Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Όταν ο Αχαιός τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος είχε υποδεχθεί τον Πρόεδρο Κλίντον και ο βαρυσήμαντος λόγος του

Όταν ο Αχαιός τέως Πρόεδρος της Δημοκρατ...

Όπως είχε διαρρεύσει, ο τότε Αμερικανός Πρόεδρος είχε κάπως ενοχληθεί από τον λόγο του Στεφανόπουλου

Λόγω της επίσκεψης του Μπάρακ Ομπάμα, επόμενο ήταν να υπάρξουν πολλά ρεπορτάζ και για τις προηγούμενες επισκέψεις Αμερικανών Προέδρων στη χώρα μας, οι οποίες είναι γεγονός πως είναι μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού!

Ιδιαίτερος λόγος έγινε για την επίσκεψη του Μπιλ Κλίντον πριν από 17 χρόνια, τον Νοέμβριο του 1999 και τον περίφημο λόγο που είχε εκφωνήσει στη διάρκεια του επίσημου δείπνου ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Αχαιός Κωστής Στεφανόπουλος με τα εξαιρετικά ελληνικά του.

Ήταν όπως θυμίζει το σάιτ mixanitouxronou.gr, το βράδυ της 19ης Νοεμβρίου 1999 και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος παραθέτει γεύμα προς τιμήν του Μπιλ Κλίντον. Η ομιλία του Έλληνα Προέδρου έμεινε στην ιστορία καθώς μίλησε με σκληρή αλλά δίκαιη γλώσσα. Δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» στις 20 Νοεμβρίου 1999 είχε βάλει ως τίτλο "Τα…άκουσε από τον Στεφανόπουλο ο Κλίντον!".

Ο Κωστής Στεφανόπουλος (στα 90 του χρόνια σήμερα) έκανε εκτενείς αναφορές στις ελληνοτουρκικές σχέσεις – οι οποίες την εποχή εκείνη ήταν ιδιαιτέρως τεταμένες – και στο Κυπριακό. Είπε ότι η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ – Ευρωπαική Ένωση δεν επιτρέπεται να εξαρτηθεί από την προηγούμενη λύση του κυπριακού προβλήματος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε και για τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923. Είχε χαρακτηριστικά πει πως «οι διεκδικήσεις επί διαφόρων νήσων και νησίδων του Αιγαίου δεν θα έπρεπε ούτε ως σκέψεις να διατυπωθούν, αν η Τουρκία θυμάται τις υποχρεώσεις της, που προκύπτουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης σύμφωνα με τα άρθρα 12 και 16 της οποίας παρητήθη παντός δικαιώματος και οποιουδήποτε τίτλου επί νήσων κειμένων πέραν των τριών μιλίων από τις ακτές της, με εξαίρεση την Ίμβρο, Τένεδο και τη νήσο των Λαγωών». Ο Κωστής Στεφανόπουλος απέφυγε να αναφερθεί στον πόλεμο στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Οι εφημερίδες έγραφαν την επόμενη ημέρα πως ο λόγος του Στεφανόπουλου είχε μεγάλη απήχηση και ενόχλησε εμφανώς τον τότε Αμερικανό Πρόεδρο Κλίντον (ο Κλίντον είχε επισκεφθεί την Αθήνα μαζί με τη σύζυγο του Χίλαρι και την κόρη τους Τσέλσι).

Οι αναφορές στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στο Κυπριακό ικανοποίησαν τον πολιτικό κόσμο της χώρας. Οι εφημερίδες ειδικά όσες στήριζαν τη ΝΔ έπλεξαν το εγκώμιο του Προέδρου αναφέροντας πως «οι Αμερικανοί ενοχλήθηκαν». Ακόμα και τα μικρότερα κόμματα όπως ο ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ εκφράστηκαν θετικά για τον λόγο του Προέδρου, όπως γράφει το σάιτ mixanitouxronou.gr. Μόνο το ΚΚΕ σχολίασε ελαφρώς επικριτικά. Η εφημερίδα Ριζοσπάστης είχε γράψει ότι ο Στεφανόπουλος «δεν ζήτησε ευθέως λύση του Κυπριακού με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ αλλά με βάση τις αρχές της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης».

*Αξίζει να προσθέσουμε ότι και κατά την επίσκεψη Κλίντον το 1999, επί πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη, τα μέτρα ασφαλείας του Αμερικανού Προέδρου ήταν πρωτοφανή και ιδιαίτερα αυστηρά.

Πηγή: mixanitouxronou.gr

Κατά την επίσκεψη του τότε Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον στην Αθήνα, πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα ήταν ο Νίκολας Μπερνς, ο οποίος και μίλησε στον Αλέξη Παπαχελά, όπως είδαμε στην ενδιαφέρουσα εκπομπή του καναλιού Σκάι το βράδυ της Τρίτης 15/11/2016.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις