Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΒΙΒΛΙΟ

/

Διονύσης Φάκος: Ο πατρινός εικαστικός που έκανε κόμικ τις περιπέτειες με τους μαθητές του μιλά στο thebest

Διονύσης Φάκος: Ο πατρινός εικαστικός πο...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Έχει τίτλο "Teacherrific"

Το τρίτο κατά σειρά κόμικ του παρουσιάζει την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου ο πατρινός comic artist Διονύσης Φάκος. Αυτή τη φορά ο εικαστικός παρουσιάζει μέσα από το κόμικ του τις «περιπέτειες» του με τους μαθητές του. Το «Teacherrific» είναι το τρίτο του κόμικ που κυκλοφορεί από το «Δόντι». Έχουν προηγηθεί τα «London» (2017) και «Transylvania» (2018).

Η ενασχόληση με το κόμικ ήταν μάλλον αναπόφευκτη καθώς πάντα τον ενθουσίαζαν οι υπερήρωες. «Από μικρός έβλεπα κινούμενα σχεδια στην τηλεόραση, και ακόμα βλεπω μανιωδώς. Μια μέρα αποφάσισα να αγοράσω ενα κόμικ του Spider-Man απο περιέργεια. Απο τότε ερωτεύθηκα το κόμικ» είχε αναφέρει σε παλιότερη συνέντευξη του στο thebest.gr.

 Αυτή τη φορά μοιράζεται μαζί μας και κάποια από τα πιο περίεργα περιστατικά που του έχουν τύχει μέσα στην τάξη. "Το πιο ξεχωριστό που έχω δει είναι μια πιτσιρίκα της 'Α τάξης η οποία ερχόταν ντυμένη μονόκερος".

 

Άκουγα τόσο περίεργες ιστορίες από τα παιδιά, τις ανέβαζα στο facebook, και πολλοί μου έλεγαν οτι πρέπει να τις κάνω κόμικ. Και τελικά το έκανα

Την Τετάρτη θα παρουσιάσετε το τρίτο κατά σειρά κόμικ σας, το «Teacherrific». Γιατί επιλέξατε αυτόν τον τίτλο;

Ήθελα να κάνω κάποιο λογοπαίγνιο με τη λέξη δάσκαλος. Και η λέξη terrific έχει διπλή σημασία. Μπορεί να σημαίνει κάτι φανταστικό αλλά και τρομακτικό μαζί. Όπως είναι και η δουλειά του δασκάλου άλλωστε.

Ποιοι είναι οι ήρωες του νέου σας κόμικ;

Μια πιο χιουμοριστική εκδοχή του εαυτού μου κατά τη διάρκεια της μέρας μου στο σχολείο. Και φυσικά τα ίδια τα παιδιά τα οποία διδάσκω.

Εργάζεστε ως δάσκαλος εικαστικών σε σχολείο, είστε εσείς και οι μαθητές σας η πηγή έμπνευσης γι΄αυτό το κόμικ;

Ναι, φυσικά. Άκουγα τόσο περίεργες ιστορίες από τα παιδιά, τις ανέβαζα στο facebook, και πολλοί μου έλεγαν οτι πρέπει να τις κάνω κόμικ. Και τελικά το έκανα.

Το εξώφυλλο του κόμικ, θα έλεγα ότι παραπέμπει σε εσάς και τους μαθητές σας… Πώς προέκυψε;

Αποφάσισα να δείξω τους πρωταγωνιστές του κόμικ. Τον εαυτό μου και κάποιους μαθητές που ξεχώρισα γιατί χωρίς αυτούς το κόμικ δεν θα υπήρχε.

Το πιο ξεχωριστό που έχω ακούσει είναι μια άλλη πιτσιρίκα που ήθελε να την υιοθετήσω επειδή της φαινόμουν συμπαθητικός και μου άρεσαν οι ταινίες τους Disney που περιλαμβάνουν πριγκίπισσες

Ποιο είναι το πιο ξεχωριστό πράγμα πού έχεις δει ή ακούσει από τους μαθητές σας;

Το πιο ξεχωριστό που έχω δει είναι μια πιτσιρίκα της 'Α τάξης η οποία ερχόταν ντυμένη μονόκερος.

Το πιο ξεχωριστό που έχω ακούσει είναι μια άλλη πιτσιρίκα που ήθελε να την υιοθετήσω επειδή της φαινόμουν συμπαθητικός και μου άρεσαν οι ταινίες τους Disney που περιλαμβάνουν πριγκίπισσες.

Έχετε εντάξει στο νέο κόμικ κάποια πραγματική περιπέτεια ή ιστορία;

Όλες οι ιστορίες είναι πραγματικά γεγονότα και ατάκες που έχω ακούσει απο τα παιδιά, με μια δόση υπερβολής σε κάποιες περιπτώσεις, ώστε να δέσει καλύτερα το αστείο.

Ποιες είναι οι ομοιότητες και οι διαφορές της νέας σας δουλείας με τις προηγούμενες;

Δεν νομίζω πως υπάρχει κάποια ομοιότητα με τα 2 προηγούμενα έργα μου. Εκείνα ήταν ασπρόμαυρες ιστορίες τρόμου.

Το φετινό κόμικ είναι για όλες τις ηλικίες, χιουμοριστικό και αποτελείται από πολλές μικρές ιστορίες. Επίσης το στυλ μου σαν σχεδιαστής είναι τελείως διαφορετικό σε σχέση με τα προηγούμενα γιατί το ήθελα λίγο πιο καρτουνίστικο και πολύχρωμο ώστε να ταιριάζει με την πιο ανάλαφρη αισθητική του.

Υπάρχει κάτι που το κάνει να ξεχωρίζει;

Προσωπικά δεν έχω δεί να κυκλοφορεί κάτι αντίστοιχο, στην Ελλάδα τουλάχιστον, οπότε θα έλεγα οτι ξεχωρίζει λόγω θεματολογίας.

 

Λείπει το καλό κόμικ σήμερα;

Δεν λείπει σε καμία περίπτωση. Ο καθένας έχει άλλο ορισμό για το τι θεωρεί καλό, παρόλα αυτά θεωρώ οτι κυκλοφορούν πολλές αξιόλογες δουλειές και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Δουλειές με ποικιλία και στο σενάριο και στο εικαστικό κομμάτι, που ξεφεύγουν από το κλισέ των υπερηρώων. Μια μικρή βόλτα στα μαγαζιά αρκεί για να βρει ο καθένας κάτι για τα γούστα του.

Τα κόμικς άλλωστε δεν είναι μόνο ''μικυμάου'' 'οπως δυστυχώς τα θεωρούμε στην Ελλάδα, και σίγουρα δεν είναι μόνο για παιδιά.

Ποιο σχεδιάζετε να είναι το επόμενο βήμα σας;

Το επόμενο βήμα είναι η ολοκλήρωση της τριλογίας που ξεκίνησε με το London. Πιθανότατα να κυκλοφορήσει το καλοκαίρι, καθώς έχω διάφορα project που προσπαθώ να ετοιμάσω ταυτόχρονα. Και φυσικά πολλά ακόμα τεύχη "Teacherrific".

 

 

Info 

Το κόμικ «Teacherrific» του Διονύση Φάκου θα παρουσιαστεί την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2019 στις 8.00 μ.μ. στον νέο χώρο των εκδόσεων «Το Δόντι» (Καραϊσκάκη 147, Πάτρα). Το βιβλίο θα παρουσιάσει η Μαριετίνα Βαρβαρίγου, μέλος Θεατρικής Ομάδας Πανεπιστημίου Πατρών.

Ο Διονύσης Φάκος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάτρα. Από μικρή ηλικία σχεδίαζε και ήθελε να φτιάξει τα δικά του κόμικς. Σπούδασε στην Καλών Τεχνών Φλώρινας όπου και αποφοίτησε το 2014. Έχει συμμετάσχει σε διάφορες εκθέσεις ζωγραφικής. 

 

Σκίτσα του έχουν δημοσιευτεί στην εφημερίδα ''Πελοπόννησο'' και στο ηλεκτρονικό περιοδικό ''Ο Πουά Σαλίγκαρος και η Ιοκάστη''. Το 2016 συμμετείχε σε διάφορα συνέδρια κόμικς ανά την Ελλάδα με δικές του ιστορίες και αυτοεκδόσεις.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture