Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Η Αγγλική Γλώσσα ως βασική δεξιότητα επαγγελματικής αποκατάστασης στον 21ο αιώνα

Η Αγγλική Γλώσσα ως βασική δεξιότητα επα...
Δημήτρης Κουνιάκης

Tου Δημήτρη Κουνιάκη, ιδιοκτήτη των Φροντιστηρίων «Μέλλον»

Το Ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα παρέχει τη διδασκαλία Αγγλικής γλώσσας ως διδασκόμενο μάθημα από την Πρώτη Δημοτικού ως την Τρίτη Λυκείου... Σύνολο διδασκαλίας 12 χρόνια!

Αν προσθέσουμε σε αυτά και ενα μέσο όρο 6 χρόνια σε Κέντρο Ξένων Γλωσσών ή ιδιαίτερα μαθήματα και το γεγονός ότι η μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας είναι η τουριστική και ότι κατέχουμε το παγκόσμιο ρεκόρ πιστοποιητικών Αγγλικής γλώσσας (27 πιστοποιητικά επιπέδου Β2 & 17 πιστοποιητικά επιπέδου Γ2), το συμπέρασμα που θα κατέληγε εύκολα κάποιος είναι ότι το επίπεδο των Αγγλικών μας θα ήταν τουλάχιστον εξαιρετικό.

Και όμως…. Τα επίσημα στοιχεία του EPI (European Proficiency Index) μας κατατάσσουν στην 19η θέση από τις 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης και 23η θέση από τις 88 στον Παγκόσμιο χάρτη.

Το συμπέρασμα είναι απλό: ότι κάτι δεν γίνεται σωστά.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

α) Η εκμάθηση Αγγλικής Γλώσσας στην Ελλάδα έχει παραμείνει στο μυαλό μας ισότιμη και ταυτόσημη με την πιστοποίηση

β) Η διδασκαλία της γλώσσας στο Δημόσιο σχολείο είναι επιεικώς ανεπαρκής ως ανύπαρκτη με ελάχιστη εποπτεία, συνοχή στο αναλυτικό πρόγραμμα μεταξύ των τάξεων και στόχευση όσον αφορά το μαθησιακό αποτέλεσμα.

γ) Η ουσιαστική εκμάθηση γίνεται από την “παραπαιδεία”, δηλαδή τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών, που και αυτά με την σειρά τους υπό την πίεση της ζήτησης (από τους γονείς)  έγιναν βιομηχανία παραγωγής “πιστοποιημένων” μαθητών που “πρέπει” να “τελειώνουν” με τα Αγγλικά για να διαβάσουν για το Λύκειο. 

δ) Η γνώση αντικαταστάθηκε στην χώρα μας από την πιστοποίηση.

ε)  Παράγουμε εργατικό δυναμικό που είναι πιστοποιημένο για τον ΑΣΕΠ και ανεπαρκές για τις ανάγκες της αγοράς εργασίας του 21ου αιώνα. 

ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

α) Η επίσημη παγκόσμια γλώσσα των επιστημών είναι τα Αγγλικά όπως και η πρόσβαση στις πληροφορίες του Διαδικτύου όπου κυριαρχεί η Αγγλική γλώσσα.

β) Η παγκόσμια οικονομία γίνεται όλο και πιο ψηφιακή, και η παγκόσμια ψηφιακή οικονομία μιλά ΜΟΝΟ μια γλώσσα, τα Αγγλικά.

ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ

Οι συνέπειες είναι ορατές πια στην αγορά εργασίας, την ώρα που θα χρειαστούν, οι γνώσεις θα έχουν σε πολλές περιπτώσεις παροπλιστεί («Έχω Lower αλλά δεν τα θυμάμαι»)  για να μην πω ξεχαστεί και ως εκ τούτο η γλωσσική ανεπάρκεια ή το γλωσσικό εμπόδιο όπως έχει χαρακτηριστεί από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο λειτουργεί αποτρεπτικά ειδικά στον τομέα εξαγωγών αλλά και στην εύρεση θέσεως εργασίας αφού τον ιδιωτικό τομέα λίγο τον απασχολεί η πιστοποίηση αλλά η κτήση, χρήση και γνώση Αγγλικής ως προϋπόθεση και προαπαιτούμενο.

ΛΥΣΕΙΣ

Η πρώτη λύση είναι να αναδιαρθρώσει το Ελληνικό δημόσιο την διδασκαλία της Αγγλικής γλώσσας και να της δώσει την σημασία που πρέπει διότι πολύ απλά οι Έλληνες μαθητές δεν καθίστανται ανταγωνιστικοί έναντι των Ευρωπαίων συμμαθητών τους που δεν αντιμετωπίζουν κανένα γλωσσικό εμπόδιο κατά την προσπάθεια εισόδου στην αγορά εργασίας.

Η δεύτερη και βασική λύση είναι οι ίδιοι οι γονείς και Ελληνική κοινωνία να καταλάβουν ότι η Αγγλική γλώσσα είναι το μοναδικό σίγουρο εφόδιο προς την επαγγελματική αποκατάσταση των παιδιών τους και δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μια γλώσσα που τελειώνει ο κύκλος σπουδών με την πιστοποίηση αλλά ως δια βίου μάθηση δεξιότητα και εργαλείο, αναγκαίο και επιτακτικό στο εργασιακό τοπίο του 21ου αιώνα.

Η επιλογή της εκμάθησης Αγγλικών θα πρέπει να έχει κριτήρια το ΠΩΣ, το ΠΟΥ και από ΠΟΙΟΝ θα μάθει το παιδί μας Αγγλικά, και ως εκ τούτου θα πρέπει να είναι μια πολύ υπεύθυνη απόφαση και να μην βασίζεται στο “ΚΟΝΤΑ, ΓΡΗΓΟΡΑ και ΦΘΗΝΑ”.

Η σωστή επιλογή για την εκμάθηση Αγγλικών έχει υπεραξία για το ΜΕΛΛΟΝ των παιδιών μας, με άλλα λόγια είναι απόφαση που θα καθορίσει εν πολλοίς την δυνατότητα των παιδιών μας να έχουν δικαίωμα στον υπό διαμόρφωση επαγγελματικό στίβο του 21ου αιώνα ή την ανεργία.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις