Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

ΙΝΒΙΣ: Έξυπνες πόλεις και καινοτόμες εφαρμογές

ΙΝΒΙΣ: Έξυπνες πόλεις και καινοτόμες εφαρμογές

22o Forum Ανάπτυξης- money show Πάτρας

Οι δυνατότητες που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες σε διάφορα πεδία εφαρμογής τους βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκδήλωσης του Ινστιτούτου Βιομηχανικών Συστημάτων( ΙΝΒΙΣ) στο πλαίσιο του 22ου Forum Ανάπτυξης – money show Πάτρας 2019.

Ο Γιώργος Παπασταματίου , από τη Διεύθυνση Βιομηχανίας, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας  (ΠΔΕ) , μίλησε για τα « Έξυπνα ενεργειακά αποδοτικά κτήρια στην ΠΔΕ» Όπως ανέφερε οι μετρητές εγκαταστάθηκαν στο πλαίσιο του έργου Esmartcity σε 11 κτίρια που στεγάζουν υπηρεσίες της ΠΔΕ στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες: Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία και στα τρία Πειραματικά Σχολεία του Πανεπιστημίου Πατρών (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο).

Οι μετρητές δίνουν τη δυνατότητα παρακολούθησης της ενέργειας που καταναλώνεται και άμεσων ενεργειών νοικοκυρέματος για την εξοικονόμηση ενέργειας, (επαναρρύθμιση συστημάτων ελέγχου, επισκευή διαρροών, κλείσιμο διακοπτών όπου δεν λειτουργούν, προγραμματισμός φορτίων και  καταναλώσεων) και με έμφαση στην ανθρώπινη συμπεριφορά να έχουμε  ποσοστό εξοικονόμησης ως 10%, επεσήμανε ο κ. Παπασταματίου.

«Σε δεύτερο στάδιο θα μπορούμε να προβούμε σε επεμβάσεις χαμηλού κόστους, όπως συντήρηση των δικτύων μέτρα  παρακολούθησης και στοχοθεσίας, απλά  συστήματα ελέγχου, μόνωση των κτιρίων ώστε να φτάσουμε σε ποσοστό εξοικονόμησης 10 – 15%», πρόσθεσε

 Ο Αθανάσιος Καλογεράς, ερευνητής του ΙΝΒΙΣ αναφέρθηκε στις πόλεις ως οικοσυστήματα καινοτομίας. Παρουσίασε την προσέγγιση του προγράμματος esmartcity,  το οποίο μεταξύ άλλων «θεωρεί τις πόλεις οικοσυστήματα καινοτομίας και όχι απλώς τελικούς χρήστες του παραδείγματος των Έξυπνων Πόλεων, ενισχύει τη ζήτηση για εφαρμογές και υπηρεσίες Έξυπνης Πόλης μέσω πιλοτικών δοκιμών.  Στο πλαίσιο αυτό «στο ΙΝΒΙΣ οργανώσαμε τον Ιούνιο – Ιούλιο 2019 ένα datathon για συνδημιουργία και καινοτομία σε ανοικτά δεδομένα, όπου εκτός από τα δεδομένα που παρήχθησαν από τις εγκαταστάσεις του Esmartcity τόσο στο ΙΝΒΙΣ  όσο και στην Περιφέρεια, αξιοποιήσαμε δεδομένα δύο ακόμα έργων (GAIA, Sense.City).  Στο datathon συμμετείχαν 7 εταιρείες και με στόχο να αξιοποιήσουν αυτά τα δεδομένα για να έχουν νέες υπηρεσίες και εφαρμογές».

Ο Στέλιος Κουτρουμπίνας από την εταιρεία Meazon  που κατασκευάζει «έξυπνους» μετρητές μίλησε για τους προγνωστικούς αλγόριθμους της ενεργειακής κατανάλωσης κτιρίων. «Δεν μπορείς να ελέγξεις κάτι που δεν μπορείς να το μετρήσεις. Αυτό που κάνουμε ως Μeason είναι να σχεδιάζουμε συστήματα τα οποία θα μας επιτρέψουν την ψηφιοποίηση της πληροφορίας. Θα την ανεβάσουμε στο cloud ή σε servers και στη συνέχεια,  είτε σε real time είτε σε άλλο χρόνο, μπορούμε να εφαρμόσουμε τον αλγόριθμο και να καταλάβουμε τι γίνεται και έτσι να μπορέσουμε  να προχωρήσουμε σε δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας, ή βελτίωσης της κατάστασης των κτιρίων».

Ο Χρήστος Ξουρής , ιδρυτικό στέλεχος της εταιρείας Gaia Robotics παρουσίασε τον ψηφιακό μετασχηματισμό της αγροτικής  παραγωγής με βάση τις δράσεις της εταιρείας,  οι οποίες εστιάζουν στη γεωργία ακριβείας, με τη χρήση drones και ειδικών πολυφασματικών αισθητήρων για τη χαρτογράφηση αγροτικών εκτάσεων, ώστε να αντιμετωπίζονται προβλήματα και να βελτιώνεται η απόδοση της παραγωγής.

Το ευφυές σύστημα διαχείρισης ελαιώνων και υποστήριξης αγροτών για την αντιμετώπιση της βερτισιλλίωσης, με χρήση πολυφασματικών αισθητήρων και φασματοφωτομέτρων,  παρουσίασε ο ερευνητής του ΙΝΒΙΣ Άρης Λάλος, ενώ ο Χρήστος Αλεξάκος, ερευνητής του ΙΝΒΙΣ , αναφέρθηκε στο διαδίκτυο των οχημάτων και την ασφάλεια αυτών και στην προσέγγιση της nIove.

Tην εκδήλωση συντόνισε ο Διευθυντής του ΙΝΒΙΣ Δημήτρης Σερπάνος.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις