Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Η οικογένεια Μόρφυ στην Πάτρα - 200 χρόνια παρουσίας της ιστορικής οικογένειας στην πόλη

Η οικογένεια Μόρφυ στην Πάτρα - 200 χρόν...

Δείτε ΦΩΤΟ

Η οικογένεια Μορφυ διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην οικονομική και κοινωνική ζωή της Πάτρας σε μια περίοδο που η πόλη γνώριζε μεγάλη ακμή. Η ιστορία της ξεκινά το 1796 όταν ο Donal Morfy Ιρλανδικής καταγωγής εγκαταστάθηκε στα Επτάνησα μετά τη μάχη του Βατερλό βρίσκοντας άσυλο στο Βρετανικό στρατό.

Ο Τhomas Morfy, γιος του Donal, άγνωστο πότε ακριβώς, μετοίκησε στην Πάρα όπου απέκτησε τρεις γιους.

Από αυτούς, ο Γουλιέλμος Μόρφυ που είχε το όνομα του παππού του, ιδρύει το 1864 τη δική του ναυτιλιακή επιχείρηση.

Ήταν και ο μόνος που έκανε δικά του παιδιά.Και μάλιστα πέντε, από δυο διαφορετικούς γάμους.

Ο Γουλιέλμος, ο νεώτερος, έφυγε από τη ζωή το 1926, έχοντας όπως απορρέει από τις νεκρολογίες που δημοσιεύτηκαν στον τυπο της εποχής, σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη του λιμένα της Πάτρας.

 

Ο Γουίλιαμ Μόρφυ

Ο Γουίλιαμ Μόρφυ

Ο Γουίλιαμ Μόρφυ

Χάρη στο μεράκι της κόρης του Edith Morfy διασώθηκε ένα πολύ σημαντικό υλικό που αποτυπώνει – κυρίως μέσα από φωτογραφίες και κάρτες της εποχής- μια Πάτρα «αρχόντισσα», ισχυρή οικονομικά, σημαντικό αστικό κέντρο όχι μόνο για την ελληνική αλλά και για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή επικράτεια.

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι το 1871 η οικογένεια Μόρφυ μαζί με άλλους οικονομικούς παράγοντες της πόλης των Πατρών εκείνη την εποχή (Άμβουργερ, Φελς, Κλάους, Βουδ, Κρωβ, Γερούση κ.α.) πρόσφερε 800 δρχ για ην εξασφάλιση τεσσάρων μετοχών της εταιρίας για την ανέγερση του Δημοτικού Θεάτρου «Απόλλων».

Αρκετά χρόνια αργότερα, λίγο πριν το 1920, ο Γουίλιαμ Μόρφυ ήταν ο εμπνευστής της ιδέας, καταθέτοντας μάλιστα και σχετική πρόταση, για την αξιοποίηση των νερών του Γλαύκου.

Διόλου ευκαταφρόνητη ήταν η συμβολή της οικογένειας και στην ανάπτυξη του αθλητικού κινήματος της περιοχής.

Δραστηριότητες όπως η κολύμβηση, το τένις και το ποδόσφαιρο, εμφανίστηκαν στην Πάτρα, μετά από σχετικές οργανωτικού χαρακτήρα πρωτοβουλίες των Μόρφυ.

 

Ελάχιστοι μάλιστα γνωρίζουν ότι ο αείμνηστος Harold Morfy, γιος του Γουίλιαμ και πατέρας της γνωστής συμπολίτισσας και υποπροξένου της Μεγάλης Βρετανίας στην Πάτρα, Μαριζάν Μόρφυ-Καρατζά, ήταν χάλκινος ολυμπιονίκης στην κωπηλασία, στους ολυμπιακούς αγώνες του 1924 που έγιναν στο Παρίσι με τα χρώματα της Αγγλίας.

Ο Harold Morfy ευτύχησε, εκτός από τη Μαριζάν, να αποκτήσει τέσσερα ακόμα παιδιά. Τον Richard, την Jennifer,την Elizabeth και την Annie.

Κι όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς, η ιστορία της οικογένειας Morfy που ξεκινά σε ο,τι αφορά στις ελληνικές της ρίζες από τον 18ο αιώνα, εξακολουθεί να γράφεται 200 χρόνια μετά κι ενώ διανύουμε την αυγή του 21ου αιώνα.

*πηγή περιοδικό image/Φιλιππος Ανδρεόπουλος

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight