Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

/

Το Φεστιβάλ Λαϊκού Χορού επανέρχεται στο Σούλι Πατρών

Το Φεστιβάλ Λαϊκού Χορού επανέρχεται στο...

ΔΕΙΤΕ το πρόγραμμα

 

“Ομάδες ανθρώπων από κάθε γωνιά της Ελλάδας  ξεκινούσαν για τη «γιορτή του χωριού»… κοινό σημείο, ο χορός, το τραγούδι, η μουσική και τα έθιμα που “μετέφερε” με τη δική του  ξεχωριστή σημασία ο κάθε τόπος”.

 Το 24ο Φεστιβάλ Λαϊκού Χορού με γνώμονα το παραπάνω έχει βάλει γερές βάσεις δίνοντας   και φέτος το παρόν με μια τετραήμερη πανδαισία ηχοχρωμάτων και χορευτικών παραστάσεων από όλη την Ελλάδα προβάλλοντας και διατηρώντας τον “ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΪΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ”. Όπως τότε έτσι και τώρα ομάδες ντόπιων χορευτικών συγκροτημάτων από κάθε γωνιά έρχονται να στηρίξουν το στόχο μας

 Έχοντας ήδη καταξιωθεί σαν μια εκδήλωση θεσμός στα  χορευτικά δρώμενα της ευρύτερης περιφέρειας, το Φεστιβάλ Λαϊκού Χορού πραγματοποιεί φέτος το 24ο βήμα του,  από την Πέμπτη 25 Ιουλίου έως και την Κυριακή 28 Ιουλίου 2019, με θέμα “ Ένας Χορός, Χορός Αλλιώτικος ”.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το Φεστιβάλ Λαϊκού Χορού προσλαμβάνει πανελλήνιο χαρακτήρα, αφού καταφέρνει να παρουσιάζει πάνω από 25 χορευτικές παραστάσεις, που συνολικά πλαισιώνονται από τουλάχιστον 500 χορευτές και λαϊκές ορχήστρες από κάθε γωνία του Ελλαδικού χώρου, ενώ πάνω από 6000 άτομα παρακολουθούν την εκδήλωση.

Η είσοδος είναι ελεύθερη και η ώρα έναρξης στις 21:00’, στο ειδικά διαμορφωμένο θεατράκι του Δημοτικού Σχολείου.

Οι Διοργανωτές του Φεστιβάλ, είναι o Πολιτιστικός Σύλλογος με το Χορευτικό Τμήμα Σουλίου Πατρών οι οποίοι απέδειξαν ότι έχουν μπει για τα καλά στη ρίζα του πολιτισμού ξεσηκώνοντας χωριά με ταυτότητα τον πολιτισμό της Ελλάδας και θυμίζοντας μας ότι στην παράδοση μας δεν «χωράει» το εμπόριο αλλά ούτε και ομάδες επίδειξης με στόχο μόνο την προβολή.

 

Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου : Καραγιάννης Βασίλης

Καλλιτεχνική Επιμέλεια : Καραγιάννης Ιωάννης

 

25 - 28 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019 ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΟΥΛΙ ΠΑΤΡΩΝ

 

Ένας Χορός,   Χορός Αλλιώτικος

 

Πανδαισία ηχοχρωμάτων από γκάιντες, λύρες, ζουρνάδες, έθιμα αλλά και χορούς τοπικούς με τραγούδια ξεχασμένα. Για άλλη μια χρονιά το Φεστιβάλ Λαϊκού χορού που διοργανώνεται από το Πολιτιστικό Σύλλογο Σουλίου-Χορευτικό Τμήμα δίνει έντονο χρώμα στα λαϊκά δρώμενα της περιοχής μας αλλά και στον ευρύτερο Ελλαδικό χώρο χάρη στην συμμετοχή των ντόπιων ομάδων που θα έρθουν στο τόπο μας και θα μας ταξιδέψουν στον δικό τους χωριό, στον δικό τους τόπο μέσα από ντόπιους μουσικούς, χορευτές αλλά και με τα ιδιαίτερα ξεχωριστά δρώμενα. Χαρακτηριστικά οι ομάδες που θα συμμετάσχουν είναι:

Από Αχαΐα θα μας Τιμήσουν: Τα επτά τμήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου Σουλίου που θα παρουσιάσουν χορούς και τραγούδια από την Ανατολική Ρωμυλία, τα Επτάνησα, το Πόντο, τη Μ. Ασία, τη Λήμνο, τη Πελοπόννησο (Αχαΐα) και τις Κυκλάδες (Νάξο – Πάρο). Ο Λαογραφικός Σύλλογος «Μωραΐτες εν Χορώ» θα μας ταξιδέψει στα Δωδεκάνησα στο όμορφο νησί των σφουγγαράδων την Κάλυμνο ,  ο Φάρος Ποντίων Πατρών με τη λύρα και το νταούλι που θα ηχήσουν θα μας ταξιδέψει στην πατρίδα μας το Πόντο και τέλος ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Νεάπολης Πατρών θα μας χαρίσει όμορφα ηχοχρώματα και πατήματα από την Εύβοια

Από την ευρύτερη Ελλάδα θα μας τιμήσουν: Το Λύκειο Ελληνίδων Πύργου Ν. Ηλείας με τα λαμπροτράγουδα θα μας ταξιδέψει στο πλούσιο λαογραφικό χωριό της Ηλείας τη Μηλέα (Σκλήβα). Αυτό το χωριό που μέσα από το τραγούδι οι ντόπιοι αποτυπώνουν τη ζωή, τους πόθους, τους αγώνες ταξιδεύοντάς μας στην Ιστορία και στην Παράδοση. Βρυσούλες με το Κρύο νερό μας τραγουδούν οι γυναίκες από τη Βασιλική Τρικάλων που θα μας παρουσιάσουν το ιδιαίτερο Πρωτομαγιάτικο έθιμο του Κλήδωνα με τον Εξωραϊστικό Μορφωτικό Όμιλο Βασιλικής Ν. Τρικάλων “Η ΚΥΡΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ”.

Ακούσματα της Γκάιντας μας οδηγούν στην Πανέμορφη Ορεινή Σερρών με τους ντόπιους κατοίκους της να φυλάγουν ζωντανά τη παράδοση του χωριού τους και το Πολιτιστικό Σύλλογο Ντόπιων Ορεινής Ν. Σερρών. «Καλό Αη Συμιό να΄χουμε» μας λένε οι Μεσολογγίτες αρματωμένοι που με τη συνοδεία του ζουρνά θα μας τιμήσουν για πρώτη φορά με τον Ιστορικό Σύλλογο Πανηγυριστών Μεσολογγίου “O Άη Συμιός” και θα μας δείξει πως γιορτάζεται ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΑΗ ΣΥΜΙΟΣ. Συναπαντήματα του γάμου από την περιοχή της Εορδαίας θα γευτούμε από τον Εκπολιτιστικό Επιμορφωτικό Σύλλογο Αγίου Χριστοφόρου Εορδαίας Ν. Κοζάνης που θα μας φέρουν ένα πολιτισμό χρόνων με το άκουσμα της γκάιντας και των χάλκινων πνευστών οργάνων.

Πρόσφυγες  Αργυροπουλίτες από τον Πόντο ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στην Νάουσα, σ’ αυτόν το τόπο αναβιώνουν εδώ και χρόνια έθιμα ,συνήθειες που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες από την Πατρίδα μας το Πόντο. Χορούς και τραγούδια μέσα από ένα μουχαμπέτ  θα γευτούμε από την Ιστορική Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας με το άκουσμα της λύρας και του αγγείου και όχι μόνο. Η Λύρα σαν να φώναξε να πάμε στην επαρχία Αποκόρωνα του νομού Χανίων στους πρόποδες των Λευκών Ορέων. Εκεί που βρίσκεται το μεγάλο ριζίτικο χωριό η Ασή Γωνιά.

Το μεγαλύτερο καπετανοχώρι της Κρήτης που θα μας τιμήσει με την παρουσία του μαζί με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ασηγωνιωτών Αποκόρωνα  Ν. Χανιών “O ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ”. Μα ο ήχος του Ζουρνά ξεσηκώνει τα παλικάρια από το Μακροχώρι της Ημαθίας και με τα σπαθιά τους μας ταξιδεύουν στο δωδεκαήμερο και τα ρουγκάτσια. Ένα έθιμο που παρουσιάζεται στην αυθεντική του μορφή με χορούς και τραγούδια από τον Λαογραφικό Σύλλογο Ντόπιων Μακροχωρίου & Περιχώρων Ν. Ημαθίας. Η ρουμλουκιώτικη γκάιντα για πρώτη φορά θα ηχήσει στο θεσμό μας και οι ζουρνάδες θα μας καταλήξουν σε ένα αυθόρμητο μεσοχωρίτικο γλέντι όπως γινόταν παλιά στα χοροστάσια.

Η Θράκη σαν μας φώναξε πως θέλει να τραγουδήσει με το σκοπό θρακιώτικο μας φώναξε πως θέλει να μας νοσταλγήσει. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παραδοσιακών Χορών “Ο ΕΒΡΟΣ” και ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Νεολαίας Νέας Ορεστιάδας “ΟΙ ΘΡΑΚΕΣ” ως εκφραστές της Θρακιώτικης παράδοσης θα μας παρουσιάσουν χορούς και τραγούδια από τον όμορφο Έβρο. Τιμητική η Παρουσία του Ζιώγα του Γιώργου που θα ταξιδέψουμε με τη φωνή του στα όμορφα χωριά της Θράκης. 

Η γκάιντα η ρωμυλιώτικη θέλει να τραγουδήσει μα έθιμα, χορούς θέλει να μας θυμίσει. Ένα γλέντι πρωτοχρονιάτικο στο Ν. Μοναστήρι Δομοκού με το Πολιτιστικό Σύλλογο Σουλίου Πατρών να μας παρουσιάζει  το έθιμο καμήλες και ντιβιντζήδες χορούς και τραγούδια με την ιδιαίτερη συμμετοχή ντόπιων μουσικών που θα έρθουν να μας τιμήσουν στο τόπο μας.  Δεν θα μπορούσε να λείψει η παρουσίαση των χορών και τραγουδιών από την ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας και συγκεκριμένα των χωριών που βρίσκονται στους πρόποδες του Παναχαϊκού όρους (Σούλι, Πουρναρόκαστρο, Καστρίτσι κ.α) από το Χορευτικό Τμήμα Σουλίου Πατρών.

Επίσης μία ιδιαίτερη προσπάθεια θα γίνει  μέσα από τα μάτια των παιδιών μας - του χωριού μας και του Φάρου Ποντίων Πατρών σε ένα ΑΦΙΕΡΩΜΑ στο “Προσφυγικό Ελληνισμό Της Αχαΐας  (Μ. Ασία - Πόντος)”. Τέλος  ΑΦΙΕΡΩΜΑ ”Τα Ριζίτικα Της Στράτας” από ντόπιους βιωματικούς Ασηγωνιάτες που θα έρθουν από το Ιστορικό ριζίτικο χωριό της Κρήτης την Ασή Γωνιά στο τόπο μας. Για άλλη μία χρονιά Τιμητική συμμετοχή στο Φεστιβάλ η Γεωργουλοπούλου Ανέτα από τα Τριπόταμα Αχαϊας.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture