Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Τι δουλειά έχει ένας...λατινοαμερικάνος στην Πάτρα; Ποιόν απεικονίζει ο ανδριάντας και που βρίσκεται; ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

Τι δουλειά έχει ένας...λατινοαμερικάνος ...

Η ιστορία του πρώτου Αμερικάνου που επισκέφθηκε την Ελλάδα

Ο Φρανσίσκο ντε Μιράντα ήταν από εκείνους τους εξαιρετικούς ανθρώπους που εμφανίζονται σπάνια στο πέρασμα της ιστορίας της ανθρωπότητας.Ο πρόδρομος της Λατινοαμερικάνικης ανεξαρτησίας, ο μεγάλος Στρατηγός Φρανσίσκο ντε Μιράντα ήταν ο πρώτος πολίτης της αμερικάνικης ηπείρου που επισκέφτηκε τον ελληνικό χώρο, το 1786, θέλοντας να εμπλουτίσει τα διαβάσματά του με τη ζωντανή επαφή με πολλά στοιχεία της ιστορίας και του πολιτισμού των ελληνικών, μυκηναϊκών και μινωικών λαών, που είναι οι πρόγονοι του δυτικού πολιτισμού.

Άγαλμα του υπάρχει στην Πάτρα, ευρίσκεται στην Πλατεία μπροστά στο γήπεδο της «ΠΑΝΑΧΑΙΚΗΣ» στην Αγυιά.

Ο Σεμπαστιάν Φρανσίσκο ντε Μιράντα Ροντρίγκες, γεννήθηκε στο Καράκας της Βενεζουέλας στις 28 Μαρτίου του 1750 και πέθανε στο Σαν Φερνάντο της επαρχίας Κάντιθ, στην Ισπανία, στις 14 Ιουλίου του 1816. Στις 25 Ιανουαρίου του 1771 έφυγε για την Ευρώπη και πήρε το βαθμό του Λοχαγού στις 7 Ιανουαρίου του 1773 (η στρατιωτική του καριέρα διήρκησε μέχρι το 1780). Πολέμησε στην Ισπανία, στην Αμερική και στην Αφρική. Το 1779 συμμετείχε στον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών και έφτασε στο βαθμό του Συνταγματάρχη για τις υπηρεσίες του. Ωστόσο από το 1778 η Ιερά Εξέταση στη Σεβίλλη τον κατήγγειλε ως ένοχο για το αδίκημα της κατοχής απαγορευμένων βιβλίων, και για το λόγο αυτό εγκατέλειψε τη χώρα. Γνώρισε τον Τζωρτζ Ουάσιγκτον και τον Τζέφερσον. Αναγκάστηκε να φύγει για την Αγγλία, όπου έφτασε στις 10 Φεβρουαρίου του 1785.

Στην Ελλάδα, που τότε ήταν υπό οθωμανική κατοχή, αποβιβάστηκε στις 16 Μαΐου του 1786, στην ηλικία των 36 ετών, και ήταν ο πρώτος πολίτης της αμερικάνικης ηπείρου που επισκέφτηκε την ελληνική γη.

Το 1791 συμμετείχε στη Γαλλική Επανάσταση και πήρε το βαθμό του υποστράτηγου του γαλλικού στρατού. Το 1805 ταξίδεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες και ξεκίνησε τον πρώτο του αγώνα για την ανεξαρτησία της Νότιας Αμερικής από την Ισπανική Αυτοκρατορία. Στις 19 Απριλίου του 1810 κηρύχτηκε η ανεξαρτησία της Βενεζουέλας και του ζητήθηκαν οι υπηρεσίες του. Στις 2 Μαρτίου του 1811 εγκαθιδρύθηκε το Εθνικό Κογκρέσο και ο Μιράντα ορίστηκε αντιπρόσωπος. Παραδόθηκε μαζί με άλλους από τον Σιμόν Μπολίβαρ στους φιλοβασιλικούς, με ανταλλάγματα. Ο Φρανσίσκο ντε Μιράντα μεταφέρθηκε τότε στην Καράκα του Κάντιθ της Ισπανίας, όπου πέθανε στις 14 Ιουλίου του 1816, στα 66 του χρόνια, σε πλήρη εγκατάλειψη.

Ο Φρανσίσκο Ντε Μιράντα, ο "πρόδρομος" των επαναστάσεων στη Λατινική Αμερική "επέστρεψε" στην Ελλάδα με τη μορφή ανδριάντα, τον οποίον δώρισε η Πρεσβεία της Βενεζουέλας στο Δήμο της Πάτρας. Η τελετή έγινε στο Δημαρχείο με τον Πρέσβη της Βενεζουέλας Ροδρίγο Τσάβες Σαμούδιο και τον τότε Δήμαρχο Πάτρας Ανδρέα Φούρα.

O ανδριάντας έχει ύψος 2,24 μέρα και βάρος 600 κιλά. Το έργο φιλοτεχνήθηκε από τον Βενεζολάνο Νέλσον Βερμούδες.

*Στοιχεία από την ανάρτηση της Μαρίας Δημητρακοπούλου στο patras old photos

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight