Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Έρχεται στο σινέ Κάστρο στο Ρίο η Κυπριακή έκπληξη "Αναζητώντας τον Χέντριξ"

Έρχεται στο σινέ Κάστρο στο Ρίο η Κυπρια...

Το φιλμ ήδη είδαν στην Αθήνα πάνω από 3.200 θεατές

Mε την ελπίδα να στρώσει και να ζεστάνει για τα καλά ο καιρός, το θερινό σινέ Κάστρο στο Ρίο, όπως μάθαμε, που έχει ήδη ανοίξει τις πύλες του, θα φέρει σε αποκλειστική πρώτη προβολή για την περιοχή την προσεχή Δευτέρα 10 Ιουνίου 2019 στις 21.00 την ταινία του Κύπριου Μάριου Πιπερίδη «Αναζητώντας τον Χέντριξ - Smuggling Hendrix» που παρουσιάζει την ιστορία μιας «αταίριαστης» φιλίας. Το φιλμ διάρκειας 93 λεπτών, κέρδισε το μεγάλο βραβείο στο Tribeca Film Festival της Νέας Υόρκης καθώς και το Βραβείο καλύτερου σεναρίου από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου.

Ήρωας της ταινίας είναι ο 43χρονος Γιάννης, ένας ξοφλημένος μουσικός, του οποίου η ζωή δεν κυλά όπως ακριβώς την είχε φανταστεί. Η κοπέλα του τον έχει εγκαταλείψει ενώ οι «δανειστές» του, τού έχουν γίνει στενός κορσές. Σχεδιάζει να φύγει το συντομότερο μαζί με τον αγαπημένο του σκύλο, τον Τζίμι.

Όταν όμως ο σκύλος του το σκάει προς την τουρκοκρατούμενη πλευρά του νησιού, ο Γιάννης έχει να αντιμετωπίσει μια ευρωπαϊκή νομοθεσία που απαγορεύει τη διέλευση ζώων στις ελεύθερες περιοχές. Εγκλωβισμένος στα κατεχόμενα αναγκάζεται να ζητήσει την βοήθεια της πρώην φιλενάδας του καθώς επίσης και του Χασάν, ενός Τούρκου έποικου, για να φυγαδεύσουν τον Τζίμι, πίσω στις ελεύθερες περιοχές.

Mια ταινία που με αφορμή την παραβίαση του κανονισμού της πράσινης γραμμής στην Κύπρο από ένα σκύλο ανατρέπει με χιούμορ βαθιά ριζωμένες προκαταλήψεις. Όπως έγραψε το Αθηνόραμα, ανάμεσα σε στενούς δρόμους κι εγκαταλελειμμένα κτίρια, η Πράσινη Γραμμή συνδέει απευθείας το παρόν με την πιο οδυνηρή περίοδο της πρόσφατης Κυπριακής Ιστορίας. Παράλληλα η καταγεγραμμένη σε διάφορα σημεία της Λευκωσίας φράση «Δεν ξεχνώ» δεν αφήνει περιθώρια στους κατοίκους της να αγνοήσουν το παρελθόν.

Με αυτό αναμετράται ο πρωτοεμφανιζόμενος στη μυθοπλασία, Κύπριος σκηνοθέτης Μάριος Πιπερίδης, μέσω του πρωταγωνιστή του Γιάννη, ενός καλόκαρδου loser, πνιγμένου στα χρέη, ο οποίος αποφασίζει να μεταναστεύσει αναζητώντας μια καλύτερη ζωή στο εξωτερικό αλλά τα σχέδιά του ανατρέπονται όταν ο αξιολάτρευτος σκυλάκος Τζίμι (Χέντριξ), θα διασχίσει τρέχοντας την Πράσινη Γραμμή.

Τον Γιάννη υποδύεται ο Αδάμ Μπουσδούκος, μόνιμος πρωταγωνιστής των ταινιών του Τουρκογερμανού σκηνοθέτη Φατίχ Ακίν, που μάλιστα ήρθε στην Αθήνα για την επίσημη πρεμιέρα της ταινίας. Σύμφωνα με το Αθηνόραμα, χάρη στον ανάλαφρο τόνο της ταινίας, χωρίς να υποτιμάται η σοβαρότητα των θεμάτων που θίγονται, ο σκηνοθέτης Μάριος Πιπερίδης πετυχαίνει μια δύσκολη ισορροπία μεταξύ πολιτικού σχολίου και καλοπροαίρετου χιούμορ, απογυμνώνοντας έτσι τον παραλογισμό που χαρακτηρίζει την εύθραυστη συνύπαρξη των δύο λαών.

Οι εύκολες σεναριακές λύσεις, κάποιες βεβιασμένες κωμικές στιγμές και η ανακύκλωση απλοϊκών ιδεών αποδυναμώνουν το σύνολο, δεν αποπροσανατολίζουν όμως την ταινία από τον κύριο στόχο της: την εκφορά ενός ψύχραιμου συμφιλιωτικού μηνύματος, εφικτού μέσω της επικοινωνίας και της προσωπικής επαφής, με φόντο τις κατά καιρούς εντάσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Χάρη σε αυτό το μήνυμα που προκύπτει μέσα από το χιούμορ και μία έξυπνη σεναριακή ιδέα, η ταινία ξεχώρισε και κέρδισε το πρώτο βραβείο στο σημαντικό Φεστιβάλ της Τραϊμπέκα στη Νέα Υόρκη την άνοιξη του 2018.

Το φιλμ τράβηξε το ενδιαφέρον των σινεφίλ και στο πρώτο 4ήμερο προβολής του, 30/5-2/6/2019, σε 24 αίθουσες πανελλαδικά, έκοψε 3.225 εισιτήρια.

Όπως έγραψε το flix.gr, τηρουμένων των αναλογιών, το ντεμπούτο του «Αναζητώντας τον Χέντριξ», η feelgood αυτή γερμανοελληνοκυπριακή κομεντί έκανε την έκπληξη και είχε μέσο όρο πάνω από 135 θεατές στις 24 αίθουσες προβολής του.

Διανομή: SEVEN FILMS.

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Τρέιλερ Αναζητώντας τον Χέντριξ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture