Back to Top
#TAGS Αιγιάλεια Δελτίο Ειδήσεων Κορωνοϊός Ιανός ΧΑΡΤΗΣ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

«Πέντε χρόνια φώναζα ότι είμαι αθώος και περίμενα αυτή τη δίκη…»

«Πέντε χρόνια φώναζα ότι είμαι αθώος και...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Ένας στρατιωτικός, ένας αστυνομικός, ένας απόστρατος στρατιωτικός και ένας ιδιώτης στο εδώλιο

Στο τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Πάτρας δικάστηκαν σήμερα ένας στρατιωτικός, ένας αστυνομικός, ένας απόστρατος στρατιωτικός, και ένας ιδιώτης, οι οποίοι κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο έκλεβαν καύσιμα από το αεροδρόμιο του Αράξου, ενώ οι εκτιμήσεις που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της δίκης, κάνουν λόγο για 36.000-50.000 λίτρα αεροπορικού καυσίμου που αφαιρέθηκαν και διακινήθηκαν από τον Νοέμβριο του 2013.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο στρατιωτικός της πολεμικής αεροπορίας είχε εξασφαλίσει για την ομάδα αντικλείδι της δεξαμενής ενώ φρόντιζε να παρέχει πληροφορίες σχετικά με τις περιπολίες στον χώρο. Τέλος λειτουργούσε ως τσιλιαδόρος που θα καθησύχαζε όποιον πλησίαζε για τυχόν έλεγχο

Οι κατηγορίες και τρόπος δράσης

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα - κατά περίπτωση – αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, των διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών και παράνομης διακίνησης υγρών καυσίμων (λαθρεμπορία) κατά συναυτουργία, κατ΄ επάγγελμα και κατ΄ εξακολούθηση, της δωροδοκίας και δωροληψίας υπαλλήλου και της νομοθεσίας για τα όπλα.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο στρατιωτικός της πολεμικής αεροπορίας είχε εξασφαλίσει για την ομάδα αντικλείδι της δεξαμενής ενώ φρόντιζε να παρέχει πληροφορίες σχετικά με τις περιπολίες στον χώρο. Τέλος λειτουργούσε ως τσιλιαδόρος που θα καθησύχαζε όποιον πλησίαζε για τυχόν έλεγχο.

Η σύλληψη

Στις 14 Ιουνίου 2016, όπως ανέφεραν οι αστυνομικοί που κατέθεσαν στο δικαστήριο,  από το ύψωμα που βρίσκονταν είδαν ένα τζιπ και δύο αγροτικά αυτοκίνητα να κατευθύνονται προς τη δεξαμενή.

Το τζιπ σταμάτησε και τα άλλα δύο οχήματα συνέχισαν και έμειναν στη δεξαμενή για είκοσι λεπτά. Αμέσως κλήθηκαν ενισχύσεις και ενώ το ένα όχημα υπάκουσε στις υποδείξεις των αστυνομικών, το άλλο έκανε οπισθογωνία, αποχώρησε και ακολούθησε καταδίωξη.

«Από τον Ιούνιο του 2014 ζω έναν εφιάλτη. Με πήραν από το σπίτι μου και με έβαλαν φυλακή. Πέντε χρόνια φώναζα ότι είμαι αθώος και περιμένω αυτή τη δίκη»

Οι απολογίες των κατηγορούμενων

Ο πρώτος κατηγορούμενος, ο οποίος είναι στρατιωτικός, κατά την απολογία του ανέφερε:

«Από τον Ιούνιο του 2014 ζω έναν εφιάλτη. Με πήραν από το σπίτι μου και με έβαλαν φυλακή. Πέντε χρόνια φώναζα ότι είμαι αθώος και περιμένω αυτή τη δίκη. Από τότε προσπαθώ να βρω γιατί να είμαι εγώ;».

Ο ίδιος ανέφερε ότι ως χειριστής εγκαταστάσεων καυσίμων πήγε κάποιες φορές στο φρεάτιο προκειμένου να ελέγξει την κατάσταση του και το αν χρειάζεται συντήρηση.

«Δεν είχα μόνο εγώ πρόσβαση στην κλειδοθήκη» ανέφερε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι αθωώθηκε και στα δύο πειθαρχικά δικαστήρια που έγιναν από την υπηρεσία του.

Ο κατηγορούμενος περιέγραψε τι έκανε και πού πήγε την ημέρα της σύλληψης και επέμεινε ότι είναι παντελώς αθώος για την υπόθεση.

 

«Δεν υπάρχει δικαιολογία, μόνο ντροπή. Ζητώ συγγνώμη από τους ανθρώπους που έμπλεξα άθελα μου»

Ο δεύτερος κατηγορούμενος, στρατιωτικός εν αποστρατεία, υποστήριξε ότι την πρώτη φορά που πήρε καύσιμο από την δεξαμενή, βρήκε το κλειδί πάνω στο φρεάτιο, και συγκεκριμένα πάνω στο λουκέτο του.

«Σκέφτηκα να παραδώσω τα κλειδιά αλλά δε το έκανα. Αφαίρεσα 1.000 λίτρα την πρώτη φορά την οποία όμως ήμουν μόνος". Για την ημέρα της σύλληψης δήλωσε ότι πήρε μαζί του τον τέταρτο κατηγορούμενο χωρίς να του έχει πει τι πάνε να κάνουνε. Υποστήριξε μάλιστα πως ο τέταρτος κατηγορούμενος του είπε να μην του δώσει καύσιμα  καθώς στο παρελθόν είχε «βασανιστεί» από παράνομες ενέργειες.

Για τον τρίτο κατηγορούμενο, τον αστυνομικό που είναι και γιος της γυναικάς του, είπε ότι δεν είχε καμία ανάμειξη και ότι μπήκε στο αυτοκίνητο λίγο πριν την σύλληψη, όταν τον συνάντησε τυχαία την ώρα που πήγαινε για τρέξιμο.

«Δεν υπάρχει δικαιολογία, μόνο ντροπή. Ζητώ συγγνώμη από τους ανθρώπους που έμπλεξα άθελα μου.

Ο τρίτος κατηγορούμενος, αστυνομικός εν ενεργεία, ο οποίος συγγενεύει με τον στρατιωτικός εν αποστρατεία,, καθώς είναι προγονός του, που δεν παραδέχεται καμία ανάμειξη στην υπόθεση, υποστήριξε ότι η ημέρα της σύλληψης ήταν η πρώτη ημέρα της άδειάς του. Κατέβηκε στην Αχαΐα και την επόμενη είχαν σχεδιάσει με τον πατριό του (τον β΄κατηγορούμενο) να πάνε για ψάρεμα. Υποστήριξε κι αυτός ότι είχε πάει για τρέξιμο και στην πορεία επιβιβάστηκε στο αυτοκίνητο του πατριού τον οποίο συνάντησε τυχαία.  

Ο τέταρτος κατηγορούμενος, ο οποίος είναι ιδιώτης, ο οποίος διέθετε από κοινού με τον πρώτο κατηγορούμενο χωράφια και τα αγροτικά αυτοκίνητα που έμοιαζαν με βυτία ανέφερε πως είχε ζητήσει από τον πρώτο κατηγορούμενο να μην τον μπλέξει.

«Όταν πήγε να βάλει και σε εμένα καύσιμο του είπα ότι δεν θέλω να μπλέξω. Το λάθος που πληρώνω είναι ότι δεν έφυγα εκείνη τη στιγμή και το πληρώνω» ανέφερε και αρνήθηκε ότι προηγήθηκε καταδίωξη της σύλληψης του.

Η πρόταση του εισαγγελέα

Ο εισαγγελέας της έδρας δεν διέκρινε τα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, θα πρέπει να χαρακτηριστεί η ομάδα ως εγκληματική οργάνωση, ωστόσο πρότεινε την ενοχή των κατηγορούμενων.

Πιο συγκεκριμένα πρότεινε να κριθούν ένοχοι ο πρώτος για απλή συνέργεια σε κλοπή, ο δεύτερος και ο τέταρτος  για κλοπή κατ΄εξακολούθηση και ο τρίτος για άπαξ κλοπή.

Πρότεινε να κριθούν όλοι ένοχοι για λαθρεμπορία.

Η δίκη θα ολοκληρωθεί την επόμενη εβδομάδα με την απόφαση του δικαστηρίου.

Ειδήσεις