόσμου.

Η θέληση μου να μάθω για τη βάση της γαστρονομίας ήταν η αρχή να ξεκινήσω από την Πάτρα για το Λονδίνο. Από εκεί και ύστερα, ξεκινά για εμένα το ταξίδι προς την γνώση της γαστρονομίας, τα όνειρα μου, οι προσδοκίες που είχα για εμένα και η περιέργεια μου με οδήγησαν στο Παρίσι.

 Μίλησε μας για τον χώρο στον οποίο εργάζεσαι σήμερα

‘’Naturalite” ένα concept γεμάτο από μαγειρικές βγαλμένες από τις πιο απλές τεχνικές. Η μετουσίωση ενός απλού λαχανικού σε πρωταγωνιστή ενός πιάτου. Μαγειρική παιδεία, μαγειρική αυστηρότητα.

Πώς είναι η διαμονή στη Γαλλία και οι συνθήκες εργασίας; Τα καλά και τα λιγότερο θετικά σε σχέση με την Ελλάδα;

Η διαμονή για εμένα στην Γαλλία ήταν το φάρμακο που έψαχνα να βγάλω από μέσα μου τη δράση κα τη δημιουργία που επιζητούσα. Η ζωή ενός μάγειρα στην Γαλλία είναι περιτριγυρισμένη από μαγειρική και μόνο, από το πρωί μέχρι το άλλο πρωί. Το ζήτημα είναι πόση μαγειρική αντέχεις. Σαν νέος μάγειρας μόνο καλά παίρνω από όλο αυτό το εγχείρημα που έχω ξεκινήσει από το 2014. Αυτό που εγώ νιώθω, όχι μάλλον αυτό που εμείς νιώθουμε, είναι το πνεύμα της δημιουργίας, του σεβασμού και της ομαδικότητας. Νιώθουμε την πίεση της αυστηρότητας, τα πνευματικά και τα σωματικά μας όρια. Βλέπουμε ο ένας τον άλλον σε μια εκδοχή του εαυτού που δύσκολα βλέπεις έξω από την κουζίνα.

 Τι σου λείπει από την Πάτρα;

 Από την Πάτρα μου λείπουν στιγμές και εικόνες. Μου λείπει η Παλιοβούνα, το Κάστρο,  ένας ουζομεζες, μια βόλτα για παγωτό, μια πίτσα από τον Μαυρομάτη και φυσικά η μεγαλύτερη γιορτή της Ελλάδας... Δεν μου λείπουν πρόσωπα, και δεν μου λείπουν πρόσωπα γιατί όσοι με έχουν αγαπήσει και με αγαπάνε είναι δίπλα μου, τους νιώθω μέσα μου και είμαστε σε διαρκή επικοινωνία, με επισκέπτονται.

 Τι είναι για σένα η μαγειρική;

Κύμινο, μοσχοκάρυδο και κόκκινο πιπέρι. Όταν η μαγειρική εκφράζεται από καλλιτέχνες, όταν οι λέξεις προσεγγίζουν την μαγειρική, όταν γίνεσαι μέρος της δημιουργίας της, όταν η μαγεία της κατακλύζει το είναι σου, όταν η αγάπη σου γι αυτην σε κάνει να συνδέεσαι με εσένα τον ίδιο και με τους γύρω σου, όταν ανακαλύπτεις πως ότι πιο ταπεινό και σημαντικό σ΄αυτο τον κόσμο λέγεται μαγειρική, όταν σου χαρίζει απλόχερα αυτό που αναζητάς, όταν σου καλύπτει αυτό που σου λείπει, όταν σου δίνει την δυνατότητα να ζεις, όταν την ακολουθείς και σου δείχνει τον δρόμο, όταν την πιστεύεις ,τότε θα είναι πάντα μέσα σου.… Να ζεις γι΄αυτην και να πεθαίνεις, τότε θα σε ανασταίνει.

 Ποιο είναι το δικό σου αγαπημένο φαγητό;

Αναμφίβολα, Αρνάκι φρικασέ αυγολέμονο με προζυμένιο ψωμί καψαλιστό στα κάρβουνα, από τις ουσιαστικότερες συνταγές της Ελληνικής γαστρονομίας.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις