Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΒΙΒΛΙΟ

/

Παρουσιάζεται σήμερα στην Πάτρα το βιβλίο του Νίκου Τόμπρου, "Ο Μοναχισμός στο νεοσύστατο Ελληνικό κράτος"

Παρουσιάζεται σήμερα στην Πάτρα το βιβλί...

Στη Διακίδιο, στις 19.00 στο πλαίσιο των φετινών Πρωτοκλητείων

Σήμερα Σάββατο 9.11.2019 στις 7 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα της Διακιδείου σχολής Λαού Πατρών στην οδό Κανάρη 58, στο πλαίσιο των «Πρωτοκλητείων 2019» εκδήλωση όπου θα παρουσιαστεί το βιβλίο του Νικολάου Τόμπρου με τίτλο «Ὁ Μοναχισμός στο νεοσύστατο Ἑλληνικό κράτος (1833-1962)».

Για το βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ηρόδοτος, θα μιλήσουν η Δρ. Αναστασία Κουμούση, Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας, ο Γεώργιος Ανδρουτσόπουλος, Επ. Καθηγητής εκκλησιαστικού δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών ενώ την εκδήλωση θα ανοίξει με εισαγωγική ομιλία του ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος. Συντονίστρια θα είναι η Ζέττα Ζάχου, Σύμβουλος επικοινωνίας.

Το βιβλίο του κ. Τόμπρου προλογίζει ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος.

Η ίδρυση και η συγκρότηση του ελληνικού βασιλείου δεν άφησαν αλώβητο τον μακραίωνο μοναστηριακό θεσμό του νότιου ελλαδικού χώρου, αφού σε σύντομο χρονικό διάστημα μοναστηριακοί και εκκλησιαστικοί φορείς είδαν να μειώνονται δραματικά τα μοναστηριακά συγκροτήματα της επικράτειας και ο αριθμός των προσώπων που διαβιούσαν σε αυτά. Οι εν λόγω εξελίξεις, που προκάλεσαν πληθώρα αντιδράσεων στην ελληνική κοινωνία, αποδόθηκαν κατά κύριο λόγο στα μέτρα που έλαβε αρχικά η αντιβασιλεία και μετέπειτα ο Όθωνας για τον θεσμό.

Μεταξύ των σκοπών της παρούσας μελέτης, που βασίζεται σε αρχειακό υλικό, είναι η επανεξέταση της προαναφερθείσας άποψης ως προς την ορθότητα της και η κατανόηση των λόγων για τους οποίους η πολιτεία επέβαλε τα συγκεκριμένα μέτρα. Συγχρόνως καταδεικνύονται οι πρόσθετες παράμετροι που συνέβαλαν στις ποιοτικές και αριθμητικές διαφοροποιήσεις του θεσμού, οι οποίες σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της εξεταζόμενης περιόδου. Προσέτι μελετώνται οι μέθοδοι που χρησιμοποίησαν οι μοναστηριακοί φορείς για να προασπίσουν στο πλαίσιο του νεότευκτου κράτους τον θεσμό που υπηρετούσαν.

Ερευνώνται τέλος τα πρόσωπα που εγκαταβίωσαν (προεπαναστατικά και μετεπαναστατικά) στις μονές της ελληνικής επικράτειας, προκειμένου να σκιαγραφηθεί το «προφίλ» των μοναχών και παράλληλα να γίνουν αντιληπτοί οι λόγοι που οδήγησαν τα πρόσωπα στην επιλογή να εγκαταλείψουν τα εγκόσμια και να αφιερώσουν τον υπόλοιπο βίο τους στον μοναχισμό. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).

Ο Πατρινός στην καταγωγή Νίκος Φ. Τόμπρος είναι διδάκτορας και απόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Έχει κάνει μεταπτυχιακή επιμόρφωση στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών "Ανοικτή και εξ αποστάσεως εκπαίδευση". Έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα του Ιονίου Πανεπιστημίου και του Ερευνητικού Ακαδημαϊκού Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών. Διδάσκων στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Ιστορικής δημοσιογραφίας" του Ιονίου Πανεπιστημίου (2004-2008), στο τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (2004-2008), στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (2003-2004, 2005-2008).

Άλλα βιβλία του είναι «Η πόλη πρόνοιας και ο Δήμος Πατρέων (1835-1922)» εκδόσεις Το Δόντι, «Τα σχολεία τα λαϊκά...Πατραϊκοί σύλλογοι και η φιλεκπαιδευτική τους πολιτική (1876 - 1915)» που κυκλοφόρησε το 2007 από το Δόντι, κ.α.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture