Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΒΙΒΛΙΟ

/

Επανακυκλοφόρησε το βιβλίο του Βαρουφάκη με εξώφυλλο από την ταινία του Κ. Γαβρά

Επανακυκλοφόρησε το βιβλίο του Βαρουφάκη...

Ο τίτλος του βιβλίου είναι "Ανίκητοι Ηττημένοι" - Η ταινία παίζεται από την Πέμπτη 3/10 και στην Πάτρα

Το βιβλίο "Ανίκητοι ηττημένοι" του Γιάνη Βαρουφάκη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη και έχει κάνει και «καριέρα» και στο εξωτερικό, αποτέλεσε το βασικό υλικό όπου στηρίχθηκε η πολυσυζητημένη νέα ταινία του 86χρονου τιμημένου με Όσκαρ Ελληνογάλλου κινηματογραφικού δημιουργού Κώστα Γαβρά «Ενήλικοι στην Αίθουσα - Adults in the Room» που ήδη ξεκίνησε να παίζεται στη χώρα μας, και στην Πάτρα, στα Odeon Veso Mare.

Τι συνέβη όταν ένας μικρός λαός αποφάσισε να αποδράσει από τη μόνιμη χρεο-δουλοπαροικία που ερημοποιεί τη χώρα του; Αυτό το ερώτημα επιχειρεί να απαντήσει ο πρώην Υπουργός των Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης που αυτήν την εποχή είναι ο επικεφαλής του νέου κόμματος Μέρα25 που μπήκε στην Βουλή στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019.

Το νέο βιβλίο του πρώην Υπουργού που έχει προκαλέσει ήδη θύελλες και συζητήσεις από την πρώτη στιγμή που βγήκε, επανακυκλοφόρησε πρόσφατα με εξώφυλλο από την ταινία του Γαβρά όπου το ρόλο του πρώην Πρωθυπουργού κάνει ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης, του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο ηθοποιός Ούρλιχ Τουκούρ ενώ τον Γιάνη Βαρουφάκη κάνει ο Χρήστος Λούλης, σε μία ερμηνεία που ξεχωρίζει όπως επισήμαναν αρκετοί από τους κριτικούς.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, πιο αποκαλυπτικός από ποτέ, γράφει στο βιβλίο «Ανίκητοι Ηττημένοι»  για τα παρασκήνια του 2015 της κρίσιμης διαπραγμάτευσης.

Οι Ανίκητοι ηττημένοι είναι όλοι εκείνοι που το 2015 ξεπέρασαν τον φόβο του βαθέoς κατεστημένου και έφεραν την «Ελληνική Άνοιξη». Το βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη ρίχνει φως στη μεθοδικότητα με την οποία ηττήθηκε η «Ελληνική Άνοιξη», με παράπλευρη απώλεια την απαξίωση και σταδιακή αποδόμηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Brexit κ.α), όπως αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου. Το βιβλίο καταδεικνύει και κάτι άλλο: Πως, παρά την ήττα τους, η «Ελληνική Άνοιξη» των Ανίκητων Ηττημένων έβαλε τις βάσεις για μια «Ευρωπαϊκή Άνοιξη», αναδεικνυόμενη έτσι σε σοφή επένδυση στο μέλλον μιας βιώσιμης Ελλάδας εντός μιας δημοκρατικής Ευρώπης για την οποία αξίζει κανείς να μάχεται.

Αφιερωμένο σε όσους πασχίζουν για τον έντιμο, λογικό συμβιβασμό, αλλά προτιμούν να ισοπεδωθούν παρά να καταλήξουν συμβιβασμένοι, το βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη έχει τουλάχιστον τρεις αναγνώσεις:

Χρονικό των γεγονότων του 2015 όταν οι δανειστές της χώρας ρίσκαραν την ακεραιότητα της Ευρώπης για να αναπαραγάγουν την άνομη εξουσία τους, επεκτείνοντας στο διηνεκές τη γενικευμένη πτώχευση της ελληνικής κοινωνίας

Εξιστόρηση ενός ακόμα «επεισοδίου» της ελληνικής ιστορίας όπου η διάσπαση του εσωτερικού μετώπου έφερε την ήττα

Καταγραφή συναρπαστικών συζητήσεων με ανθρώπους που καθορίζουν τις τύχες μας, π.χ. τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, την Κριστίν Λαγκάρντ, τον Μάριο Ντράγκι, τον Εμμανουέλ Μακρόν, τον Μπάρακ Ομπάμα.

Ίσως όμως η πιο ενδιαφέρουσα ανάγνωση κινείται γύρω από άλλον, εντελώς διαφορετικό, άξονα που θυμίζει περισσότερο αρχαία ή σαιξπηρική τραγωδία: εμβάθυνση στο δράμα ανθρώπων με εξουσία μεγάλη που όμως καταλήγουν ανήμπορα πλάσματα πιασμένα στην παγίδα που τους έστησε η θεσμική τους ισχύς.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture