Της Κωνσταντίνας Τσίχλα
Είναι μια από τους 21 καλύτερους Young Chefs 2018 διεθνώς και η 1η San Pellegrino Young Chef 2018 – Mediterranean Winner ανάμεσα σε 3.000 διαγωνιζόμενους. Ξεκινώντας από το Αίγιο που λατρεύει, η σεφ Κωνσταντίνα Κοντεσοπούλου - Βούλγαρη έχει διανύσει μεγάλη απόσταση στον χώρο της γαστρονομίας και ετοιμάζεται για τη σημαντικότερη σπεσιαλιτέ της ζωής της, τον ερχομό του πρώτου της παιδιού.
Ξεκινώντας από το Αίγιο που λατρεύει, η σεφ Κωνσταντίνα Βούλγαρη έχει πολλές διακρίσεις στο χώρο της γαστρονομίας ενώ στοχεύει στη σωστή προβολή της ελληνικής κουζίνας, των τοπικών προϊόντων και παραγώγων που τιμούν την γευστική ιστορία της γαστρονομικής τέχνης.
Μιλήστε μου για το Αίγιο, τον τόπο καταγωγής σας και την σχέση σας με την περιοχή σήμερα.
Το Αίγιο είναι η πόλη που γεννήθηκα και μεγάλωσα. Είναι η πόλη που ζουν τα αγαπημένα μου πρόσωπα και σε αυτή την πόλη έχουν χαραχτεί όλες αυτές οι τρυφερές αναμνήσεις της παιδικής και εφηβικής μου ηλικίας.
Το Αίγιο είναι σημείο αναφοράς μου
Είναι ο τόπος που επιλεγώ για να ξεκουραστώ, να αποφορτιστώ από την ένταση των επαγγελματικών υποχρεώσεων αλλά και να γεμίσω ενεργεία για τις επόμενες διαδρομές μου. Αυτόν τον τόπο τον αγαπάω και θα τον έχω πάντα στη κάρδια μου.
Είναι σημείο αναφοράς μου και σε όποια πόλη της Ελλάδας ή του εξωτερικού βρίσκομαι, μιλάω για τα έθιμα μας, τα προϊόντα μας και τους παραγωγούς μας. Μάλιστα δεν είναι λίγες οι φορές που έχω συμμετάσχει σε διεθνείς διαγωνισμούς εντάσσοντας στις δημιουργίες μου προϊόντα της Αιγιαλείας, και έχουν βραβευτεί!
Πότε και πώς μπήκε στη ζωή σας η μαγειρική;
Η μαγειρική στην ζωή μου υπάρχει από την παιδική μου ηλικία, με βασικές επιρροές από τις Πελοποννήσιες γιαγιάδες μου, παραδοσιακές και αυστηρές νοικοκυρές, που με μύησαν με αγάπη στην μαγειρική, παραδοσιακά σαν κορίτσι.
Το 2007 πηγαίνοντας στην Κρήτη για Σπουδές στο Πολυτεχνείο Κρήτης ως Ηλεκτρονικός Μηχανικός & Μηχανικός Η/Υ, ξεκινάει το ταξίδι μου και ανακαλύπτω σιγά-σιγά την Κρητική κουλτούρα και κατά συνέπεια τη γαστρονομία της που μου κερδίζει το ενδιαφέρον.
Το 2011 αποφασίζω παράλληλα να φοιτήσω σε σχολή Μαγειρικής και αρχίζει για μένα, να πραγματοποιείτε ένα όνειρο μου, στο χώρο της γαστρονομίας με ανθρώπους -σταθμούς να μου διδάσκουν όχι μόνο τις βασικές αρχές της, αλλά τον ερώτα, το πάθος και την αγάπη γι αυτήν, με τα δικά τους μάτια.
Τι σημαίνει για εσάς η λέξη «μαγειρική»; Υπήρχε κάποια οικογενειακή παράδοση;
Η μαγειρική δεν είναι απλά ένα επάγγελμα για μένα, είναι η τέχνη έκφρασης της δημιουργικότητας, αγάπης, πάθους, φαντασίας, ερώτα, ελευθερίας και δύναμης. Η δύναμη της γεύσης που προκαλεί την διέγερση των ανθρώπινων αισθήσεων.
Η μαγειρική δεν είναι απλά ένα επάγγελμα για μένα
Η μαγειρική είναι δημιουργία. Μπορείς να πρωτοτυπήσεις και να εξελιχτείς και κατά συνέπεια να αναδεχθείς, με βασική προϋπόθεση αυτό να πηγάζει από την κάρδια σου. Οικογενειακή παράδοση δεν υπήρχε επαγγελματικά. Η προσφορά του φαγητού είναι πράξη ανιδιοτελούς αγάπης, και αυτό μου το μετέδωσαν καλά από την οικογενειακή μου εστία..
Ποια θα λέγατε ότι είναι η προσωπική σας σχέση με το φαγητό;
Το Φαγητό δεν είναι απλά μια συνήθης πράξη κάλυψης ανάγκης! Είναι η διέγερση των πέντε αισθήσεων μου.
Γεύση, λατρεύω όλες τις γεύσεις και αναζητώ πάντα τον συνδυασμό αυτών, που θα με συναρπάζει στο παιχνίδι των αντιθέσεων και μάλιστα με αισθητά ακραία ένταση.
Αφή, η πρώτη ύλη είναι το ερέθισμα στην σύνθεση της ψυχοσύνθεσης μου, με άμεσο αντίκτυπο την έμπνευση.
Ακοή, ο ήχος της απόλυτης γαστριμαργικής απόλαυσης είναι όταν ανοίγω μέσα από τον ξυλόφουρνο, την σκεπασμένη πήλινη γάστρα, και αυτός ο χόχλος του βρασμού κάνει τον οισοφάγο να πάλλεται στους ρυθμούς του.
Όσφρηση, δεν ξεχνώ τις μυρωδιές... Θυμάμαι τα άγρια χόρτα και μυρωδικά των ορεινών πλαγιών της Αιγιαλείας που συνέλλεγα με την γιαγιά μου, η οποία με έβαζε να μυρίζω τα φρεσκοκομμένα κοτσάνια για να μαθαίνω να αναγνωρίζω όλα τα διαφορετικά μυρωδόχορτα
Όραση, ένας χάρτης συναισθημάτων από τα βιώματα που χάραξαν το παρελθόν μου, πυροδότησαν το παρόν, και έδωσαν στόχο στο μέλλον ώστε να διαγράψω άγνωστους γευστικούς δρόμους με απόλυτη δοτικότητα σε αυτούς.
Ποια κουζίνα είναι η αγαπημένη σας; Υπάρχει κάποιο αγαπημένο σας φαγητό;
Αγαπημένη κουζίνα είναι αυτή από την οποία έχω αναμνήσεις και η μαγεία βρίσκεται στα βάθη της ιστορίας μας, που αποτελεί, αναμφισβήτητα, ένα στιβαρό μετερίζι της αυθεντικής ελληνικής γαστρονομίας ανακαλύπτοντας τη σοφία που παλιά επεξεργάζονταν και συντηρούσαν τα τρόφιμα που οι ίδιοι παρήγαγαν, γι αυτό και σέβομαι όλες τις πρώτες ύλες και μαγεύομαι από αυτές.
Η έμπνευση έρχεται από την μοναδικότητα, την άξια και την ιστορία τους γι αυτό κατά βάση μ αρέσουν ύλες μη επεξεργασμένες που στο πέρασμα των χρόνων ξεχάστηκαν, αλλά παρέμειναν πολύτιμες διατροφικά.
Τέτοια προϊόντα είναι το χαρούπι, το βελανίδι, το σιτάρι, ταχίνι, όσπρια, φρέσκα αρωματικά, φαρμακευτικά βότανα, μοναστηριακά προϊόντα που παράγονται με μια αυθεντικότητα, έχουν ζωντάνια, ψυχή και είναι απόλυτα ερωτεύσιμα σε ένα σύγχρονο πάντρεμα νεωτεριστικού αποτελέσματος.
Αγαπημένο πιάτο είναι ότι μου φέρνει επίσης ανάμνηση από τα παιδικά μου χρονιά, ένα από αυτά είναι και το μοναδικό Μπουργέτο, (αιγιώτικη ψαρόσουπα) της αγαπημένης μου γιαγιάς Ειρήνης , που δεν μπορεί να συγκριθεί με καμία άλλη.
Αγαπημένο πιάτο είναι ότι μου φέρνει επίσης ανάμνηση από τα παιδικά μου χρονιά
Κάποιο είδος εστιατορίου που προτιμάτε;
Είναι μέρος της δουλείας μου να επισκέπτομαι πολύ συχνά εστιατόρια ανεξάρτητα από το είδος της κουζίνας τους, Από ένα καλό εστιατόριο με υψηλές μαγειρικές τεχνικές που κρίνεται στην λεπτομέρεια, σε οινομαγειρεία και το σαφάρι σε χωριά με παραδοσιακές ταβέρνες στα χνάρια αναζήτησης της αυθεντικής πρώτης ύλης και τη γνησιότητα της παράδοσης με γεύση που μου επαναπροσδιορίζει την άξια της ελληνικής κουζίνας.

Η ψύχη μου όμως βρίσκεται στις μοναστηριακές τράπεζες, λατρεύω το φαγητό τους.
Η μοναστηριακή διατροφή είναι ο καλά διαφυλαγμένος θησαυρός, που με των πέρασμα των χρόνων και τους δραματικά αλλοτριωτικούς ρυθμούς έμεινε αναλλοίωτος και είναι η αντανάκλαση της μοναστηριακής ζωής.
Όλα λειτουργούν κατανυκτικά με διάθεση ουσιαστικής μετάνοιας και μεταμέλειας, με βασικές αρχές την χρηστικότητα, την αυθεντικότητα, την ανιδιοτέλεια και την πνευματικότητα για την ολοκλήρωση.
Η μοναστηριακή διατροφή είναι ο καλά διαφυλαγμένος θησαυρός
Ποιες είναι οι παιδικές αναμνήσεις που έχετε από την κουζίνα του πατρικού σας σπιτιού;
Νιώθω τόσο ευλογημένη που έχω πολλές αναμνήσεις και είναι γεμάτες όμορφα συναισθήματα αρωμάτων και γεύσεων. Έντονα θυμάμαι να με διδάσκουν να ανοίγω παραδοσιακό φύλλο τονίζοντας μου «πως η επιτυχία είναι στην λεπτότητα του χωρίς να τρυπήσει» σε ηλικία Β΄Δημοτικού φτιάχνοντας σπανακόπιτα με άγρια αρωματικά που έμαθα να τα συλλέγω μαζί τους!
Επίσης δεν μπορώ να ξεχάσω τη μοναστηριακή ροδοζάχαρη από την Μονή Ταξιαρχών Αιγιαλείας που έντονα έχει αποτυπώσει τα αρώματα της στις παιδικές μου μνήμες, όταν πηγαίναμε εκδρομές με το σχολείο και βλέπαμε την διαδικασία παρασκευή της, από τους μοναχούς.
Στόχος μου είναι να μπορώ να μεταδώσω αυτές τις αναμνήσεις μου σε γευστική εμπειρία στο κοινό μου.
Δεν μπορώ να ξεχάσω τη μοναστηριακή ροδοζάχαρη από την Μονή Ταξιαρχών Αιγιαλείας
Ποιος είναι ο πιο αυστηρός κριτής σας;
Με βεβαιότητα ο πιο αυστηρός κριτής είναι ο εαυτός μου. Θέλω να ξέρω ότι αυτό που προσφέρω είναι αυτό που θα ήθελα να ικανοποιούσε τις διατροφικές αλλά και γευστικές ανάγκες μου.
Η μαγειρική δεν είναι παραμυθένια, υπάρχει πίεση, με το αίσθημα ευθύνης να είναι μεγάλο, μέχρι το τελικό αποτέλεσμα που σε δικαιώνει με την ικανοποίηση των πελατών σου.
Τη ζωή σας αλλάζει ο ερχομός ενός παιδιού… Πώς θα καταφέρετε να ισορροπήσετε ανάμεσα στις επαγγελματικές υποχρεώσεις και το ρόλο της μητέρας;
Τα τελευταία χρονιά έχω επενδύσει στην επαγγελματική καριέρα, όμως δεν γεννιέσαι για να διαδραματίσεις μονάχα ένα ρόλο στη ζωή σου. Ήρθε στη ζωή μου ο σύντροφος μου, με έκανε να επιθυμώ την δημιουργία οικογενείας και ήταν κάτι που θέλαμε.
Το αίσθημα ευτυχίας δεν περιγράφεται, και το σημαντικό είναι ότι με στηρίζει μιας και έχουμε κοινό επάγγελμα και ξέρουμε πολύ καλά τις δυσκολίες του, προσπαθώντας να χαιρόμαστε κάθε στιγμή της εγκυμοσύνης
Η εγκυμοσύνη και η απόκτηση ενός παιδιού είναι αδιαμφισβήτητα κομβικό σημείο στη ζωή της γυναίκας που συχνά έρχεται σε… σύγκρουση με το «δρόμο» της καριέρας, όμως η μητρότητα είναι το πιο όμορφο συναίσθημα που έχω βιώσει. Πιστεύω ότι ο συνδυασμός της μητρότητας και της εργασίας μπορεί να αποδειχθεί ένα από τα πιο θεμελιώδη οφέλη για μια γυναίκα.
Η φύση έχει φροντίσει ώστε με την απόκτηση παιδιών να μπορεί να αναπτύξει συγκεκριμένες δεξιότητες και ικανότητες για να μεγαλώσει αυτόνομα, δημιουργικά και σκεπτόμενα παιδιά. Είναι σημαντικό λοιπόν να έχεις στηρίξη, από τον σύντροφο σου και να σε κάνει να αισθάνεσαι κάτι παραπάνω από «αρκετή» σε αυτό το διττό ρόλο της εργαζόμενης μητέρας.
Ποιες είναι οι πιο σημαντικές συναντήσεις που είχατε σε αυτή τη διαδρομή μέχρι σήμερα;
Από το 2011 μέχρι και σήμερα, είχα την τύχη να συνεργαστώ σε ξενοδοχεία και εστιατόρια της Ελλάδας και του Εξωτερικού με σπουδαίους ανθρώπους στο χώρο της γαστρονομίας που συνέβαλλαν σημαντικά στην εξέλιξη της επαγγελματικής μου πορείας.
Η συνεργασία μου με ανθρώπους σταθμούς όπως τον διεθνούς πολυβραβευμένο chef Γιάννη Μπαξεβάνη που με εκπαίδευσε στην ελληνική δημιουργική κουζίνα και με μύησε στην αυθεντικότητα της γεύσης & των αρωματικών, τον διάσημο Γάλλο chef Marc Haeberlin που είχα την τύχη να εκπαιδευτώ σε ένα από τα καλυτέρα εστιατόρια του κόσμου L’Auberge de l’ill βραβευμένο με 3 αστέρια Michelin.
Αλλά και η συνεργασία μου με τον Νίκο Ρούσσο και την Γεωργιάννα Χιλιαδάκη μοναδικούς chefs για τα για τα δεδομένα της Ελλάδας από το πρωτοποριακό «Funky Gourmet» που κατατάσσεται στα καλύτερα εστιατόρια παγκοσμίως, με τα 2 αστέρια Michelin, ευχαριστώντας τους ολόψυχα γιατί με στήριξαν τεχνικά, όμως το πιο σπουδαίο είναι ότι ο Νίκος μου τόνισε πόσο σημαντική είναι η αυτοεκτίμηση χωρίς να υποτιμάς την αξία του ανταγωνιστή σου και το κυριότερο ότι μικρή σημασία έχει ο προορισμός όλη η ουσία είναι στο ταξίδι..
Εξαιτίας της μαγειρικής έχετε ταξιδέψει αρκετά… Ποιες είναι οι εικόνες και οι γεύσεις άλλων χωρών που κρατάτε στη μνήμη σας;
Έχω πράγματι αρκετές μνήμες γεμάτες γεύσεις από Φιλανδία, Ισραήλ, Τουρκία, Ισπανία, Ιταλία όμως εκείνη η εικόνα που έχει αποτυπώσει η γαστρονομία στην ψυχή μου είναι του εστιατορίου ‘’L auberge de l ill’’ (3 Michelin Stars) που μαθήτευσα στην Γαλλία και βασίζεται στην γαλλική αλσατική παράδοση με έμφαση στην τεχνική και την πρώτη υλη.
Η υψηλή ποιοτική απόδοση σε πιάτα, με έκανε να επιθυμώ να ακολουθήσω την φιλοσοφία τους και να προσπαθώ με δέος να αντικατοπτρίζω στην μαγειρική μου, τις ρίζες του γαστρονομικού πλούτου της χώρας μας.
Η πιο σπουδαία διάκριση που κατάφερα να κατακτήσω είναι αύτη στους 21 καλυτέρους Young Chefs 2018 του κόσμου
Η πιο σπουδαία διάκριση;
Η πιο σπουδαία διάκριση που κατάφερα να κατακτήσω είναι αύτη στους 21 καλυτέρους Young Chefs 2018 του κόσμου στο Μιλάνο τον Mαιο του 2018 με την συμμέτοχη μου στο διεθνή διαγωνισμό της San Pellegrino και για το γεγονός ότι κατάφερα να προκριθώ για να εκπροσωπήσω της χώρες της ανατολικής μεσογείου σαν την 1η San Pellegrino Young Chef 2018 – Mediterranean Winner ανάμεσα σε 3.000 διαγωνιζόμενους με έναν μοναδικό καθοδηγητή Chef Μέντορα τον Νίκο Ρούσσο του Funky Gourmet.
Το σημαντικό είναι όταν η επιβράβευση όταν ακολουθείτε από κάποια διάκριση ειδικά όταν αυτό γίνεται από ανθρώπους καταξιωμένους στο χώρο της παγκόσμιας γαστρονομίας, με κάνει να νιώθω περήφανη για τις δυνατότητές μου, να έχω περισσότερη αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση όπως επίσης και πίστη στις ικανότητές μου.
Σίγουρα αυτή η πρόκριση με έκανε να νιώθω περήφανη που μου δόθηκε η ευκαιρία να αναδείξω τον γαστρονομικό πλούτο, της χώρα μας, με το αίσθημα ευθύνης να είναι μεγάλο για την επίτευξη του στόχου μου.
Αλλά για μένα όλη η ουσία βρίσκεται στη συμμέτοχη, πιστεύω καθαρά στο επιμορφωτικό χαρακτήρα της που συμβάλει στην σταδιακή εξέλιξη μου, το βλέπω μόνο σαν ευκαιρία στο να δείξω την αγάπη για την δουλεία μου, να ακούσω κριτικές που θα αφυπνίσουν την δική μου κριτική σκέψη και θα προάγουν την ευγενή άμιλλα μέσα από το συναγωνισμό και όχι τον ανταγωνισμό.
Θα εγκαταλείπατε την Ελλάδα προκειμένου να εργαστείτε σε ένα εστιατόριο του εξωτερικού;
Είναι πολύ ενδιαφέρον και δημιουργικό να μπορείς να ταξιδεύεις επαγγελματικά σε προορισμούς του εξωτερικού με σκοπό την αναζήτηση εμπειριών και την μάθηση της γαστρονομικής κουλτούρας άλλων χωρών.
Δεν ξέρω αν θα έφευγα σε μόνιμη βάση από την Ελλάδα, δεν ξέρω αν μπορώ να σκεφτώ την ζωή μου μακριά από την Κρήτη, όσο και αν τονώνουν την δημιουργικότητα μου οι επαγγελματικές αλληλεπιδράσεις με το εξωτερικό, βεβαία δεν μου αρέσει να είμαι απόλυτη σε μια εποχή που όλα είναι ρευστά.
Είδαμε ότι συμμετείχατε στο «Taste οf Athens», πώς βλέπετε τις προσπάθειες που γίνονται στο χώρο;
Η ελληνική γαστρονομία έχει παραδοσιακά προσθέσει μια εξωστρεφή κοινωνική διάσταση, συνδυάζοντας τη γευστική ικανοποίηση με την ψυχαγωγία και την επικοινωνία και αυτό αποδεικνύεται από την συμμετοχή της σε Φεστιβάλ γαστρονομίας,
Διεθνείς Διαγωνισμούς, πρωτοβουλίες αναδείξεις και προωθήσεις γνήσιων ελληνικών προϊόντων και παραγώγων και άλλες νησίδες γαστρονομικού πολιτισμού, που έχουν στόχο την προώθηση της κουζίνας μας και των προϊόντων της..
Προσπάθειες όπως το «Taste οf Athens» συμβάλλουν στην προσπάθεια προβολής της ελληνικής γαστρονομίας και αυτό φαίνεται από την συνεχή της συμμέτοχη σε ενέργειες για την άμεση γαστρονομική χαρτογράφηση της Ελλάδας με στόχο την προβολή της ελληνικής κουζίνας, των τοπικών προϊόντων και παραγωγών που τιμούν την γευστική ιστορία και παράδοση της και προσθέτουν αυθεντικότητα στην τουριστική εμπειρία ενισχύοντας τα κίνητρα επίσκεψης ως προορισμό και τονώνοντας παράλληλα την οικονομία της χώρας μας προσφέροντας οφέλη σε όλους τους εμπλεκόμενους παράγοντες.
Πιστεύω στο ενημερωτικό χαρακτήρα και την ανάδειξη του γαστρονομικού πλούτου της Ελλάδας
Ποιος θεωρείτε ότι είναι ο κορυφαίος έλληνας σεφ; Και ποια η γνώμη σας για τα τηλεοπτικά σόου τύπου master chef;
Πραγματικά είναι πολύ δύσκολο να κατατάξεις κάποιον ως κορυφαίο Έλληνα σεφ. Είναι δάσκαλοι της γαστρονομίας που έχουν προσφέρει τη ζωή τους στον χώρο μας και προσπάθησαν να δημιουργήσουν πρότυπα με αρχές της γαστρονομίας, μας έδωσαν σημαντικά εφόδια καθιερώνοντας τα επαγγελματικά μας δικαιώματα.
Από την άλλη, τόσοι νέοι σεφ συνεχίζουν να την εξελίσσουν με αγάπη, συνεχή μάθηση, μεράκι και να ανεβάζουν πολύ ψηλά την ελληνική γαστρονομία, τόσο στην Ελλάδα όσο και στη διεθνή σκηνή της γαστρονομίας.
Μεγάλοι δάσκαλοι για μένα είναι ο Λευτέρης Λαζάρου, Γιάννης Μπαξεβάνης, Σωτήρης Ευαγγέλου και από την νέα γενιά των σεφ σέβομαι πολύ τον Νίκο Ρούσο, μέντορα μου στο διαγωνισμό της S.Pellegrino στο Μιλάνο, σεφ του 2άστερου Funky Gourmet μαζί με την Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, την καλύτερη βραβευμένη γυναίκα σεφ της Ελλάδας, τον Γκίκα Ξενάκη και το Δημήτρη Παμπόρη.
Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια προσπάθεια ανάδειξης και εξέλιξης της ελληνικής γαστρονομίας με θεμιτά αποτελέσματα.. Όλο και περισσότεροι νέοι στρέφουν το ενδιαφέρον τους προς την γαστρονομία, ίσως να βοήθησε σε αυτό και η προβολή των τηλεοπτικών εκπομπών μαγειρικής όπως είναι το Master Chef.
Πιστεύω στο ενημερωτικό χαρακτήρα και την ανάδειξη του γαστρονομικού πλούτου της Ελλάδας μέσω αυτών των εκπομπών. Αν είχα την ευκαιρία να ασχοληθώ με μια τέτοια εκπομπή στόχος μου θα ήταν η σωστή προβολή της ελληνικής κουζίνας, των τοπικών προϊόντων και παραγώγων που τιμούν την γευστική ιστορία της γαστρονομικής τέχνης.
Ποιος είναι ο επόμενος στόχος σας;
Νιώθω πάρα πολύ δημιουργική και χαρούμενη γιατί σαν επόμενο στόχο επιχειρώ μια νέα εκπομπή. Τους επόμενους μήνες ετοιμάζομαι να λανσάρω το δικό μου κανάλι μαγειρικής στο Youtube! Γεύσεις γεμάτες ψυχή, υλικά που μας θυμίζουν λίγο από το φως των παιδικών μας χρόνων και έξυπνα tips για να εντάξουμε μια τελείως διαφορετική φιλοσοφία, γρήγορα και απλά στην καθημερινότητα μας!
Συνταγές για το Κυριακάτικο τραπέζι, snacks για το γραφείο και το σχολικό κολατσιό αλλά και γευστικές εκπλήξεις που θα συζητηθούν και θα ανατρέψουν όλα όσα ξέραμε για την Ελληνική παραδοσιακή γαστρονομική σκηνή.
Διαβάστε περισσότερα στο περιοδικό Best που κυκλοφορεί
Η ταλαντούχα Μυρτώ Κιούρτη και ένα πολυσέλιδο αφιέρωμα στο σπίτι και τη διακόσμηση
Νέλλα Ιωάννου και Κωνσταντίνα Καμπισοπούλου - Patras Fashion Power
Η παιδική μόδα στο Best που κυκλοφορεί... Η πιο γλυκιά φωτογράφιση
Κάναμε πρόβα νυφικού και φορέσαμε τα καλύτερα μονόπετρα - ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ από το Best που κυκλοφορεί
Διαλέξαμε όλη τη μόδα των γιορτών από το περιοδικό Best που κυκλοφορεί - ΔΕΙΤΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ
Γιορτάζουμε 10 χρόνια Best με το μεγαλύτερο τεύχος που βγάλαμε ποτέ
Τα καλύτερά μας χρόνια! Γιορτάζουμε τα 10 χρόνια BEST με το πιο προσωπικό και νοσταλγικ ό editorial
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr










