Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

MORE SPORTS

/

Οι συμβολισμοί της τοιχογραφίας "Μεσόγειος" του Κλεομένη Κωστόπουλου για τους Μεσογειακούς της Πάτρας

Οι συμβολισμοί της τοιχογραφίας "Με...

Δείτε ΦΩΤΟ

Η Ο.Ε των ΙΙ Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων Πάτρα 2019, χαιρετίζει με ανακοίνωσή της την αισθητική αναβάθμιση των κτηρίων, μέσω του προγράμματος εικαστικής παρέμβασης Mural graffiti στο project «Άλλαξε την πόλη», που επιμελείται ο Πατρινός εικαστικός Κλεομένης Κωστόπουλος και οι συνεργάτες του. Διαβάστε περισσότερα στο sportin.gr
 

Η Μεσόγειος – το έργο

 

Ένα αλληγορικό - οικουμενικό έργο τέχνης στον δημόσιο χώρο της πόλης γεμάτο συμβολισμούς και μηνύματα.

 

Το κορίτσι – “η Μεσόγειος”

Η φυσιογνωμία του κοριτσιού ενέχει τόσο την κλασική ομορφιά, την αποφασιστικότητα όσο και τον δυναμισμό των λαών της Μεσογείου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το βλέμμα της σε ακολουθεί από όποια θέση και αν την κοιτάξεις. Είναι κυρίαρχη, καρτερική, μυστηριώδης, ταυτίζεται με τον παρατηρητή, γίνεται εσύ.

Η ελπίδα ολόκληρου του κόσμου όπως και της Μεσογείου βρίσκεται στα χέρια των παιδιών. Έτσι τα χέρια της, σχεδόν σε θέση προσευχής, προτείνουν την απελευθέρωση του περιστεριού (την “Ειρήνη”).

 

Ο εγκέφαλος, το δελφίνι της Κνωσού, η χελώνα Caretta caretta, το περιστέρι, η φώκια Monachus monachus, και το δελφίνι των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων είναι στοιχεία – σύμβολα ενός οικολογικού υπόβαθρου, όπου παρατίθενται σε μία κυκλική σύνθεση όμοια με τον “κύκλο της ζωής”.


Ο εγκέφαλος εκκινεί τον παρατηρητή - άνθρωπο να συλλογιστεί μέσω της ιστορίας (δελφίνι της Κνωσού) και της σύγχρονης οικολογικής πραγματικότητας, την εξαφάνιση σπάνιων ειδών του ζωικού βασιλείου της Μεσόγειου (το δελφίνι, την χελώνα Caretta caretta και την φώκια Monachus monachus). Το περιστέρι σταθερή εννοιολογική αναφορά στην ειρήνη, αποκτά την πιο δυναμική κίνηση μέσα στο έργο.

 

Το φόντο

Στο φόντο παρατηρούμε ένα γνώριμο τοπίο της Μεσογείου με φυτά, θάλασσα και ακτή όπου παραπέμπει στους παράκτιους μεσογειακούς αγώνες. Απεικονίζεται η λεκάνη της Μεσογείου μέσω ενός μπλε θαλάσσιου περιγράμματός της ως σημείο αναφοράς μίας ένωσης δίχως γεωφυσικούς διαχωρισμούς και διακρίσεις.

 

Σίγουρα “η Μεσόγειος” είναι ένα έργο που δεν σου αρκεί μόνο μία ματιά για να αντιληφθείς το περιεχόμενό του.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Sports