Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Πάτρα: Ο Ν. Καββαδίας επιστρέφει με τον "Κινητό Κινηματογράφο"

Πάτρα: Ο Ν. Καββαδίας επιστρέφει με τον ...

Η πρώτη προβολή είναι στις 19/6 με την ταινία από την Αργεντινή, "Το Άλλο Ποδόσφαιρο" στο "Θρανίο" στην Αγ. Σοφία

H εναρκτήρια προβολή του "Κινητού Κινηματογράφου 2019" με την σφραγίδα του συμπολίτη σινεφίλ Νίκου Καββαδία που θα γίνει στον πεζόδρομο μπροστά από το καφεμεζεδοποτείον "Το Θρανίο", στην Πλατεία Αγίας Σοφίας, στην Πάτρα είναι την Τετάρτη 19 Ιουνίου 2019 στις 21.30.

Στο "Θρανίο" ο "Κινητός Κινηματογράφος" του Νίκου Καββαδία του «Γυμνού Οφθαλμού» θα προβάλλει, συνολικά, 6 Τετάρτες.

Η αρχή γίνεται όπως είπαμε στις 19 Ιουνίου και το τέλος στις 24 Ιουλίου.

Το ξεκίνημα σηματοδοτεί η προβολή του αριστουρηματικού ντοκυμαντέρ "Το Άλλο Ποδόσφαιρο" του 39χρονου Αργεντίνου Φεντερίκο Περέττι.

ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ

Με το 46ο Κόπα Αμέρικα να διεξάγεται στην Βραζιλία (14 Ιουνίου - 7 Ιουλίου) θέλησα να μείνω στην Λατίνα Αμέρικα και να (ανα)δείξω το πραγματικό ποδόσφαιρο, "Το Άλλο Ποδόσφαιρο".

Δεν έχασα, λοιπόν, την ευκαιρία να ξεκινήσω το φετινό ταξίδι του "Κινητού Κινηματογράφου" από την Πλατεία Αγίας Σοφίας και το "Θρανίο", με το αριστουργηματικό ντοκυμαντέρ "Το Άλλο Ποδόσφαιρο" του 39χρονου Φεντερίκο Περέττι ("El otro fútbol" / Federico Peretti).

Με την προβολή αυτή πραγματοποιώ την υπόσχεση, που πριν από δυό, σχεδόν, χρόνια είχα δώσει στον εαυτό μου, όταν το "Αλλο Ποδόσφαιρο" είχε προβληθεί γιά πρώτη φορά στην Πάτρα, στο Γήπεδο των Προσφυγικών (το θρυλικό τσιγκο-Μαρακανά) στις 20 Ιουλίου 2017.

"Με την πρώτη ευκαιρία", είχα πει τότε μέσα μου, "θα ξαναπροβάλλω το μοναδικό αυτό ντοκυμαντέρ και η πλατεία θα είναι γεμάτη!"

Ο καιρός να εκπληρώσω την υπόσχεση έφτασε.

Διοργανωτές: "Γυμνός οφθαλμός" - "Το Θρανίο"

Υποστήριξη: Off Side Film Festival

Τεχνική Κάλυψη: Νικηφόρος Σπίνος (NS Sound)

Μια προβολή του "Κινητού Κινηματογράφου 2019"

Η ΤΑΙΝΙΑ

"ΤΟ ΑΛΛΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ" του Federico Peretti

(El otro fútbol, Αργεντινή, ντοκυμαντέρ, έγχρωμο, 2012, 93')

Δεν πρόκειται για μια ακόμα ποδοσφαιρική ταινία. Ούτε, φυσικά, για μια ιστορία για το ποδόσφαιρο.

Είναι εκατοντάδες ιστορίες μαζί για το ποδόσφαιρο.

Όχι αυτό το ποδόσφαιρο (των ανωνύμων εταιρειών και των επωνύμων δισεκατομμυριούχων), αλλά το ΑΛΛΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ. Το ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ.

Αυτό, που μυρίζει αλάνα, γνήσιο πάθος και ποτέ δεν έπαψε να είναι η αλεγκρία του λαού.

Η ταινία του Περέττι είναι μία ολοζώντανη καταγραφή ενός κόσμου, που, ενώ μοιάζει καταδικασμένος να μείνει για πάντα στην αφάνεια, βρίσκει τρόπο να επιβιώνει, κόντρα στις ελλείψεις, γεμάτος πάθος και δύναμη.

Η κάμερα ταξιδεύει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Αργεντινής και καταγράφει ποδοσφαιρικές ιστορίες, καλά κρυμμένες σε επαρχίες, χωριά και γειτονιές.

Οι ιστορίες αυτές, φέρνουν στο φως καταστάσεις, που μοιάζουν να έχουν βγει από παραμύθια, θυσίες, μοναδικά μέρη και βέβαια ανθρώπους, που δεν θα μπορούσες να συναντήσεις πουθενά αλλού.

Ιστορίες σαν του αρχηγού της Kimberley Carlos Gabutti, που βγάζει το ψωμί του σαν οδηγός λεωφορείου, του διαιτητή και ταξιτζή Diego Colombo, της Club Deportivo Pioneros de Campana, της μοναδικής, ίσως, ομάδας στον κόσμο, που αποτελείται από φυλακισμένους και δεσμοφύλακες και του Fernando Ramos, που από οπαδός κατέληξε προπονητής της Club Social y Deportivo Muñiz!!!

Τι συνδέει, όμως, όλες αυτές τις ιστορίες;

Μα, φυσικά, το ΠΑΘΟΣ γιά το ποδόσφαιρο. Το ΑΛΛΟ ποδόσφαιρο, το ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ!

(Νικόλαος ε. Καββαδίας)

ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ FEDERICO PERETTI.

Γεννήθηκε πριν 39 χρόνια στο Μπουένος Άιρες.

Σκηνοθέτης, σεναριογράφος, φωτογράφος, μοντέρ.

Φανατικός λάτρης της River Plate και αιώνιος εραστής του Άλλου Ποδοσφαίρου, του Πραγματικού.

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ

Esos colores que llevás - 2013

El otro fútbol - 2012

Asfixia (μικρού μήκους) - 2006

Creo (μικρού μήκους) - 2005

Oscura Noche (μικρού μήκους) – 2004.

*Να προσθέσουμε πως την Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019 υπάρχει και μία προβολή του "Κινητού Κινηματογράφου 2019", του Νίκου Καββαδία αυτή τη φορά στο Café Del Bar, στην Τριών Ναυάρχων 41-43, με διοργανωτές τον "Γυμνό οφθαλμό" και το Café Del Bar και συν-διοργανωτή το 21ο Φεστιβάλ Ντοκυμαντέρ Θεσσαλονίκης. Θα παιχθεί το "Διαμάντια στον Ουρανό της Νύχτας" του Μελέτη Μοίρα (Diamonds In The Night Sky, (Ελλάδα, ντοκυμαντέρ, έγχρωμο, 2018, 93 λεπτά).

Μετά την προβολή ο Σπήλιος Καστάνης θα διαλέξει, όπως πάντα, την καλύτερη τζαζ στην πόλη, γεμίζοντας τον ουρανό της Τριών Ναυάρχων με τζαζ μουσικά διαμάντια.

Μέχρι αυτή την στιγμή έχουν οριστικοποιηθεί 13 προβολές του "Κινητού Κινηματογράφου 2019". Έξι Τετάρτες στο καφεμεζεδοπωτείο "Το Θρανίο" (Πλατεία Αγίας Σοφίας, 19 Ιουνίου - 24 Ιουλίου), έξι προβολές στο καφεζυθοψητοπωλείον "Piazza Santa Rosa" (11 Ιουλίου - 17 Αυγούστου) και η προβολή του "Διαμάντια στον Ουρανό της Νύχτας" στο Café Del Bar.

Ο σκηνοθέτης Federico Peretti.

Ο σκηνοθέτης Federico Peretti.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture