Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

"Βράζουν" οι συμβασιούχοι στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις- Βγαίνουν στην ανεργία

"Βράζουν" οι συμβασιούχοι στις...

ΔΕΙΤΕ τι ζητούν

Στις 6 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση στο Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας των συμβασιούχων υπαλλήλων που εργάζονται στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της χώρας, κυρίως των συμβασιούχων στο κοινωφελές πρόγραμμα δασοπροστασίας, αλλά και σε άλλα προγράμματα (π.χ. Ειδικό Πρόγραμμα Απασχόλησης Πτυχιούχων).

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρουν τα εξής: "Οι «ωφελούμενοι», όπως ονομάζονται οι εργαζόμενοι σ’ αυτά τα προγράμματα, λες και η εργασία είναι έκφραση φιλανθρωπίας και όχι ανάγκη και δικαίωμα του ανθρώπου, ανέρχονται στους 5.066 ανθρώπους μόνο στο πρόγραμμα Δασοπροστασίας, τη στιγμή που το μόνιμο προσωπικό όλων των Αποκεντρωμένων είναι γύρω στους 6.100. Αυτό σημαίνει ότι το μισό σχεδόν προσωπικό του φορέα είναι συμβασιούχοι.

Η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ανανέωσε τις οκτάμηνες συμβάσεις των εργαζομένων στο πρόγραμμα για άλλους οκτώ μήνες, κυρίως υπό το βάρος των καταστροφικών πυρκαγιών στο Μάτι αλλά και ενόψει εκλογών το καλοκαιριού. Αυτή η παράταση λήγει στις 15 Νοεμβρίου με αποτέλεσμα οι συμβασιούχοι αυτοί να βρεθούν ξανά στην ανεργία. Αυτή είναι η βάση για την κινητοποίηση των εργαζομένων: η απειλή της ανεργίας, το πιο τρομερό όπλο στα χέρια του αστικού κράτους και των καπιταλιστών για να επιβάλλουν την υποταγή των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι στην Δασοπροστασία, όπως και όλοι οι συμβασιούχοι, προσφέρουν πραγματικές υπηρεσίες, ειδικά στο Δημόσιο το οποίο έχει αποδεκατιστεί και συνεχίζει να αποδεκατίζεται, στις μυλόπετρες των μνημονίων και της αποπληρωμής των δανείων. Οι απαιτήσεις για πλεονάσματα οδηγούν σχεδόν στον μηδενισμό των προσλήψεων με αποτέλεσμα ελλείψεις σε πολλούς τομείς της δημόσιας πολιτικής. Οι εργαζόμενοι στη δασοπροστασία όλο το προηγούμενο διάστημα χρησιμοποιήθηκαν για το καθάρισμα των δασών, τη διάνοιξη δρόμων, τη δημιουργία αντιπλημμυρικών έργων, κ.ά. Και αυτά έγιναν σε δύσκολες συνθήκες καθώς πολύ συχνά δεν τους παρέχονταν ούτε καν ο κατάλληλος ρουχισμός (στολές, γάντια, παπούτσια), τον οποίον αγόραζαν μόνοι τους.

Στη συγκέντρωση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που ήταν πολύ δυναμική, έλαβαν μέρος γύρω στα 500 άτομα από όλη την Ελλάδα. Συμπαράσταση εκδηλώθηκε και από μόνιμους εργαζόμενους των Αποκεντρωμένων (η Ομοσπονδία των εργαζομένων στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις ήταν οργανωτής της κινητοποίησης) αλλά και από άλλους φορείς, όπως εργατικά κέντρα, εργαζόμενοι στην Περιφέρεια, ΕΛΜΕ, κ.ά. Ο αριθμός των συμμετεχόντων ήταν μικρότερος από τον αριθμό αυτών που πραγματικά θίγονται από τις απολύσεις.

Χαρακτηριστικά, από το ν. Ηλείας συμμετείχαν 19 άτομα και από το ν. Αχαΐας μόνο 1. Όμως, εδώ θα πρέπει να μιλήσουμε και για μια σειρά από αρνητικούς παράγοντες που είχαν και ακόμα έχουν να αντιμετωπίσουν οι συμβασιούχοι. Εκτός από τη γενικευμένη δυσκολία να υπάρξουν κινητοποιήσεις σε μια περίοδο ήττας του εργατικού κινήματος, οι συμβασιούχοι έχουν να ξεπεράσουν και επιπλέον δυσκολίες. Η σοβαρότερη είναι η ίδια η επισφάλεια της εργασίας τους, η προσωρινότητά της, που αυξάνει τη δυσκολία για αγωνιστική διεκδίκηση.

Όμως, θα πρέπει να προσθέσουμε και τις άθλιες μεθοδεύσεις ενός διασπαστικού συλλόγου (ο οποίος κινείται από τον γνωστό Καραγεωργόπουλο), ο οποίος σύλλογος, αφού τσέπωσε τα 10 ευρώ εγγραφής από τους συμβασιούχους, όχι μόνο δεν έχει κάνει τίποτα για να προωθήσει τα συμφέροντά τους αλλά απέτρεπε κόσμο από τη συμμετοχή σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις ή τον έστρεφε σε επικοινωνία με βουλευτές ή καλλιεργεί γελοίες ελπίδες ότι, αν γίνουν εθελοντές (δηλαδή, άμισθοι εργαζόμενοι) στην Πολιτική Προστασία, οι συμβασιούχοι θα πάρουν μόρια για να μονιμοποιηθούν στα Δασαρχεία (η Πολιτική Προστασία και τα Δασαρχεία είναι διαφορετικές υπηρεσίες). Επιπλέον, διάφοροι υπηρεσιακοί παράγοντες, κυρίως δασάρχες, κινητοποιήθηκαν για να αποτρέψουν με διάφορους τρόπους τη συμμετοχή των συμβασιούχων σε κινητοποιήσεις (π.χ., ζήτησαν παρουσίες για πρώτη φορά, ή δεν έδιναν άδειες).

Τέλος, σοβαρή είναι η αδράνεια και αδυναμία των πρωτοβάθμιων σωματείων των εργαζομένων στις Αποκεντρωμένες, τα οποία πολύ αργά ευαισθητοποιήθηκαν για το γεγονός ότι στις υπηρεσίες τους απασχολούνταν τόσοι υπάλληλοι με το καθεστώς του συμβασιούχου (ανάμεσα στα άλλα, αυτό σημαίνει ότι οι συμβασιούχοι πρόσφεραν την ίδια εργασία με τον μόνιμο υπάλληλο αλλά πληρώνονταν με το μισό και λιγότερο μισθό). Στη συνάντηση με τον υφυπουργό Δημήτρη Οικονόμου, φυσικά, δεν υπήρξε καμιά δέσμευση για πρόσληψη των συμβασιούχων.

Άλλωστε, οι σημερινοί, όπως και οι προηγούμενοι κυβερνώντες, γνωρίζουν πολύ καλά ότι υπάρχουν σημαντικά οφέλη για τους ίδιους από την εργασία των «ωφελούμενων»: το όφελος να εμπαίζουν χιλιάδες εργαζόμενους, να τους έχουν εξαρτημένους από τις αποφάσεις τους, να διανέμουν την πίτα των φιλανθρωπικών προγραμμάτων της ΕΕ, να αποκτούν δύναμη μέσα από την εξαθλίωση της εργατικής τάξης. Η κατάσταση που επικρατεί με τους συμβασιούχους αποτελεί ένα σκληρό μάθημα για όλους τους εργαζόμενους.

Ο καπιταλισμός στην Ελλάδα ανακυκλώνει την ανεργία χιλιάδων ανθρώπων. Αδυνατεί να παρέχει σταθερή, μόνιμη και αξιοπρεπή δουλειά για όλους. Σπρώχνει μεγάλα τμήματα της εργατικής τάξης στην εξαθλίωση και τα κρατάει ομήρους των εκάστοτε πολιτικών ή και κοινών απατεώνων, πουλώντας ελπίδα (ο ψευτοσύλλογος των συμβασιούχων λέγεται ΕΛΠΥΔΑ!).

Ταυτόχρονα, το καθεστώς επισφάλειας, η ύπαρξη δηλαδή ενός μεγάλου μέρους εργατικού δυναμικού που δουλεύει σε προσωρινές εργασίες και μετακινείται ανάμεσα σ’ αυτές και την ανεργία, λειτουργεί σε βάρος και των ήδη εργαζόμενων με πλήρη απασχόληση και «κανονικά» δικαιώματα (ό,τι έχει απομείνει από αυτά).

Κυρίως, διαλύει την ενότητα της ίδιας της εργατικής τάξης, εξασθενεί την ικανότητα αντίστασής της, και τη δυνατότητα πάλης για καλύτερους όρους εργασίας.

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να υποκύψουν σ’ αυτήν την άθλια κατάσταση. Πρέπει όλοι μαζί, μόνιμοι και συμβασιούχοι, δημόσιοι και ιδιωτικοί, να διεκδικήσουμε το αυτονόητο που ο ίδιος ο καπιταλισμός καταργεί και αδυνατεί να παρέχει:

• Σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη δικαιώματα (ασφάλιση, ιατρική-φαρμακευτική περίθαλψη, άδειες, κ.τ.λ.) Συμπληρωματική αυτής της διεκδίκησης, ή άλλη όψης της, είναι η:

• Απαγόρευση των απολύσεων Ειδικά, η χθεσινή συγκέντρωση είχε τα εξής αιτήματα:

1. Άμεσα την 12μηνη ανανέωση των συμβάσεών, έτσι ώστε να καλυφθεί και όλη η επόμενη αντιπυρική περίοδος, αφού οι συμβάσεις αρχίζουν να λήγουν από τις 15/11/2019.

2. Εντός του χρόνου της ανανέωσης, τη μετατροπή των συμβάσεών σε αορίστου χρόνου, βοηθώντας έτσι σε έναν από τους πιο νευραλγικούς τομείς, αυτόν της αντιπυρικής προστασίας των δασών μας.

3. Κατάργηση από εδώ και μπρος όλων των μορφών ελαστικής εργασίας στο Δημόσιο, όπως και των περιορισμών του άρθρου 103 του Συντάγματος.

4. Επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων συναδέλφων του Κτηματολογίου.

5. Αξιοπρεπείς μισθούς. Κανένας εργαζόμενος κάτω από 751 ευρώ». Ο αγώνας για τα δικαιώματα στην εργασία ξεκινά και πρέπει να γίνει εφιάλτης για τους κυβερνώντες. Βάιος Παπαθεοχάρης Μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδα και Ιονίου."

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις