Back to Top
#TAGS Αιγιάλεια Δελτίο Ειδήσεων Κορωνοϊός Αγιά Σοφιά ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Εξάπλωση κορωνοϊού Χάρτης

ΣΙΝΕΜΑ

/

Η κοινωνική ταινία "Η Αντιπροσωπεία" έκανε πρεμιέρα στις Ελληνικές αίθουσες

Η κοινωνική ταινία "Η Αντιπροσωπεία...

Πρόκειται για συμπαραγωγή Ελλάδας, Αλβανίας, Κοσόβου & Γαλλίας

Το φιλμ «Η Αντιπροσωπεία – Delegacioni» του Μπουγιάρ Αλιμάνι που είναι μία συμπαραγωγή της Αλβανίας, της Ελλάδας, του Κοσόβου και της Γαλλίας, ξεκίνησε να προβάλλεται από 5 Δεκεμβρίου 2019 στις Ελληνικές αίθουσες σε διανομή της Seven Films.

Φθινόπωρο του 1990.

Μια ομάδα διπλωματών από τη Δύση καταφθάνουν στην Αλβανία για να διερευνήσουν τυχόν καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το κομμουνιστικό καθεστώς, που βρίσκεται ακόμη στην εξουσία. Ο Λέο, ένας πολιτικός κρατούμενος που βρίσκεται υπό κράτηση εδώ και 16 χρόνια, αναγκάζεται να βγει στα κρυφά από την απόμακρη, ορεινή φυλακή του για να συναντήσει τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας, τον οποίο γνώρισε στα φοιτητικά του χρόνια, τη δεκαετία του ’60. Υποτίθεται πως ο Λέο οδηγείται εκεί για να επιβεβαιώσει πως δεν γίνεται καμία παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα. Αλλά μόλις διαπιστώνει τα σχέδια των συνοδών του, αποφασίζει να μην παίξει το παιχνίδι τους.

Τίποτα δεν πάει σύμφωνα με το σχέδιο...

Μέγα Βραβείο & Βραβείο Οικουμενικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ Βαρσοβίας

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας & Επιτροπής στο Φεστιβάλ Τεργέστης

Επίσημη συμμετοχή στο Διεθνές Φεστιβάλ Κιν/φου Θεσ/νίκης, τμήμα: Ανοιχτοί Ορίζοντες.

Διάρκεια: 79 λεπτά.

Ο σκηνοθέτης Μπουγιάρ Αλιμάνι έχει γεννηθεί το 1969 στην περιοχή Πάτος της Αλβανίας. Σπούδασε Ζωγραφική και Σκηνοθεσία Θεάτρου στην Ακαδημία Καλών Τεχνών των Τιράνων. Το 1992 μετανάστευσε στην Ελλάδα, όπου και εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη σε αρκετές ελληνικές ταινίες. Το 2011 γύρισε την Αμνηστία, την πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους. Ήταν η πρώτη αλβανική ταινία που έλαβε χρηματοδότηση από το ευρωπαϊκό ταμείο Eurimages. Η ταινία ήταν η πρώτη επίσημη συμμετοχή της Αλβανίας στην Μπερλινάλε, όπου και απέσπασε το βραβείο CICAE. Η 2η ταινία του, με τίτλο Chromium –μια συμπαραγωγή ανάμεσα στην Αλβανία, το Κόσοβο, τη Γερμανία και την Ελλάδα–, προβλήθηκε σε πολλά φεστιβάλ ανά την υφήλιο. Ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη.

Φιλμογραφία

2006 Υγραέριο | Gas (μμ)

2010 Μια ιστορία αγάπης | A Love Story (μμ)

2011 Αμνηστία | Amnesty

2015 Krom | Chromium

2018 Η αντιπροσωπεία | Delegacioni.

Δήλωση σκηνοθέτη

«Η αντιπροσωπεία» είναι μια ιστορία που λαμβάνει χώρα στα τέλη του κομμουνιστικού καθεστώτος στην Αλβανία. Μετά από τόσα χρόνια, κατάφερα να δω τα πράγματα καθαρά, όπως ήταν. Γεννήθηκα κι έζησα 22 χρόνια υπό κομμουνιστικό καθεστώς, οπότε προσπάθησα να παραμείνω όσο πιο αντικειμενικός γίνεται, βασιζόμενος στις αναμνήσεις μου και το ίδιο το σενάριο. Προσπάθησα επίσης να βρω ένα μοναδικό τρόπο να διηγηθώ την ιστορία σε σχέση με άλλους σκηνοθέτες που καταπιάστηκαν με παρόμοιες ιστορίες της Ανατολικής Ευρώπης κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Αφαίρεσα τα έντονα χρώματα και κράτησα το γκρι και το καφέ που αντικατοπτρίζουν τις ζωές μας εκείνα τα άχρωμα χρόνια. Απέφυγα τα κοντινά πλάνα. Ήθελα να συμπεριλάβω όλους τους χαρακτήρες στα πλάνα και να τονίσω ότι δεν ήταν υπεύθυνο ένα άτομο αλλά ολόκληρος ο πληθυσμός που επέτρεψε σε μια τέτοια εγκληματική δικτατορία να ευδοκιμήσει ανεμπόδιστα.» - Μπουγιάρ Αλιμάνι

Διεύθυνση φωτογραφίας: Ηλίας Αδάμης

Μοντάζ: Μπονίτα Παπαστάθη

Ήχος: Ξενοφών Κοντόπουλος

Μουσική: Ιλίρ Μπαχρί

Παίζουν οι ηθοποιοί: Ντρίτζιμ Τζέπα, Ρίτσαρντ Σάμελ, Βίκτορ Ζούστι, Μπισλίμ Μπουκάι, Σελμάν Λοκάι, Τζέβντετ Φέρι, Ροβένα Λούλε.

Στην παραγωγή συμμετείχε και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

Το περιοδικό Αθηνόραμα έγραψε τα εξής:

Ο Μπουγιάρ Αλιμάνι έχει σίγουρα διαβάσει το «Λάθος» του Αντώνη Σαμαράκη. Διότι στην καινούργια του ταινία ο Αλβανός σκηνοθέτης, ο οποίος ξεκίνησε την καριέρα του από την Ελλάδα, συμπαραγωγό και σε άλλες δουλειές του («Αμνηστία», «Krom»), δανείζεται την πολύ βασική ιδέα του διάσημου μυθιστορήματος και τη μεταφέρει στην ακόμη κλειστή προς τον υπόλοιπο κόσμο χώρα του. Έτσι, το φθινόπωρο του 1990, όταν μια ομάδα Ευρωπαίων αντιπροσώπων καταφθάνει στην αλβανική πρωτεύουσα, με σκοπό τη διερεύνηση τυχόν παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ένας πολιτικός κρατούμενος μεταφέρεται, χωρίς εξηγήσεις, από την ορεινή φυλακή του στα Τίρανα.

Culture