Back to Top

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Ανοίγει την Παρασκευή τις πύλες της η έκθεση Patras IQ – Όλα όσα θα δούμε το τριήμερο – Αναλυτικά οι εκθέτες

Ανοίγει την Παρασκευή τις πύλες της η έκθεση Patras IQ – Όλα όσα θα δούμε το τριήμερο – Αναλυτικά οι εκθέτες

Στο κτήριο Β1, του Νότιου Λιμένα Πατρών φέτος

Σε νέο χώρο και με αέρα ανανέωσης διεξάγεται και φέτος στην Πάτρα η 6η Έκθεση Καινοτομίας και Μεταφοράς Τεχνογνωσίας - Patras Innovation Quest (Patras IQ). Η έκθεση ανοίγει τις πύλες της, την Παρασκευή 12 Απριλίου στο κτήριο Β1, του Νότιου Λιμένα Πατρών και θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή 14 Απριλίου 2019.

Το ενδιαφέρον και πυκνό πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων της έκθεσης περιλαμβάνει μεταξύ άλλων παρουσιάσεις δυνατότητας χρηματοδότησης καινοτόμων ιδεών καθώς και συμβουλευτικές υπηρεσίες για την περαιτέρω ανάπτυξή τους.

Η έκθεση συνδιοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων, το Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης, την Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, το Επιμελητήριο Αχαΐας, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Δυτικής Ελλάδας.

Κύριος στόχος της Patras IQ είναι η δημιουργία κρίσιμου ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος, τόσο στην ερευνητική κοινότητα όσο και στον παραγωγικό τομέα, μέσα από μια διαρκή προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων και εφαρμογής καινοτόμων ιδεών για την ανάπτυξη νέων και την βελτιστοποίηση υπαρχόντων προϊόντων και υπηρεσιών που φιλοδοξούν να καταλάβουν μερίδιο στην εθνική και παγκόσμια αγορά.

Την έκθεση πρόκειται να επισκεφτούν εκπρόσωποι της Πολιτείας, πρέσβεις, εκπρόσωποι φορέων στο χώρο της καινοτομίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εκπρόσωποι χρηματοοικονομικών και επενδυτικών οργανισμών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ποιοι συμμετέχουν

Την φετινή χρονιά η PATRAS IQ 2019 έχει προσανατολισμό τα περίπτερα που προέρχονται από Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα να εκθέτουν, κατά κύριο λόγο, ώριμες ιδέες οι οποίες μπορούν να έχουν επενδυτικό ενδιαφέρον πλησιάζοντας, περισσότερο, με αυτό τον τρόπο τον στόχο της σύνδεσης των τομέων έρευνας και παραγωγής. Συνεπώς, κάθε περίπτερο αντιστοιχεί και σε μια πρόταση-προϊόν που προήλθε από την ερευνητική δραστηριότητα του αντίστοιχου φορέα.

Αναλυτικά οι συμμετέχοντες στην έκθεση είναι οι εξής:

BLUEGROWTH - ERASMUS FOR YOUNG ENTREPRENEURS - GLOBAL GOALS

Θεματική Περιοχή : Εκπαίδευση

Tμήμα : ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Το Erasmus Νέοι Επιχειρηματίες είναι ένα πρόγραμμα διασυνοριακής ανταλλαγής το οποίο προσφέρει σε νέους ή φιλόδοξους επιχειρηματίες την ευκαιρία να αποκομίσουν γνώσεις από έμπειρους επιχειρηματίες οι οποίοι διευθύνουν μικρές επιχειρήσεις σε κάποια από τις συμμετέχουσες στο πρόγραμμα χώρες. Η ανταλλαγή εμπειριών πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της παραμονής κοντά στον έμπειρο επιχειρηματία, γεγονός που βοηθά το νέο επιχειρηματία να αποκτήσει τις απαραίτητες δεξιότητες για τη διοίκησης μίας μικρής επιχείρησης. Ο επιχειρηματίας υποδοχής ωφελείται από τις νέες προοπτικές που παρέχονται για την επιχείρησή του/ της και αποκτά την ευκαιρία να συνεργαστεί με εταίρους από άλλες χώρες ή να ενημερωθεί για νέες αγορές.

FEAC Engineering - PITHIA Software Technologies

Θεματική Περιοχή : Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών

Tμήμα : FEAC Engineering P.C.

Η FEAC Engineering - κορυφαία εταιρεία που ειδικεύεται στην Μελέτη & Ανάπτυξη Προϊόντων / Κατασκευών μέσω της Υπολογιστικής Προσομοίωσης και του Ψηφιακού Διδύμου - σε συνεργασία με το Τμήμα Μηχανολόγων & Αεροναυπηγών Μηχανικών αναπτύσσει το δικό της Υπολογιστικό Εργαλείο που βασίζεται στη Μέθοδο των Συνοριακών Στοιχείων και ονομάζεται PITHIA. Σκοπός είναι το PITHIA να γίνει ένα ολοκληρωμένο υπολογιστικό πακέτο ικανό να παρέχει σωστές, ακριβείς και σε μικρό χρονικό διάστημα λύσεις σε μηχανικά προβλήματα, τα οποία δεν μπορούν να επιλυθούν με άλλα υπάρχοντα εμπορικά λογισμικά.

tescon knx schneider

Θεματική Περιοχή : Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών

Tμήμα : tescon

Περισσότερη άνεση, περισσότερη ασφάλεια, μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας: Η ζήτηση για τα συστήματα διαχείρισης κτιρίων είναι συνεχώς αυξανόμενη. Είτε σε μία μονοκατοικία είτε σε ένα συγκρότημα γραφείων, η ζήτηση για άνεση και ευελιξία στη διαχείριση του κλιματισμού, του φωτισμού και των συστημάτων ελέγχου πρόσβασης αυξάνεται. Την ίδια στιγμή, η αποδοτική χρήση της ενέργειας καθίσταται ολοένα και πιο σημαντική. Ωστόσο, περισσότερη άνεση και ασφάλεια σε συνδυασμό με χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας, μπορούν να επιτευχθούν μόνο με ευφυή έλεγχο και την παρακολούθηση όλων των εμπλεκόμενων προϊόντων. Με αυτό όμως συνεπάγεται, περισσότερη καλωδίωση, που τρέχει από τους αισθητήρες και τους ενεργοποιητές στα κέντρα παρακολούθησης και ελέγχου. Για να μεταφερθούν δεδομένα ελέγχου σε όλα τα εξαρτήματα της διαχείρισης κτιρίου, απαιτείται ένα σύστημα που θα λειτουργεί αποκεντρωμένα, εξασφαλίζοντας ότι όλα τα εξαρτήματά του επικοινωνούν μέσω μιας κοινής γλώσσας: εν ολίγοις, ένα σύστημα ανεξάρτητο κατασκευαστή και τομέων εφαρμογών, δηλαδή το KNX bus.

UPergo

Θεματική Περιοχή : Ενέργεια

Tμήμα : Πανεπιστήμιο Πατρών / Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών / Τομέας Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας

Το έκθεμα το οποίο παρουσιάζεται, είναι ένα σύστημα το οποίο υπολογίζει την κινητική ενέργεια που παράγει το ανθρώπινο σώμα κατά την κίνηση, χρησιμοποιώντας βασικές αρχές μηχανικής με τη βοήθεια μίας ειδικής στολής. Παράλληλα υπάρχει κατάλληλα προσαρμοσμένη εφαρμογή για έξυπνα τηλέφωνα ή tablet η οποία δέχεται τα δεδομένα και τα παρουσιάζει με ποικίλους τρόπους στον χρήστη.Επιπρόσθετα το προϊόν, έχει το πλεονέκτημα του χαμηλού κόστους και του μικρού μεγέθους. Ακόμα, σαν σύνολο είναι αρκετά ελαφρύ, προσφέροντας ευκολία κινήσεων και τοποθετείται μέσα από τα ρούχα , καθιστώντας το αόρατο. Τέλος προσφέρει τη δυνατότητα εξέλιξης του , καθώς έχει την ευελιξία να καταγράφονται/αναβαθμίζονται διάφορες μετρήσεις , ανάλογα με την επιλογή του εκάστοτε χρήστη, μόνο με τον επαναπρογραμματισμό της εφαρμογής χωρίς να αλλάξει κάτι στη στολή. Τέτοιες επεκτάσεις μπορεί να είναι η καταμέτρηση του παραγόμενου έργου, της θέσης και της ταχύτητας των μελών του σώματος , της μέσης τιμής της κίνησης του ανθρώπου, ή ακόμα ,πιο ειδικά για τον υπολογισμό του μεταβολισμού του χρήστη και της απαιτούμενης ενέργειας για την λειτουργία ενός εξωσκελετού που καλύπτει τις κινητικές ανάγκες ενός ΑΜΕΑ, εργάτη, στρατιώτη κλπ.

Εργαστήριο Σχεδιασμού Ενσωματωμένων Συστημάτων & Εφαρμογών (ESDA Lab)

Θεματική Περιοχή : Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών

Tμήμα : ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας/ΣΤΕΦ/Μηχανικών Πληροφορικής/Σχεδιασμού Ενσωματωμένων Συστημάτων και Εφαρμογών (ESDA Lab)

Η πλατφόρμα ATLAS είναι μια ολοκληρωμένη Πλατφόρμα, που έχει ως σκοπό την από-άκρο-σε-άκρο διασύνδεση ετερογενών δικτύων αισθητήρων και την ανάπτυξη υπηρεσιών προς τους τελικούς χρήστες και έχει αναπτυχθεί από το Εργαστήριο Σχεδιασμού Ενσωματωμένων Συστημάτων και Εφαρμογών του τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας. Σε αντίθεση από τις κλασσικές πλατφόρμες όπου η κύρια υλοποίηση είναι στην πλευρά του υπολογιστικού νέφους (cloud), η πλατφόρμα ATLAS αναπτύσσεται με σκοπό να παρέχει υλοποιήσεις όσο ποιο κοντά γίνεται στο δίκτυο ασύρματων αισθητήρων, το οποίο επιτρέπει την άμεση ανίχνευση και αντιμετώπιση διαφόρων γεγονότων. Με την χρήση τοπικών συστάδων (clusters) που αποτελούνται από έξυπνες πύλες (gateways), η πλατφόρμα υποστηρίζει ετερογενή ασύρματα δίκτυα αισθητήρων, όπως για παράδειγμα, Bluetooth Low Energy, Zigbee.

ΗΙPPOCRATES FARM ΙΠΠΟΦΑΕΣ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Θεματική Περιοχή : Αγροδιατροφή /Πρωτογενής Τομέας / Τρόφιμα

Tμήμα : REZOSBRANDS AE

προϊόντα με Ιπποφαες ΠΟΥ ΑΠΕΣΠΑΣΑΝ Α ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΥ ΤΡΟΦΙΜΟΥ χάρη στην ποιότητα του παραγόμενου καρπού και την καινοτόμο μέθοδο μη θερμικής επεξεργασίας

Παραγωγή νεών διατροφικών προϊόντων με βάση το Στρειδόκτενο

Θεματική Περιοχή : Αγροδιατροφή /Πρωτογενής Τομέας / Τρόφιμα

Tμήμα : ΤΕΙ Δ> ΕΛΛΑΔΑΣ/ ΤΕΧΝ. ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ/Τ. ΑΛΙΕΙΑΣ & ΥΔΑΤ/ΓΕΙΩΝ/ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ ΑΛΙΕΥΜΑΤΩΝ-ΕΦ. ΥΔΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΝΕΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΣΑΡΚΑ ΑΠΟ ΣΤΡΕΙΔΟΚΤΕΝΟ. TO EΡΓΟ ΕΧΕΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΙΑΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΛΙΕΙΑ ΚΑΙ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΕΞΈΛΙΞΗ.

Source Hydropanels by ZeroMassWater Idator

Θεματική Περιοχή : Περιβάλλον και Βιώσιμη Ανάπτυξη

Tμήμα : ΥΔΑΤΩΡ Α.Ε.

Η ZeroMassWater είναι μια startup εταιρεία με έδρα το Scottsdale της Arizona, US. Με όραμα τη δημιουργία πόσιμου νερού για κάθε άνθρωπο, σε κάθε σημείο του πλανήτη, δημιούργησε μια αυτόνομη πλήρως ανανεώσιμη συσκευή παραγωγής πόσιμου νερού, αξιοποιώντας την ηλιακή ακτινοβολία και τον αέρα. Αυτή την στιγμή έχει φτάσει στην 7η έκδοση του προϊόντος και παράλληλα έχει ξεκινήσει τη διανομή του σε παγκόσμια κλίμακα. Υποστηρίζεται από ιδιώτες επενδυτές και από το Breakthough Energy Ventures, μια επενδυτική πρωτοβουλία του Breakthrough Energy Coalition στο οποίο συμμετέχουν επενδυτές όπως Bill Gates, Jeff Bezos, HRH Prince Alwaleed bin Talal, Richard Branson, Jack Ma, Mark Zuckerberg και άλλοι. Το προϊόν έχει ήδη πολύ θετικά παραγωγικά αποτελέσματα σε διάφορες περιοχές του κόσμου. Τόσο στην άνυδρη Αριζόνα - όπου και αναπτύχθηκε, όσο και σε άλλες περιοχές όπως οι Φιλιππίνες, η Ινδονησία, το Μπαλί, η Κένυα, η Ιορδανία, η Αυστραλία, το Μεξικό, η Ινδία, το Λίβανο και το Εκουαδόρ, προσφέροντας καθαρό πόσιμο νερό σε κατοικίες, σχολεία, κτίρια γραφείων και άλλες εγκαταστάσεις. Τα αυτόνομα συστήματα SOURCE™ τροφοδοτούν τη βρύση με εύγευστο, υψηλής ποιότητας πόσιμο νερό. Με χαμηλό κόστος συντήρησης δίνεται η δυνατότητα να αποκτήσει ο καθένας τη δική του πηγή πόσιμου νερού. Τροφοδοτούμενα από τον ήλιο, τα SOURCE™ Hydropanels αξιοποιούν την απεριόριστη πηγή νερού της ατμόσφαιρας, εξαλείφοντας τα υγρά και στερεά απόβλητα. Χρησιμοποιώντας μια εξειδικευμένη τεχνολογία συγκράτησης νερού, η πρότυπη διάταξη SOURCE™ - 2 Hydropanel – δύναται να παράγει 12 με 20 μπουκάλια νερό (500ml) μία ηλιόλουστη μέρα.

Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) – Hellenic Industrial Property Organisation

Θεματική Περιοχή : Άλλο

Tμήμα : ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ

Ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας απευθύνεται σε όλες τις επιχειρήσεις - βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες, ΜμΕ και start-ups - στους ερευνητές και τον ακαδημαϊκό κόσμο και σε ανεξάρτητους εφευρέτες που έχουν στη διάθεσή τους ένα καινοτόμο προϊόν (πατέντα), ένα πρωτότυπο σχέδιο (design), μία νέα μέθοδο παραγωγής ή μεταποίησης και επιθυμούν να κατοχυρώσουν την ιδέα τους.

Liofyllo

Θεματική Περιοχή : Πολιτισμός-Τουρισμός-Πολιτιστικές/Δημιουργικές Βιομηχανίες

Tμήμα : Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση

Η εταιρεία Liofyllo δημιουργεί ένα καινοτόμο, φιλικό προς το περιβάλλον, υλικό από τα αναξιοποίητα φύλλα της ελιάς και βιοδιασπώμενες ή / και bio-based συγκολλητικές ουσίες. Κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων μηνών της επιχειρηματικής ιδέας, η ιδρύτρια, μέσω πολλών εργαστηριακών πειραμάτων, κατόρθωσε να κατοχυρώσει την τεχνική επεξεργασίας. Η Liofyllo χρησιμοποιεί αυτό το υλικό για να δημιουργήσει μοναδικά κομμάτια τέχνης και διακόσμησης, πάνελ και συσκευασίες από τα φύλλα ελιάς σε κάθε μορφή τους.

Growth Mindset

Θεματική Περιοχή : Εκπαίδευση

Tμήμα : Growth Mindset

https://www.growthmindset.gr

ΕΡΕΥΝΩ - ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ - ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ - ΕΥΔΕ ΕΤΑΚ

Θεματική Περιοχή : Δημόσια Διοίκηση

Tμήμα : Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης και Εφαρμογής Δράσεων στους τομείς Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας

Η Ενιαία Δράση Κρατικών Ενισχύσεων Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ και ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ (ΕΠΑνΕΚ) του ΕΣΠΑ 2014-2020 και συγχρηματοδοτείται από Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Ελληνικό Δημόσιο, με συνολική δημόσια δαπάνη 542,5 εκ ευρώ.

Λέσχη Ρομποτικής - Robotics Club

Θεματική Περιοχή : Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών

Tμήμα : Πανεπιστήμιο Πατρών, Τμήμα Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών, Robotics Group

Η Λέσχη ρομποτικής αποτελείται από προπτυχιακούς φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών με στόχο την πρακτική ενασχόληση τους με την ρομποτική. Ασχολείται με την εξ ολοκλήρου σχεδίαση, κατασκευή και προγραμματισμό μικρών κινητών ρομπότ που συμμετέχουν σε διεθνής διαγωνισμούς ρομποτικής. Πρόσφατη επιτυχία της Λέσχης η κατάκτηση της 1ης και της 2ης θέσης στην κατηγορία Line Following Enhanced τον Δεκέμβριο του 2018 στο Robotex International στην Εσθονία.

SoilSys

Έξυπνο ολοκληρωμένο ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης, ανάλυσης, συμβουλευτικής και ελέγχου της ποιότητας των εδαφών και των λιπάνσεων

Θεματική Περιοχή : Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών

Tμήμα : METRICON

Το σύστημα SoilSYS αφορά στον σχεδιασμό και την κατασκευή επιστημονικών οργάνων και εξειδικευμένων υπηρεσιών προς τους γεωργούς, γεωπόνους και επιχειρήσεις / εργαστήρια που σχετίζονται με την ανάλυση και διαχείριση του εδάφους στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις. Το σύστημα που είναι υπό ανάπτυξη αποτελείται από φορητό σύστημα δειγματοληψίας εδάφους και μεταφοράς στο εργαστήριο, μόνιμα συνδεδεμένο στο διαδίκτυο.

Με το φορητό αυτό σύστημα ο χρήστης του (γεωργός ή γεωπόνος) θα λαμβάνει επιφανειακά δείγματα εδάφους καταγράφοντας αυτόματα τη γεωγραφική θέση και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτών, ενώ επιπλέον θα φέρει ειδικό ενεργειακά αυτόνομο θάλαμο αποθήκευσης εντός του οποίου θα μετρούνται συνεχώς φυσικοχημικά χαρακτηριστικά του - καθ’ όλη τη διάρκεια μεταφοράς - μέχρι το εδαφολογικό εργαστήριο, στο οποίο θα πραγματοποιηθεί πλήρης ποσοτική ανάλυση, βοηθώντας στην ουσιαστική μείωση του χρόνου απόδοσης αποτελεσμάτων ποιοτικού ελέγχου και συμβουλευτικής λίπανσης στον τελικό χρήστη.

Τα δεδομένα θα μεταδίδονται σε εξυπηρετητή και θα καταχωρούνται - αναλύονται σε ενοποιημένη ΒΔ, με σκοπό να παρέχουν έγκυρες και αξιόπιστες πληροφορίες και συμβουλές προς παραγωγούς, ομάδες παραγωγών, γεωπόνους και επιχειρήσεις γεωργικής εκμετάλλευσης, σχετικά με την βέλτιστη διαχείριση εισροών λιπασμάτων και αρδευτικού νερού στα γεωργικά εδάφη με ταυτόχρονη εξοικονόμηση σημαντικών πόρων. Επιπρόσθετα τα εργαστήρια θα γνωρίζουν πριν τη παραλαβή των δειγμάτων χαρακτηριστικά αυτών, τα οποία θα υποβοηθήσουν στην βελτιστοποίηση του προγραμματισμούς τους σε εργασίες που σχετίζονται με την διαδικασία ανάλυσης των εδαφικών δειγμάτων, καθώς και στοιχεία από τον τρόπο και τον τόπο της λήψης δεδομένων τα οποία είναι απαραίτητα για ακριβέστερες αναλύσεις και συστάσεις λίπανσης και άρδευσης στην καλλιέργεια. Βασικοί στόχοι εν συντομία (όπως αναλύθηκαν και παραπάνω) είναι:

• ορθή διαχείριση εδάφους και καλλιέργειας

• ορθή αρδευτική πρακτική

• ακρίβεια

• διασφάλιση της δημόσιας υγείας

• προστασία του περιβάλλοντος

• ανταγωνιστικότητα των παραγομένων αγροτικών προϊόντων

• βιώσιμη ανάπτυξη Επιμέρους στόχοι:

1. Να αναλύσει και να προτείνει με την βοήθεια του ΦΤΕ νέες μεθόδους πρόβλεψης των λιπάνσεων και την εφαρμογή αυτών για την βέλτιστη διαχείριση, προστασία και βελτίωση της ποιότητας των εδαφών με ιδιαίτερο βάρος στα προβληματικά εδάφη (υψηλή αλατότητα, προβλήματα στράγγισης/ρύπανσης)

2. Να παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο, και με χαμηλό κόστος, τιμές ενδιαφέροντος του εδάφους (υγρασία, ειδική ηλεκτρική αγωγιμότητα) και να λειτουργεί ως εργαλείο βελτίωσης λήψης αποφάσεων σχετικά με το ισοζύγιο θρεπτικών στοιχείων και περιεχόμενης υγρασίας, μειώνοντας ταυτόχρονα και το κόστος ανάλυσης στο εργαστήριο μέσω βελτίωσης της διαχείρισης του χρόνου εργαστηριακής ανάλυσης των δειγμάτων

3. Να εκπαιδεύσει γεωργούς και γεωπόνους σχετικά με τις νέες διεθνείς τεχνικές τόσο σε θέματα διαχείρισης, παρακολούθησης όσο και σε θέματα πρόβλεψης και εφαρμογής

4. Να υποβοηθήσει στην κατάστρωση πολιτικών σε ότι αφορά την εφαρμογή Περιφερειακής Στρατηγικής για την προστασία των εδαφών με χρήση τεχνολογιών και μεθόδων «Γεωργίας Ακριβείας»

Μηχανογραφική ΕΠΕ

Θεματική Περιοχή : Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών

Tμήμα : Μηχανογραφική ΕΠΕ

Αναπτύξαμε μια ομάδα καινοτόμων δυναμικών προϊόντων που απευθύνονται σε υποψηφίους εκλογών, καθώς και σε φορείς κι επιχειρήσεις που θέλουν να παρακολουθούν την εικόνα που έχουν σχηματίσει γι αυτούς οι πολίτες. Αντλούμε δεδομένα από πολλαπλές πηγές και προβαίνουμε σε ανάλυση χαρακτηριστικών του πληθυσμού – στόχου. Aναπτύξαμε την πλατφόρμα ‘Έργα ΟΤΑ’, όπου αποτυπώνονται όλες οι πληροφορίες για τα έργα που υλοποιούνται. Αναπτύξαμε υπηρεσίες ανάλυσης συναισθήματος (sentiment analysis) των τοποθετήσεων που γίνονται στο διαδίκτυο για ένα υποψήφιο, ένα φορέα ή μια επιχείρηση.

TAXI EXPRESS ΠΑΤΡΑΣ 2610 450000

Θεματική Περιοχή : Μεταφορές και εφοδιαστική Αλυσίδα

Τμήμα : ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΤΑΞΙ Σύστημα αυτόματης ανάθεσης διαδρομών υπηρεσιών Ταξί με την χρήση της Τηλεματικής .

Τα Taxi Express Πάτρας 2610 450000 είναι μια δυναμική και ευέλικτη εταιρεία, που παρέχει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες μεταφοράς προσώπων και ασυνόδευτων, προς όλους τους προορισμούς Είμαστε στην ευχάριστη θέση να παρουσιάσουμε στην πόλη της Πάτρας το νέο μας καινοτόμο σύστημα αυτόματης ανάθεσης διαδρομών με την χρήση της Τηλεματικής . Πρόκειται για συνδυασμό πρωτοποριακών εφαρμογών με πάρα πολλές δυνατότητες και λειτουργίες που σκοπό έχουν να διευκολύνουν τον επιβάτη αλλά και τον οδηγό προς όφελος τελικά της ιδίας της πόλης . Το σύστημα αυτό επίσης παρέχει την δυνατότητα προβολής κοινωνικών και διαφημιστικών μηνυμάτων μέσα από τις συσκευές tablet που είναι εφοδιασμένα όλα τα οχήματα μας ,την συλλογή κυκλοφοριακών δεδομένων ,την παροχή διάφορων πληροφοριών προς τους πελάτες μας και πολλά αλλά.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΠΑΤΡΩΝ

Θεματική Περιοχή : ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ- ΘΕΡΜΟΚΟΙΤΙΔΑ

Tμήμα : ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΠΑΤΡΩΝ Α.Ε.

Τo ΕΠΠ είναι θερμοκοιτίδα νέων επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας με σκοπό τη προσφορά υποδομών & τη διαμόρφωση κατάλληλου οικονομικού περιβάλλοντος για τη δημιουργία καινοτόμων επιχειρήσεων μέσα από διαδικασίες γρήγορης ανάπτυξης & τη συνεργασία μεταξύ πανεπιστημίων & επιχειρήσεων. Στο ΕΠΠ στεγάζονται 25 εταιρείες & απασχολούνται περισσότερα από 150 άτομα υψηλού επιστημονικού μορφωτικού επιπέδου. Δράσεις:

1. Γραφείο Μεταφοράς Τεχνογνωσίας

2. 8 Innovation HUBs

3. Πρόγραμμα Proof of Concept

4. Περιφερειακό Γραφείο ΟΒΙ

5. Orange Grove Patras 6. CERN Business Innovation Center

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ"

Θεματική Περιοχή : ΜΜΕ

Tμήμα : ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΕ

Η ημερήσια «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» είναι η σταθερή αξία της ενημέρωσης από το 1886 μέχρι σήμερα. Κορυφαία στην αναγνώριση και την εκτίμηση του κοινού, δεσπόζει στις αναγνωστικές συνήθειες των Αχαιών με επιδόσεις ρεκόρ για τα πανελλαδικά δεδομένα.

Project AGROINNOECO, Interreg Balkan-Mediterranean Programme

Θεματική Περιοχή : Αγροδιατροφή /Πρωτογενής Τομέας / Τρόφιμα

Tμήμα : ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΧΑΙΑΣ

 

Το έργο AGROINNOECO είναι έργο συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΤΠΑ) και από Εθνικά Ταμεία των συμμετεχουσών χωρών (Ελλάδα, Αλβανία, Βουλγαρία και Κύπρος), το οποίο ασχολείται με το θέμα της επιχειρηματικής προ-επώασης στον τομέα της Αγροδιατροφής (συμπερ. της Υδατοκαλλιέργειας) ως απαραίτητο βήμα για την κάλυψη του υφιστάμενου χάσματος μεταξύ ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και επιχειρηματικών δομών ανάπτυξης, για τη διευκόλυνση της μεταφοράς καινοτομίας.

Pittas SRL - Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από καύση ελαιοπυρήνων

Θεματική Περιοχή : Ενέργεια

Tμήμα : Pittas SRL

Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή ελιάς, ενός πραγματικού διατροφικού θησαυρού. Ένα μέρος της χρησιμοποιείται για την παραγωγή λαδιού. Ένα παραπροϊόν αυτής της διαδικασίας είναι ο ελαιοπυρήνας, ο οποίος , σε ξηρή μορφή, έχει μέση θερμογόνο δύναμη 4000kcal/Kg, περίπου το 70% του ορυκτού άνθρακα. Συγκεκριμένα, στην Περιφέρει Δυτικής Ελλάδας, η εκτιμώμενη μέση ποσότητα ξηρού ελαιοπυρήνα που παράγεται ως παραπροϊόν από την παραγωγή λαδιού κυμαίνεται στους 58 χιλ. τόνους/έτος. Αυτή η ποσότητα καυσίμου μπορεί να τροφοδοτεί μονίμως μία ατμοστροβιλική μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 9.5 MW, ικανή να καλύψει την ηλεκτρική ζήτηση μιας μικρής κωμόπολης.

Χρησιμοποιώντας τη μονάδα Απόσμησης Καυσαερίων της εταιρίας PITTAS SRL πραγματοποιείται η πλήρης απαλοιφή των καυσαερίων: τα καυσαέρια στην έξοδο την μονάδας έχουν πρακτικά τα ίδια χαρακτηριστικά με τον ατμοσφαιρικό αέρα (πιστοποιημένο από την ΕCNO EΠΕ).

Το μόνο παράγωγο της διαδικασίας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας είναι η τέφρα του ελαιοπυρήνα, ένα είδος πλούσιου λιπάσματος, το οποίο βοηθάει στις καλλιέργειες, επιτυγχάνοντας τους στόχους της κυκλικής οικονομίας σε μεγάλο ποσοστό.Ο σταθμός είναι ικανός να εξοικονομεί 80500 MWh/έτος ηλεκτρικής ενέργειας για τους χρήστες της περιοχής. Με ένα μέσο κόστος πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας στο ελληνικό σύστημα τα 80 €/MWh, η ποσότητα της παραγόμενης ενέργειας έχει αξία περίπου 6.5 Μ€/έτος. Το συνολικό κόστος του παραπάνω συστήματος εκτιμάται περίπου στα 12 Μ€. Η λιανική τιμή αγοράς του, κατάλληλου για απευθείας καύση, ξηρού πυρηνόξυλου από τα πυρηνελαιουργεία είναι περίπου 100 €/τόνο. Ακόμα και εάν θεωρούσαμε ότι αγοράζονται σε αυτή τη τιμή οι 58000 τόνοι που παράγει η Περιφέρεια, το κόστος συνολικό κόστος αγοράς του καυσίμου ανέρχεται σε μόλις 5.8 Μ€/έτος.

Επομένως, ακόμα και εάν αγοράζαμε σε τιμή λιανικής το πυρηνόξυλο, η απόσβεση του κόστους εγκατάστασης και συντήρησης της μονάδας υπολογίζεται στα 17 περίπου έτη, χωρίς να λάβουμε υπόψη τα σημαντικά κέρδη από τη διαχείριση της τύρφης.

Η ώριμη τεχνολογία των ατμοστροβιλικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας προσδίδει αξιοπιστία στην ορθή λειτουργία της εγκατάσταση σε βάθος 4-5 δεκαετιών. Επομένως, η κερδοφόρα και αξιόπιστη λειτουργία της μονάδας για πολλά χρόνια είναι εξασφαλισμένη. Συμπερασματικά, με κατάλληλη διαχείριση του παραπροϊόντος, ελαιοπυρήνα, μπορούμε να παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια με μηδενικούς ρύπους, ενώ με την παραγωγή τύρφης ως λίπασμα συμβάλλουμε στην ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας στην περιοχή με σημαντικά οικονομικά οφέλη.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΑΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΑΝΑΛΥΣΗΣ

Θεματική Περιοχή : ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΥΛΙΚΩΝ-ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Tμήμα : ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ/ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ/ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΑΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΑΝΑΛΥΣΗΣ

Το Εργαστήριο Ηλεκτρονικής Μικροσκοπίας και Μικροανάλυσης είναι μια οριζόντια δομή της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών που παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες χαρακτηρισμού υλικών τόσο στην ακαδημαϊκή κοινότητα όσο και σε εξωτερικούς πελάτες. Είναι εξοπλισμένο με δυο ηλεκτρονικά μικροσκόπια (σάρωσης και διελευσεως), τρια φασματόμετρα (Φθορισιμετρίας και RAMAN) και συσκευές κατάλληλες για προετοιμασία δειγμάτων.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ-ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

Θεματική Περιοχή : Δημόσια Διοίκηση

Tμήμα : Ε. ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΑΥΤΩΝ

AgrIoT

Θεματική Περιοχή : Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών

Tμήμα : Datum Επιχειρηματικές Λύσεις ΕΠΕ

Έξυπνες υπηρεσίες βασισμένες στο Διαδίκτυο των Πραγμάτων για την υποστήριξη της γεωργίας - AgrIoT Το έργο AgrIoT αφορά στη δημιουργία μίας τεχνολογικής πλατφόρμας και υποδομής για την υποστήριξη του εκσυγχρονισμού της γεωργίας η οποία θα αντιμετωπίζει τα προβλήματα της υφιστάμενης κατάστασης και θα επιτρέπει την παροχή εξατομικευμένων περιβαλλοντικών δεδομένων και ενημερώσεων για τα αγροτεμάχια ανοικτών καλλιεργειών με αξιοποίηση σύγχρονης τεχνολογίας πληροφορικής και επικοινωνιών.

Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση για Ψηφιακές και Επιχειρηματικές Δεξιότητες

Θεματική Περιοχή : Εκπαίδευση

Tμήμα : ΕΛΚΕ

Αποτελέσματα ερευνητικών έργων σχετικά με μεθοδολογίες και προγράμματα εκπαίδευσης στις ψηφιακές δεξιότητες.

Pylwros E-Invoicing

Θεματική Περιοχή : Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών

Tμήμα : Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο

Η “Πυλωρός” είναι μια εταιρεία ανάπτυξης εφαρμογών ηλεκτρονικής τιμολόγησης με στόχο την κάλυψη των αναγκών μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων. Η εταιρεία θα παρέχει εφαρμογές ERP (Enterprise Resource Planning) με έμφαση στην ηλεκτρονική τιμολόγηση που θα καλύπτουν τις ανάγκες των επιχειρήσεων όλων των κλάδων συμβάλλοντας στην ευελιξία και την αύξηση της παραγωγικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων. Η χρονική συγκυρία αυτού του εγχειρήματος, θεωρούμε ότι είναι καταλυτική αφού σχεδιασμοί της πολιτείας δείχνουν ότι η ηλεκτρονική τιμολόγηση στην Ελλάδα τείνει να γίνει υποχρεωτική. Σε κάθε περίπτωση ο ελληνικός επιχειρηματικός κόσμος, αντιλαμβανόμενος τα οφέλη της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, υιοθετεί καινούργια εργαλεία που προσφέρουν τέτοιες υπηρεσίες. Στόχος μας είναι η εδραίωση στον χρόνο και στον χώρο μας με την διάθεση εφαρμογών υψηλής ποιότητας και ασφάλειας.

Μονάδα Επεξεργασίας Αγροτο-βιομηχανικών Αποβλήτων

Θεματική Περιοχή : Περιβάλλον και Βιώσιμη Ανάπτυξη

Tμήμα : EKOMEX-ECOTECH

Η εταιρεία EKOMEX/ECOTECH σε συνεργασία με το εργαστήριο ESL (ITE/IEXMH) σχεδίασαν και κατασκεύασαν μονάδα ηλεκτροκροκίδωσης για την επεξεργασία αγροτο-βιομηχανικών αποβλήτων καθώς και υδάτων με σκοπό την απομάκρυνση του χημικά και βιολογικά απαιτούμενου οξυγόνου, των στερεών σωματιδίων καθώς κι άλλων μη βιοαποικοδομήσιμων οργανικών μορίων, που αποτελούν σημαντική πηγή περιβαλλοντικής ρύπανσης. Η εφαρμογή της μονάδας σε πραγματικά βιομηχανικά απόβλητα αποδείχθηκε μια αποτελεσματική, οικονομική και βιώσιμη μέθοδος επεξεργασίας των αγροτο-βιομηχανικών αποβλήτων.

Dynamic Ambient Intelligence Social Systems Group

Θεματική Περιοχή :

Tμήμα : Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Σχολή Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας, Εργαστήριο Κινητού και Διάχυτου Υπολογισμού

ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗ ΠΑΤΡΑΣ

Θεματική Περιοχή : Μεταφορές και εφοδιαστική Αλυσίδα

Tμήμα : ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗ ΠΑΤΡΑΣ Σωτήρης Αποστολάτος

Η Ηλεκτροκίνηση Πάτρας σας παρέχει μια πληθώρα ηλεκτρικών οχημάτων όπως το ηλεκτρικό αυτοκίνητο ecocar, ηλεκτρικά scooter, ηλεκτρικά ποδήλατα, αλλά και τα πιο εναλλακτικά ηλεκτρικά πατίνια και hoverboard δίνοντας οικολογικές και οικονομικές λύσεις στην μετακίνησή σας, βαδίζοντας πάνω στα ευρωπαϊκά πρότυπα.

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΠΑΡΑΠΡΟΙΟΝΤΩΝ

Θεματική Περιοχή : Περιβάλλον και Βιώσιμη Ανάπτυξη

Tμήμα : ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ/ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ/ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΙΚΗΣ ΥΔΡΟΔΥΝΑΜΙΚΣ

Η βασική ιδέα είναι η αξιοποίηση των παραπροϊόντων της επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων, όπως είναι τα προϊόντα της αμπέλου και της ελιάς, τα οποία δημιουργούνται κατά την παραγωγή κρασιού και ελαιολάδου. Τα παραπροϊόντα αυτά περιέχουν κυρίως οργανικές ουσίες (φαινόλες), η απομόνωση των οποίων και ο περαιτέρω εμπλουτισμός τους με την βοήθεια φυσικοχημικών μεθόδων, μπορεί να οδηγήσει σε νέα βιοδραστικά (αντιοξειδωτικά) προϊόντα που έχουν ιδιαίτερη οικονομική αξία, προσφέροντας έτσι ένα πρόσθετο εισόδημα στους αγρότες και παραγωγούς.

DYNACOMP

Θεματική Περιοχή : Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών

Tμήμα : DYNACOMP AEBE

Η DYNACOMP συμμετέχει σε 5 καινοτομικά συγχρηματοδοτούμενα έργα σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών και το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας. Επιθυμούμε να εκθέσουμε την πρόοδο αυτών των έργων. Επίσης θα εκθέσουμε μία καινοτομική λύση προβολής/προώθησης, που περιλαμβάνει υλικό και λογισμικό.

Mobio

Θεματική Περιοχή : Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών

Tμήμα : qminds

Το Mobio είναι ένα σύστημα που βασίζεται σε μία καινοτόμα συσκευή τύπου Internet of Things το οποίο προσφέρει πλήρη έλεγχο στις σταθερές τηλεφωνικές γραμμές, προσφέρει αυξημένη ασφάλεια επικοινωνιών και ενσωματώνει εξειδικευμένα χαρακτηριστικά που στοχεύουν σε επιχειρηματικά και επαγγελματικά περιβάλλοντα.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ - ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

Θεματική Περιοχή : Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών

Tμήμα : Εργαστήριο Ηλεκτρονικών Εφαρμογών Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Πανεπιστημίου Πατρών

Στα πλαίσια του Erasmus+ προγράμματος A4BD αναπτύχθηκε μια βάση αστρονομικών αντικειμένων και ειδικό λογισμικό που επιτρέπει στους έχοντες προβλήματα όρασης να έρθουν σε επαφή με την επιστήμη της αστρονομίας. Στα πλαίσια του προγράμματος AgrIoT θα εκτεθεί ένας χαμηλού κόστους, χαμηλής κατανάλωσης, φορητός σταθμός συλλογής και ασύρματης αποστολής μεγάλου πλήθους ατμοσφαιρικών και εδαφικών παραμέτρων για την κάλυψη μικροπεριοχών αλλά και μακροπεριοχών διαφορετικών κλιματικών και εδαφικών χαρακτηριστικών.

ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Θεματική Περιοχή : Εκπαίδευση

Tμήμα : ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ/ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

Το εικονικό εργαστήριο OnLabs που αναπτύχθηκε στην ΣΘΕΤ του ΕΑΠ, δίνει τη δυνατότητα χρήσης του εργαστηριακού εξοπλισμού ενός πραγματικού εργαστηρίου χωρίς χρονικούς ή οικονομικούς περιορισμούς και, επιπλέον, με ασφάλεια και ιδιωτικότητα. Στο χώρο του περίπτερου θα παρουσιαστεί μία καινοτόμος εκπαιδευτική μέθοδος απόκτησης γνώσης και εργαστηριακών δεξιοτήτων μέσω ενός εκπαιδευτικού παιχνιδιού που αφορά στη μικροσκόπηση συνδυάζοντας την εικονική πραγματικότητα με την ολοκληρωμένη χρήση πραγματικού εργαστηριακού εξοπλισμού αποτελέσματα, πειραματικό εξοπλισμό και πόστερ. μCosmics To μCosmics είναι ένα μικρής κλίμακας, φορητό Τηλεσκόπιο Κοσμικών Ακτινών που μπορεί να λειτουργήσει σε σχολικές αίθουσες ή εργαστήρια. Σχεδιασμένο από το Εργαστήριο Φυσικής της ΣΘΕΤ του ΕΑΠ, το μCosmics ακολουθεί την αρχιτεκτονική της κατανεμημένης συστοιχίας ανιχνευτών ατμοσφαιρικών καταιονισμών που έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί στην Πανεπιστημιούπολη του ΕΑΠ.

REGIO-GNOSIS: Μεγάλα Αναπτυξιακά Έργα στην Ελλάδα

Θεματική Περιοχή : ΜΜΕ

Tμήμα : Εργαστήριο Πληροφοριακών Συστημάτων Διοίκησης & Επιχειρηματικής Νοημοσύνης

Στόχος της συμμετοχής στην έκθεση Patras IQ είναι η προώθηση των μεγάλων έργων στην Ελλάδα που έχουν προκύψει μέσω της πολιτικής συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η πρόκληση ενδιαφέροντος συμμετοχής σε διάλογο και αλληλεπίδραση (engagement/involvement) με τους πολίτες. Τεράστια έργα στρατηγικής σημασίας για τη χώρα και τη ζωή των κατοίκων (αεροδρόμια, γέφυρες, λιμάνια, αυτοκινητόδρομοι, υδάτινα φράγματα, ενεργειακά πάρκα κλπ) κατασκευάστηκαν με πόρους από τα διαρθρωτικά ταμεία. Ωστόσο, όπως συμβαίνει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, τα έργα αυτά δεν είναι γνωστά σε ικανοποιητικό βαθμό από του Έλληνες πολίτες και τους κατοίκους της χώρας. Σε άλλες περιπτώσεις οι πολίτες τα θεωρούν δεδομένα και σε άλλες αγνοούν την ύπαρξη τους. Χρειάζεται λοιπόν ενημέρωση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά ιδιαίτερα στην Ελλάδα που επλήγη ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση, με αποτέλεσμα τα θετικά αποτελέσματα από την εφαρμογή της πολιτικής συνοχής να συγχέονται, να υποβαθμίζονται ή και να εκμηδενίζονται λόγω αυτής.

Πλαίσιο μελέτης Νευροπροστατευτικών μηχανισμών συμπληρωματικής διατροφής με κορινθιακή σταφίδα

Θεματική Περιοχή : Αγροδιατροφή /Πρωτογενής Τομέας / Τρόφιμα

Tμήμα : Εργ Φυσιολογίας Ανθρώπου και Ζώων, Τμήμα Βιολογίας, ΠΠ

Οι νευρο-ψυχιατρικές παθήσεις αφορούν στο 25% των Ευρωπαίων. Μεταξύ αυτών, η νόσος του Alzheimer (AD) αποτελεί την πλέον κοινή μορφή άνοιας στους ηλικιωμένους, ενώ δεύτερη σε συχνότητα εμφάνισης νευροεκφυλιστική διαταραχή είναι η νόσος του Parkinson (PD). Αν και η αιτιολογία των νόσων αυτών δεν είναι γνωστή τα τελευταία χρόνια έχει συσχετισθεί με αύξηση του οξειδωτικού στρες. Πράγματι, έχει δειχθεί ότι βελτίωση της μιτοχονδριακής λειτουργίας, της κυτταρικής βιοενέργειας και χορήγηση αντιοξειδωτικών παρέχουν νευροπροστασία. Παράλληλα, επιδημιολογικές μελέτες υποστηρίζουν τη συσχέτιση της κατανάλωσης τροφίμων πλούσιων σε αντιοξειδωτικά πολικά φαινολικά συστατικά με την πρόληψη χρόνιων ασθενειών όπως οι νευροεκφυλιστικές παθήσεις.Η Κορινθιακή σταφίδα αποτελεί ένα κατ’ εξοχήν παραδοσιακό ελληνικό προϊόν, με το 80% της παγκόσμιας παραγωγής να προέρχεται από την Ελλάδα. Στην Κορινθιακή σταφίδα έχουν ταυτοποιηθεί απλές φαινολικές ενώσεις και φλαβονοειδή. Η ερευνητική υπόθεση είναι ότι η συμπληρωματική διατροφή με Κορινθιακή σταφίδα, λόγω του πολικού φαινολικού περιεχομένου της, αποτελεί νευροπροστατευτικό παράγοντα περιορίζοντας τις ελεύθερες ρίζες και τις φλεγμονώδεις αποκρίσεις και αυξάνοντας τη νευρογένεση και επιβίωση νευρώνων , μειώνοντας συνεπώς τον νευροεκφυλισμό του εγκεφάλου. Για την ανάδειξη της δράσης της Κορινθιακής σταφίδας και τη διαλεύκανση των μηχανισμών εκδήλωσης νευροπροστασίας στο παρόν έργο θα συναξιολογηθούν δεδομένα πειραμάτων in vitro και παρεμβάσεων σε ζωικά πρότυπα

MOSAIC Πολιτισμός και Δημιουργικότητα

Θεματική Περιοχή : Πολιτισμός-Τουρισμός-Πολιτιστικές/Δημιουργικές Βιομηχανίες

Tμήμα : Mosaic Πολιτισμός και Δημιουργικότητα

Στην έκθεση θα παρουσιάσουμε μια ολοκληρωμένη υπηρεσία συμβουλευτικής και αξιολόγησης αναγκών για φορείς Πολιτιστικών & Δημιουργικών Βιομηχανιών. Μετά από ένα ευρύ πρόγραμμα δημοσιότητας και στοχευμένων προσκλήσεων, θα προγραμματίσουμε κατ’ιδίαν συναντήσεις με φορείς ΠΔΒ για να συζητήσουμε τις ανάγκες και τα σχέδιά τους, ώστε τα στελέχη μας, μαζί με στρατηγικούς μας συνεργάτες (p-consulting & Γ. Μελισσαρόπουλος) να προτείνουν λύσεις χρηματοδότησης και δικτύωσης. Η άρτια υλοποίηση της πρότασης απαιτεί εκθεσιακό χώρο 6-8 τ.μ.

GREEN AWARENESS IN ACTION - ΙΤΥΕ ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ

Θεματική Περιοχή : Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών

Tμήμα : Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων "Διόφαντος"

Το ερευνητικό έργο GAIA (Green Awareness in Action, H2020) εστιάζει στην εξοικονόμηση ενέργειας σε σχολικά κτίρια και την καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης και συμμετέχουν σχολεία από Ελλάδα, Σουηδία και Ιταλία. Θα παρουσιάσουμε το παιχνίδι γνώσεων "Gaia Challenge" (http://gaia-challenge.com/) και το λογισμικό διαχείρισης που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του έργου. Θα παρουσιάσουμε επίσης μια διαδραστική εγκατάσταση μέσω της οποίας οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν δεδομένα από τα σχολεία.

Best Cybernetics

Θεματική Περιοχή : Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών

Tμήμα : Best Cybernetics ΜΟΝ.ΙΚΕ

Τι είναι το ePortfolio LEAP; Ένα ευέλικτο εργαλείο ePortfolio που παρέχει τη δυνατότητα στους μαθητές να αναπτύξουν τις ικανότητες τους και να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους. Ποιος μπορεί να επωφεληθεί από τα ePortfolio του LEAP;Μαθητές, εκπαιδευόμενοι βραχείας διδασκαλίας, αξιολογητές, διδάσκοντες και καθηγητές, εκπαιδευτές, εκπαιδευτικοί οργανισμοί. Μια πλήρως εξοπλισμένη διαδικτυακή εφαρμογή για εκπαιδευόμενους.Δυναμικές προσωποποιημένες πληροφορίες για κάθε χρήστη. Μπορείτε να αποθηκεύσετε με ευκολία στην πλατφόρμα multimedia υλικό, συμπεριλαμβανομένου ήχου, φωτογραφιών, κειμένου και βίντεο. Ψηφιακά εμβλήματα Επικοινωνήστε τις δεξιότητες και τα επιτεύγματα σας παρέχοντας μια οπτική αναπαράσταση των κατακτήσεων του κάθε εκπαιδευόμενου. ARCHIDICT Το ARCHIDICT είναι ένα διευκρινιστικό πολύγλωσσο λεξικό για αρχιτέκτονες, οικοδόμους και κατασκευαστές. Ένα καινοτόμο εργαλείο όχι μόνο λόγο της εκμάθησης εξειδικευμένων όρων σε μια ξένη γλώσσα αλλά και για την κατανόηση και εκμάθηση του ίδιου του επαγγέλματος με τη βοήθεια των επεξηγηματικών γραφικών. Ο μοναδικός και ενοποιημένος σχεδιασμός των τεχνικών απεικονίσεων παρέχει σαφή κατανόηση της συνδέουσας ορολογίας και των αντικειμένων που συζητήθηκαν, δίνοντας την ευκαιρία στα σχέδια να λειτουργήσουν ως τα κύρια μέσα στην επεξήγηση των οικοδομικών τεχνικών με τη βοήθεια των σχετικών όρων.Γιατί δημιουργήσαμε το ARCHIDICT; Επειδή θέλουμε να υποστηρίξουμε όσους εργάζονται στον τομέα της αρχιτεκτονικής και των κατασκευών. Θέλουμε να υποστηρίξουμε τους σπουδαστές που επιθυμούν να αυξήσουν τις γνώσεις τους και να παράσχουμε ένα πολύγλωσσο εργαλείο μάθησης στους εκπαιδευτικούς. Θέλουμε να ενθαρρύνουμε την κινητικότητα των μαθητών και την ικανότητά τους να εργαστούν και να σπουδάσουν στο εξωτερικό σε διεθνείς ομάδες.Why are we creating ARCHIDICT? Because we want to support those working in the architecture and construction field. We want to support students wiiling to increase their knowledge and provide a multilingual learning tool to teachers and educators. We want to encourage their mobility and capacity to work and study abroad in international teams.

Βακτηριακή κυτταρίνη, οινικά προϊόντα & πριβιοτικά συστατικά από το υποπροϊόν τυποποίησης Κορινθιακής σταφίδας

Θεματική Περιοχή : Αγροδιατροφή /Πρωτογενής Τομέας / Τρόφιμα

Tμήμα : ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ/ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ/ΧΗΜΕΙΑΣ/ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Η τυποποίηση Κορινθιακής σταφίδας οδηγεί σε μεγάλες ποσότητες θρεπτικού υποπροϊόντος (ΥΤ) με τεράστιο δυναμικό βιοτεχνολογικής εκμετάλλευσης προς προϊόντα προστιθέμενης αξίας. Τα στερεά υπολείμματα μπορούν επίσης να αξιοποιηθούν (βιοδιυλιστήριο) για την ανάκτηση λειτουργικών συστατικών (αντιοξειδωτικά/πριβιοτικά προϊόντα). Εδώ, παρουσιάζεται η ανάπτυξη μεθόδου παραγωγής βακτηριακής κυτταρίνης, ενός προϊόντος υψηλής αξίας, νέων προϊόντων οίνου, και παρασκευασμάτων πλούσιων σε φυτικές ίνες, χρησιμοποιώντας το ΥΤ ως πρώτη ύλη.

Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας- [email protected]

Θεματική Περιοχή: Εκπαιδευτική Ρομποτική

Tμήμα : Δράση εκπαιδευτικής ρομποτικής Μουσείου Επιστημών και Τεχνολογίας Πανεπιστημίου Πατρών

Η δράση εκπαιδευτικής ρομποτικής [email protected] είναι μία αμιγώς εθελοντική δραστηριότητα του Μουσείου Επιστημών και Τεχνολογίας, σε όλα της τα επίπεδα, που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 8-12 ετών. Αποτελείται από 20 έμπειρους προπονητές αλλά και εθελοντές οργάνωσης/διαχείρισης. Είναι το αποτέλεσμα της τεχνογνωσίας των μελών της ομάδας και της ενασχόλησής τους με την επιστήμη της ρομποτικής, για περισσότερα από 20 χρόνια, που πήρε μορφή μόλις πριν από 2 χρόνια, ως μία δραστηριότητα του Μουσείου Επιστημών και Τεχνολογίας (ΜΕΤ) του Πανεπιστημίου Πατρών. Τα 72 παιδιά, που συμμετέχουν, προέρχονται από 19 σχολεία της Δυτικής Ελλάδας γεγονός που κάνει τη διαδικασία ακόμη πιο ενδιαφέρουσα. Είναι μία ομαδική δραστηριότητα, όπου τα παιδιά μαθαίνουν να συνεργάζονται, επιδιώκοντας να βγάλουν τον καλύτερό τους εαυτό προς όφελος της ομάδας και των ρομποτικών κατασκευαστικών απαιτήσεων. Τα ρομπότ που κατασκευάζουν ποικίλουν ανάλογα με το γνωστικό επίπεδο των παιδιών: από πολύ απλά (μηχανισμοί κίνησης), μέχρι πιο σύνθετα (ρομπότ που αναγνωρίζουν και αποφεύγουν εμπόδια). Είναι μία διαδικασία μέσω της οποίας οξύνεται ο τρόπος σκέψης των παιδιών για τη λύση προβλημάτων. Στην έκθεση του PatrasIQ θα παρουσιαστούν κατασκευές των παιδιών τόσο από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα όσο και από τις συμμετοχές τους σε διαγωνισμούς.

Research Group ALGOCUR, University of Patras & CTI

Θεματική Περιοχή : Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών

Tμήμα : Πανεπιστήμιο Πατρών, Πολυτεχνική Σχολή, Τμήμα Μηχ/κων Η/Υ & Πληροφορικής, Ερευνητική Ομάδα ALGOCUR

1. Εξατομικευμένες Τουριστικές Διαδρομές: κινητή εφαρμογή για υποβοήθηση τουριστών στις περιηγήσεις και επισκέψεις τους, είτε πεζή είτε με χρήση ΜΜΜ.

2. INVESTMENT: Καινοτόμες ηλεκτρονικές υπηρεσίες για την ενίσχυση της τουριστικής οικονομίας και των πολυτροπικών δημόσιων συγκοινωνιών.

3. SocialPARK: ολοκληρωμένη ψηφιακή πλατφόρμα παροχής εξατομικευμένων υπηρεσιών στάθμευσης (parking-as-a-service), η οποία διαχειρίζεται κεντρικά τους περιορισμένους διαθέσιμους πόρους στάθμευσης μιας πόλης.

Sensing System for Upper Limb Physiotherapy Monitoring

Θεματική Περιοχή : Υγεία/ Φάρμακα/Βιοτεχνολογία

Tμήμα : Πανεπιστήμιο Πατρών/Πολυτεχνική/Ηλεκτρολόγων Μηχανικών/Ενσύρματης Τηλεπικοινωνίας

Το προτεινόμενο σύστημα προορίζεται για παρακολούθηση της διαδικασίας φυσιοθεραπείας άνω άκρων. Αποτελείται από αισθητήρες αδρανειακής μονάδας μέτρησης 9DOF ενσωματωμένων στις συσκευές που προσαρμόζονται στον ασθενή και αισθητήρες δύναμης που δίνουν μετρήσεις της πίεσης που ασκεί ο φυσικοθεραπευτής κατά τη διάρκεια των ασκήσεων. Ακόμη, πραγματοποιείται συλλογή, επεξεργασία και μετάδοση των μετρήσεων σε μια έξυπνη φορητή συσκευή για απεικόνιση σε πραγματικό χρόνο και αποθήκευση σε βάση δεδομένων.

PTA ecorthotics Via PHARMEX

Θεματική Περιοχή : Υγεία/ Φάρμακα/Βιοτεχνολογία

Tμήμα : PTA REHAB (Physiotherapy Assistance) by Mark Kyriazis

Η PTA REHAB ecorthotics κατασκευάζει προσωποπαγής ορθοπεδικούς νάρθηκες (εξωσκελετούς υγείας) με την μέθοδο του 3D Printing με πρώτη ύλη ανακυκλωμένα υλικά. Απευθύνεται στον πελάτη -ασθενή, στον ιατρό με ειδικότητα σχετική με την αποκατάσταση π.χ ορθοπεδικό - φυσίατρο , φυσικοθεραπευτή και σε μεγάλες δομές υγείας-οργανισμούς. Στόχος της, η κάλυψη της ανάγκης της αγοράς για ορθοπεδικούς νάρθηκες οποίοι θα ξεχωρίζουν:

• Για την ταχύτερη αποκατάσταση που θα παρέχουν στον ασθενή λόγω της ακριβούς αποτύπωσης της ανατομίας του και της προσωποπαγούς σχεδίασής του.

• Για τη φιλική προς το περιβάλλον πρώτη ύλη που χρησιμοποιούν οι 3D Printers και παράγεται από ανακυκλωμένα υλικά .

• Για την ταχύτητα εισαγωγής των απαραίτητων σωματομετρικών στοιχείων του ασθενούς είτε μέσω τρισδιάστατης σάρωσης είτε μέσω πλατφόρμας παραγγελιών , για την σχεδίαση και παραγωγή του νάρθηκα .

• Για τον καλαίσθητο σχεδιασμό και την χρήση τεχνολογίας αιχμής. H διάκριση στον διαγωνισμό καινοτομίας GreenTech Challenge 2018 του ΕΜΠ, έδωσε την δυνατότητα στην PTA να αναπτύξει σύμπραξη και συνεργασία με μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία της χώρας.

Παιδικό Φεστιβάλ του Τ.Ε.Ε.Α.Π.Η.

Θεματική Περιοχή : Εκπαίδευση

Tμήμα : Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία

Το «Παιδικό Φεστιβάλ» του Τ.Ε.Ε.Α.Π.Η.

Ποιοι είμαστε Το Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία (Τ.Ε.Ε.Α.Π.Η.) του Πανεπιστημίου Πατρών ιδρύθηκε το 1983 με σκοπό την ανάπτυξη της έρευνας στις Επιστήμες της Εκπαίδευσης και της Αγωγής και την παροχή πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στις/στους παιδαγωγούς της προσχολικής ηλικίας.

Οι επιστήμονες του Τ.Ε.Ε.Α.Π.Η. προερχόμενοι/-ες από πολλές και διαφορετικές περιοχές των επιστημών, διδάσκουν και επιτελούν ερευνητικό έργο σε ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών αντικειμένων, προσπαθώντας να οδηγήσουν τις/τους φοιτήτριες/-τές του Τμήματος, από τη μια πλευρά στη συγκρότηση ολοκληρωμένης επιστημονικής ταυτότητας στο πλαίσιο των παραδόσεων των Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών και από την άλλη στη δημιουργία μιας ταυτότητας σύγχρονου εκπαιδευτικού.

Το Τ.Ε.Ε.Α.Π.Η. είναι ένα διεθνώς διακεκριμένο και καταξιωμένο παιδαγωγικό τμήμα χάρη στην ερευνητική του δράση αλλά και στην κοινωνική προσφορά και τις υπηρεσίες που παρέχει. Τι προσφέρουμε Μία από τις καινοτόμες υπηρεσίες που παρέχει το Τ.Ε.Ε.Α.Π.Η. σε δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς, οργανισμούς και επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να προβάλλουν το κοινωνικό τους προφίλ μέσα από δράσεις για το παιδί, είναι το «Παιδικό Φεστιβάλ». Το ανθρώπινο δυναμικό του Τ.Ε.Ε.Α.Π.Η., καθηγητές και φοιτητές, έχουν την τεχνογνωσία για την οργάνωση μεγάλων εκδηλώσεων που αφορούν στο παιδί με ποικίλη θεματολογία: καλλιτεχνικές και δημιουργικές δραστηριότητες, εκπαιδευτικά εργαστήρια, καινοτόμες δράσεις: πειράματα, ρομποτική, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ανθρώπινα δικαιώματα, διαπολιτισμική ευαισθητοποίηση κ.ά.

Πού μπορείτε να μας βρείτε www.childrenfestival.gr https://www.facebook.com/groups/PaidikoFestival/ https://www.instagram.com/children_festival_desece/ [email protected]

Εργαστήριο Γνώσης & Ευφυούς Πληροφορικής

Θεματική Περιοχή : Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών

Tμήμα : Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων/ Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών/ Γνώσης & Ευφυούς Πληροφορικής

Innovative Medical Tourism Strategy (In-MedTouR)

Θεματική Περιοχή : Πολιτισμός-Τουρισμός-Πολιτιστικές/Δημιουργικές Βιομηχανίες

Tμήμα : Πανεπιστήμιο Πατρών/Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων/Εργαστήριο Πληροφοριακών Συστημάτων Διοίκησης & Επιχειρηματικής Νοημοσύνης

Το έργο In-MedTouR στοχεύει στη δημιουργία ενός ιατρικού τουριστικού προϊόντος, το οποίο θα αποτελέσει εργαλείο υψηλής προστιθέμενης αξίας για την αειφόρο ανάπτυξη της περιφερειακής οικονομίας και της κοινωνίας, καθώς αποσκοπεί στη μείωση της οικονομικής υπανάπτυξης που αντιμετωπίζουν επί του παρόντος οι περιφέρειες της Απουλίας και της Δυτικής Ελλάδας. Επιπλέον, το νέο ιατρικό τουριστικό προϊόν θα αξιοποιήσει το ανθρώπινο κεφάλαιο υψηλής ειδίκευσης και των δύο περιοχών και έτσι θα στοχεύει στη μείωση της ανεργίας. Τέλος, το προϊόν αυτό θα ωφελήσει και τις δύο περιοχές, αφού ο ιατρικός τουρισμός μπορεί να καταπολεμήσει την εποχικότητα.

Εργαστήριο Αυτοματισμού και Ρομποτικής - Fuzzy Experts

Θεματική Περιοχή : Ενέργεια

Tμήμα : Πανεπιστήμιο Πατρών/Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & ΤΕχνολογίας Υπολογιστών/Εργαστήριο Αυτοματισμού και Ρομποτικής

Ο κύριος σκοπός αυτού του έργου είναι η ανάπτυξη εργαλείων εμπειρικής νοημοσύνης που θα ενσωματωθούν σε εμπορικές πλατφόρμες διαχείρισης ενέργειας με στόχο τη δυναμική ενεργειακή διαχείριση κτιρίων ώστε να βελτιστοποιηθεί περαιτέρω η εξοικονόμηση ενέργειας σε αυτά. Γι’ αυτό το λόγο, τρία (3) εργαλεία ασαφούς λογικής θα αναπτυχθούν για να ενσωματωθούν σε γνωστές SaaS πλατφόρμες διαχείρισης ενέργειας με στόχο την περαιτέρω βελτίωση στη λήψη αποφάσεων που σχετίζονται με την έξυπνη ανίχνευση και διάγνωση βλαβών καθώς και την ευφυή προβλεπτική συντήρηση βασικού κτιριακού εξοπλισμού. Το πρώτο εργαλείο, ο λεγόμενος έμπειρος αναλυτής ανίχνευσης και διάγνωσης βλαβών, θα είναι ένα βασικό εργαλείο εντοπισμού και διάγνωσης σφαλμάτων κοινού εξοπλισμού κτιρίων, όπως συστήματα θέρμανσης, εξαερισμού και ψύξης, φωτοβολταϊκές συστοιχίες, αντλίες, κ.α., που θα ενισχύσει τη συνεχή παρακολούθηση της καλής λειτουργίας των συστημάτων του κτιρίου με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας και την παράταση της διάρκειας ζωής του εξοπλισμού. Το δεύτερο εργαλείο, ο λεγόμενος βελτιστοποιητής συστήματος θέρμανσης, εξαερισμού και ψύξης, θα βασίζεται σε μια μηχανή ασαφούς συμπερασμού για τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας του συστήματος αυτού, προκειμένου να αυξήσει την άνεση, να μειώσει το ενεργειακό κόστος και να μετατοπίσει τη ζήτηση αιχμής. Τέλος, το τρίτο εργαλείο, ο λεγόμενος ειδικός συντήρησης, θα είναι ένα αποδοτικό εργαλείο συντήρησης για την πρόβλεψη των μελλοντικών αναγκών συντήρησης στο βασικό κτιριακό εξοπλισμό με στόχο την περαιτέρω βελτιστοποίηση της λειτουργίας του στο χρόνο.

HoloBIM - BIM & AI software

Θεματική Περιοχή : Υλικά / Κατασκευές

Tμήμα : BuildingHOW Team

To HoloBIM είναι αυτόνομο λογισμικό για στατική/δυναμική ανάλυση και κατασκευαστική μελέτη εφαρμογής για αντισεισμικά κτίρια. Έχει τη δυνατότητα για σύνδεση με άλλα προγράμματα ανάλυσης και cad. Είναι ένα ΒΙΜ πρόγραμμα με ιστορία 30 ετών, που έχει μια ενιαία εισαγωγή δεδομένων από την οποία προκύπτουν όλες οι στατικές επιλύσεις, τα 2D σχέδια, οι κατάλογοι οπλισμών και σε 3D το οπλισμένο κτίριο.

INVALOR: Ερευνητική υποδομή για την αξιοποίηση αποβλήτων και αειφόρου διαχείρισης φυσικών πόρων

Θεματική Περιοχή : Περιβάλλον και Βιώσιμη Ανάπτυξη

Tμήμα : Τμήμα Χημικών Μηχανικών

Το κύριο όραμά της εθνικής ερευνητικής υποδομής Invalor είναι η απόκτηση και χρήση γνώσης μέσω της προαγωγής της επιστήμης, της τεχνολογίας της πληροφόρησης, της εκπαίδευσης, της κατάρτισης, καθώς και της τεχνολογικής ανάπτυξης και ίδρυσης μιας «κοινωνίας γνώσης». Βασική αρχή στην οποία στηρίζεται η υποδομή είναι ότι τα παραπροϊόντα (απόβλητα) αποτελούν δυνητικούς Εθνικούς/Ευρωπαϊκούς Πόρους. Ο κύριος στόχος είναι η στοχευμένη έρευνα και η ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών σε θέματα που σχετίζονται με την αξιοποίηση βιομάζας, βιομηχανικών, αγροτοβιομηχανικών και αστικών στερεών αποβλήτων και παραπροϊόντων για την παραγωγή νέων υλικών με υψηλή προστιθέμενη αξία, βιοκαυσίμων δεύτερης γενιάς και ενέργειας, καθώς και η βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων.

VVR Group - Virtual Humans

Θεματική Περιοχή : Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών

Tμήμα : Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών

Σύστημα καταγραφής κίνησης με ταυτόχρονη ανάλυσης σε πραγματικό χρόνο της κινηματικής και δυναμικής συμπεριφοράς του μυοσκελετικού συστήματος. Εφαρμογές στην ιατρική, αθλητισμό, εργονομία, εικονική πραγματικότητα και πολυμέσα.

PDN (medical solutions)

Θεματική Περιοχή : Υγεία/ Φάρμακα/Βιοτεχνολογία

Tμήμα : PD Neurotechnology Ltd

Το PDMonitor είναι ένα πλήρες σύστημα για την παρακολούθηση των κινητικών συμπτωμάτων PD Patient είτε στο νοσοκομείο είτε στο σπίτι. Το PDMonitor αποτελείται από 1. 5 συσκευές παρακολούθησης (MD) που φορούν οι ασθενείς σε διάφορα μέρη του σώματος. Αυτές οι συσκευές είναι ελαφρές και μη αποφρακτικές και οι ασθενείς είναι ελεύθεροι να ασκούν οποιαδήποτε καθημερινή δραστηριότητα ενώ φοράνε τις συσκευές. Τα MD συλλέγουν δεδομένα βασισμένα σε μια μονάδα μέτρησης αδρανείας (επιταχυνσιόμετρο, γυροσκόπιο, μαγνητόμετρο). Τα δεδομένα αισθητήρα αποθηκεύονται τοπικά. 2. Ένα έξυπνο κιβώτιο (SB) όπου οι MD είναι συνδεδεμένοι για φόρτιση, μεταφορά δεδομένων, επεξεργασία και φόρτωση. Η καινοτομία του PDMonitor είναι ότι δεν απαιτείται παρέμβαση του χρήστη και όταν οι MD είναι συνδεδεμένες στο SB, τα δεδομένα μεταφέρονται αυτόματα, επεξεργάζονται (τα συμπτώματα κινητήρα PD PDL) και τα αποτελέσματα φορτώνονται στην υπηρεσία cloud PDMonitor. 3. PDMonitor Mobile app. Μια εφαρμογή για κινητά που στοχεύει κυρίως τους ασθενείς και τους φροντιστές ως ένα eDiary όπου ο ασθενής / φροντιστής μπορεί να εισάγει πληροφορίες σχετικά με την προσκόλληση φαρμάκων, το ημερολόγιο, την κινητική και την ψυχική κατάσταση του ασθενούς. Η προσκόλληση φαρμάκων και το ημερολόγιο είναι απαραίτητες πληροφορίες για την πλήρη αξιολόγηση των συμπτωμάτων του κινητήρα και του εάν αυτά σχετίζονται αποκλειστικά με τη φαρμακευτική ανταπόκριση του ασθενούς. Η ομπρέλα PDMonitor για κινητές εφαρμογές περιλαμβάνει επίσης μια έκδοση εφαρμογής για τους γιατρούς για να βλέπουν αναφορές και να λαμβάνουν ειδοποιήσεις.

4. Το PDMonitor Cloud. Το backend του συστήματος PDMonitor όπου οι "παρατηρήσεις" του ασθενούς αποθηκεύονται με ασφάλεια και είναι διαθέσιμες στο εργαλείο Reporting Physician. Παρατηρήσεις είναι τα κινητικά συμπτώματα που αξιολογούνται από το SB και οι ασθενείς παρείχαν πληροφορίες από την εφαρμογή για κινητά.

5. Το εργαλείο αναφοράς PDMonitor Physician. Μια εφαρμογή ιστού για την προβολή και λήψη αναφορών ασθενών με πλήρη εκτίμηση των συμπτωμάτων PD τους για συγκεκριμένες περιόδους ή ακόμα και σύγκριση διαφορετικών χρονικών περιόδων. Αυτές οι αναφορές είναι πολύτιμες για διαφορετικές περιπτώσεις χρήσης, συμπεριλαμβανομένων των προσαρμογών φαρμάκων, είτε από το στόμα είτε με αντλία. Το PDMonitor SB ενσωματώνει τους πλέον σύγχρονους αλγορίθμους για την παρακολούθηση της δραστηριότητας και των συμπτωμάτων PD, όπως η βραδυκινησία, η δυσκινησία, ο τρόμος, η διαταραχή στο βάδισμα και η ανίχνευση συμβάντων ομίχλης. PD Neurotechnology Ε & Α βελτιώνει συνεχώς την αλγοριθμική ακρίβεια, την ευαισθησία και την εξειδίκευση. Οι αλγόριθμοι έχουν αναπτυχθεί βάσει δεδομένων που συλλέχθηκαν σε πιλοτικές μελέτες στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων κλινικές δοκιμές σε τρεις χώρες(Ελλάδα, Ιταλία, Γερμανία).

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΧΗΜΕΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ - FOOD BIOTECHNOLOGY GROUP

Θεματική Περιοχή : Αγροδιατροφή /Πρωτογενής Τομέας / Τρόφιμα

Tμήμα : ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ/ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ/ΧΗΜΕΙΑΣ/ΧΗΜΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΟΙΝΟΥ ΑΡΙΣΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΑΦΡΩΔΗ ΟΙΝΟΥ ΜΕ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΤΡΟΠΟ

Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής

Θεματική Περιοχή : Ερευνητικό Ινστιτούτο

Tμήμα : Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, (ΙΤΕ)

To ITE/IEXMH σε συνεργασία με το Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, κατασκεύασαν μία μονάδα παραγωγής καθαρού υδρογόνου και οξυγόνου, μέσω ηλεκτρόλυσης (διάσπασης) νερού.  Λειτουργεί ήδη σε ημι-πιλοτικά συστήματα και γίνονται συζητήσεις για παραγωγή περισσότερων μονάδων

ΕΚΟ

Θεματική Περιοχή : Εκπαίδευση

Tμήμα : Πανεπιστήμιο Πατρών

Στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΚΟ, στο χώρο της Βιβλιοθήκης & Κέντρου Πληροφόρησης, διατίθεται ειδικός χώρος μελέτης φοιτητών με κινητικά ή οπτικά προβλήματα με υποστηρικτικές δομές και εξοπλισμό. Συγκεκριμένα, παρέχεται πρόσβαση σε μηχαναγνώσιμο διδακτικό υλικό από άτομα με προβλήματα όρασης (2 θέσεις εργασίας) και με προβλήματα κινητικότητας (1 θέση εργασίας). Επίσης, παρέχεται δυνατότητα τρισδιάστατης εκτύπωσης για την παραγωγή σχεδίων, πρωτοτύπων κλπ. σε απτική μορφή.

Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών & Εκδόσεων “ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ” (ΙΤΥΕ)

Θεματική Περιοχή : Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών

Tμήμα : Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών & Εκδόσεων “ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ” (ΙΤΥΕ)

Τo I.T.Y.E. είναι ερευνητικός και τεχνολογικός φορέας με σκοπό την έρευνα και την αποτελεσματική αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε.). Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον τομέα της εκπαίδευσης, με την ανάπτυξη και εφαρμογή των συμβατικών & ψηφιακών μέσων στην εκπαίδευση και τη δια βίου μάθηση, την έκδοση έντυπου και ηλεκτρονικού εκπαιδευτικού υλικού, τη διοίκηση και διαχείριση του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, καθώς και την υποστήριξη της οργάνωσης και λειτουργίας των ηλεκτρονικών υποδομών του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και όλων των εκπαιδευτικών μονάδων.

Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής

Πληροφορίες - Θεματική Περιοχή

Θεματική Περιοχή :

Tμήμα : Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, (ΙΤΕ)

Η παρούσα ερευνητική δραστηριότητα αφορά μια καινοτόμα τεχνολογία απορρύπανσης εδάφους με χρήση μη θερμικού πλάσματος  που δρα ως προηγμένη μέθοδος οξείδωσης ρύπων. Το σύστημα χρησιμοποιείται για την απομάκρυνση οργανικών ρύπων από στρώματα εδάφους μέσω της παραγωγής χημικά αντιδρώντων ειδών, χωρίς την ανάγκη προσθήκης υγρών χημικών μέσων ή επιφανειοδραστικών ουσιών.  Καινοτομία της μεθόδου: Καθολική, γρήγορη και ενεργειακά συμφέρουσα απορρύπανση εδαφών μέσω της απλής διαβίβασης αέρα και της δημιουργίας ψυχρού πλάσματος πλούσιου σε διεγερμένα σωματίδια ικανά να οξειδώσουν ακόμα και τους πιο ανθεκτικούς ρύπους. Επιπλέον, η εύκολη ρύθμιση των παραμέτρων ελαχιστοποιεί τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Εφαρμογές Εφαρμογή σε μεγάλη κλίμακα για την απορρύπανση ισχυρά ρυπασμένων εδαφών: Σχεδιασμός και κατασκευή πλήρως αυτοματοποιημένης πιλοτικής μονάδας με δυναμικότητα επεξεργασίας 1-1.5 tn/hr ρυπασμένου εδάφους.  Εμπορική αξιοποίηση: το κόστος απορρύπανσης με τη χρήση του προτεινόμενου αντιδραστήρα ψυχρού πλάσματος είναι πολύ χαμηλό σε σχέση με τις υπάρχουσες συμβατικές τεχνολογίες. Ενδεικτά, η κατανάλωση ενέργειας για πλήρη απομάκρυνση ρύπου υπολoγίζεται σε ~600 J/g-εδάφους και το αντίστοιχο κόστος σε ~15€/τόνο εδάφους.  Συμβολή στη βιώσιμη ανάπτυξη: Η προτεινόμενη τεχνολογία συμβάλλει σημαντικά στη βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία του οικοσυστήματος καθώς: (i) μεγιστοποιεί την απόδοση απορρύπανσης εδαφών ελαχιστοποιώντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και την κατανάλωση ενέργειας και (ii) επιτρέπει την επαναχρισημοποίηση της γης είτε άμεσα στον γεωργικό τομέα (παραγωγή τροφίμων) ή έμμεσα σαν πρώτη ύλη για τη δημιουργία βιομηχανικών προϊόντων.

Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής

Θεματική Περιοχή :

Tμήμα : Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, (ΙΤΕ)

Ελαφρά, Ευέλικτα, Ευφυή Κλωστοϋφαντουργικά Προϊόντα για Υπηρεσίες Προστασίας του Πολίτη Επιστημονικοί & Τεχνολογικοί στόχοι: Ανάπτυξη ευέλικτων & ελαφρών κλωστοϋφαντουργικών πάνελ ανθεκτικών σε βαλλιστικά τεστ ή/και μαχαίρι. Μειωμένες απαιτήσεις συντήρησης. Αύξηση της ευαισθητο/προειδοποίησης. Η άνεση και η αποδοχή από τους χρήστες. Υλοποίηση και αξιολόγηση των πρωτοτύπων.

Chem-E-Car

Θεματική Περιοχή : Ενέργεια

Tμήμα : Πολυτεχνική / Χημικών Μηχανικών / Chem-E-Car

Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής

Θεματική Περιοχή : Ερευνητικό Ινστιτούτο

Tμήμα : Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, (ΙΤΕ)

Πιστοποίηση ποιότητας καλλιέργειας & προϊόντος με μεταβολομική & συστημική βιολογία: Συστημική Αγροβιοτεχνολογία: Η εφαρμογή των νέων τεχνολογιών βιομοριακής ανάλυσης υψηλής-απόδοσης για την προτυποποίηση της ποιότητας της φυτικής παραγωγής, τον έγκαιρο και αξιόπιστο προσδιορισμό καταπονήσεων για τον σχεδιασμό μεθόδων αντιμετώπισής τους & τη βελτίωση της ποιότητας του αγροτικού προϊόντος

Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής - Δίκτυο ΠΡΑΞΗ

Θεματική Περιοχή : Μεταφορά Tεχνολογίας

Tμήμα : Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, (ΙΤΕ)/ Δίκτυο ΠΡΑΞΗ

Το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ ξεκίνησε από την ανάγκη σύνδεσης της έρευνας με την παραγωγή και εξελίχθηκε σε έναν από τους σημαντικότερους οργανισμούς υποστήριξης της καινοτομίας και της μεταφοράς τεχνολογίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Διαθέτοντας 25ετή και πλέον εμπειρία και τεχνογνωσία, απασχολώντας περισσότερα από 30 στελέχη υψηλής ακαδημαϊκής κατάρτισης, με παρουσία σε 5 πόλεις της Ελλάδας και ισχυρά διεθνή δίκτυα συνεργατών, λειτουργεί ως σημείο αναφοράς της ερευνητικής κοινότητας σε θέματα μεταφορά τεχνολογίας και αξιοποίησης ερευνητικών αποτελεσμάτων, παρέχοντας υψηλής προστιθέμενης αξίας υπηρεσίες σε ιδρυματικό, περιφερειακό ή εθνικό επίπεδο. Επιπλέον, υποστηρίζει καθημερινά την ελληνική βιομηχανία και επιχειρηματικότητα έντασης γνώσης με υπηρεσίες ενημέρωσης, δικτύωσης και συμβουλευτικής σε θέματα χρηματοδοτήσεων, προστασίας διανοητικής ιδιοκτησίας, επιχειρηματικής ευφυίας και ανάπτυξης νέων προϊόντων / αγορών.  Παράλληλα, το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ λειτουργεί ως συντονιστής του ελληνικού δικτύου Enterprise Europe Network – Hellas, μέλους του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού δικτύου επιχειρηματικής υποστήριξης Enterprise Europe Network και ως επίσημος φορέας πληροφόρησης και συμβουλευτικής υποστήριξης αναφορικά με τα Προγράμματα Πλαίσιο για την Έρευνα και Τεχνολογική Ανάπτυξη, αναλαμβάνοντας το ρόλο του Εθνικού Σημείου Επαφής για τον «Ορίζοντα 2020».

ESMARTCITY - Έξυπνες Πόλεις

Θεματική Περιοχή : Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών

Tμήμα : Ινστιτούτο Βιομηχανικών Συστημάτων

ESMARTCITY - Έξυπνες Πόλεις Μία πόλη είναι έξυπνη όταν “επενδύσεις σε ανθρώπινο και κοινωνικό κεφάλαιο και παραδοσιακές (μεταφορικές) και σύγχρονες (ΤΠΕ) υποδομές τροφοδοτούν την αειφόρο οικονομική ανάπτυξη και υψηλή ποιότητα ζωής, με σοφή διαχείριση φυσικών πόρων, μέσω συμμετοχικής διακυβέρνησης ”. Η Έξυπνη Πόλη βρίσκει μια ισορροπία μεταξύ οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών απαιτήσεων, εστιάζει στην Έξυπνη Αειφόρο Πράσινη Ανάπτυξη αναγνωρίζοντας την οικονομική ανάπτυξη και αειφορία ως προαπαιτούμενα ευημερίας. Κινητοποιώντας τις πόλεις για να αλλάξουν, επανεφευρίσκοντας τον τρόπο λειτουργίας και διάδρασης με τον πολίτη, κάνοντάς τις πιο αειφόρες, φέρνοντας την τεχνολογία στην υπηρεσία του πολίτη, αποτελούν στόχους προς υλοποίηση, συνεισφέροντας σε εξυπνότερες πόλεις. Παρά την καθολικότητα των υποδομών ΤΠΕ, που αποτελεί παράγοντα για την ανάπτυξη ευφυΐας, και τις πιλοτικές εφαρμογές σε διάφορες πόλεις, η σχετική αγορά δεν είναι ακόμη πλήρως ανεπτυγμένη. Κύριος λόγος αποτελεί το ότι ωθείται από την τεχνολογική προσφορά. Οι θετικές επιπτώσεις του μετασχηματισμού προς την Έξυπνη Πόλη δεν τυγχάνουν αποτελεσματικής επίδειξης, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η αντίστοιχη ζήτηση σε επίπεδο πόλης. Τα αναγκαία καινοτομικά οικοσυστήματα δεν υφίστανται στον απαιτούμενο βαθμό, με αποτέλεσμα ασθενή πρόσληψη και συμμετοχή των τελικών χρηστών. Οδηγώντας προς ανοικτές λύσεις και χρησιμοποιώντας ανοικτά δεδομένα σχετικά με υποδομές Έξυπνης Πόλης θα μπορούσε να οδηγήσει στην αντιμετώπισης της εξάρτησης των πόλεων από τους προμηθευτές τους αλλά και της εξάρτησης των προμηθευτών από τις πόλεις, αφού οι πόλεις μπορούν να επιλέξουν διαφορετικές υπηρεσίες από διαφορετικούς προμηθευτές πάνω από κοινές υποδομές, ενώ οι προμηθευτές μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε διαφορετικές πόλεις ευκολότερα. Οι πόλεις μπορούν έτσι να γίνουν οικοσυστήματα καινοτομίας υποστηρίζοντας τον πειραματισμό και τη συν-δημιουργία. Το Ινστιτούτο Βιομηχανικών Συστημάτων αντιμετωπίζει τους ανωτέρω προβληματισμούς με πιλοτικές εγκαταστάσεις και δοκιμές που συνδέονται κατά κύριο λόγο με τα Έξυπνα Κτήρια που υλοποιούν την αρχή του Ζώντος Εργαστηρίου και αντιμετωπίζουν θέματα ενεργειακής αποδοτικότητας, και τις Έξυπνες Συνοικίες με τέτοιες εφαρμογές όπως η Έξυπνη Αποκομιδή Απορριμάτων και η Έξυπνη Ενέργεια.

Ενεργειακές εφαρμογές σε Θερμοκηπιακές μονάδες

Θεματική Περιοχή : Υλικά / Κατασκευές

Tμήμα : Πανεπιστήμιο Πατρών/Θετικών Επιστημών/Επιστήμης των Υλικών

Το θερμοκήπιο ως κλειστή μονάδα παραγωγής, οφείλει να εκμεταλλευτεί το μέγιστο των δυνατοτήτων του και να προσαρμοστεί στην κατεύθυνση της χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας και ταυτόχρονα της ποιοτικά σταθερής παραγωγής. Παράλληλα με κατάλληλες μεθόδους μπορεί να επιτευχθεί θετικό ισοζύγιο στην παραγωγή/κατανάλωση ενέργειας και να μπορεί να χαρακτηριστεί το θερμοκήπιο ως μονάδα διπλής παραγωγής (συμβατική καλλιέργεια, ενέργεια). Με τον ανώτερο στόχο, ο κατάλληλος σχεδιασμός μεθόδων προσβλέπει στην μέγιστη δυνατή εκμετάλλευση της προσλαμβάνουσας ενέργειας. Το θερμοκήπιο κατά κύριο λόγο βασίζεται στην ηλιακή ενέργεια, η οποία προσφέρει ακτινοβολία και θερμότητα στον εσωτερικό χώρο. Ανάλογα της κατασκευής, το θερμοκήπιο έχει συγκεκριμένο προσανατολισμό ως προς την ημερήσια ηλιακή πορεία. Το ηλιακό φως εισέρχεται εντός του θερμοκηπίου κυρίως από την οροφή του και ακολούθως δεσμεύεται από την καλλιέργεια. Για την βελτιστοποίηση της ανάπτυξης της καλλιέργειας και της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος μπορούν να ακολουθηθούν συγκεκριμένες μέθοδοι, όπως η χρήση φακών προσανατολισμού, ενεργειακών υαλοπινάκων και φωτοβολταϊκών πλαισίων με κατάλληλες γεωμετρίες αυτών. Για να αυξηθεί σημαντικά σε πιο ικανοποιητικά επίπεδα η λαμβάνουσα ηλιακή ακτινοβολία εντός του θερμοκηπίου τις πρωινές και απογευματινές ώρες, προτείνεται η εφαρμογή ειδικών φακών προσανατολισμού, στην Νότια στέγη του θερμοκηπίου. Οι φακοί προσανατολισμοί ακολουθούν την πορεία του ήλιου και δέχονται κάθετα την ηλιακή ακτινοβολία, με αρκετά μειωμένες απώλειες ανάκλασης. Στην συνέχεια μέσω συγκεκριμένης διάταξης και γεωμετρίας, οδηγούν την ηλιακή ακτινοβολία με ακρίβεια πάνω στις επιφάνειες της καλλιέργειας. Πέραν όμως της ποσοτικής αύξησης της λαμβάνουσας ηλιακής ακτινοβολίας, βελτιώνεται και η σχετική ισορρόπηση της δεχόμενης ηλιακής ακτινοβολίας στα φυτά, κατά την διάρκεια της ημέρας, βελτιώνοντας την αποδοτικότητα της ανάπτυξης της καλλιέργειας. Οι φακοί προσανατολισμού ενισχύουν όμως και σε δεύτερο επίπεδο την βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του θερμοκηπίου. Καθώς μεταφέρουν προσανατολισμένα φως στα φυτά, εξοικονομείται η επιφάνεια της οροφής που δεχόταν ηλιακή ακτινοβολία, αλλά εν τέλη κατέληγε σε οριζόντιες επιφάνειες εντός θερμοκηπίου που δεν εκμεταλλευόταν για την καλλιέργεια, όπως διάδρομοι και πάγκοι εργασιών. Το μέγεθος των επιφανειών ποικίλει ανάλογα το είδος του θερμοκηπίου, της καλλιέργειας, της καλλιεργητικής περιόδου και των μηχανικών εξοπλισμών που χρησιμοποιούνται. Παρόλα αυτά το μέγεθος της επιφάνειας αυτής, δεν παύει να είναι σημαντικό ως προς την ανεκμετάλλευτη ηλιακή ενέργεια που δέχεται. Η εξοικονόμηση της επιφάνειας της οροφής του θερμοκηπίου, θα ενισχύσει την χρήση φωτοβολταϊκών πλαισίων για την παραγωγή πλεονάζουσας ενέργειας. Ο σχεδιασμός, η κατασκευή και η χρήση φακών προσανατολισμού αποτελεί σημείο πρόσφατης καινοτόμο έρευνας στα πλαίσια συνεργασίας του τμήματος Επιστήμης των Υλικών και της τοπικής βιοτεχνίας «Γαρουφαλής Υαλοπίνακες». Παράλληλα θα παρουσιαστούν πληθώρα ενεργειακών βελτιώσεων και ιδεών για χρήση στις θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις, ως αποτέλεσμα ερευνητικών μελετών από τους συνεργαζόμενους φορείς.

ΕΥΔ ΕΠ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΜΑΣΤΙΧΑΣ

Θεματική Περιοχή : Δημόσια Διοίκηση

Tμήμα : ΕΥΔ ΕΠ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Στο τέλος του 2017 εντάχθηκε στις δράσεις της στρατηγικής για τη RIS3 του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου 2014-2020 η πρόταση για τη δημιουργία του Βιομηχανικού Κέντρου Έρευνας και Ανάπτυξης Εφαρμογών Μαστίχας στη Χίο, συνολικού προϋπολογισμού 2,5 εκατομμυρίων ευρώ - με 50% ιδιωτική συμμετοχή - και στόχο να γεφυρώσει η ακαδημαϊκή γνώση με τις ανάγκες της βιομηχανικής παραγωγής και να παραχθούν έτσι καινοτόμα προϊόντα, τα οποία θα πωλούνται με υπεραξία και ταυτόχρονα θα ενσωματώνουν όλες τις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας. Δικαιούχος του έργου είναι το Κέντρο Έρευνας Μαστίχας Α.Ε. στο οποίο μετέχουν η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, η Mediterra και ερευνητικοί φορείς που δραστηριοποιούνται στον χώρο της έρευνας για τη μαστίχα.

Περιφερειακή Διεύθυνση Π/θμιας & Δ/θμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας (ΠΔΕΔΕ)

Θεματική Περιοχή : Εκπαίδευση

Tμήμα : ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ

Η Έξυπνη Πάτρα έχει ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα και αφορά μια ενιαία διεπιστημονική οντότητα η οποία στηρίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη, δηλαδή τη σχεδίαση και την υλοποίηση υπολογιστικών συστημάτων που μιμούνται στοιχεία της ανθρώπινης συμπεριφοράς τα οποία υπονοούν έστω και στοιχειώδη ευφυΐα: μάθηση, προσαρμοστικότητα, εξαγωγή συμπερασμάτων, κατανόηση από συμφραζόμενα, επίλυση προβλημάτων κ.ά.  Η Έξυπνη Πόλη αποτελείται από: τον καινοτόμο κάδο απορριμάτων, το καινοτόμο απορριμματοφόρο, το αυτόνομα ηλεκτρικό λεωφορείο, την έξυπνη ηλιακή στάση και το έξυπνο ηλεκτρικό τρένο.

Ανοικτές 5G Υποδομές & Εφαρμογές

Θεματική Περιοχή : Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών

Tμήμα : Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών/Εργαστήριο Ενσύρματης Επικοινωνίας/

Παρουσιάζουμε τη δυνατότητα ανάπτυξης και λειτουργίας ανοικτών 5G υποδομών χαμηλού κόστους μέσω της χρήσης διεθνώς αναγνωρισμένου ανοικτού λογισμικού και εξοπλισμού γενικού σκοπού. Οι υποδομές αυτές μπορούν να λειτουργήσουν είτε ως ένα ιδιωτικό 5G δίκτυο είτε ως ένα οικοσύστημα 5G υποδομών που να φιλοξενούν καινοτόμες τεχνολογίες και εφαρμογές από διάφορους παραγωγικούς τομείς. Ταυτόχρονα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να εκπαιδεύσουν μια νέα γενιά μηχανικών, επιστημόνων και νέων επιχειρηματιών σε πραγματικές συνθήκες και σε διάφορες σημαντικές θεματικές περιοχές όπως η Ασφάλεια. Στο πλαίσιο αυτό θα παρουσιαστούν σχετικά αποτελέσματα όπως η πλατφόρμα e-εκπαίδευσης www.securityaware.me για την ενημέρωση χρηστών σχετικά με την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και πως να χτίσεις το δικό σου 5G δίκτυο. Τα αποτελέσματα αυτά προέρχονται από μια σειρά Ευρωπαϊκών έργων Ορίζοντας 2020, 5GinFIRE, 5G-VINNI, CIPSEC, SMESEC και CONCORDIA.

ΕΝΔΟΚΡΑΝΙΑΚΗ ΣΗΜΑΝΣΗ

Θεματική Περιοχή : Αγροδιατροφή /Πρωτογενής Τομέας / Τρόφιμα

Tμήμα : ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

«ΕΝΔΟΚΡΑΝΙΑΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΗΜΑΝΣΗ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΜΝΟΕΡΙΦΙΩΝ»

Η «Ενδο-κρανιακή ηλεκτρονική σήμανσης» στα αμνοερίφια, είναι μέθοδος σήμανσης, που αξιολογείται ως η μόνη ικανή, να βεβαιώνει, με τον πλέον αξιόπιστο και αδιάλειπτο τρόπο, τον χρόνο σήμανσης, τον τόπο και τις συνθήκες εκτροφής ενός ζώου, από το οποίο προέρχεται ένα σφάγιο, διασφαλίζοντας την μοναδικότητα της ταυτοποίησης του.

Η ενδοσωματική εμφύτευση, μιας ραδιο-συχνικής (Radio Frequency-RF) ηλεκτρονικής μικροσυσκευής αναμετάδοσης (microchip transponder) αποτελεί κοινή πρακτική για την ηλεκτρονική ταυτοποίηση τους (RFID) των ζώων συνοδείας (pet). Στην περίπτωση αυτή το στοιχείο ηλεκτρονικής ταυτοποίησης ενίεται, υπό το δέρμα, στον υποδόριο ιστό των ζώων.  Η «Ενδο-κρανιακή ηλεκτρονική σήμανση» είναι καινοφανής μέθοδος σήμανσης και αφορά στην ενδοσωματική εμφύτευση μιας ραδιο-συχνικής (Radio Frequency-RF) ηλεκτρονικής μικροσυσκευής αναμετάδοσης (microchip transponder) στον μετωπιαίο κόλπο των νεογέννητων αμνοεριφίων, για την ηλεκτρονική ταυτοποίηση τους (RFID)  Το συγκριτικό πλεονέκτημα της μεθόδου είναι, ότι αυτή εφαρμόζεται «άπαξ και δια παντός».

Το στοιχείο ηλεκτρονικής σήμανσης των ζώων, που ταυτοποιούνται, με την συγκεκριμένη μέθοδο, τα παρακολουθεί ανελλιπώς από την γέννηση και σήμανση τους, έως και το τελικό σημείο διάθεσης, του σφαγίου τους, χωρίς τη δυνατότητα παραποίησης, απομίμησης ή αντικατάστασης.  Στόχος είναι οι αναγκαίες πληροφορίες ιχνηλασημότητας, των σφαγίων των αμνοεριφίων, να είναι απ’ ευθείας προσπελάσιμες, ακόμα και από τον τελικό καταναλωτή, μέσω της αναγνώρισης της αρχικής σήμανσης-ταυτοποίησης τους.  Με τον τρόπο αυτό ο καταναλωτής δυνητικά θα αναγνωρίζει, μέσω σχετικών ηλεκτρονικών υποδομών και συσκευών κοινής χρήσης, τα διαφοροποιημένα σφάγια, της αρεσκείας του και θα επιβεβαιώνει την αξιοπιστία του προμηθευτή του.

Συνδέονται δηλαδή τα σφάγια, απ’ ευθείας, με τον τόπο και του περιβάλλον, που γεννήθηκαν και εκτράφηκαν και βεβαιώνεται ο καταναλωτής, ότι το προϊόν της προτίμησης του προέρχεται κατά περίπτωση από περιβάλλον ποιοτικά προικισμένο, με διαφοροποιημένη ειδική χλωρίδα, που χαρίζει στο τελικό ζωικό προϊόν (κρέας), ιδιαίτερη διατροφική αξία, άρωμα και γεύση.  Κατά συνέπεια, η άμεση προσπέλαση στις αναγκαίες πληροφορίες και η αξιοπιστία της μεθόδου θα παρέχει, στα παράγωγα των παραδοσιακών απομεμακρυσμένων εκτατικών και ημι-εκτατικών εκτροφών, που χαίρουν της εκτίμησης των καταναλωτών, για την γεύση και ποιότητα των σφαγίων τους, διαύλους ισότιμης διακριτής και ανεξάρτητης προσπέλασης, στην αγορά των ζωικών προϊόντων. Με την εφαρμογή της συγκεκριμένης μεθόδου ταυτοποίησης των ζώων είναι αδύνατη η παραποίηση ή η απομίμηση της ενδοκρανιακής σήμανσης, αφού αυτή μπορεί να εφαρμοστεί, με κοινό και ασφαλή τρόπο, μόνο το πρώτο δεκαήμερο της ζωής των ζώων, και από την εφαρμογή της και έπειτα, δεν μπορεί να αφαιρεθεί ή να αντικατασταθεί, με κοινούς και οικονομικά παραδεκτούς τρόπους.  Η ενδοκρανιακή ηλεκτρονική σήμανση ως ο απόλυτα ακριβής τρόπος, σήμανσης και ταυτοποίησης των παραγωγικών ζώων και των παραγώγων τους, θα συνδράμει στην εκπόνηση των πλέον αξιόπιστων και αδιαμφισβήτητων μεθοδολογιών-διαδικασιών, ιχνηλασιμότητας των κτηνοτροφικών προϊόντων και θα αποτελέσει το έναυσμα για δράσεις όπως.

• Η πιστοποίηση του γεωγραφικού τόπου προέλευσης και ανάπτυξης των αμνοεριφίων, θα συμβάλει στην ανάπτυξη μεθόδων εργαστηριακής ταυτοποίησης των προϊόντων ζωικής προέλευσης, με την ποσοτικοποίηση και ανάλυση του προφίλ μικρών μορίων (μεταβολιτών) στο αίμα/τρίχωμα τους χαρακτηριστικών προφίλ φυσιολογίας και μεταβολικών οδών (μεταβολομική ανάλυση στη συστημική βιολογία), σε ζώα κοινής γενετικής προέλευσης, που αναπτύσσονται επίσης στο ίδιο περιβάλλον με κοινές συνθήκες διατροφής και διαβίωσης, ορισμένη χλωρίδα και κλιματικές συνθήκες.  Η χαρτογράφηση αυτή και η οριοθέτηση των γεωγραφικών περιοχών, όπου δυνητικά παράγεται ταυτόσημο προϊόν θα επιτρέπει στο μέλλον, τον εργαστηριακό έλεγχο και πιστοποίηση των συστημάτων ιχνηλασιμότητας με τον προσδιορισμό της γεωγραφικής προέλευσης και ποιότητας των σφαγίων των αμνοεριφίων και των λοιπών κτηνοτροφικών προϊόντων, βάσει του προαναφερόμενου μεταβολικού τους προφίλ.

• Η δυνατότητα άμεσης αναγνώρισης της ταυτότητας, ενός σφαγίου από τον ίδιο τον τελικό καταναλωτή, στο σημείο λιανικής πώλησης. Η δυνατότητα αυτή βεβαίως θα του παρέχει πρόσβαση, σε ικανό πλούτο πληροφορίας, που θα βεβαιώνει, με αδιαμφισβήτητη αξιοπιστία, την προέλευση και τα παραγωγικά πλεονεκτήματα της εκμετάλλευσης και της περιοχής, όπου ανατράφηκε το ζώο προέλευσης του σφαγίου.

• Η ανάδειξη των τροφίμων ως προϊόντα της «ντόπιας» παραγωγικής και πολιτισμικής παράδοσης, αφού με την χρήση προηγμένων συστημάτων πληροφορικής, πέραν της πρόσβασης που θα παρέχεται στον τελικό καταναλωτή, σε πληροφορίες ιχνηλασιμότητας, που να αφορούν στον τόπο, στον χρόνο, και στις συνθήκες του τόπου, όπου κάθε ζώο χωριστά, έχει εκτραφεί ή εκτρέφεται και παράγει, θα παρέχεται και πρόσβαση σε πλήθος παράπλευρης πληροφορίας περιβαλλοντικού, πολιτισμικού ή τουριστικού περιεχομένου.  Η σύνθετη αυτή προσπέλαση σε πληροφορίες που αφορούν στο τρόφιμο που καταναλώνει κάποιος, παράγει πρόσθετο και ικανό βαθμό καταναλωτικής εμπιστοσύνης και διασφαλίζει, ιδιαίτερα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα στο εκάστοτε προϊόν.

• Η δημιουργία εικονικών δομών κλίμακας, αφού σε πραγματικό χρόνο θα υπάρχει γνώση, για την αναπαραγωγική περίοδο των παραγωγικών ζώων, την παραγωγική τους ικανότητα και τα διαθέσιμα αμνοερίφια, της ηλικίας και των συνθηκών εκτροφής τους, που ορίζουν και την ανάπτυξη τους, σε εκτεταμένες κτηνοτροφικές περιοχές.  Η γνώση αυτή θα παράγει ικανή, πρόβλεψη διαθεσιμότητας, για την μαζική προώθηση και διάθεση των κτηνοτροφικών προϊόντων, των παραγωγικών ζώων και των σφαγίων των παραγώγων τους, ανεξάρτητα από την διασπορά και το μέγεθος των εκμεταλλεύσεων που τα παράγουν σε ειδικές και μη αγορές. Η δημιουργία ισοζυγίων γάλακτος σε πραγματικό χρόνο και σε επίπεδο εκμετάλλευσης ανά ζώο ανά εκτροφή, ανά περιοχή, ανά ζώνη γάλακτος, αφού είναι αδύνατη η παραποίηση της ενδο-κρανιακής σήμανσης ή αντικατάστασή της και δίνει απόλυτη αξιοπιστία στην ανάπτυξη μεθοδολογιών ιχνηλασιμότητας της παραγόμενης ποσότητας γάλακτος ποσοτικά ή ποιοτικά ατομικά ή ομαδικά.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ 2014-2020

Θεματική Περιοχή : Δημόσια Διοίκηση

Tμήμα : ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Ε.Π. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Παρουσίαση των δράσεων επιχειρηματικότητας στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ 2014-2020

Europe Direct Patras - Π

Θεματική Περιοχή : Χρημαδοτικά εργαλεία ΜμΕ

Tμήμα : Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

α)Προβολή των προγραμμάτων χρηματοδότησης ΜμΕ που υλοποιεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και αφορούν  - στην εξωστρέφεια -στην ενίσχυση της Πολιτιστικής και Δημιουργικής Βιομηχανίας -στην επιχειρηματική εκκίνηση ΜμΕ β)παρουσίαση των πολιτικών της Ε.Ε για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και του ανταγωνισμού των επιχειρήσεων γ)προβολή καλών πρακτικών στον τομέα των επενδύσεων

ΠΡΟΤΥΠΕΣ ΥΔΡΟΠΟΝΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΙΚΕ . RIS3 . ΙΤΥΕ

Θεματική Περιοχή : Αγροδιατροφή /Πρωτογενής Τομέας / Τρόφιμα

Tμήμα : ΠΡΟΤΥΠΕΣ ΥΔΡΟΠΟΝΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΜΕΣΟΛΟΓΙΙΟΥ ΙΚΕ

Το έργο αφορά την ανάπτυξη μιας κλιμακώσιμης υπηρεσίας παρακολούθησης υδροπονικών καλλιεργειών μέσω ασύρματων δικτύων αισθητήρων και την επεξεργασία των δεδομένων μέσω τεχνικών μηχανικής μάθησης. Θα αναπτυχθεί ένα πρωτότυπο σύστημα που θα μπορεί να συλλέγει από πολλαπλές μονάδες δεδομένα για την ποιότητα των θρεπτικών διαλυμάτων και απορροής, τις εσωτερικές και εξωτερικές κλιματολογικές συνθήκες καθώς και τα χαρακτηριστικά της ανάπτυξης σε φυτά-μάρτυρες. Τα συλλεγόμενα στοιχεία θα αποθηκεύονται σε κατάλληλο αποθετήριο δεδομένων στο υπολογιστικό νέφος (cloud) και θα τροφοδοτούν προγνωστικούς αλγόριθμους μηχανικής μάθησης που θα επιτρέπουν στον κάθε καλλιεργητή να προγραμματίζει κατάλληλα τη διαδικασία θρέψης των φυτών, μεγιστοποιώντας την αποτελεσματικότητα της παραγωγής και ελαχιστοποιώντας τη σπατάλη υλικών, την κατανάλωση ενέργειας και νερού καθώς και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της λειτουργίας της μονάδας. Το σύστημα θα αποκομίζει τα ίδια οφέλη σε όλες τις παραγωγικές μονάδες και θα ελαχιστοποιεί την ανάγκη για εξειδικευμένες γνώσεις, ενθαρρύνοντας και υποστηρίζοντας μη-έμπειρους καλλιεργητές κατά την παραγωγική διαδικασία.

GLOBAL VOLUNTEER

Θεματική Περιοχή : Πολιτισμός-Τουρισμός-Πολιτιστικές/Δημιουργικές Βιομηχανίες
Tμήμα : AIESEC in University of Patras
Το Global Volunteer δημιουργήθηκε καθώς, ως AIESEC, θέλουμε να διαμορφώνουμε ό,τι κάνουμε βάση του τι χρειάζεται ο κόσμος σήμερα. Έχουμε δεσμευτεί στην δημιουργία ενός κινήματος νέων για την επίτευξη των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ μέχρι το 2030. Ζήσε 6 εώς 8 εβδομάδες γνωρίζοντας διαφορετικούς ανθρώπους, πολιτισμούς και παραδόσεις, διευρύνοντας τους ορίζοντές σου και τον τρόπο σκέψης σου. Λάβε δράση σε ένα εθελοντικό πρόγραμμα ώστε να συμβάλλεις στην αντιμετώπιση ενός συγκεκριμένου κοινωνικού ζητήματος σε ένα τελείως καινούριο περιβάλλον. Ανακάλυψε τα ενδιαφέροντά σου και εξάσκησε νέες δεξιότητες – με την επιστροφή σου θα είσαι ένα άτομο με περισσότερη αυτογνωσία και αυτοπεποίθηση.

VLSILAB

Θεματική Περιοχή : Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών

Tμήμα : Πανεπιστήμιο Πατρών/Πολυτεχνική/Ηλεκτρ Μηχ Τεχν Υπολ/VLSILAB

Ερευνητικά αποτελέσματα δραστηριοτήτων του VLSILAB σε θέματα ηλεκτρονικών για τηλεπικοινωνιακά συστήματα και συστήματα μηχανικής μάθησης.

ADAMANT COMPOSITES ΕΠΕ

Θεματική Περιοχή : Υλικά / Κατασκευές
Tμήμα :

Η εταιρεία Adamant Composites θα επιδείξει καινοτόμες τεχνολογίες στα ακόλουθα πεδία: - Καινοτόμες τεχνολογίες υλικών για σύνθετα υλικά και πολυμερή για την προσαρμογή ιδιοτήτων και λειτουργιών εφαρμογής μέσω της νανοτεχνολογίας. - Οικογένεια Έργων για Προηγμένα Υλικά και Μεταφοράς Τεχνολογίας. - Σχεδιασμός, Ανάπτυξη, Κατασκευή, Συναρμολόγηση, Ένταξη και Δοκιμές Ανάπτυξης Διαστημικών Κατασκευών.

Ερευνητικό Ινστιτούτο

Θεματική Περιοχή : 
Tμήμα : Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, (ΙΤΕ)

Τα βακτήρια που χρησιμοποιούνται στις εγκαταστάσεις μας (Α), αναπτύσσονται στις βέλτιστες συνθήκες σε ειδικούς βιοαντιδρασήρες (Β) οδηγώντας μέσα από σειρά βιοτεχνολογικών διεργασιών στην απομόνωση των εκάστοτε μοριακών εργαλείων (Γ) και την συσκευασία τους σε κατάλληλα δοχεία (Δ).

Σύστημα Εποπτείας Δασικών Περιοχών για την Έγκαιρη Ανίχνευση και Αξιολόγηση Δασικών Πυρκαγιών στη Περιοχή των Βαλκανίων και της Μεσογείου, Forest Moni

Θεματική Περιοχή : Εκπαίδευση
Tμήμα : ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΕΡΟΝΑΥΠΗΓΩΝ
Το έργο SFEDA προσβλέπει στην δημιουργία του συστήματος THEASIS, χάρης το οποίο θα επιτυγχάνεται η έγκαιρη και έγκυρη πρόληψη δασικών πυρκαγιών. Το σύστημα THEASIS θα είναι ένα ευέλικτο και κλιμακούμενο σύστημα με ποικίλες δυνατότητες αυτόνομης επίβλεψης και έγκαιρης ανίχνευσης δασικών πυρκαγιών, το οποίο θα εφαρμοστεί σε τρείς (3) δασικές περιοχές, χωρών των Βαλκανίων και της Μεσογείου. Θα είναι ένα συνεργατικό εργαλείο ενσωμάτωσης ώριμων τεχνολογιών βασιζόμενες σε 1) μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, 2) Στατικές θερμικές και οπτικές κάμερες, 3) Μοντέλα εκτίμησης δασικών πυρκαγιών και θα 1) ελαχιστοποιεί το χρόνο μεταξύ της εκδήλωσης και ανίχνευσης πυρκαγιάς, 2) Ελαχιστοποιεί τους λάθος συναγερμούς, 3) Ελαχιστοποιεί το μέσο χρόνο παρέμβασης των μονάδων καταπολέμησης δασικών πυρκαγιών.

Σύστημα Εποπτείας Δασικών Περιοχών για την Έγκαιρη Ανίχνευση και Αξιολόγηση Δασικών Πυρκαγιών στη Περιοχή των Βαλκανίων

Θεματική Περιοχή : Εκπαίδευση
Tμήμα : ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΕΡΟΝΑΥΠΗΓΩΝ

Το έργο SFEDA προσβλέπει στην δημιουργία του συστήματος THEASIS, χάρης το οποίο θα επιτυγχάνεται η έγκαιρη και έγκυρη πρόληψη δασικών πυρκαγιών. Το σύστημα THEASIS θα είναι ένα ευέλικτο και κλιμακούμενο σύστημα με ποικίλες δυνατότητες αυτόνομης επίβλεψης και έγκαιρης ανίχνευσης δασικών πυρκαγιών, το οποίο θα εφαρμοστεί σε τρείς (3) δασικές περιοχές, χωρών των Βαλκανίων και της Μεσογείου. Θα είναι ένα συνεργατικό εργαλείο ενσωμάτωσης ώριμων τεχνολογιών βασιζόμενες σε 1) μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, 2) Στατικές θερμικές και οπτικές κάμερες, 3) Μοντέλα εκτίμησης δασικών πυρκαγιών και θα 1) ελαχιστοποιεί το χρόνο μεταξύ της εκδήλωσης και ανίχνευσης πυρκαγιάς, 2) Ελαχιστοποιεί τους λάθος συναγερμούς, 3) Ελαχιστοποιεί το μέσο χρόνο παρέμβασης των μονάδων καταπολέμησης δασικών πυρκαγιών.

POS4work

Θεματική Περιοχή : Εκπαίδευση
Tμήμα :

To «POS4work», ιδρύθηκε το 2016 και δημιούργησε τον πρώτο χώρο συνεργασίας (coworking space) της Πάτρας. Αποτελεί ένα κόμβο καινοτομίας και θερμοκοιτίδα νεοφυών επιχειρήσεων με συνεργασίες με μεγάλους οργανισμούς, ακαδημαϊκά ιδρύματα, Πρεσβείες άλλων χωρών και επενδυτικά σχήματα. Το 2018 δημιούργησε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών την προ-θερμοκοιτίδα RE-START U.P από την οποία δημιουργήθηκαν startups που διακρίθηκαν σε διαγωνισμούς, έγιναν εταιρίες και άλλες που συνεχίζουν σε άλλες θερμοκοιτίδες. Το 2019 ανακοινώθηκε ο δεύτερος κύκλος της προ-θερμοκοιτίδας RE-STARTUP και την ενσωμάτωση του μοντέλου Ανοιχτής Καινοτομίας. Παράλληλα στο Coworking Space και στους χώρους εκδηλώσεων του POS4work έχουν συνδιοργανωθεί περισσότερες από 250 εκδηλώσεις καινοτομίας, τεχνολογίας και επιχειρηματικότητα

TyΦoon MotoRacing - Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

 

Θεματική Περιοχή : Εκπαίδευση
Tμήμα : Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας/Πολυτεχνική Σχολή/Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών/Εργαστήριο Ταλαντώσεων και Δυναμικής Μηχανών

Αγωνιστική μηχανή τύπου Moto GP3 (δεύτερο πρωτότυπο με την ονομασία Chimera) της φοιτητικής ομάδας "TyΦoon MotoRacing" με την οποία συμμετείχε στο διεθνή διαγωνισμό "MotoStudent V" και κατέκτησε την 7η θέση στην γενική κατάταξη μεταξύ 45 ομάδων. Ειδικότερα, η ομάδα κατέκτησε τα 2 από τα 3 βραβεία (κύπελλα) του MS1: “Best Design” και “Best Technological Innovation”, την 4η θέση στην γενική κατάταξη του MS1. Στο MS2, η ομάδα κατάφερε να πετύχει την 1η θέση στο τεστ της επιτάχυνσης και στο Mechanical Test.

ΚΕΔΜΟΠ - ΧΑΡΙΣΕ ΖΩΗ

Σχόλια

Κοινωνία