Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

/

Το πολιτιστικό "καλεντάρι της Πρωτοχρονιάς & του πρώτου δεκαημέρου του 2020 στην Πάτρα

Το πολιτιστικό "καλεντάρι της Πρωτο...

Τι μπορούμε να απολαύσουμε από θέατρο, κινηματογράφο, μουσική και άλλα δρώμενα

H γιορτινή Πρωτοχρονιάτικη εβδομάδα στην Πάτρα περιλαμβάνει αρκετά πράγματα, τόσο θεατρικά και μουσικά όσο και κινηματογραφικά καλώντας μικρούς και μεγάλους να ξεχαστούν για λίγο και να χαρούν την είσοδο του νέου χρόνου 2020 μέσα από μία παράσταση, μία καλή ταινία όπως την «Ευτυχία» με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη ή με μία μουσική βραδιά όπως αυτή που υπόσχεται ο αγαπητός ρεμπέτης Μπάμπης Τσέρτος.

Το thebest.gr όπως έκανε και τις προηγούμενες μέρες, πριν τα Χριστούγεννα, συγκέντρωσε όλα όσα έχουν προγραμματιστεί τις γιορτινές ημέρες της Πρωτοχρονιάς και έως τα Θεοφάνεια και σας τα παρουσιάζει.

Ο πιο φρεσκαρισμένος «μπούσουλας» λοιπόν απ’ όσα πραγματοποιούνται στην πόλη της Πάτρας ξεκινά με την παράσταση στο «Περί Σκιών» του Χρήστου Πατρινού, «Το Χριστουγεννιάτικο όνειρο του Καραγκιόζη» που θα παρουσιαστεί για 2 επιπλέον ημέρες, το Σάββατο 4/1 & την Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2020 στις 18.00. Το Περί Σκιών είναι στην οδό Νόρμαν 18-20, Άγιος Διονύσιος στην Πάτρα.

Πληροφορίες, κρατήσεις θέσεων: 6947938358.

Ο Καραγκιόζης ονειρεύεται και μεταμορφώνεται στον πλέον αγαπημένο ήρωα των παιδιών, στον Άη Βασίλη. Με την κόκκινη στολή πάνω στο έλκηθρο, τον σάκο με τα δώρα που θα τα μοιράσει απλόχερα μαζί με τα γλυκά και τις ευχές στα παιδιά όλου του κόσμου, ο πρωταγωνιστής του θεάτρου σκιών θα μας καταπλήξει ευχάριστα.

Τα Χριστούγεννα (Τετάρτη 25/12/2019) ξεκίνησαν οι παραστάσεις του έργου του Τζον Στάινμπεκ «Άνθρωποι και Ποντίκια» σε σκηνοθεσία Μάνου Καρατζογιάννη στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων, από το ΔΗΠΕΘΕ Πατρών. Πρόκειται για μια σκληρή μα βαθιά ανθρώπινη ιστορία διαψευσμένων ονείρων. Νέα γραφή για το θέατρο: Σταύρος Τσακίρης.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Διονύσης Βούλτσος, Πάνος Ιωσηφίδης, Γιάννης Θανασούλιας, Γεωργία Αντωνοπούλου, Πάνος Τρουμπουνέλης και Δημήτρης Βαμβακάς.

Το πρόγραμμα των παραστάσεων των επόμενων ημερών έχει ως εξής:

1η Ιανουαρίου 2020 στις 21:00

2 Ιανουαρίου στις 21:00

3 Ιανουαρίου στις 21:00

4 Ιανουαρίου στις 19:00 και 21:30

5 Ιανουαρίου στις 19:00

9 Ιανουαρίου στις 21:00

10 Ιανουαρίου στις 21:00

11 Ιανουαρίου στις 19:00 και 21:30

12 Ιανουαρίου στις 19:00 και 21:30.

Το έργο θα παίζεται έως τις 16/2/2020.

Στη σκηνή του θεάτρου Πάνθεον στη Δημ. Γούναρη και Κανακάρη θα παιχθεί για 2 μέρες (Παρασκευή 3 και Σάββατο 4/1/2020), η παράσταση «Σπασμένο Γυαλί» με τον Γιάννη Βούρο, τον Χάρη Σώζο και την Παναγιώτα Βλαντή. Πρόκειται για βραβευμένο με Olivier Award, έργο του Άρθουρ Μίλλερ όπου επίσης παίζουν οι Βάσω Γουλιελμάκη, Ελίνα Μάλαμα. Η σκηνοθεσία είναι της Άσπας Καλλιάνη. Μία παράσταση από τις Θεατρικές Επιχειρήσεις Τάγαρη.

Την Παρασκευή 3/1 στις 21.00 &  το Σάββατο 4/1 στις 18.00 και στις 21.00.

Την Τρίτη 7/1/2020 (του Αγ. Ιωάννου) ξεκινούν στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων» οι παραστάσεις της φετινής παιδικής παραγωγής που το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ανέβασε σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, το τρυφερό και με πολλά μηνύματα «Ένα Παιδί μετράει τα’ άστρα» του Μενέλαου Λουντέμη σε θεατρική διασκευή του Γιάννη Ρήγα και σκηνοθεσία της Μαίρης Ανδρέου.

Τους ρόλους του έργου ερμηνεύουν οι ηθοποιοί (αλφαβητικά): Βάσω Ασίκογλου, Αλέξανδρος Ζαφειριάδης, Ευαγγελίνα Καριοφύλλη, Σοφία Μπλέτσου, Μιχάλης Παπαδημητρίου, Χρήστος Τσιώτας. Στόχος της παράστασης και του έργου όπως αναφέρει η Μαίρη Ανδρέου, είναι να περάσουμε το μήνυμα ότι καμία δυσκολία δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην γνώση και στη μάθηση. H παράσταση θα παίζεται καθημερινά για τους μαθητές των σχολείων της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.

Στο Λιθογραφείον στη Μαιζώνος και Τριών Ναυάρχων, παρουσιάζεται το κλασικό αριστούργημα του Καρόλου Ντίκενς, «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία - A Christmas Carol», σε θεατρική διασκευή για ενήλικες και παιδιά, της Φιορέλας Μαστρόκαλου, η οποία έχει επιμεληθεί & τη σκηνοθεσία και το εικαστικό περιβάλλον της παράστασης.

Παίζουν οι: Gerard van Hattem, Αντώνης Γραβάνης, Αναστασία Μανόνα, Μυρτώ Ντζαμάρα, Λάμπρος Ξύτσας, Αντριάννα Σιδέρη, Γιάννης Σιδέρης, Θεοδότη Τάσση και στο ρόλο του τσιγκούνη Σκρουτζ ο Βασίλης Τάσσης.

Επόμενες παραστάσεις: Παρασκευή 3/1 στις 21:30, Σάββατο 4/1 στις 20:00 και Κυριακή 5/1 12:00 & 20:00.

Εισιτήρια: 10€ (κανονικό), 8€ (φοιτητικό, πολυτέκνων, άνω των 65), 5€ (παιδικό, ατέλειες, ανέργων, ΑΜΕΑ). Πληροφορίες – Κρατήσεις: 2610 328394. Η «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» του Ντίκενς θεωρείται από τα πιο αγαπημένα έργα και κλασικά αναγνώσματα μικρών και μεγάλων.

Στο Λιθογραφείον αναμένουμε στο μεταξύ αμέσως μετά και πιο συγκεκριμένα το τριήμερο (Παρασκευή 10, Σάββατο 11 και Κυριακή 12/1/2020) η αξιόλογη παράσταση “Ο Αμερικάνος” του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη σε σκηνοθεσία του Θανάση Σαράντου με τον ίδιο επίσης να ερμηνεύει. «Ο Αμερικάνος» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη είναι μια συναρπαστική ιστορία αγάπης και ξενιτιάς και η συγκεκριμένη παράσταση συνεχίζεται για 10η συνεχή χρονιά, με τους θεατές που την έχουν ήδη παρακολουθήσει να φτάνουν τους 50.000 θεατές.

Στο act στο πάνω μέρος στις σκάλες Γεροκωστοπούλου, οι μικροί μας φίλοι και οι γονείς τους θα μπορούν να δουν και την πρώτη Κυριακή του νέου έτους (5/1/2020 στις 12 το μεσημέρι) το έργο «Τα καινούρια ρούχα του βασιλιά» που είναι βασισμένο στο έργο του Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Η σκηνοθεσία είναι της Γεωργίας Ηλιοπούλου.

Περισσότερες πληροφορίες – κρατήσεις στο 2610 272037.

Στο Μηχανουργείο στην οδό Ευμήλου, πίσω από το ναό Αγ. Ανδρέου παίζεται για τα παιδιά ο «Μικρός Πρίγκιπας» του Αντουάν Σαιντ Εξυπερύ, ένα αριστουργηματικό κείμενο σε διασκευή και σκηνοθεσία του συμπολίτη ηθοποιού Γεράσιμου Ντάβαρη, ο οποίος παίζει κιόλας. Το έργο παίζεται στις 3/1 και 4/1/2020 στις 18.00. Εισιτήρια: ενήλικες 7 ευρώ και παιδιά 6 ευρώ. Τηλέφωνο: 261 032 1320.

Στο Μηχανουργείο, κάθε Παρασκευή & Σάββατο στις 21.30 και την Κυριακή στις 20.30 παίζεται & η θεότρελη κωμωδία "Είναι πολλά τα λεφτά Alex" εμπνευσμένη από το θεατρικό και κινηματογραφικό έργο "Funny Money" του Άγγλου συγγραφέα Rey Coοney, σε μια έξυπνη διασκευή της Κατερίνας Φρουφρή και σκηνοθεσία του Μίλτου Σπυρόπουλου.

Συμμετέχουν γνωστοί Πατρινοί, ανάμεσα τους οι Σάκης Κλήρης, Αντώνης Μπαρμπετάκης και ο σκηνοθέτης του έργου Μίλτος Σπυρόπουλος. Με την αγορά κάθε εισιτηρίου προσφέρεται το ποσό 0,50 € στον Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

Δύο παραστάσεις που απευθύνονται στα παιδιά & τους εφήβους έχουν ανέβει στο Επίκεντρο+ στην Νόρμαν και Αγ. Διονυσίου. Ο λόγος για την «Οδύσσεια ή μία δικαιολογία» σε μετάφραση – απόδοση του Δημήτρη Μαρωνίτη, από τα σπουδαιότερα κείμενα όλων των εποχών, σε σκηνοθεσία του Γιάννη Τσάκωνα όπου το θίασο αποτελούν ηθοποιοί – απόφοιτοι της δραματικής σχολής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας. Παίζεται και την Κυριακή 5/1/2019 στις 17.00. Η άλλη παράσταση στο Επίκεντρο+ είναι το Ελληνικό λαικό παραμύθι «Η Ροδή & το βεργί» σε θεατρική απόδοση που επιμελήθηκε η γνωστή ηθοποιός Άνδρη Θεοδότου ενώ την σκηνοθεσία υπογράφει ο Δημήτρης Δεγαίτης.

Επόμενη προγραμματισμένη παράσταση την Κυριακή 5/1/2020 στις 12 το μεσημέρι. Η παράσταση απευθύνεται σε παιδιά από 4 έως 12 ετών.

Για τους μεγάλους στο Επίκεντρο+ στην Αγ. Διονυσίου, παρουσιάζεται η σπαρταριστή φαρσοκωμωδία «Δε θα με τρελάνεις εσύ εμένα» σε σκηνοθεσία της Έφης Κεραμίδα. Ένα έργο των Παναγιώτη Καποδίστρια και Αργύρη Γιαμάλογλου όπου μία σειρά απροσδόκητων καταστάσεων προκαλεί άφθονο γέλιο με κεντρικό ήρωα έναν γυναικά γκαλερίστα, τον Παύλο.

Παίζεται Τετάρτη – Σάββατο στις 9:15 μ.μ. & Κυριακή στις 8:30 μ.μ.

Παραστάσεις: Πέμπτη 2/1 έως Κυριακή 5/1 & Τετάρτη 8/1 έως Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2020.

Τιμές εισιτηρίων: 10€ γενική είσοδος. Πληροφορίες - κρατήσεις: 2610 46 10 50.

Στις Γραμμές ΤέΧνης στην Μαιζώνος 271 μετά την Παπαφλέσσα αναμένεται για τις 10 και 11 Ιανουαρίου 2020 η παράσταση «Μαρία Πολυδούρη», ένας ύμνος στη Γυναίκα-Σύμβολο για τη δύναμη του χαρακτήρα της, τον έρωτα για τη ζωή και την παιδική της αθωότητα!

Στο ρόλο της Μαρίας Πολυδούρη η γνωστή ηθοποιός Φωτεινή Φιλοσόφου ενώ τον Κώστα Καρυωτάκη υποδύεται ο Νίκος Γιάννακας. Αφηγητής ο Γιάννης Νικολαΐδης που σκηνοθετεί την παράσταση. Κείμενο: Βιβή Κοψιδά -Βρεττού.

Μουσική επιμέλεια: Στέφανος Νικολαΐδης και Σκηνικά – Κοστούμια: Όλγα Σχοινά.

Στο θέατρο act τώρα στις σκάλες Γεροκωστοπούλου, συνεχίζεται το έργο «Μικρή Ευρώπη» του Δημήτρη Ζουγκού, βραβευμένου με Κρατικό βραβείο θεάτρου. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα επίκαιρη, αιχμηρή πολιτική κωμωδία σε σκηνοθεσία του βραβευμένου ηθοποιού με βραβείο Χορν, Κωνσταντίνου Μπιμπή με τους Δημήτρη Τζαβάρα και Ιωάννη Αναστασόπουλο. Επόμενη παράσταση στις 2/1/2020 στις 21.30. Πληροφορίες στα τηλ. 2610 272037 και 6936 122263.

Στο act με καλλιτεχνικό υπεύθυνο, τον Τηλέμαχο Τσαρδάκα, παίζεται και η παλαβή κωμωδία των Ντάριο Φο και Φράνκα Ράμε «Ελεύθερο Ζευγάρι» σε σκηνοθεσία της Δήμητρας Λαρεντζάκη με τους Κατερίνα Τασσύ και Παλαιολόγο Χαλίδα. Προγραμματισμένες παραστάσεις έως 19/1/2020, κάθε Παρασκευή, Σάββατο στις 21.30 και την Κυριακή στις 20.00.

Επίσης όπως είδαμε, το θεατρόφιλο κοινό της πόλης θα έχει μία ακόμη ευκαιρία να απολαύσει, αν δεν το έχει δει, το τρυφερό έργο «Οι Κάτω απ’ τα Αστέρια» του Τηλέμαχου Τσαρδάκα στο act την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2020 στις 21.30. Σκηνοθεσία και ερμηνεία: Λίλα Μπακλέση και Κωνσταντίνος Μπιμπής. Συνεργασία στη σκηνοθεσία: Άρτεμις Γρύμπλα.

Μουσικά αναμένονται για μία μοναδική λαική συναυλία στην Πάτρα, την Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2020 μετά τις 19.30 στο κέντρο Αστέρια Live, στην Όθωνος Αμαλίας και Τριών Ναυάρχων, ο αγαπητός ρεμπέτης Μπάμπης Τσέρτος μαζί με την ερμηνεύτρια Νάντια Καραγιάννη.

Η ερμηνεύτρια Χρυσούλα Στεφανάκη μ’ ένα μουσικό πρόγραμμα με τραγούδια του Γιάννη Σπανού, του Μίμη Πλέσσα, του Γιώργου Χατζηνάσιου, κ.α. θα εμφανιστεί live στο Royal – παλαιό Πτωχοκομείο την Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2020 με τον Johnny Ανδριόπουλο στο πιάνο και τις ενορχηστρώσεις.

Ακόμα οι εκδηλώσεις του Εμπορικού και Εισαγωγικού συλλόγου της Πάτρας για τα φετινά Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά ολοκληρώνονται την Τρίτη 31 Δεκεμβρίου στην πλ. Γεωργίου με ταχυδακτυλουργίες & τον διαγωνισμό της γιορτινής Χριστουγεννιάτικης βιτρίνας.

Από εικαστικής πλευράς περάστε μία βόλτα από τη Δημοτική Πινακοθήκη στη Μαιζώνος για να θαυμάσετε την έκθεση ζωγραφικής του Γρηγόρη Παπαθεοδώρου που εγκαινιάστηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2019 και θα διαρκέσει έως 22/2/2020, από την γκαλερί Cube της Λιάνας Ζωζά στην οδό Μιαούλη για να δείτε το Art project "Once Upon a Time" που εγκαινιάστηκε την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019 και από το Πολύεδρο στην Κανακάρη 147 όπου η Όλγα Νικολοπούλου και ο Κωστής Καπέλας μας έφεραν την καινούρια έκθεση του εκλεκτού ζωγράφου Χρόνη Μπότσογλου «Τοπία και Παιχνίδια» (θα λειτουργήσει έως τέλος Ιανουαρίου 2020) καθώς και από το «Μουσελίν» στην οδό Αγ. Ανδρέου όπου έως τις 9 Ιανουαρίου 2020 λειτουργεί η 2η έκθεση του Παύλου Στόλλα "Υδατογραφήματα".

Βέβαια υπάρχουν και οι κινηματογραφικές ταινίες όπως η «Ευτυχία» του Άγγελου Φραντζή με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, την Κάτια Γκουλιώνη αλλά και την Πατρινή Λίλα Μπακλέση, για τη ζωή της στιχουργού του λαικορεμπέτικου τραγουδιού Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου από το Αϊδίνι που ήδη έχει τραβήξει μεγάλη μερίδα του κοινού, το τελευταίο κεφάλαιο της διαστημικής saga, “Star Wars, O Πόλεμος των άστρων, Skywalker, Η Άνοδος» σε σκηνοθεσία του J.J. Abrams και το «J’ Accuse! – Κατηγορώ…!» σε σκηνοθεσία του 86χρονου, τιμημένου με Όσκαρ Γαλλοπολωνού σκηνοθέτη Ρομάν Πολάνσκι που περιγράφει την περιβόητη υπόθεση Ντρέιφους στα τέλη του 19ου αιώνα, μ’ ένα εξαιρετικό καστ με επικεφαλής τον βραβευμένο με Όσκαρ ερμηνείας για το «The Artist», Ζαν Ντιζαρντέν. Στις ταινίες που «ξεπροβάλλουν» στις αίθουσες μετά την Πρωτοχρονιά είναι το «Jumanji: Η Επόμενη Πίστα» του Τζέικ Κάσνταν όπου παίζουν και πάλι οι Ντουέιν Τζόνσον, Κέβιν Χαρτ και Τζακ Μπλακ αλλά και το Ελληνικό «...Για Πάντα» (διανομή από Village), σε σκηνοθεσία του Γιάννη Παπαδάκου του «Bachelor 2 και 3», με τον Γιάννη Τσιμιτσέλη που έχει συνεργαστεί και στο σενάριο και την Κατερίνα Γερονικολού, οι οποίοι είναι και ζευγάρι στη ζωή. Πρόκειται για ένα ρομαντικό δράμα όπου ένας 35άρης επιτυχημένος σεφ και συλλέκτης βινυλίων που ψάχνει τον εαυτό του σε εφήμερες σχέσεις και νυχτερινές εξορμήσεις, θα γνωρίσει τυχαία και θα ερωτευτεί κεραυνοβόλα μία κοπέλα, τη Ζωή.

Επιμέλεια: ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture