Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Η Ευγενία Αρβανίτη στο thebest.gr: Οι περιγραφές του Ν. Δημητρακόπουλου είναι σαν ταινία του Αγγελόπουλου

Η Ευγενία Αρβανίτη στο thebest.gr: Οι πε...

Η αξιόλογη Πατρινή φιλόλογος και ποιήτρια δούλεψε επί 7 μήνες και μετέφερε τα Πολεμικά Απομνημονεύματα του Ν. Δημητρακόπουλου από την αρχαίζουσα στην Δημοτική γλώσσα

Σε μία δύσκολη και ατυχή στιγμή της ιστορίας μας, τον Ελληνοτουρκικό Πόλεμο τον Απρίλιο του 1897 (για την ακρίβεια ήταν ο πόλεμος μεταξύ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και του Βασιλείου της Ελλάδας τότε) αναφέρεται το βιβλίο ντοκουμέντο του Νικολάου Δημητρακόπουλου «Πολεμικά Απομνημονεύματα εν Αθήναις 1897», το οποίο κυκλοφόρησε με πρωτοβουλία του Συλλόγου Καρυτινών της Αθήνας και του Πειραιά «Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης» και την ανατύπωση του πρωτοτύπου και την ελεύθερη Νεοελληνική απόδοση έχει επιμεληθεί η Πατρινή Καθηγήτρια Φιλόλογος και ποιήτρια Ευγενία Αρβανίτη – Παλαιολόγου, η οποία δούλεψε για πάνω από 7 μήνες με μεθοδικό τρόπο και με τις φιλολογικές της γνώσεις μεταφέροντας το κείμενο του Δημητρακόπουλου που ήταν γραμμένο στην αρχαίζουσα, στην δημοτική γλώσσα, με άρτια ελληνικά, όπως χαρακτηριστικά γράφτηκε.

Η Ευγενία Αρβανίτη θα είναι και μεταξύ των ομιλητών της τιμητικής εκδήλωσης που θα λάβει χώρα την Κυριακή 29/9/2019 στις 6 το απόγευμα στην πλατεία της γραφικής Καρύταινας όπου και θα παρουσιαστεί το βιβλίο. Στην εκδήλωση προσκλήθηκε και θα παραστεί και θα μιλήσει ο εξοχότατος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κύριος Προκόπης Παυλόπουλος.

Μιλώντας στο thebest.gr η κυρία Αρβανίτη, η οποία υπηρέτησε ως καθηγήτρια φιλόλογος στο Πολυκλαδικό Λύκειο της Πάτρας, μας είπε πως ο Νικόλαος Δημητρακόπουλος που είχε κληθεί και υπηρέτησε το 1897 ως έφεδρος δεκανέας στις τάξεις του Ελληνικού στρατού, στην «άτυχη» εκείνη εκστρατεία ενάντια στους Τούρκους, επί πρωθυπουργίας Δημητρίου Ράλλη, µε αρχιστράτηγο τον τότε διάδοχο Κωνσταντίνο, έγραψε κατόπιν τις εμπειρίες του υπό μορφή επιφυλλίδων στην εφημερίδα «Οι Καιροί». Το υλικό αυτό είχε εκδοθεί σ’ ένα βιβλίο που υπήρχε στα αρχεία της Βουλής των Ελλήνων. Εκεί το εντόπισε ο πρόεδρος των Καρυτινών της Αθήνας και Πειραιά Γεώργιος Αδαμόπουλος που προχώρησε και το φιλόδοξο εγχείρημα της επανακυκλοφορίας του σε μία σύγχρονη, φροντισμένη έκδοση.

Η σημαντική λεπτομέρεια αυτή τη φορά ήταν η απόδοση του κειμένου σχεδόν 400 σελίδων στην δημοτική γλώσσα. Η σχετική πρόταση για την μεταφορά του πρωτοτύπου κειμένου στην δημοτική έγινε στην Πατρινή φιλόλογο και συγγραφέα Ευγενία Αρβανίτη Παλαιολόγου, η οποία και έλκει την καταγωγή της από την πλευρά του πατέρα της Αλέξιου Αρβανίτη από την Γορτυνία και δη από το χωριό Μάρκου κοντά στη Ζάτουνα (μόλις 3 χιλιόμετρα).

«Είναι πραγματικά συγκλονιστικά τα όσα περιγράφει στα απομνημονεύματα του ο Νικόλαος Δημητρακόπουλος. Μέσα από τις περιγραφές του βγαίνουν ανάγλυφα τα αίτια της ήττας των Ελλήνων στον συγκεκριμένο πόλεμο όπως η ανοργανωσιά που υπήρχε, στην επιστράτευση που έγινε δεν πήγαν όλοι ενώ το πλήθος ήταν ανομοιογενές. Επίσης δεν υπήρχαν τα μέσα για να αντιμετωπιστούν οι Τούρκοι ενώ πολύς λόγος έγινε για την αρχιστρατηγία του διαδόχου Κωνσταντίνου που δεν στάθηκε επαρκής. Ο Διάδοχος Κωνσταντίνος που ήταν ο αρχηγός της εκστρατείας και το επιτελείο του δεν ήσαν κοντά στους στρατιώτες να τους εμπνεύσουν και  να τους παρηγορήσουν. Αντ’ αυτού λέγεται πως ήταν Μεγάλη Παρασκευή που γινόταν ο πόλεμος και οι ξένοι έψηναν και έτρωγαν κρέατα όταν για τον Έλληνα πατριώτη η θρησκεία και η πατρίδα είναι υπέρτατες ιδέες.

Πραγματικά οι περιγραφές του Δημητρακόπουλου μοιάζουν σαν έργο του Αγγελόπουλου του σκηνοθέτη. Ο Νικόλαος Δημητρακόπουλος φτασμένος τότε δικηγόρος ξεκίνησε με θέρμη, άδολο πατριωτισμό και ενθουσιασμό για τον Πόλεμο που ως αιτία είχε το Κρητικό ζήτημα και όταν είδε τα όσα συνέβαιναν απογοητεύτηκε. Ήταν και ο φόβος που δημιουργούσε φαντασιώσεις και λειτούργησε ενάντια στην ψυχολογία των Ελλήνων στρατιωτών. Έβλεπαν οι Έλληνες, όπως περιγράφει ο Δημητρακόπουλος τα πανύψηλα στάχυα στον κάμπο και θεωρούσαν πως ήσαν οι Τούρκοι εχθροί ή αντίστοιχα άκουγαν τα βόδια και τα ποδοβολητά τους και επίσης ένιωθαν ρίγη φόβου», ανέφερε η Ευγενία Αρβανίτη στο thebest.gr.

O Νικόλαος Δημητρακόπουλος που έζησε από το 1864 έως το 1921 που πέθανε στη Βιέννη σε ηλικία 57 ετών, στα Πολεμικά Απομνημονεύματα του περιέγραψε µία άλλη, καθόλου ένδοξη εποχή. Όπως ανέφερε, 4 χρόνια µετά το «Δυστυχώς, επτωχεύσαµεν» του Χαριλάου Τρικούπη, η στρατιωτικά αδύναµη, λόγω έλλειψης πόρων Ελλάδα ενεπλάκη σε πόλεµο (τον πόλεμο της μεγάλης ντροπής) µε την Οθωµανική Αυτοκρατορία µε αφορµή το Κρητικό Ζήτηµα, με τις Ελληνικές δυνάµεις να αποβιβάζονται στα Χανιά δίνοντας στην Τουρκία το επιχείρηµα για κήρυξη πολέµου, τον Απρίλιο του 1897. Πολύ σύντοµα, τα Τουρκικά στρατεύµατα µπήκαν στη Θεσσαλία και µε εξαίρεση την αντίσταση της ταξιαρχίας του συνταγµατάρχη Σµολένσκη στο Βελεστίνο, και έκαναν στην κυριολεξία περίπατο φτάνοντας έως τα περίχωρα της Αττικής.

Ο Νικόλαος Δημητρακόπουλος υπήρξε μία προσωπικότητα διεθνούς βεληνεκούς, που είχε διακριθεί στη Βουλή ως δεινός ρήτωρ, κάτι που μάλιστα είχε κάνει τον τότε Πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο να του αναθέσει το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, στο οποίο και διέπρεψε επιτυγχάνοντας την αναβάθμιση του δικαστικού σώματος και εξασφαλίζοντας την αποκατάσταση και την εύρυθμη λειτουργία της Δικαιοσύνης σε εποχές απόλυτης ανομίας. Τέλος ο Δημητρακόπουλος θεωρείται ο πλέον σπουδαίος νομοθέτης της Ελλάδας (του τότε Βασιλείου της Ελλάδος) μετά τον Μάουερ, και ο αναμορφωτής της Eλληνικής Δικαιοσύνης καθώς και ένας γνήσιος οραματιστής που έγινε αποδεκτός και από τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Το βιβλίο θα διατίθεται στην τιμή των 10 ευρώ.

Κείμενο - συνέντευξη: ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις