ΕΚΛΟΓΕΣ 2019

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Στο... πουθενά τα σκουπίδια της Αιγιαλείας! Κάτοικοι αντιστάθηκαν στα ΜΑΤ, κρατούν κλειστό το ΧΥΤΑ

Στο... πουθενά τα σκουπίδια της Αιγιαλείας! Κάτοικοι αντιστάθηκαν στα ΜΑΤ, κρατούν κλειστό το ΧΥΤΑ
Τσίχλα Κωνσταντίνα

Τι δήλωσαν στο thebest.gr κάτοικοι της Αιγιαλείας, ο Δήμαρχος και ο συντονιστής της αποκεντρωμένης Διοίκησης

Φορτωμένα  έφυγαν τα απορριμματοφόρα που το πρωί έφτασαν μαζί με τα ΜΑΤ στο ΧΥΤΑ Αιγιαλείας  προκειμένου να πετάξουν εκεί σκουπίδια. Κάτοικοι του Δήμου που επί 50 μέρες βρίσκονται εκεί δεν έκαναν πίσω ούτε αυτή τη φορά.

Ένταση στην Αιγείρα- Απορριμματοφόρα μαζί με ΜΑΤ από τα ξημερώματα στο ΧΥΤΑ-Συγκεντρώνονται οι κάτοικοι - ΦΩΤΟ

Τα  ΜΑΤ, εισαγγελέας Καλαβρύτων, ο  Αστυνομικός Διευθυντής Αχαΐας, ο Διοικητής της Αστυνομίας Αιγίου αλλά και η προϊσταμένη της Υγειονομικής υπηρεσίας Αιγίου, που βρέθηκαν έξω από το ΧΥΤΑ στις 6:30, έμειναν εκεί μέχρι τις 8:00.

Όπως ανέφερε στο thebest.gr μέλος της Επιτροπής για το κλείσιμο του ΧΥΤΑ παρόλο που υπάρχει απόφαση για μεταφορά των σκουπιδιών του Δήμου σε ΧΥΤΑ της Περιφέρειας τα απορριμματοφόρα πήγαν στο ΧΥΤΑ της Αιγιαλείας καθώς   χρειάζεται χρόνος για να εκτελεστεί η απόφαση από τους υπόλοιπους.

Kάτοικοι αφήνουν αιχμές και για τον Δήμαρχο υποστηρίζοντας ότι «όλα αυτά είναι ένα δικό του σόου και ότι πρέπει αν το πάρει απόφαση ότι δεν πρόκειται να κάνουν πίσω και ότι δεν πρόκειται να ανοίξουν το ΧΥΤΑ».

300 άτομα συγκεντρώθηκαν έξω από το ΧΥΤΑ για να εμποδίσουν τα απορριμματοφόρα

Από την άλλη ο Δήμαρχος Αιγιαλείας, κ. Θανάσης Παναγόπολος δήλωσε στο thebest.gr:

«Δεν δίνω εγώ εντολές στην αστυνομία, η οποία δρα με βάση το καθήκον τις και τα έγγραφα που έχει στη διάθεση της. Όντως υπάρχει η απόφαση για τον καταμερισμό των σκουπιδιών σε ΧΥΤΑ της Περιφέρειας αλλά δεν υπάρχει καμία απόφαση από αρμόδια αρχή που να λέει ότι ο ΧΥΤΑ της Αιγιαλείας κλείνει. Δε μπορεί 100 άτομα να ταλαιπωρούν 50.000.

Ναι πράγματι έχουμε ένα μικρό ΧΥΤΑ και γι αυτό υπήρξε η απόφαση  για μεταφορά σκουπιδιών και σε άλλους ΧΥΤΑ αλλά θα πρέπει να είναι σε λειτουργία και του δικού μας Δήμου».

Ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Νίκος  Παπαθεοδώρου εξήγησε στο thebest.gr ότι Οι ΧΥΤΑ οι οποίοι  σύμφωνα με την απόφαση θα δεχθούν τα σκουπίδια του δήμου Αιγιαλείας, θα αναγκαστούν να το κάνουν όμως προηγούνται γραφειοκρατικές διαδικασίες και δημοτικά συμβούλια τα οποία θα εξασφαλίσουν τα απαραίτητα νομικά έγγραφα για να προχωρήσει η μεταφορά τους.
«Μπορεί όντως να υπάρχει αυτή η απόφαση για την κατανομή 12.000 τόνων σκουπιδιών σε ΧΥΤΑ της Περιφέρειας αλλά θα πρέπει α συνεργαστεί και αυτός της Αιγιαλείας από τη στιγμή που η άδεια του δεν έχει ανακληθεί.
Μάλιστα εξέφρασε φόβους για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου χώρου διαχείρισης σκουπιδιών.

Ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Νίκος Παπαθεοδώρου εξήγησε στο thebest.gr ότι Οι ΧΥΤΑ οι οποίοι σύμφωνα με την απόφαση θα δεχθούν τα σκουπίδια του δήμου Αιγιαλείας, θα αναγκαστούν να το κάνουν όμως προηγούνται γραφειοκρατικές διαδικασίες και δημοτικά συμβούλια τα οποία θα εξασφαλίσουν τα απαραίτητα νομικά έγγραφα για να προχωρήσει η μεταφορά τους.

Εξέφρασε φόβους για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου χώρου διαχείρισης σκουπιδιών

«Μπορεί όντως να υπάρχει αυτή η απόφαση για την κατανομή 12.000 τόνων σκουπιδιών σε ΧΥΤΑ της Περιφέρειας, μέσα σε ένα χρόνο, αλλά θα πρέπει να συνεργαστεί και αυτός της Αιγιαλείας από τη στιγμή που η άδεια του δεν έχει ανακληθεί» δήλωσε τονίζοντας ότι δε μπορεί να απαιτήσουν από τα ΧΥΤΑ να εκτελέσουν την απόφαση τόσο άμεσα.

Όσο για το πού πάνε τα σκουπίδια που σήμερα δεν άφησαν κάτοικοι να ρίξουν στο ΧΥΤΑ... η απάντηση είναι... «στο πουθενά»!

Στην δυτική Αχαΐα, όπως ανέφερε στο thebest.gr ο Σπύρος Τραχάνης, πρόεδρος του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων 2ης  Διαχειριστικής  Ενότητας  Ν. Αχαΐας, θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 16:00 έκτακτο διοικητικό συμβούλιο προκειμένου να εξεταστεί το θέμα αλλά και η απόφαση της αποκεντρωμένης που πλέον, όπως τόνισε, είναι νόμος.

 

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτ. Ελλάδας και Ιονίου, 12.000 τόνοι σκουπίδια θα μεταφερθούν σε ΧΥΤΑ της περιφέρειας.

1500 τόνοι στο Χ.Υ.Τ.Α. της 1 ης Δ.Ε. Αιτωλοακαρνανίας στη θέση «Κοχλαστή» του Δ. Ναυπάκτου -

3500 τόνοι στο Χ.Υ.Τ.Α. της 2 ης Δ.Ε. Αιτωλοακαρνανίας στη θέση «Μονοδένδρι» του Δ. Αγρινίου -

5500 τόνοι στο Χ.Υ.Τ.Α. της 3ης Δ.Ε. Αιτωλοακαρνανίας στη θέση «Κακοπετριά» του Δ. Ακτίου – Βόνιτσας

1000 τόνοι στο Χ.Υ.Τ.Α. της 4 ης Δ.Ε. Αιτωλοακαρνανίας στην περιοχή «Συλλόγου Ακτημόνων Αγ. Συμεώνος» του Δ. Ι.Π. Μεσολογγίου

500 τόνοι στο Χ.Υ.Τ.Α. της 2ης Δ.Ε. Αχαϊας στη θέση «Κάτω Βάθρες ή Γκούντα» του Δ. Δυτικής Αχαΐας

Να σημειώσουμε οτι υπάρχουν αντιδράσεις κι από τις περιοχές των άλλων ΧΥΤΑ στο να δεχτούν μόνιμα τα σκουπίδια του Δήμου Αιγιαλείας και είναι άγνωστο το αν και πότε θα δοθεί οριστική λύση στο θέμα.

Ακολουθεί η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτ. Ελλάδας και Ιονίου:

Αποφασίζουμε την τελική διάθεση των αστικών στερεών αποβλήτων (ΑΣΑ) του Δήμου Αιγιαλείας της Π.Ε. Αχαΐας σε νόμιμα λειτουργούσα εγκατάσταση διάθεσης (Χώρο Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων, Χ.Υ.Τ.Α.), κατά παρέκκλιση του ισχύοντος Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕ.Σ.Δ.Α.) Δυτικής Ελλάδας.

Η προσωρινή αυτή διαχείριση επιβάλλεται προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Δήμο Αιγιαλείας, να προστατευθεί η δημόσια υγεία, να αποτραπεί η τυχόν ενεργοποίηση Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (Χ.Α.Δ.Α.), λόγω της μη εισέτι υλοποίησης των αντίστοιχων υποδομών διαχείρισης στερεών αποβλήτων, που προβλέπονται από τον ισχύοντα Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, και έχει ως ακολούθως:

1. Από την έναρξη ισχύος της παρούσας Απόφασης, τα ημερησίως παραγόμενα αστικά στερεά απόβλητα (ΑΣΑ) του Δήμου Αιγιαλείας Π.Ε., καθώς και τα αστικά απόβλητα που είναι σωρευμένα στους οικισμούς του Δήμου, έως την ποσότητα των δώδεκα χιλιάδων τόνων (12000t), θα διατίθενται σε Χ.Υ.Τ.Α. εντός της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και συγκεκριμένα: - 1500 τόνοι στο Χ.Υ.Τ.Α. της 1 ης Δ.Ε. Αιτωλοακαρνανίας στη θέση «Κοχλαστή» του Δ. Ναυπάκτου - 3500 τόνοι στο Χ.Υ.Τ.Α. της 2 ης Δ.Ε. Αιτωλοακαρνανίας στη θέση «Μονοδένδρι» του Δ. Αγρινίου - 5500 τόνοι στο Χ.Υ.Τ.Α. της 3ης Δ.Ε. Αιτωλοακαρνανίας στη θέση «Κακοπετριά» του Δ. Ακτίου – Βόνιτσας - 1000 τόνοι στο Χ.Υ.Τ.Α. της 4 ης Δ.Ε. Αιτωλοακαρνανίας στην περιοχή «Συλλόγου Ακτημόνων Αγ. Συμεώνος» του Δ. Ι.Π. Μεσολογγίου - 500 τόνοι στο Χ.Υ.Τ.Α. της 2ης Δ.Ε. Αχαϊας στη θέση «Κάτω Βάθρες ή Γκούντα» του Δ. Δυτικής Αχαΐας

2. Η δαπάνη υγειονομικής ταφής απορριμμάτων (τέλος ταφής) καθορίζεται με βάση την τιμολογιακή πολιτική των χώρων υποδοχής των ΑΣΑ και αναφέρεται στην προγραμματική σύμβαση μεταξύ αυτών και του Δήμου Αιγιαλείας, που είναι απαραίτητο να προηγηθεί της μεταφοράς και να κοινοποιηθεί άμεσα στο Γραφείο του Συντονιστή ΑΔΠΔΕΙ.

3. Στους ανωτέρω Χ.Υ.Τ.Α. αποδεκτά θα γίνονται μόνο τα απόβλητα που κατατάσσονται στο Κεφάλαιο 20 του Ευρωπαϊκού Καταλόγου Αποβλήτων (ΕΚΑ) και ειδικότερα τα απόβλητα που μνημονεύονται στις οικείες αποφάσεις έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (Α.Ε.Π.Ο.) και τις άδειες λειτουργίας αυτών.

4. Ο Δήμος Αιγιαλείας οφείλει:

α. Να μεταφέρει τα αστικά στερεά απόβλητά του στις υποδεικνυόμενες στην παρούσα νόμιμα λειτουργούσες εγκαταστάσεις (Χ.Υ.Τ.Α.) και να καταβάλει το τέλος χρήσης, που καθορίζεται από την τιμολογιακή πολιτική των χώρων υποδοχής των ΑΣΑ.

β. Να εφαρμόσει άμεσα και πλήρως πρόγραμμα χωριστής συλλογής αποβλήτων συσκευασιών στο πλαίσιο της υφιστάμενης σύμβασης συνεργασίας με Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών, υπό την εποπτεία του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ.), με σκοπό να επιτευχθούν τάχιστα οι στόχοι του προγράμματος ανακύκλωσης αποβλήτων συσκευασίας.

γ. Συνδυαστικά με την ανακύκλωση, να μεριμνήσει για τρόπους προσωρινής διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων, με κατάλληλη αδειοδότηση και όρους περιβαλλοντικής προστασίας και με δοκιμασμένη μεθοδολογία που να οδηγεί σε σημαντική μείωση των αποβλήτων που οδηγούνται προς τελική διάθεση.

δ. Να μεριμνήσει για τη διευθέτηση της περιοχής της εγκατάστασης δεματοποίησης στη θέση «Νησί», Τέμενης Αιγίου, σύμφωνα με τις διαδικασίες του άρθρου 9 της ΚΥΑ 50910/2003 (σχετ. 9).

5. Ο Αναγκαστικός Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων 4 ης Διαχειριστικής Ενότητας Αχαΐας οφείλει να μεριμνήσει για την ταχεία λειτουργία του ΧΥΤΑ στη θέση «Κακιχούνι» της Δ.Ε. Αιγείρας.

6. Ο Αναγκαστικός Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων 3ης Διαχειριστικής Ενότητας Αχαΐας οφείλει να μεριμνήσει για την άμεση αδειοδότηση και υλοποίηση των υποδομών που ορίζονται στον ισχύοντα ΠΕΣΔΑ (ΜΕΑ, ΜΕΒ, κομποστοποίηση).

7. Ο Φορέας Λειτουργίας του εκάστοτε Χ.Υ.Τ.Α. υποδοχής οφείλει: α. Να αποδέχεται υποχρεωτικά τα ΑΣΑ του Δήμου Αιγιαλείας, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις παραγράφους 1, 2, 3 και 4 της παρούσας. β. Να ελέγχει τη σύνθεση, την ποσότητα και το είδος των αποβλήτων που μεταφέρει στις εγκαταστάσεις του Χ.Υ.Τ.Α. ο Δήμος Αιγιαλείας, ώστε να είναι αποδεκτά σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρούσα, σύμφωνα με τις αδειοδοτήσεις της εγκατάστασης υποδοχής ως προς τα κριτήρια αποδοχής και γενικότερα με τις σχετικές διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας.

8. Για να εξασφαλιστεί η ιχνηλασιμότητα των αποβλήτων (παραγωγός – συλλογέας – μεταφορέας – παραλήπτης), τα απόβλητα θα διακινούνται με «έντυπο παρακολούθησης αποβλήτου», που είναι τριπλότυπα έντυπα με βάση το υπόδειγμα του Παραρτήματος ΙΙ της (10) σχετικής Εγκυκλίου ΥΠΕΚΑ.

9. Σε περίπτωση παράλειψης εφαρμογής της παρούσας Απόφασης, καταλογίζονται ποινικές, αστικές ή διοικητικές ευθύνες στον υπεύθυνο για την μη εφαρμογή της φορέα, όπως προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις.

10. Ο Δήμος Αιγιαλείας υποχρεούται στην υποβολή προς το Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου, διμηνιαίας έκθεσης εφαρμογής της παρούσας Απόφασης, καθώς και των εντύπων του σημείου 8 της παρούσας.

11. Έναρξη ισχύος της παρούσης Απόφασης ορίζεται η ημερομηνία δημοσίευσής της, για συνολική ποσότητα έως δώδεκα χιλιάδες τόνους (12000t) αστικών στερεών αποβλήτων (ΑΣΑ) του Δήμου Αιγιαλείας.

Φωτ. από facebook της δημοσιογράφου Πέπης Σπηλιωτοπούλου.

Σχόλια

Ειδήσεις