Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Σ. Αναγνωστοπούλου: Ταχεία οπισθοδρόμηση της ΝΔ στη Μεταπολίτευση και ακόμη πιο πίσω

Σ. Αναγνωστοπούλου: Ταχεία οπισθοδρόμηση...

Ηχητικό

Άρνηση του διαχωρισμού Κράτους-Εκκλησίας και περιορισμός της εθνικής ταυτότητας στο στοιχείο της ορθοδοξίας, άρνηση της ένταξης των θεμάτων φύλου στα θεμελιώδη δικαιώματα που αναγνωρίζονται και προστατεύονται, πρωτοφανής εδώ και 45 χρόνια ρητορική του «πατρίς-θρησκεία-οικογένεια», άρνηση της προστασίας των νέων από ντροπιαστικές για την Ελλάδα διακρίσεις όπως έγινε με τον υποκατώτατο μισθό, αποκαλύπτουν την απολύτως νεοφιλελεύθερη θέση της Νέας Δημοκρατίας, είπε η αναπληρώτρια τομεάρχης Ευρωπαϊκών Υποθέσεων  και βουλευτής Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο.

Η κ. Αναγνωστοπούλου περιέγραψε αναλυτικά τις κάθε άλλο παρά προοδευτικές, φιλελεύθερες και σύγχρονες θέσεις και πρακτικές της Νέας Δημοκρατίας στη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης, που επιβεβαιώνουν ότι «είναι πλέον απολύτως νεοφιλελεύθερη παράταξη» που ωθεί τα πράγματα πίσω και από την Μεταπολίτευση, όπως υπογράμμισε.

Ο πυρήνας μίας φιλελεύθερης εκδοχής του κράτους είναι ο διακριτός ρόλος Κράτους και Εκκλησίας, όπως θύμισε, αλλά τα στελέχη της ΝΔ που επαναλαμβάνουν τα περί προόδου μόνο στην περίπτωση του άρθρου 16 που αφορά τα πανεπιστήμια, για το άρθρο 3 οπισθοδρομούν στην προσπάθεια που έγινε από την προηγούμενη Βουλή ώστε να υπάρχουν διακριτοί ρόλοι, να μην επιτρέπεται η Παιδεία να θεωρείται πεδίο συνδιαχείρισης Πολιτείας και Εκκλησίας, στο να αναφέρεται κατηγορηματικά στο Σύνταγμα ότι το κράτος είναι ουδετερόθρησκο.

Ακόμη χειρότερα, η ΝΔ ωθεί τη χώρα σε συνθήκες πριν την Μεταπολίτευση, μιλούν για την εθνική ταυτότητα των πολλών παρεμέτρων ταυτίζοντάς την μόνο με ένα στοιχείο, την ορθοδοξία, συνέχισε η κ. Αναγνωστοπούλου. «Μιλούν συνέχεια για πατρίδα-θρησκεία-οικογένεια με τρόπο που η ΝΔ δεν μιλούσε στην Μεταπολίτευση και δαχτυλοδείχνουν τους αντιπάλους τους ως εθνομηδενιστές … δεν κάνουν καν συζήτηση, δημοκρατικό διάλογο, επιχειρήματα. Φτάνουν σε προτάσεις και χαρακτηρισμούς που δεν συνάδουν με μία φιλελεύθερη παράταξη», υπογράμμισε.

Στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, που αποτελούν σημαία προόδου στο δυτικό κόσμο και ειδικά στην Ευρώπη, είναι χαρακτηριστική η άρνηση της ΝΔ να προστεθεί στο άρθρο 5 για τις προσωπικές ελευθερίες και η προστασία όλων των πολιτών για θέματα φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας φύλου. Η διεύρυνση στο Σύνταγμα των «ορατών ανθρώπων» μίας κοινωνίας, η «συνταγματοποίηση» της παρουσίας τους, είναι πολύ σημαντική για ένα φιλελεύθερο κράτος. Και εκεί, έχουμε οπισθοδρόμηση και φόβο, συνέχισε η κ. Αναγνωστοπούλου, «φωνάζουν συνέχεια ότι σε όλη την Ευρώπη, τον κόσμο, υπάρχουν ιδιωτικά πανεπιστήμια, αλλά για τα στοιχειώδη, τον πυρήνα του φιλελευθερισμού, την διακριτότητα των σχέσεων Κράτους-Εκκλησίας, την προστασία όλων των θεμελιωδών δικαιωμάτων ανεξαρτήτως και φύλου, η Νέα Δημοκρατία κάνει πίσω, δεν την αφορά το αν η Ευρώπη μιλάει για αυτά τα θέματα».

Αναφέρθηκε επίσης στις τελευταίες εξαγγελίες για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, όπου περιγράφεται «μέριμνα» και όχι υποχρέωση του κράτους να παράσχει στους πολίτες του τα εντελώς βασικά. «Μετά από μία κρίση … λες “ποτέ πια”, να μην περιθωριοποιηθούν ομάδες του πληθυσμού με αυτό τον τρόπο, πρέπει να βάλω δίχτυ ασφαλείας...
Είχαμε προτείνει στην  πρώτη αναθεωρητική Βουλή, την προτείνουσα, ένα εισόδημα όχι μόνο “ελάχιστο εγγυημένο” που θα καθορίζει η κυβέρνηση και θα μεριμνά το κράτος … είχαμε πει ότι το κράτος θα εγγυάται, θα είναι υποχρεωμένη η κάθε κυβέρνηση, με επιστημονικό τρόπο θα καθορίζεται ποιο είναι αυτό το εισόδημα που θα επιτρέπει την αξιοπρεπή διαβίωση ... όπως είχαμε πει και για την πρόσβαση στις κοινωνικές υπηρεσίες, γιατί δεν μπορείς να δίνεις απλώς ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα χωρίς να εγγυάσαι πρόσβαση στις κοινωνικές υπηρεσίες, που είναι δημόσια αγαθά και πρέπει να αφορούν όλους ανεξαιρέτως ... εκεί η ΝΔ είπε “αυτό δεν είναι πρόοδος”».

Το ίδιο ισχύει και για τα κοινωνικά δικαιώματα, όπου έγινε προσπάθεια από την προηγούμενη Βουλή ώστε να είναι πλέον αγαθά που δεν μπορεί να πειράξει κανείς, κατέληξε η κ. Αναγνωστοπούλου, αλλά η ΝΔ δεν συναίνεσε ούτε εκεί, όπως και στο να προστατεύεται πλέον από διακρίσεις και η ηλικία, τα δικαιώματα ανεξαρτήτως ηλικίας, «να μην ξαναδούμε αυτόν τον ταπεινωτικό για την χώρα μας υποκατώτατο μισθό». Σε όλα αυτά, «η ΝΔ... πίσω», όπως είπε χαρακτηριστικά.

πηγή: avgi.gr
 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις