Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Ι. Φωτήλας: «Θετική η ενημέρωση για τη νόσο της ιλαράς αλλά καθυστερημένη»

Ι. Φωτήλας: «Θετική η ενημέρωση για τη ν...

Άγνωστος ο αριθμός ενήλικων που γεννήθηκαν μετά το 1970 και δεν έχουν εμβολιαστεί

«Η σημερινή έκτακτη, ενημερωτικού χαρακτήρα σύγκλιση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων για το θέμα της ιλαράς - αν και σας τιμά ως πρωτοβουλία κ. Υπουργέ - πραγματοποιείται με πολύ μεγάλη καθυστέρηση» επισήμανε ο Ιάσονας Φωτήλας, βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ, κατά την ενημέρωση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για τη νόσο της ιλαράς που έχει επανεμφανιστεί με δεκάδες κρούσματα στην ελληνική κοινωνία και την ανάγκη εμβολιασμού.

Ο κ. Φωτήλας τόνισε όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του, ότι το πρώτο κρούσμα της νόσου εμφανίστηκε στις 17 Μαΐου αλλά οι σχετικές οδηγίες βγήκαν μόλις το Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με τους φορείς υγείας, αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν 350.000 παιδιά που παραμένουν ανεμβολίαστα, παραμένει όμως άγνωστος ο αριθμός των ενήλικων που γεννήθηκαν μετά το 1970 που είτε δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου είτε έχουν λάβει μόνο την πρώτη δόση.

Τέλος, ο κ. Φωτήλας υπογράμμισε ότι, επειδή βρισκόμαστε σε φάση επιδημιολογικής έξαρσης της ιλαράς, στόχος μας θα πρέπει να είναι άμεσα να μπορέσουμε να περιορίσουμε την εξάπλωσή της και σύντομα να εμβολιαστεί όλος εκείνος ο δυνητικά ευαίσθητος πληθυσμός.

Ακολουθεί αναλυτικά το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Κύριε Υπουργέ, σας άκουσα, άκουσα και τον Πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ και δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν. Ή οι ιατρικοί σύλλογοι της χώρας πραγματικά παραπληροφορούν τους πάντες και τα πάντα ή αυτά που ακούσαμε σήμερα απέχουν πολύ από την πραγματικότητα.

Οφείλω να πω ότι η σημερινή σύγκληση σας τιμά, αλλά δεν μπορώ να μην πω ότι γίνεται με μεγάλη καθυστέρηση. Όλοι γνωρίζουμε, το ακούσαμε πολλές φορές, ότι σήμερα έχουν καταγραφεί 200 περίπου κρούσματα της νόσου σε ένα διάστημα 4 - 5 μηνών και μάλλον δυστυχώς δεν θα σταματήσουμε εκεί, δεδομένου ότι τις επόμενες ημέρες αναμένονται και άλλα αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων, κάτι που αναφέρει το ίδιο το ΚΕΕΛΠΝΟ σε ανακοίνωσή του.

Αναγνωρίζω, κύριε Υπουργέ, πώς στην επιδημική έξαρση της νόσου, στην οποία βρισκόμαστε, μπορεί να έχει μερίδιο και το αντιεμβολιακό κίνημα, όμως εσείς είπατε ότι περάσατε άμεσα και αυτό δεν είναι αληθές.

Διότι δεν μπορεί ενώ όλη η Ελλάδα έβλεπε την νόσο να βρίσκεται σε έξαρση σε όλες τις γειτονικές χώρες, δεν είχε βγει ούτε μια ανακοίνωση ενημέρωσης προς τους πολίτες.

Αν, κύριε Υπουργέ, είχατε δράσει άμεσα, όπως μας είπατε, δεν θα έπρεπε σήμερα να τρέχουμε να καλύψουμε 350.000 παιδιά που αυτή τη στιγμή δεν έχουν εμβολιαστεί με το MMR. Τα ράφια είναι γεγονός ότι άδειασαν στα φαρμακεία και καταβάλλετε τώρα προσπάθειες για αύξηση των αποθεματικών και πάλι ετεροχρονισμένα.

Εδώ και τέσσερις πέντε μήνες έχουν εμφανιστεί τα πρώτα κρούσματα, όμως εσείς περιμένατε να καταγραφούν 60 νέα κρούσματα μόλις σε 17 ημέρες, για να αποστείλετε σχετικές οδηγίες στους επαγγελματίες υγείας και τους δημόσιους χώρους υγείας.

Να σας θυμίσω ότι το πρώτο κρούσμα εμφανίστηκε στις 17 Μαΐου και οι σχετικές οδηγίες βγήκαν μόλις τον Σεπτέμβριο. Σπεύσατε δε να αποστείλετε σχετικές οδηγίες, όταν οκτώ από αυτά τα κρούσματα παρουσιάστηκαν σε επαγγελματίες υγείας που εργάζονται εντός των δημοσίων νοσοκομείων, στο «Θριάσιο», στο «Αγλαΐα Κυριακού», στο «Σισμανόγλειο», στον «Ερυθρό Σταυρό» και ευτυχώς τώρα βρίσκονται, βεβαίως, εκτός κινδύνου.

Αφήσατε για περίπου τέσσερις μήνες εκτεθειμένα και τα ψυχιατρικά νοσοκομεία, όπως το «Δρομοκαΐτειο», το «Δαφνί», στα οποία όταν εφημερεύουν προσέρχονται ευάλωτες ομάδες για εξέταση και εισαγωγή με εισαγγελική παραγγελία, οι οποίες μπορεί ήδη να νοσούν από ιλαρά. Το προσωπικό όμως δεν λάμβανε καμία προφύλαξη και αυτό γιατί δεν είχατε αποστείλει καμία οδηγία.

Κύριε Υπουργέ, σύμφωνα με τους φορείς υγείας αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν 350.000 παιδιά που παραμένουν ανεμβολίαστα. Παραμένει όμως και δεν πρέπει να το ξεχνάτε άγνωστος ο αριθμός των ενήλικων που γεννήθηκαν μετά το ΄70 που είτε δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου είτε έχουν κάνει μόνο την πρώτη δόση.

Δεν ξέρουμε καν ποιος είναι ο συνολικός αριθμός των εκτεθειμένων στη νόσο της ιλαράς κ. Υπουργέ και η επικινδυνότητα μεγαλώνει καθημερινά. Δεν υπάρχει ούτε ο απαραίτητος αριθμός των αντιδραστηρίων, γιατί στα νοσοκομεία δεν τα είχαν εντάξει στους προϋπολογισμούς τους. Και δικαιολογημένα, αφού πράγματι μιλούσαμε για μια ξεχασμένη ασθένεια. Στην Πάτρα μόνο το νοσοκομείο Καραμανδάνειο προέβλεψε κονδύλι για τα αντιδραστήρια, άλλα πόσους μπορούν να καλύψουν;

Είναι απαραίτητο να εξεταστούν οι υγειονομικοί, γιατροί, νοσηλευτές και ιδιώτες γιατροί για να μάθουμε αν έχουν τα αντισώματα πριν προχωρήσουμε σε ολικό πληθυσμιακό εμβολιασμό και αυξήσουμε και τις δαπάνες του κράτους κατακόρυφα, διευθετώντας έτσι και την υψηλή ζήτηση. Μιλάμε για 105.000 υγειονομικούς.

Να σημειώσω σ' αυτό το σημείο, ότι είχαμε και περιστατικά με εγκεφαλίτιδα σε παιδιά καθώς και περιστατικό με λοίμωξη του αναπνευστικού. Όλα βέβαια νοσηλεύτηκαν και σήμερα βρίσκονται εκτός κινδύνου.

Στο σημείο αυτό, θα έπρεπε να σταθούμε και σε ένα ακόμα γεγονός που χρήζει της άμεσης προσοχής, αλλά και της παρέμβασης σας.

Σύμφωνα με καταγγελίες της Ένωσης Ελεύθερων Επαγγελματιών Παιδιάτρων έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα ψευδών βεβαιώσεων περί εμβολιασμού, τις οποίες υπογράφουν παιδίατροι χωρίς όμως να έχουν προχωρήσει στους αντίστοιχους εμβολιασμούς.

Επίσης, έχουν δοθεί πιστοποιητικά από τα οποία βεβαιώνουν ότι τα παιδιά έχουν εμβολιαστεί επαρκώς ή ότι ανήκουν σε κάποια ευαίσθητη ομάδα που δεν τους επιτρέπει να πραγματοποιήσουν το εμβόλιο του ΜΜR.

Μαζί με τα παραπάνω δεν λείπουν και οι περιπτώσεις όπου επαγγελματίες υγείας έχουν προχωρήσει και σε παραποίηση στοιχείων σε βιβλιάρια υγείας παιδιών, που οι γονείς τους δεν επιθυμούν να τα εμβολιάσουν.

Αυτό είναι άσχετο με αυτό που δήλωσε ο συνάδελφός δικηγόρος, τα οποία εγώ τα αντιλαμβάνομαι και είναι πολύ σοβαρά και πράγματι ως νομικός οφείλω να πω ότι εδώ υπάρχει ένα σοβαρό θέμα. Δεν μπορούμε κανέναν να υποχρεώσουμε να κάνει κάτι για να μπορέσει να πάει σχολείο. Αλλά, εδώ μιλάμε για ψευδείς βεβαιώσεις. Είναι άλλο θέμα. Οι καταγγελίες στην Αθήνα κάνουν λόγο για ένα παραστατικό, όπου γιατρός άνευ ειδικότητας έδωσε πιστοποιητικό αδυναμίας πραγματοποίησης του εμβολίου και άλλη μια περίπτωση όπου παιδίατρος ομοιοπαθητικός έδωσε μια αντίστοιχη βεβαίωση. Ανάλογα περιστατικά έχουν καταγγελθεί και στην Πάτρα.

Εγώ θα ήθελα να ξέρω, κύριε Υπουργέ, αν ισχύουν αυτές οι καταγγελίες, γιατί  αν  ισχύουν  οι παραπάνω εξελίξεις και η εγκληματική διάθεση, γιατί εδώ αν συμβαίνουν αυτά  μιλάμε για εγκληματική διάθεση από κάποιους επαγγελματίες οι οποίοι λειτουργούν αρνητικά για το λειτούργημα του γιατρού. Προσβάλλουν την αξιοπιστία ενός ολόκληρου κλάδου και θα πρέπει να τιμωρηθούν παραδειγματικά.

Αγαπητοί συνάδελφοι, είναι γεγονός ότι βρισκόμαστε σε μια φάση επιδημιολογικής έξαρσης της ιλαράς. Στόχος μας θα πρέπει να είναι άμεσα να μπορέσουμε να περιορίσουμε την εξάπλωση της και σύντομα να εμβολιαστεί όλος ο δυνητικά ευαίσθητος πληθυσμός.

Οι ενέργειες  για τον περιορισμό της νόσου, θα πρέπει να είναι άμεσες, δεδομένου και αυτό πρέπει να το πούμε, ότι από νότιο ημισφαίριο έρχεται και μια επιδημική γρίπη, η H3N2, η οποία κατέγραψε 172.000 κρούσματα και 72 θανάτους. Καταλαβαίνετε τι θα βιώσουμε;

Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, θα πρέπει άμεσα το Υπουργείο και ο Ο.Ε.Φ. να φροντίσουν να αποκατασταθεί η επάρκεια των εμβολίων. Άμεσα, θα πρέπει οι ιατρικοί σύλλογοι και το ιατρικό δυναμικό τους να ενημερώσουν γονείς, αλλά και ενήλικες, ώστε να εμβολιαστούν.

Τέλος, λοιπόν, θα πρέπει να μη λησμονήσουμε και την άμεση εκπαίδευση των γιατρών, ώστε να ακολουθούν το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού.

Κλείνοντας, περιμένω να ακούσω κάτι παραπάνω από αυτά που άκουσα μέχρι τώρα. Σας ευχαριστώ.

https://www.youtube.com/watch?v=0kSQ6DM6JPI&feature=youtu.be

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις