Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΜΟΥΣΙΚΗ

/

Ο Γιάννης Σπανός είχε εμφανιστεί live στην Πάτρα τον Αύγουστο του 2016

Ο Γιάννης Σπανός είχε εμφανιστεί live στ...

Επίσης είχε δώσει 2 συναυλίες το 2014 στο Δημοτικό θέατρο Απόλλων υπό την αιγίδα του Δήμου Πατρέων

Μεγάλη θλίψη και συγκίνηση προξένησε η δυσάρεστη είδηση ότι έφυγε από τη ζωή ο εκλεκτός συνθέτης και ένας από τους σημαντικότερους και πιο τρυφερούς Έλληνες μουσικούς δημιουργούς, ο Γιάννης Σπανός που είχε γεννηθεί το 1934 στο γειτονικό Κιάτο της Κορινθίας. Ο Γιάννης Σπανός άνηκε στην λεγόμενη γενιά του «Νέου Κύματος» και μία από τις μεγάλες πρώτες επιτυχίες του ήταν το κομμάτι «Μία αγάπη για το καλοκαίρι» που είχε πρωτοερμηνεύσει μοναδικά η αξέχαστη Καίτη Χωματά. Αν και ξεκίνησε σπουδάζοντας στη Νομική σχολή, η μεγάλη του αγάπη ήταν η μουσική.

Πήγε στη διάρκεια της ανήσυχης δεκαετίας του ’60 στο Παρίσι όπου και άρχισε να παίζει πιάνο σε μπουάτ ενώ άρχισε να συνθέτει και τραγούδια μελοποιώντας Γάλλους ποιητές. Είχε μάλιστα γνωρίσει και δουλέψει μαζί με την Μπριζίτ Μπαρντό!

Ερχόμενος στην Ελλάδα ο πάντα ευγενής και ιδιαίτερα ταλαντούχος και ευαίσθητος Γιάννης Σπανός είναι αλήθεια πως έφερε έναν άλλο αέρα στο Ελληνικό τραγούδι και συνέπεσε στην κατάλληλη εποχή αποτελώντας όπως προείπαμε τον κύριο εκφραστή του «Νέου Κύματος».

Αλήθεια τι υπέροχη μουσική και τραγούδια είχε γράψει το 1971 για την κοινωνικορομαντική ταινία του Βασίλη Γεωργιάδη «Εκείνο το καλοκαίρι» με την Έλενα Ναθαναήλ και τον Λάκη Κομνηνό, με την μουσική του να βραβεύεται δικαίως στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης.

Ο Γιάννης Σπανός συνεργάστηκε στην καριέρα του, με τους μεγαλύτερους Έλληνες στιχουργούς (όπως τους Λευτέρη Παπαδόπουλο, Μάνο Ελευθερίου, Πυθαγόρα, κ.α.) ενώ τραγούδια του είπαν δημοφιλείς και σημαντικοί ερμηνευτές όπως οι Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Σταμάτης Κόκοτας (Πες μ’ αντάμωσες»), Βίκυ Μοσχολιού, Γιώργος Νταλάρας, η Χαρούλα Αλεξίου, η Μαρινέλλα («Χθες αργά», «Με πνίγει τούτη η σιωπή») αλλά και ο Τόλης Βοσκόπουλος, ο Μανώλης Μητσιάς, ο Γιάννης Πάριος, ο Γιάννης Πουλόπουλος, κ.α.). Από τις ωραιότερες και αξεπέραστες μουσικές του στιγμές, το μουσικό τέμπο «Στα κύματα» από την ταινία "Εκείνο το καλοκαίρι" που αργότερα χρησιμοποιήθηκε ως μουσική για το τραγούδι "Αν μ' αγαπάς" που είπε και έμεινε διαχρονικό η Τάνια Τσανακλίδου.

Πραγματικά ίσως να ακούγεται τετριμμένο αλλά δεν φτάνουν οι λέξεις για να περιγραφεί το σπουδαίο μουσικό έργο του Γιάννη Σπανού, ενός ανθρώπου που έχουν γνωρίσει και αγαπήσει και τα νεότερα παιδιά και που του έχει κάνει ωραίο αφιέρωμα στην τηλεοπτική εκπομπή του «Στην Υγειά μας ρε παιδιά» ο Σπύρος Παπαδόπουλος. Εκτός λοιπόν από το «Μια αγάπη για το καλοκαίρι», από τα αγαπημένα κομμάτια της εποχής των μπουάτ ακολούθησαν τραγούδια όπως το «Οδός Αριστοτέλους» με τη φωνή της Αλεξίου, το «Άσπρα Καράβια», το «Σπασμένο Καράβι» που είχε πει ο Κώστας Καράλης, το υπέροχο «Σαν με κοιτάς» που στην πρώτη ερμηνεία το είχαμε ακούσει από τους Γιάννη Φέρτη και Αφροδίτη Μάνου, το «Μια φορά θυμάμαι» που είχε τραγουδήσει και καθιερώθηκε η αξέχαστη Αρλέτα, το «Θα με θυμηθείς» με τη φωνή του Γιάννη Πάριου, το «Άνθρωποι μονάχοι» που είχε τραγουδήσει η Βίκυ Μοσχολιού, το «Μια φορά μονάχα φτάνει να ραγίσει το γυαλί» που είχε ερμηνεύσει ο Πουλόπουλος, και πολλά άλλα. Όπως διαβάσαμε στα σημαντικότερα έργα του συγκαταλέγονται και οι μελοποιήσεις Ελλήνων ποιητών, όπως του Νίκου Καββαδία (έμεινε στη μνήμη και στις καρδιές μας το «Ιδανικός και ανάξιος εραστής» με τη φωνή του Κώστα Καράλη), του Κωνσταντίνου Καβάφη με ερμηνευτή τον Μητσιά, κ.α.

Ο Γιάννης Σπανός αγαπούσε ιδιαίτερα και την Πάτρα και μία από τις τελευταίες εμφανίσεις του εδώ ήταν στις 18 Αυγούστου του 2016 στο καλοκαιρινό «Χάραμα» όπου είχε τραγουδήσει και παλιότερα. Είχε έρθει τότε, συντροφιά το πιάνο του και το ονειρικό φώς της Αυγουστιάτικης πανσέληνου και είχε παρουσιάσει όλες τις επιτυχίες του, με ερμηνευτές τον Κώστα Τζιαγκούλα, τη Λίζα Ανδρέου, τη Μυρτώ Καμβυσίδη και τον Γιάννη Στάθη.

Ο Γιάννης Σπανός ήταν ένας μελωδικός δημιουργός, γεμάτος έμπνευση, που έγραψε κομμάτια που διακρίνονταν από αισθαντικότητα, λυρισμό αλλά και ερωτισμό όπως την μπαλάντα – ερωτική εξομολόγηση «Σαν με κοιτάς». Έγραψε τραγούδια που άντεξαν στο χρόνο που όταν τα ακούς στο ραδιόφωνο δυναμώνεις την ένταση και που φέρνουν στο νου εικόνες και αναμνήσεις. Όπως έχει γραφτεί οι μουσικές και τα τραγούδια του (με καλλιτεχνικό εύρος και ποικιλία στο ύφος) νίκησαν τον χρόνο και άφησαν εποχή στα περισσότερα από 55 χρόνια δημιουργικής παρουσίας του στην ελληνική δισκογραφία.

Να θυμίσουμε τέλος ότι μία ακόμα εμφάνιση του στην Πάτρα την τελευταία δεκαετία ήταν όπως θυμηθήκαμε λίγο πριν το Πάσχα του 2014, για δύο διαδοχικές συναυλίες το Σάββατο 12 και την Κυριακή των Βαΐων 13 Απριλίου 2014, στο Δημοτικό θέατρο «Απόλλων», στην πλατεία Γεωργίου, στις 21.00 το βράδυ. Οι συναυλίες του Γιάννη Σπανού τελούσαν τότε υπό την αιγίδα του Δήμου Πατρέων. Η διοργάνωση ήταν μια πρωτοβουλία του Signature travel με τη χορηγία της Λουξ & εκ των χορηγών και υποστηρικτών ήταν και η Κοινο-Τοπία της Πάτρας. Μέρος των εσόδων είχε διατεθεί για την ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου (Τράπεζας Τροφίμων) του Δήμου Πατρέων.

Μαζί του τότε ο Γιάννης Σπανός είχε την ερμηνεύτρια Χρυσούλα Στεφανάκη και είχε έρθει στην Πάτρα με την υπόσχεται να παρασύρει το κοινό να σιγοτραγουδήσει μαζί του τραγούδια που όλοι έχουμε αγαπήσει και λατρέψει, κάτι που έγινε.

Από τις επιτυχίες του ήταν και το κομμάτι «Κάτω από την μαρκίζα» που είχε πει η Μοσχολιού αλλά και σε νεότερη εκτέλεση η Γιώτα Νέγκα.

Είχε συνθέσει τα σάουντρακ ταινιών όπως το «Εκείνο το καλοκαίρι», «Ερωτική συμφωνία» με την Τζένη Καρέζη σε διπλό ρόλο, «Αναζήτηση» σε σκηνοθεσία Ερρίκου Ανδρέου με Έλενα Ναθαναήλ και Άγγελο Αντωνόπουλο, «Όμορφες μέρες» το 1970 όπου τραγουδούσαν οι Μιχάλης Βιολάρης, Δάκης, Αλέκα Μαβίλη, Δήμητρα Γαλάνη, Γιώργος Μαρίνος, Πόπη Αστεριάδη και Γιώργος Δανέζης, κ.α.

Στην ταινία «Όμορφες Μέρες» του Κώστα Ασημακόπουλου ακούστηκε για πρώτη φορά και το «Μη μου μιλάς για αγάπη» (αργότερα σε «Βροχή και σήμερα"), με τη μοναδική φωνή και ερμηνεία της Δήμητρας Γαλάνη που μάλιστα όπως διαβάσαμε ο ίδιος ο Γιάννης Σπανός το θεωρούσε ένα από τα πιο αγαπημένα του τραγούδια.

Φυσικά δεν πρέπει να παραλείψουμε μία από τις ωραιότερες και πιο ποιοτικές μουσικές δουλειές της δεκαετίας του ’80, το δίσκο «Προσωπικά» το 1988 με τη φωνή της Ελένης Δήμου.

*Αναφορά στο θάνατο του Γιάννη Σπανού έγινε και στη διάρκεια της ολομέλειας της Βουλής όπου συζητείται το νομοσχέδιο για το άσυλο, στις 8 το βράδυ της Πέμπτης.

Επιμέλεια: ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Η φωτ. είναι από το σάιτ της εφημερίδας Η Καθημερινή.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture