Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΜΟΥΣΙΚΗ

/

Με μία αποκλειστικότητα πέφτει η αυλαία του "Jazz+Πράξεις" το Σάββατο

Με μία αποκλειστικότητα πέφτει η αυλαία ...

Με τη συναυλία του διεθνούς φήμης & αναγνωρισιμότητας Νορβηγού τρομπετίστα Mathias Eick

Mε μία αποκλειστική εμφάνιση & μάλιστα για 1η φορά στην Ελλάδα, θα πέσει η αυλαία του «Jazz+Πράξεις 2019» στο αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου στην άνω πόλη της Πάτρας, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ 2019 του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου, το Σάββατο 8 Ιουνίου 2019 στις 21.30. Για πρώτη φορά λοιπόν στην Ελλάδα θα δώσει συναυλία το κουιντέτο του διάσημου Νορβηγού τρομπετίστα και συνθέτη Mathias Eick, που αποτελεί & το πιο δυνατό χαρτί του τριημέρου της τζαζ και ένα από τα πιο σημαντικά συγκροτήματα της παγκόσμιας τζαζ σκηνής.

Η μουσική του εκπληκτικού κουιντέτου θα δέσει αρμονικά με τον ειδυλλιακό χώρο του αίθριου του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου και όλα προμηνύουν μια μαγευτική βραδιά.

Η συναυλία πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Νορβηγικής Πρεσβείας.

Πρόκειται για μια συναυλία, που αποτελεί συναυλιακό γεγονός τεράστιας εμβέλειας αφού τόσο η φήμη & αναγνωρισιμότητα του καταξιωμένου σχήματος όσο και η μοναδική καλλιτεχνική του αξία αναμένεται να αποζημιώσουν πλήρως τους ακροατές αλλά και να προσδώσουν ιδιαίτερη δυναμική & κύρος στο φεστιβάλ.

Το Mathias Eick Quintet όπου εμφανίζεται συγκεντρώνει την προσοχή και τη θερμή ανταπόκριση τεράστιων ακροατηρίων, αφού η μουσική του ξεφεύγει από τα στενά όρια της τζαζ και αγγίζει ποικίλους στυλιστικούς χώρους όπως την ποπ, τη ροκ, τη σύγχρονη και την κλασική μουσική, ενώ η ο λυρισμός και η μελωδία συναντά γοητευτικά τη μελωδία δημιουργώντας μια ανεπανάληπτη επικοινωνία  με το κοινό στις ανεπανάληπτες συναυλίες τους.

Ο Mathias Eick τυγχάνει διεθνούς αναγνωρισιμότητας από τους δίσκους του, που κυκλοφορούν από την σπουδαία δισκογραφική εταιρεία ECM, η οποία φέτος συμπληρώνει 50 χρόνια συναρπαστικής πορείας. Από την ECM κυκλοφορούν τέσσερα υπέροχα προσωπικά του άλμπουμ: «The Door» (2008), «Skala» (2011), «Midwest» (2015) και «Ravensburg» (2018), που έχουν αποθεωθεί από το σύνολο του διεθνούς μουσικού τύπου και των πιο καταξιωμένων ΜΜΕ, ενώ έχει ηχογραφήσει σε περισσότερα από 100 άλμπουμ.

Εκτός από τρομπέτα, παίζει και κοντραμπάσο, βιμπράφωνο, πιάνο και κιθάρα. Ο ίδιος μιλώντας για το αγαπημένο του όργανο, την τρομπέτα, υπογραμμίζει: «Με έναν τρόπο η τρομπέτα ήταν πάντα μέρος μου, σαν επέκταση του σώματός μου. Αυτό ήταν σαφές για μένα πολύ νωρίς, επειδή αισθάνθηκα πολύ φυσικά. Ήταν το πιο κοντινό στην καρδιά μου».

Ως τρομπετίστας ο Eick έχει πολλές επιρροές. Ο ίδιος αναφέρει ως εμπνεύσεις και επιρροές του τον Miles, τον Clifford Brown, τον Kenny Wheeler, τον Tomasz Stanko, τον Arve Henriksen και τον Nils Petter Molvaer, ωστόσο διαμόρφωσε μια δική του γλώσσα που ενσωματώνει την ιστορία της σύγχρονης τρομπέτας. Ο ίδιος λέει: «Δεν ήθελα να ακούγομαι σαν αντίγραφο οποιουδήποτε από αυτούς. Αυτή ήταν μια μεγάλη πρόκληση. Ήταν καλό να σπάσει αυτό το φράγμα».

Έχει συνεργαστεί με πολλά συγκροτήματα και κορυφαίους και μουσικούς όπως Chick Corea, Pat Metheny, Manu Katché, Iro Haarla, Jacob Young, Mike Stern, Jon Balke, Mats Eilertsen, Thomas Dybdahl, Jazz Trondheim Orchestra, Jaga Jazzist,  Motorpsycho, Jan Gunnar Hoff Group, Turboneger, Dum Dum Boys, D'Sound και Bigbang. Έχει παίξει σε φημισμένους συναυλιακούς  χώρους και φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο.

Το 2007 απέσπασε  το πολύ σημαντικό διεθνές βραβείο Jazz Educators 'Jazz International for Young Talent που του απονεμήθηκε από τον Διεθνή Οργανισμό Φεστιβάλ Τζαζ που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη. Το 2009  κέρδισε την Υποτροφία Statoil.

Τον Mathias Eick (τρομπέτα), θα πλαισιώσουν στην Πάτρα 4 εξαιρετικοί μουσική με λαμπρή πορεία στη διεθνή τζαζ σκηνή: Andreas Ulvo (πιάνο), Torstein Lofthus (τύμπανα), Audun Erlien (μπάσο) και  Håkon Aase (βιολί), που θα ξεδιπλώσουν την εξαιρετικά ατμοσφαιρική αλλά και γεμάτη ζωντάνια και ενέργεια  πληθωρική μουσική του Eick αγγίζοντας ευαίσθητες χορδές αλλά και δημιουργώντας ένα μωσαϊκό χρωμάτων και συναισθημάτων.

Μουσική πρωτότυπη, φρέσκια, απίστευτης ομορφιάς, με σπάνια δυναμική, που συνδυάζει την ομορφιά και μελαγχολία του σκανδιναβικού τοπίου με την δεξιοτεχνία και την αμεσότητα της συναυλιακής εμπειρίας αγκαλιάζοντας τις αισθήσεις μας. 

H μουσική του ακροβατεί με σπάνια επιδεξιότητα και ισορροπία ανάμεσα στην τζαζ, την ποπ, την ροκ και την κλασική με έντονη μελωδική και ρυθμική φλέβα αντλώντας από ένα ευρύτατο φάσμα επιρροών προσφέροντας σπάνιες στιγμές απόλαυσης και δημιουργώντας δυνατά συναισθήματα και πολύχρωμες εικόνες εντυπωσιακής ομορφιάς.

Ο λυρισμός του ακαταμάχητος δημιουργεί τις απαραίτητες συνθήκες για ένα ανεπανάληπτο ταξίδι στην αυθεντική ομορφιά και στις ευαίσθητες ψυχικές περιοχές μας προκαλώντας συγκίνηση, αισιοδοξία και μια αίσθηση ευφορίας. Η αφοσίωσή του στη σύνθεση είναι μνημειώδης και τον έχει κατατάξει στην αφρόκρεμα των πιο ευρηματικών και εμπνευσμένων δημιουργών της ευρωπαϊκής τζαζ, που γράφουν για τον άνθρωπο.

Όπως λέει ο Mathias Eick: «η έμπνευσή μου είναι η οικογένειά μου, η αγαπημένη μου, τα μικρά μου παιδιά που δεν σταματούν ποτέ να με εκπλήσσουν, και όλες οι συναισθηματικές καταστάσεις που βιώνουμε στη σκηνή όπου αναρριχούμε κυρίως, αυτό είναι το σπίτι. Πρόθεσή μου είναι η μουσική να απεικονίσει τα έντονα συναισθήματα της ζωής χωρίς λόγια».

Ακούγοντας τη γοητευτική μουσική που συνέθεσε ο Mathias Eick για το τελευταίο του άλμπουμ «Ravensburg» και τον τρόπο που αυτή ζωντανεύει από το εξαιρετικό κουιντέτο του, πλημμυρίζεις με γνήσια συγκίνηση και γεμίζεις με ομορφιά. Τα συναισθήματα γεννώνται με αβίαστη φυσικότητα και το τελικό αποτέλεσμα σε καθηλώνει  Όλα τα κομμάτια γίνονται γοητευτικοί σταθμοί ενός συναρπαστικού ταξιδιού και συνθέτουν τη ζωή όπως είναι ή όπως θα έπρεπε να είναι.

ΚΡΙΤΙΚΕΣ

«O Mathias Eick δημιουργεί μια σπάνια και πολυεπίπεδη μουσική. Με μια τόσο όμορφη μουσική, δεν έχει νόημα αν πραγματικά η ροκ είναι ντυμένη ως τζαζ. Το διστακτικό πιάνο του Andreas Ulvo, η κυμαινόμενη φωνή του Eick και το συναρπαστικό βιολί του Aase, συνθέτουν σαν σε παρατεταμένο όνειρο ανεκτίμητες αναμνήσεις, οι οποίες δεν διασπώνται…

… To αρχικό του προτέρημα εξακολουθεί να είναι ο ήχος της τρομπέτας του, ένας από τους πιο γνήσιους και λαμπρούς ήχους της τζαζ. Η λυρικότητα του παραμένει μυστηριακά αρχέγονη. Κανείς δεν παίζει τρομπέτα όπως ο Eick. Το «Ravensburg» είναι ένα άλμπουμ γι’ αυτούς που βρίσκονται πιο κοντά του, την οικογένεια, τους φίλους, τις ερωμένες… Σε αυτό το άλμπουμ ο Eick τραγουδάει χωρίς λόγια όπως όταν μαγεύει με την τρομπέτα, και προσφέρει κάτι που αλλιώς θα ήταν ανέφικτο, μια βαθύτερη περιβάλλουσα ατμόσφαιρα της μουσικής». Jazz Times

«Ο ονειρικός ήχος του Mathias Eick είναι μεταξένιος, ιδανικός για το σκανδιναβικό τοπίο αλλά και για το τοπίο της ψυχής μας» - Guardian

«Η μουσική του Mathias Eick προκρίνει την ουσία από το στυλ. Πρόκειται για το  πιο καλά σχεδιασμένο και ώριμο ταξίδι του. Όταν ο Eick κάνει σόλο, το κάνει με εξαιρετικό μέτρο και ακρίβεια υφαίνοντας μέσα από ρυθμούς και μεταβολές με ίση απόσταση και σπάνια ψυχραιμία». - All About Jazz

«Ο Mathias Eick είναι ένας υπέροχος και ευφάνταστος μουσικός με μια πολύ έντονη σκανδιναβική αίσθηση της παροδικότητας, που συμπληρώνει την σπάνια μελωδική γοητεία του». Irish Times

Τιμές εισιτηρίων:

10 ευρώ ανά βραδιά

Υπήρξε και ενιαίο εισιτήριο και για τις 3 βραδιές του Φεστιβάλ: 22 ευρώ.

Το πρόγραμμα του φετινού JAZZ+ΠΡΑΞΕΙΣ περιελάμβανε την Πέμπτη 6 Ιουνίου, στις 21.30 τους Κυριάκο Σφέτσα - Greek Fusion Orchestra και την Παρασκευή 7 Ιουνίου, στις 21.30 τους Gilad Atzmon & Next Step Quartet.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture