Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Η ιστορία των "αδελφών πλοίων" που πήγαιναν τους Πατρινούς στην Αμερική!

Η ιστορία των "αδελφών πλοίων"...
Παπαδάκου Γωγώ
[email protected]

Συγκλονιστικές ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ από το εσωτερικό των Σατούρνια και Βουλκάνια

Η Πάτρα έγινε γνωστή ως το λιμάνι της μεγάλης ελπίδας και αγωνίας… Patrasso έγραφαν οι ταμπέλες στην Τεργέστη και Patras στη Νέα Υόρκη.

Βαθιά χαραγμένα και τα καράβια και τα λιμάνια τους στις ψυχές πολλών.

Το ταξίδι, το όνειρο, η ελπίδα…

(Πάτρα: Όταν οι Έλληνες μετανάστευαν στοιβαγμένοι στο κατάστρωμα για την Αμερική)

Στις δεκαετίες της μετανάστευσης χιλιάδες ήταν οι κάτοικοι της Δυτικής Ελλάδας που με τα υπερωκεάνια Saturnia και Vulcania μετανάστευσαν στην Αμερική για μια καλύτερη ζωή.

Τα SATURNIA και VULCANIA ήταν δύο σχεδόν αδελφά υπερωκεάνια της εταιρίας COSULICH, τα οποία στις αρχές του αιώνα έκαναν τη διαδρομή Πάτρα – Νέα Υόρκη.

Το Saturnia το 1925 αποτελούσε ένα πολυτελές κρουαζιερόπλοιο και θεωρείτο ως ένα από τα πιο όμορφα διηπειρωτικών πλοία που έχουν κατασκευαστεί ποτέ.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου, ωστόσο, το πλοίο χρησιμοποιήθηκε από τις αμερικανικές δυνάμεις σε διάφορες λειτουργίες.

Μόλις τελείωσε ο πόλεμος, το πλοίο είχε μετατραπεί και πάλι, αυτή τη φορά για τις μεταφορές μετανάστευσης.

Μεταξύ 1946 και 1965, εκτιμάται ότι 265.000 μετανάστες ταξίδεψαν με το Saturnia από την Ευρώπη στον Καναδά και τις ΗΠΑ .

Η πλειοψηφία των ταξιδιωτών ήταν Έλληνες και Ιταλοί με προορισμό τα λιμάνια της Halifax ή στη Νέα Υόρκη.

 

ΤΟ ΥΠΕΡΩΚΕΑΝΙΟ ΣΑΤΟΥΡΝΙΑ -ΤΟ ΠΛΟΙΟ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΣΤΗΝ ΓΡΑΜΜΗ ΠΑΤΡΑ, ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - 1927 - Η ΣΚΑΛΑ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΘΕΣΗ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ ΙΤΑΛΙΑΝ ΛΙΝΕΡΣ ΤΟ ΥΠΕΡΩΚΕΑΝΙΟ ΣΑΤΟΥΡΝΙΑ -ΤΟ ΠΛΟΙΟ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΣΤΗΝ ΓΡΑΜΜΗ ΠΑΤΡΑ, ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΣΛΑΒΙΚΗ ΚΑΡΤΑ ΑΠΟ ΝΤΕΛΚΑΜΠ ΤΟ ΥΠΕΡΩΚΕΑΝΙΟ ΣΑΤΟΥΡΝΙΑ -ΤΟ ΠΛΟΙΟ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΣΤΗΝ ΓΡΑΜΜΗ ΠΑΤΡΑ, ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - 1929 - Η ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΩΝ ΚΑΠΝΙΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΘΕΣΗ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ ΙΤΑΛΙΑΝ ΛΙΝΕΡΣ 1929 - ΤΑ ΔΥΟ ΔΙΔΥΜΑ ΠΛΟΙΑ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ " ΣΑΤΟΥΡΝΙΑ " ΚΑΙ " ΒΟΥΛΚΑΝΙΑ" ,ΣΥΝΑΝΤΙΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ -ΟΙ ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΧΑΙΡΕΤΟΥΝ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ ΙΤΑΛΙΑΝ ΛΙΝΕΡΣ Η ΠΙΣΙΝΑ ΤΟΥ ΣΑΤΟΥΡΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΘΕΣΗΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟΝ GAETANO MORETTI - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ ΙΤΑΛΙΑΝ ΛΙΝΕΡΣ .

Πρώτο ταξίδι για το ιταλικό ατμόπλοιο Vulcania, στις 19 Δεκεμβρίου του 1927,με διαδρομή Τεργέστη – Πάτρα – Νάπολι – Νέα Υόρκη. To πλοίο S.S. (δηλαδή steam ship) είχε μήκος 182 μέτρα, πλάτος 24,31 μέτρα, ταχύτητα 19 μίλια και 1.760 επιβάτες.

Στην ταινία ντοκουμέντο που ακολουθεί αποτυπώνεται το πρώτο ταξίδι του πλοίου από Τεργέστη μεχρι Πάτρα και στη συνέχεια το ταξίδι για τη Νέα Υόρκη.

Κορυφαία σκηνή (στο 3.26) η πρώτη αφιξη στην Πατρα απο τη νότια πλευρά και η πρυμνιοδετηση στο Μωλο Αγίου Νικολάου. Θα δείτε εικόνες απο ολο το λιμάνι της Πάτρας και τα πολλα μικρα ατμοπλοια που ηταν μεσα καθως και ευρεια αποψη της πολης.

Σπάνιο κινηματογραφικό υλικό ήρθε να δώσει κίνηση στις σκόρπιες ασπρόμαυρες εικόνες της Πάτρας του περασμένου αιώνα, με τον πιο ανέλπιστο τρόπο!

Πάτρα 1933 LIVE!!! Συγκλονιστική κινηματογραφική αποτύπωση της πόλης σε ένα ΒΙΝΤΕΟ 6 λεπτών!

Το ντοκουμέντο που ακολουθεί, προέρχεται από τον Χρήστο Σακελλάρη, ο οποίος ορμώμενος από την Περίστα της ορεινής Ναυπακτίας, έφθασε το 1920 στο Ellis Island της Νέας Υόρκης για να συναντήσει τον πατέρα του Γεώργιο που είχε μεταναστεύσει ήδη από το 1907.

Μετά απο 13 χρόνια σε ηλικία 28 ετών, επιστρέφει στην Περίστα το καλοκαίρι του 1933 με το πλοίο Saturnia.

Προτελευταία στάση του πριν καταπλεύσει στον Πειραιά, η πόλη των Πατρών.

Για καλή μας τύχη έχει μαζί του και μια κινηματογραφική μηχανή Cine Kodak των 16mm ...

Έλληνες μετανάστες, στο ύψος τού παλιού Τελωνείου, επιβιβάζονται σε βάρκες που θα τους πάνε μέχρι τα υπερωκεάνια Σατούρνια & Βουλκάνια, τα οποία άραζαν έξω από τον κυματοθραύστη γιατί δεν χωρούσαν- πηγή Φωτογραφίας: paliapatra.gr To Saturnia στον κυματοθραύστη της Πάτρας το 1937

Γωγώ Παπαδάκου

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις