Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Την Κυριακή στην Καρύταινα ο Προκόπης Παυλόπουλος για τις εκδηλώσεις στον Νικόλαο Δημητρακόπουλο

Την Κυριακή στην Καρύταινα ο Προκόπης Πα...

Θα παρουσιαστεί και το βιβλίο "Πολεμικά Απομνημονεύματα" του Δημητρακόπουλου όπου σημαντική ήταν η συμβολή της Πατρινής καθηγήτριας Ευγενίας Αρβανίτη - Παλαιολόγου

Μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 29 Σεπτεμβρίου 2019 στην γραφική Καρύταινα του γειτονικού νομού Αρκαδίας που θα αφορά το έργο του νομοδιδασκάλου Νικόλαου Δημητρακόπουλου, ο οποίος είχε γεννηθεί το 1864 στην Καρύταινα και απεβίωσε στις 21 Δεκεμβρίου 1921/3 Ιανουαρίου 1922 με το νέο ημερολόγιο στη Βιέννη. Ο Νικόλαος Δημητρακόπουλος ήταν δικηγόρος, πολιτικός, νομομαθής και συγγραφέας που είχε διατελέσει Υπουργός Δικαιοσύνης. Από το τεράστιο νομοθετικό του έργο σε τελείως δυσανάλογο χρόνο παραμονής του στον υπουργικό θώκο, (μόλις 19 μήνες), όπως αναφέρει η Wikipedia, έχει μείνει στην ιστορία ως ο μεγαλύτερος Έλληνας νομοθέτης του Βασιλείου της Ελλάδος και 2ος μετά τον Γεώργιο φον Μάουερ.

Στη διάρκεια των εκδηλώσεων τιμής και μνήμης όπου μάλιστα θα παραστεί και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κύριος Προκόπης Παυλόπουλος, θα παρουσιαστεί  και το βιβλίο του αείμνηστου Νικολάου Δημητρακόπουλου για τον ατυχή για την Ελλάδα, πόλεμο με την Τουρκία το 1897. Μεταξύ των ομιλητών για το βιβλίο θα είναι και η Πατρινή καθηγήτρια φιλόλογος στη μέση εκπαίδευση και ποιήτρια Ευγενία Αρβανίτη - Παλαιολόγου, η οποία είχε διδάξει για πολλά χρόνια στο Πολυκλαδικό Λύκειο της Πάτρας, μία γυναίκα εξαιρετικά δραστήρια παρά την ασθένεια της, τη σκλήρυνση κατά πλάκας, η οποία δούλεψε επί 7 μήνες πάνω στο βιβλίο του Νικολάου Δημητρακόπουλου που ήταν γραμμένο στην αρχαΐζουσα, μετατρέποντας με ιδιαίτερη προσοχή το κείμενο στην δημοτική γλώσσα.

Με αφορμή λοιπόν την έκδοση του βιβλίου του, ο Σύλλογος Καρυτινών της Αθήνας και του Πειραιά «Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης», διοργανώνει τις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης, υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας με ομιλητή για το έργο του νομοδιδασκάλου Νικόλαου Δημητρακόπουλου τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο.

Οι εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου. Το πρωί στις 9 θα τελεστεί αρχιερατικό μνημόσυνο στον ιερό ναό της Παναγίας Ευαγγελίστριας στο τέλος της Θείας λειτουργίας όπου θα χοροστατήσει ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ.κ. Ιερεμίας και στις 18:00 το απόγευμα στην πλατεία της Καρύταινας δίπλα στον ανδριάντα του άξιου τέκνου της, τα αποκαλυπτήρια του οποίου είχαν γίνει το 1959 από τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Καλλία, θα παρουσιαστεί το βιβλίο.

Πρώτα θα μιλήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και στη συνέχεια θα μιλήσουν ο Ηλίας Νικολούλης Δρ. ιστορίας & φιλοσοφίας της επιστήμης στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο Ιωάννης Αντωνόπουλος,  τ. Επιθεωρητής εκπαίδευσης, συγγραφέας και ιστορικός, η Ευγενία Αρβανίτη Παλαιολόγου τ. εκπαιδευτικός, συγγραφέας, ποιήτρια, η οποία είναι και εκ των ιδρυτικών μελών της Εταιρείας Θεάτρου και Τέχνης στο θέατρο Αγορά, ο Διονύσης Παπαδόπουλος, εκπαιδευτικός τ. Δήμαρχος της Μεγαλόπολης και ο Γιώργος Αδαμόπουλος Δρ. Χημικός Μηχανικός Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, Leeds, Πρόεδρος Συλλόγου Καρυτινών.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα κατατεθούν και προτάσεις για την ολοκλήρωση της αναστήλωσης του αρχοντικού μνημείου του τιμώμενου Νικολάου Δημητρακόπουλου.

Να προσθέσουμε πως η όμορφη Καρύταινα της Γορτυνίας ήταν το ορμητήριο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη το 1821. Ο Νικόλαος Δημητρακόπουλος υπήρξε ο αποκαλούμενος αναμορφωτής της Eλληνικής Δικαιοσύνης και ένας γνήσιος οραματιστής που έγινε αποδεκτός από τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Το έτος 1897 σε ηλικία 33 ετών, κλήθηκε να υπηρετήσει ως έφεδρος δεκανέας στις τάξεις του μάχιμου Ελληνικού στρατού, σε εκείνη την «άτυχη εκστρατεία» ενάντια στους Τούρκους, µε αρχιστράτηγο τον τότε διάδοχο Κωνσταντίνο. Μετά την υποχώρηση και την ανακωχή, που στοίχισαν βαρύτατα στην Ελλάδα, έγραψε τα «Πολεµικά Αποµνηµονεύµατα 1897», στα οποία εξιστορεί τις οδυνηρές εµπειρίες του.

*Η Ευγενία Αρβανίτη είχε πραγματοποιήσει ομιλία με θέμα «Σελίδες από τα Πολεμικά απομνημονεύματα του Νίκου Δημητρακόπουλου» στο Φιλολογικό Βραδινό της Εταιρείας Λογοτεχνών Νοτιοδυτικής Ελλάδος την Δευτέρα 4 Μαρτίου 2019 στις 19.00 στο αναγνωστήριο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης στην οδό Μαιζώνος στην Πάτρα.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις