Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΒΙΒΛΙΟ

/

Η Πάτρα στα χρόνια της κοινωνικής πρόνοιας

Η Πάτρα στα χρόνια της κοινωνικής πρόνοιας
Σταθόπουλος Τάσσος
[email protected]

Το νέο βιβλίο του Ν. Τόμπρου

Η νέα μελέτη του ιστορικού και συγγραφέα Νίκου Τόμπρου για την κοινωνική πολιτική και πρόνοια στην Πάτρα κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις «Δόντι» με τίτλο «Η πόλη πρόνοιας και ο Δήμος Πατρέων (1835-1922)».

Η επίλυση κοινωνικών προβλημάτων σε μια περιοχή και η προσφορά στο κοινωνικό της σύνολο πραγματοποιούνται άλλοτε από το κράτος και τα όργανά του και άλλοτε από ιδιώτες ή και από συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, σε διαφορετική κάθε φορά ποσόστωση. Η παρούσα μελέτη διερευνά και αναδεικνύει τους φορείς που προσέφεραν κοινωνική πρόνοια στην Πάτρα τα έτη 1835-1922.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική περίοδο της Νεώτερης Ελληνικής Ιστορίας, στη διάρκεια της οποίας συγκροτήθηκε και αναπτύχθηκε το ελληνικό κράτος. Επιπρόσθετα και για την πατραϊκή ιστορία η χρονική αυτή περίοδος υπήρξε σημαντική, καθώς συνδέθηκε άρρηκτα με τη μετατροπή της Πάτρας από ερειπωμένη μετεπαναστατική πόλη σε ένα από τα σημαντικότερα αστικά σύνολα του ελληνικού βασιλείου. 

Η έρευνα για την κοινωνική πρόνοια στην αχαϊκή πρωτεύουσα κατά τη διάρκεια της περιόδου 1835-1922 κατέδειξε ότι υπήρξε έλλειψη οργανωμένης κοινωνικής πολιτικής εκ μέρους της Πολιτείας και κατ’ επέκταση περιορισμένη άσκηση πρόνοιας για τους Έλληνες πολίτες από το κράτος. Αντίθετα διαπιστώθηκε μεταβίβαση μεγάλου μέρους των συγκεκριμένων κρατικών αρμοδιοτήτων στους Δήμους του βασιλείου. Συνεπώς το ερευνητικό πεδίο στράφηκε προς τις δημοτικές αρχές της πόλης (Δήμαρχοι, Πάρεδροι, Δημοτικοί Σύμβουλοι).

Το ενδιαφέρον για τον Δήμο Πατρέων υπαγόρευσε και η βιβλιογραφική απουσία μιας σε βάθος έρευνας για τον Δήμο γενικότερα και την κοινωνική του πολιτική ειδικότερα. Αλληλένδετο στοιχείο με την όποια κοινωνική πρόνοια άσκησε ο Δήμος Πατρέων τα έτη 1835-1922, μέσω της οποίας φιλοδόξησε να εφαρμόσει τη δική του κοινωνική πολιτική στην πόλη, να δημιουργήσει δηλαδή δική του Πόλη Πρόνοιας για τους δημότες του -όρος που χρησιμοποιείται για πρώτη φορά στη βιβλιογραφία- υπήρξαν και οι χώροι όπου η πολιτική αυτή πραγματώθηκε.

Πρόκειται για τα κοινωφελή καταστήματα (Βρεφοκομείο, Νοσοκομείο, Πτωχοκομείο) τα οποία παρείχαν στους τροφίμους τους υπηρεσίες προνοιακής μέριμνας και ιατροφαρμακευτικής φροντίδας. Αρκετά συχνά αρωγός στις κοινωφελείς δράσεις του Δήμου Πατρέων υπήρξε η ιδιωτική πρωτοβουλία.

Εν αντιθέσει με ό,τι έχει έως σήμερα επικρατήσει στην τοπική ιστοριογραφία ότι δηλαδή οι «έχοντες και κατέχοντες» της πόλης ενδιαφέρονταν μόνο για το προσωπικό τους συμφέρον και τη μεγιστοποίηση των κερδών τους σε βάρος των κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων της Πάτρας, η έρευνα κατέδειξε ότι τα άτομα αυτά συνέδραμαν τα κοινωφελή ιδρύματα του Δήμου, προκειμένου αυτά να μπορέσουν να συνεχίσουν την κοινωνική τους δράση. Ιδίως δε σε περιόδους όπου ο Δήμος Πατρέων λόγω μείωσης των εσόδων του προσπαθούσε να περιορίσει σημαντικά τα έξοδά του.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture