Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Τέμπη Πατρινό Καρναβάλι 2026
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Τα στοιχεία της "ανοιχτής διακυβέρνησης"

Τα στοιχεία της "ανοιχτής διακυβέρνησης"

Η διαδικασία που υιοθέτησε απο τις εκλογές και μετά η κυβέρνηση με αριθμούς

Ενεργός και δραστήρια παραμένει η διαδικασία επιλογής πολιτικών στελεχών σε επιτελικές θέσεις του κρατικού μηχανισμού, γνωστή με την ονομασία «Ανοιχτή Διακυβέρνηση» (open government), που καθιερώθηκε από την κυβέρνηση, τον Οκτώβριο του 2009, παρά την, κατά καιρούς, κριτική μερίδας του Τύπου, όπως και τις αρχικές αντιρρήσεις υπουργών και κομματικών παραγόντων του ΠΑΣΟΚ.

Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι, μολονότι ορισμένα μέλη της κυβέρνησης μετά τον ανασχηματισμό αιτήθηκαν να επιλέξουν απευθείας συνεργάτες και πολιτικά στελέχη (Γενικούς και Ειδικούς Γραμματείς), ώστε να "τρέξουν" το έργο του υπουργείου τους, το επιτελείο του Γιώργου Παπανδρέου εμμένει στη διαδικασία του "open.gov", καθώς θεωρεί ότι "βρίσκει όλο και μεγαλύτερη απήχηση στην κοινή γνώμη", ενώ, όπως λένε, αρμόδιοι παράγοντες με τους οποίους συνομίλησε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, "συνειδητοποιεί αργά και σταθερά τη σημασία του και το πολιτικό προσωπικό", παρόλο που αναγνωρίζεται ότι "ορισμένες επιλογές σε κρίσιμους τομείς δεν κρίνονται ως επιτυχείς". 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει καταγράψει το Γραφείο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Πρωθυπουργού για τις 1.460 θέσεις Γενικών, Ειδικών Γραμματέων και Προέδρων ή Διοικητών Δημοσίων Οργανισμών, που έπρεπε να καλυφθούν με την ανάληψη της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ τον Οκτώβριο του 2009, υπέβαλλαν αιτήσεις 25.431 ενδιαφερόμενοι. Όσοι εξ αυτών δεν επελέγησαν έχουν αξιολογηθεί τα βιογραφικά τους και έχει διαμορφωθεί μια βάση δεδομένων (data base), για να αξιοποιηθούν ανάλογα τα προσόντα τους όταν προκύψουν σχετικές ανάγκες, λόγω παραιτήσεων ή δημιουργίας νέων θέσεων. 

Πέραν των προκηρύξεων , σημαντικό μερίδιο καταλαμβάνει στο open.gov η διαβούλευση για νομοθετικές πρωτοβουλίες σ΄όλο το κυβερνητικό φάσμα. Από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2010 , όπου υπάρχουν επαρκή στατιστικά στοιχεία διεξήχθησαν 135 διαβουλεύσεις και συμμετείχαν 60.253 πολίτες με σχόλια , προτάσεις ή αντιρρήσεις.

Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι η ιστοσελίδα της Ανοιχτής Διακυβέρνησης δέχθηκε, το ίδιο διάστημα, 4.364.032 επισκέψεις.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις