Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Τέλη Αυγούστου στην Ελλάδα το Γαλλικό ψυχολογικό θρίλερ "Μητρικό Ένστικτο"

Τέλη Αυγούστου στην Ελλάδα το Γαλλικό ψυ...

Πιθανότατα θα το δούμε και στην Πάτρα

Στις 29 Αυγούστου 2019 θα κάνει πρεμιέρα στις Ελληνικές αίθουσες το φιλμ «Μητρικό Ένστικτο – Duelles» σε διανομή από τη Danaos και τη Seven Films. Η συγκεκριμένη ταινία προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου κινηματογράφου της Αθήνας και απέσπασε το βραβείο της Κριτικής επιτροπής.

Ένα ψυχολογικό θρίλερ επηρεασμένο από του μεγάλους κινηματογραφιστές μυστηρίου και σασπένς Άλφρεντ Χίτσκοκ και Ντέιβιντ Λιντς. Το «Μητρικό Ένστικτο» είναι μια ιστορία βασισμένη σε δύο οικογένειες που ζουν σχεδόν παράλληλες ζωές.

Με μια 60’s νοσταλγική αισθητική, ο Olivier Masset-Depasse επιχειρεί να καταρρίψει την ύπαρξη του τέλειου κόσμου, στον οποίο φαινομενικά ζουν οι πρωταγωνίστριες, όπως αναφέρει το δελτίο Τύπου.

Σύνοψη:

Βρυξέλλες, αρχές της δεκαετίας του ’60: H Άλις και η Σελίν είναι κολλητές φίλες και μένουν σε γειτονικά και πανομοιότυπα σπίτια σε ένα πλούσιο προάστιο. Οι γιοί τους, Τεό και Μαξίμ μεγαλώνουν σαν αδέρφια και οι δύο οικογένειες είναι αχώριστες. Όλα μοιάζουν τέλεια.

Η τέλεια αυτή αρμονία διαταράσσεται όταν ο Μαξίμ, ο γιός της Σελίν χάνει τραγικά τη ζωή του. Το ξαφνικό αυτό ατύχημα, θα φέρει αντιμέτωπες τις δύο οικογένειες και θα ταράξει τις ζωές τους. Τα συναισθήματα αγάπης θα δώσουν τη θέση τους στην καχυποψία και τη παράνοια. Οι δύο μητέρες θα ωθήσουν στα όρια τη φιλιά τους στην προσπάθεια τους να προστατέψουν τις οικογένειες τους.

Ο σκηνοθέτης για την ταινία:

«Πρόκειται για τη μεταφορά στη μεγάλη οθόνη του μυθιστορήματος «Derrière la Haine» (Πίσω από το μίσος) της Βελγίδας συγγραφέως Μπάρμπαρα Αμπέλ. Τη στιγμή που τελείωσα να διαβάζω το βιβλίο, ήξερα ότι έπρεπε να γίνει ταινία. Η ιστορία αυτή έχει όλα τα συστατικά που ήθελα να έχει το επόμενο project μου: ένα βαθιά ανθρωπιστικό θέμα από την οπτική γωνία ενός τρομακτικού ψυχολογικού θρίλερ. Παρόλο που η βασική ιδέα προέρχεται από το μυθιστόρημα, μπορούμε να πούμε ότι έγινε ελεύθερη απόδοση. Άλλαξα τη χρονική περίοδο και τοποθέτησα τα γεγονότα στη δεκαετία του ’60, σε αντίθεση με το βιβλίο που τοποθετείται στο παρόν. Η ιστορία της Αμπέλ είχε μια μοναδική Χιτσκοκική αύρα η οποία ταίριαζε άψογα στην αισθητική των 60s. Δεν ήθελα να κάνω μια ταινία που θα μιμούνταν μια κινηματογραφική προσέγγιση, ίσως να έπεφτε και στην παγίδα να χαρακτηριστεί παρωδία. Ήθελα μια «στιλιστική άσκηση» που θα αντλούσε έμπνευση από τις αναφορές αυτές και το βλέμμα ενός «μικρού Βέλγου σκηνοθέτη».

Έχω παρακολουθήσει τις ταινίες των Ντάγκλας Σερκ, Χίτσκοκ και Λιντς ασταμάτητα, οι σκηνοθέτες αυτοί είναι έμπνευση, δε σε συνθλίβουν με την ιδιοφυία τους, σε προσκαλούν να δοκιμάσεις κι εσύ. Με το συνεργείο μου λοιπόν, δοκιμάσαμε…»

«Το «Μητρικό ένστικτο» είναι μια ταινία για τις γυναίκες. Όλες μου οι ταινίες είναι. Ελπίζω να είναι και λίγο φεμινιστικές. Το αγαπημένο μου κομπλιμέντο είναι όταν μια γυναίκα έρχεται και μου λέει ότι θεωρούσε ότι την ταινία τη σκηνοθέτησε γυναίκα. Πάντα θεωρούσα πιο εύκολο να εκφράζομαι μέσα από γυναικείους χαρακτήρες- όταν δημιουργείς ένα γυναικείο χαρακτήρα, πρέπει να μπεις στο δέρμα της, να ψάξεις τη γυναίκα μέσα σου, να ανακαλύψεις τι είναι αυτό που μας συνδέει εγγενώς». -Olivier Masset-Depasse

O σκηνοθέτης Olivier Masset-Depasse ξεκίνησε να κινηματογραφεί το 2000 κι έκτοτε έχει σκηνοθετήσει αρκετές ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους. Από τη φιλμογραφία του ξεχωρίζει το ILLEGAL, ένα ψυχολογικό θρίλερ, που ήταν στους φιναλίστ για το βραβείο LUX του 2010 και η επίσημη πρόταση του Βελγίου για το Ξενόγλωσσο Όσκαρ- η ταινία απέσπασε διθυραμβικά σχόλια στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών του Φεστιβάλ Καννών και κατέκτησε το βραβείο SACD της Ένωσης Συγγραφέων και Σεναριογράφων.

Το 2015, το Canal+ επέλεξε τον Olivier Masset-Depasse για να σκηνοθετήσει μια πρωτότυπη ταινία για τον τηλεοπτικό σταθμό, το SANCTUAIRE, το οποίο απέσπασε το βραβείο Καλύτερου Σεναρίου στο Διεθνές Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Προγραμμάτων (FIPA) στο Μπιαρίτς.

Έγραψαν για την ταινία:

«Ένας φόρος τιμής στο σινεμά του Χίτσκοκ.» - Screen Daily

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Olivier Masset-Depasse.

ΣΕΝΑΡΙΟ: Olivier Masset-Depasse, Giordano Gederlini, François Verjans βασισμένο σε μια ιστορία της Barbara Abel.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Veerle Baetens, Anne Coesens, Mehdi Nebbou, Arieh Worthalter.

Διάρκεια: 97 λεπτά.

Το φιλμ πιθανόν θα το δούμε και στην Πάτρα.

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture